Battlefield 4: Naval Strike teszt

Igaz, egyes platformokon kisebb késéssel, de megjelent a Battlefield 4 harmadik DLC-je, mely a tengeri ütközetek világába kalauzolja el a játékosokat. Új pályák, fegyverek, jármű és egy klasszikus játékmód újragondolása is helyet kapott a csomagban.

Lassan fél éve már annak, hogy megjelent a Battlefield negyedik része (te jó ég, hogy telik az idő…) és szomorú, de még mindig azzal kell kezdenem a cikket, hogy a játék távolról sem hibamentes.  Sok apró probléma keseríti még mindig meg a játékosok életét, sőt néha egy-egy komolyabb hiba is felbukkan, mint a napokban felfedezett halhatatlanságot biztosító bug. De beszélhetünk tesztem alanyáról a Naval Strikeról is, melyet öt órával a megjelenés előtt toltak el egy héttel a fejlesztők, amit nem egészen volt korrekt lépés a részükről.  A készítők persze türelemre intik a játékosokat, de öt hónap nagyon sok idő és a fórumokat olvasva az látható, hogy sokan csalódásként könyvelték el a Battlefield 4-et és az EA kommunikációja ellenére a sorozat presztízsveszteséget könyvelhet el. Ez után az eszmefuttatás után azonban következzen végre a Naval Strike, lássuk sikerült-e kicsit szépíteni a DLC-vel.

A csomag a szokásosokhoz híven, új pályákat, assignmenteket, fegyvereket, járművet és játékmódot tartalmaz, a nevéből pedig sejthető, hogy ezúttal a tengeri ütközetek kapják a főszerepet. A négy új pálya ehhez igazodva a vízi harcoknak kedvez, gyalogosként pedig a kisebb-nagyobb szigeteken bonyolódhatunk konfliktusokba. A pályák trópusi elhelyezkedésüknek köszönthetően csodálatosan néznek ki, a Far Cry játékok legszebb pillanatait idézik meg és ehhez remekül asszisztál a Frostbite motor is, mely még mindig csodálatos látványt varázsol elénk konzolon és PC-n egyaránt. Egyetlen apró probléma van, hogy ezek a pályák sajnos nagyon hasonlóak. A Wave Breaken kívül, - mely egy tengeralattjáró bázison játszódik – minden helyszín egy üdülőparadicsomban kapott helyet és felépítésben nagyon hasonlítanak az alapjáték Paracel Stormjához, amitől kicsit elveszik az újdonság varázsa. Ezen kívül most is hiányoznak a hatásvadász Levolution elemek, mintha a DLC-kre kicsit kifogytak volna a DICE-os srácok az ötletekből.

A szigetcsoportokon összpontosuló harcok miatt kapunk egy új járművet is, mely egy légpárnás kétéltű. Talán a motorokhoz és quadokhoz lehetne hasonlítani, hiszen ebbe is két játékos foglalhat helyet és ez a jármű sem rendelkezik saját fegyverzettel. Nagyon jól lehet használni az elfoglalandó pontok közötti száguldozásra és kétéltű jellege miatt hasznos barátunk lesz. Öt új fegyver is helyet kapott a csomagban, - a revolvertől a DRM-en át a gránátvetőig van itt minden - és ha emlékeim és kutatásaim nem csalnak, egyik sem szerepelt még az előző részekben, így végre ezen a fronton is igazi újdonságokat köszönthetünk. Ezek mellett egy légelhárító aknát is kezelésbe vehetünk, melynek működését ezen a videón tekinthetitek meg.

A Naval Strike egyik legjobb várt újdonsága, a Carrier Assault játékmód, mely a Battlefield 2142 Titan módjának újragondolt változata. Talán a Conquest és a Rush játékmódok keverékeként írható le ez a mód: a játék első felében pontokat kell foglalnunk és megtartanunk, melyek segítségével rakétákat lőhetünk ki az ellenséges csapat anyahajójára, melynek így gyengül a páncélzata. A meccs második felében az így „feltört” anyahajókba kell beszivárogni és a Rush játékmódhoz hasonlóan felrobbantani a pontokat. Szórakoztató és érdekes játékmód, de kicsit talán sokat egyszerűsödött az alapokat szolgáltató Titan módhoz képest, de a játékosok sok tanácsot megfogalmaztak a fórumban, így javításokra és balanszokra lehet majd számítani.

Az eddigi DLC-k közül egyértelműen a Naval Strike a legjobb. A Carrier Assault nagyon szórakoztató, a pályák bár nagyon hasonlítanak egymásra, ettől eltekintve élvezetes rajtuk játszani és csodálatos látványvilágot biztosítanak. A kétéltű jármű, a friss fegyverek és a tengeri harcok végre kellő újdonságot biztosítanak, az assignmentek pedig a szavatosságon dobnak egy nagyot. Bár hibák még mindig akadnak szép számmal a Battlefield 4-ben, a Naval Strike újdonságaival kicsit enyhít ezeken további játékórákkal ajándékoz meg minket.

8 pont

13 komment - szólj hozzá!