Samsung Galaxy S5 teszt

  • Írta: Daks
  • 2014. május 17.
  • samsung galaxy s5, teszt
Link másolása
Ha 10% alá csökken a töltöttségi szint, bekapcsol az Ultra Power Saving Mode. A képernyő fekete-fehérre vált, leáll minden háttérfolyamat, a készülék pedig fél napra elég tartalékenergiát kap, na ilyet nem tud semmi más.

A Samsung Galaxy S5 valószínűleg a világ legjobb mobiltelefonja. Nem azért, mert brutális a teljesítménye, és nem is azért mert olyan gyönyörű a képe, hogy minden bekapcsoláskor csak úgy ámul tőle az ember. Hanem azért, mert tele van olyan dolgokkal, amit csak ő tud, semmi más. Az innováció az érték már, nem az, hogy ki mekkora képernyőt milyen műanyag keretbe tesz be, többnek kell lenni másoknál, újat kell mutatni, a koreaiak pedig ezzel most a csúcsra értek. 


Új csillagromboló született. Négymagos 2.5 GHz Krait 400 processzor, 2GB RAM, Snapdragon 801 chipset, Adreno 330 GPU, Android 4.4.2 és 5,1”-os, 1920x1080-as felbontású, 433 ppi pixelsűrűségű, FHD Super AMOLED Gorilla Glass 3 képernyő. Ez került bele a minden korábbinál szexisebbre formázott egyenruhába, a napfény gyönyörűen csillan meg a füstös grafit-fekete előlapon, az embert magával ragadja a tökéletesség, ám mindez álarc csupán. A Samsung Galaxy S5 képes volt a prémium kategóriából az első érintés után azonnal lealacsonyítani magát a giccs szintjére.


A méltatlanul gyenge minőségű anyagfelhasználás lerombolja mindazt a varázst, amit egy kártyafüggetlenül 229.000 forintba kerülő készüléktől elvárhat az ember. A gagyi krómozott műanyagkeret és az összenyomásra ropogó hangokat hallató hátlap a középkategóriát juttatja eszünkbe, nem mondom, hogy nem gyönyörű az egész, az S5 fantasztikusan néz ki. De messze van attól a minőségi tökéletességtől, amit mondjuk egy iPhone képes nyújtani ugyanebben az árkategóriában, a Samsung itt nem tudott még előzni, minden másban viszont már oktatja a piacot. Vegyük sorra, mit tud a telefon.


Bekapcsolás után el fogsz ájulni. Annyira színes, és olyan tiszta, éles, szép a kép, hogy az szinte már megerőszakolja a szemünket. A beállítások dinamikusan alkalmazkodnak a környezethez, míg más telefonoknál a fényerő változik csak a külvilág hatásainak megfelelően, addig itt a kontraszt, a telítettség és az élesség is, más lesz a kép a szabadban, napsütésben, felhős időben, és más a lakásban, izzófénynél, vagy teljesen sötétben. De nem csak ezt dolgozták át. Az iPhone 5S-hez hasonlóan az első gomb egyben ujjlenyomat olvasó, ami pedig nem csak a képernyő zárolásának feloldására használható, de PayPal fizetéseknél is. Mondjuk ez utóbbinál Magyarország nincs benne a támogatott régiók listájában, de nem kizárt, hogy elég külföldi címmel kitölteni a regisztrációt, nem próbáltam ki, aki tudja rá a választ, kommentben megírhatja.


A Download Booster névre keresztelt feature akkor fog jól jönni, ha valamit nagyon gyorsan kell letöltened. Aktiváld a Boostert a beállítások között, a telefon pedig a letöltésnél egyszerre fogja használni az LTE hálózatot, és azt a WiFi-t, amire épp fel vagy csatlakozva, ezzel a megoldással akár kétszer olyan gyorsan is leérnek a fájlok, persze csak arra kell vigyázni, hogy a havi kereted le ne merüljön. A telefonba ráadásul 802.11ac szabványú WiFi vevő került, dupla antennával, így kihasználhatóak vele a gyorsabb hálózatok is, a hosszú töltési időket elfelejthetjük. Állítólag. Az otthoni 20 megás kábelnetemhez egy darabig még elég lesz a sima szabvány is, de ha a Szilícium-völgybe járnék dolgozni, biztos rohadtul örülnék annak, hogy már ilyet is tud a telefonom.


Mint minden komoly készüléket, ezt is alávetettem a 3D Mark értékelésének. A játékosok számára fejlesztett benchmark program nem tudta megizzasztani a Samsung Galaxy S5-öt, az Ice Storm és az Ice Storm Extreme maximális pontszámmal végzett, míg a legkeményebb próbatételt nyújtó Ice Storm Unlimited eredménye 18390 pont lett. A telefon így a csúcskategóriába került, nagyjából ugyanarra a szintre, ahol a Sony Xperia Z2 és a ZTE Grand SII is tanyázik. A letesztelt játékokat felsorolni pedig felesleges lenne, a gép vitt mindent hibátlanul, még az Injustice is olyan volt, mintha Vitán nyomnám.


Szuper lett a fényképező is. A 16 megapixeles hátlapi kamera 5312x2988-as felbontású fotókat tud csinálni, a minőség még gyenge fényviszonyok mellett is elfogadhatóan szép lesz, a beállításokban turkálva pedig több izgalmas dolgot is találunk. A HDR ismerős lehet bárkinek, ezt aktiválva még szemből sütő napfénynél is jó képeket lehet csinálni, a szoftver fentebb húzza az értékeket, és úgy optimalizálja a színeket, hogy a lehető legszebb eredményt kapjuk, míg a Fast Auto Focus a gyors elkattintást segíti. De jópofa még a Selective Focus is, ami a hozzánk közel eső tárgyakat, vagy személyeket automatikusan élessé, a hátteret pedig homályossá alakítja, mintha csak valami komoly DSLR géppel fotóztunk volna. Jó az eredmény nyilván nem lesz ugyanaz, de már ez is sokkal jobb annál, amire a legtöbb telefon képes.


A készülék egyébként IP67-es minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy por és kosz ellen a belseje tökéletesen védve van, a vízállóságot pedig a gyártó 1 méterig, 30 percre garantálja. A Samsung Galaxy S5 így strandra, vízi csúszdára, fürdéshez magunkkal vihető nyugodtan, még víz alatti fotókat is készíthetünk vele, merítés előtt csak arra kell figyelni, hogy a töltőfedél jól be legyen csukva, de erre egyébként a telefon is figyelmeztet minden alkalommal, amikor kihúzzuk a kábelt. 


Jópofa dolog pedig, hogy a Samsung egyre nagyobb hangsúlyt fektet az egészségre, és a sportolásra is. Előtelepített szoftverként találhatunk rajta egy S Healt nevű programot, ami nagyjából a Runtastic vagy az Endomondo saját változatának felel meg, beállíthatjuk rajta edzéstervünket, a telefon pedig méri a sétával, futással, vagy biciklizéssel töltött időt, kirajzolva egy kis térképen azt, hogy merre jártunk, illetve megadva, hogy mennyi kalóriát égettünk el. A telefont ráadásul felszerelték pulzusmérővel is, csak el kell indítani a megfelelő alkalmazást, a jobb kezünk mutatóujját pedig rajta tartva a kamera alatti érzékelőn, egy pár pillanat alatt már meg is kapjuk az eredményünket.


A készüléket most több helyen is ajándék Gear Fittel árulják. Az amúgy 60.000 forintba kerülő kiegészítő úgy működik, mint egy okosóra, de vékony kialakítása miatt inkább okos karkötőnek nevezném. Van rajta időzítő, stopperóra, lépésszámláló, pulzusszám mérő, médiavezérlő, illetve mindenféle email, Facebook, naptár, hívás és SMS értesítő, ami pedig nekem a legjobban tetszett, az az alvásfigyelő volt. A programot lefekvéskor kell elindítani, a különböző érzékelők figyelik, hogy mennyire alszunk jól, testünk milyen alvási ciklusokon megy keresztül, reggel pedig minderről részletes kimutatást olvashatunk. A kis cucc egyébként gyönyörű AMOLED képernyővel lett felszerelve, ami ráadásul hajlított, így már ránézésre is brutálisan modern külsőt mutat, egyetlen baj van csak vele. Mivel karkötő, ezért ha férfiként viseled, valószínűleg hamar búzának fognak vele nézni az emberek, mondjuk InGen a héten - állítólag véletlenül - rózsaszínre festette a lakását, talán oda kellett volna neki adnom tesztelésre. De komolyan. Hogy lehet véletlenül kifesteni egy lakást rózsaszínre?
 

A Samsung Galaxy S5 a legjobb telefon, ami valaha a kezemben volt. Gyönyörű, okos, tele van olyan dolgokkal, amiről más készülék még csak álmodni sem mert. Emellett persze piszok drága is, de ha jót akarunk valamiből, akkor bizony bele kell nyúlnunk a zsebünkbe. Menj el egy Media Marktba, próbáld ki, rohadtul fog tetszeni.

 

Kapcsolódó cikkek

49.
49.
Csepeli
Note 3 akkora hogy külön táska kell neki :) .. de jó mert ha telefonálsz nem ismernek meg mert eltakarja az egész fejed.s5 még mi dig a legjobb Samu.
48.
48.
Csepeli
Ha nincs pėnzed ne nėzd az árát akkor amikor megjelenik a piacon.. a note 3 at meg inkább hadjuk meg a 130kg os péklapát kezű Ogréknak. :) jó telefon .. jobb mint az s4 .. első nap megvettem tesztelés céljábol és megmaradt.s4 került eladásra. Ez még nem ismeri a FAGYÁST !! Pedig qtorrent apk al töltök le és közben mefy a másik 10 app..az S4 - z1 már ilyenkor fagyott ,s4 melegedett is.. és nem egyen probáltam ha esetleg egyedi hibára utalna.. 3 db s4 em volt 1 év alatt. Ha telefon akkor Htc és Samsung legújabb S szériája a legjobb... "szerintem"
47.
47.
ádámxdoo
én nekem jobb volna egy z2 va lg G2
46.
46.
sloth
#41: Oh, jaj most beoltottál...
45.
45.
MyNameIsRone
Nem a telefonnal kapcsolatban kommentelnék, hanem a festéssel.
Nekünk is sikerült egyszer "k*csögszobát" csinálni egyik barátunknál.:D Nem rózsaszín volt az alapszín, de valahogy mégis összehoztuk. Szóval tényleg lehet ilyet.
44.
44.
heganelo
Nekem Note 3 van. Sokat vizsgálgattam az s5-öt is és nem értem mi a nagy durranás tárgya. a fekete fehér energiatakarékos mód, vagy az ujjlenyomat olvasó? Engem nem győzött meg. Nem cserélném el a Note-ra, már csak azért sem, mert szerintem egy ideje már az a Samsung zászlóshajója.
43.
43.
Sakee
#37: +1 nekem novermber óta van 820-céges, azóta meg lett egy saját 520 is. Az 520 árérték arányban a kategóriában verhetetlen.
42.
42.
Blyan000
Szedjük össze: A HW oké. A külső az rókabőr, a kamera szvsz csalódás (makrókat leszámítva rosszabb, mint az S4, hiányzik az optikai stabilizátor), ujjlenyomat olvasó nem éppen a kategória csúcs, a kijelző nem sokat változott az S4-hez képest, 802.11ac már a Note 3-ban is volt (S4-ben is), tehát a vízállóság és az energiatakarékos monokróm kijelzéstől ez a világ legjobb telefonja. :)
41.
41.
GAMEROD
#35: Biztos egy lányos fiú lehetsz, mert általában a lányok szűrnek le ilyen módon dolgokat.
40.
40.
Blyan000
... feltéve ha az ember szereti az androidot.
39.
39.
2pacal
S4em van most de Januàr környèkèn sztem veszek majd egy S5t...Nem csalódtam mèg ebbe az S szèriàban...
38.
38.
eszem
"A képernyő fekete-fehérre vált, leáll minden háttérfolyamat, a készülék pedig fél napra elég tartalékenergiát kap, na ilyet nem tud semmi más." - Érdekes mintha a Huawei Ascend P7 is ugyanezt csinálná... Szóval tud ilyet más is. Amúgy tipikus túlárazott szappantartó tepsi korrekt tudással és erővel, de messze nem korrekt árral.
37.
37.
Yami
#21: Nem igazán tudom összehasonlítani a iPhone-nal, azt sose használtam huzamosabb ideig. De azt el tudom mondani, hogy én androidról miért váltottam.

Először is azt leszögezném, hogy ha a széles app kínálat egy fontos szempont, akkor eleve alaptalan az egész. Újabban már szépen jönnek kifele az appok WP-re is, de még mindig letagadhatatlan előnye van ilyen téren az iOS-nek és az Androidnak.
Anno mikor megvettem az első droidom, imádtam a Market-et böngészni. Hosszú órákat tudtam appok letöltésével és kipróbálásával tölteni. Egyszerre akár 100 alkalmazás is volt telepítve. De ahogy elmúlt az újdonság varázsa ez a szám gyorsan apadt. Másfél-két év alatt arra jutottam, hogy igazából ha 5-10 olyan alkalmazás van amit tényleg használok és ezek között még kevesebb az amit napi szinten.
Ezután már csak azt néztem, hogy ezen alkalmazások megvannak-e a Windows Store-ban, vagy van-e megfelelő alternatíva.

A legfontosabb érv ami miatt a WP mellett döntöttem, az a rendszer működése volt. Androidnál azt hamar észrevettem, hogy még a csúcsmodellek esetében is (csak ilyeneket használtam) időnként valami megakasztja a rendszert ilyenkor jobb esetben csak meg-meg akad a GUI, vagy egy ideig nem válaszol az inputra, csúnyább esetben lefagy vagy újraindul. Samsung S2-vel nekem 2x vagy 3x is előfordult, hogy ébresztéskor újraindult, én meg elaludtam.
WP-nél ilyet sose tapasztaltam. Gyorsan működik, sose indult újra magától, manuálisan is csak egyszer kellett pedig majdnem 2 éve használom.

A másik ami tetszett a GUI. Egyszerű mégis funkcionális. Sokan nem szeretik a csempéket, de szerintem elegáns és tetszik ahogy szépen illeszkednek egymáshoz. Androidnál rengeteget kellet keresgélnem a megfelelő widgeteket és állítgatnom a kinézetük, hogy végül legalább valami kicsit is konzisztens megjelenést kapjak. Ilyen gond WP-nél nincs.

Igazából rengeteg dolog van még ami miatt én kedvelem a WP-t, mint a OneDrive és az Xbox Live integráció, a teljes Office csomag, a Windows 8-cal való komplabilitás, vagy a személyi aszisztens Cortana. :)

De szerintem a legjobb módja a döntésnek, ha most nyáron mikor megjelennek az első WP8.1-es Lumiák, menj be egy mobil szaküzletbe és tapizd meg alaposan. Ha úgy érzed tudnád szeretni, akkor tegyél egy próbát, ha nem, akkor válassz másik utat. :)
36.
36.
Quent1n
A menetrend szerinti Samsung "teszt". :) Sony Xperia Z2 lazán beüti és az ugye IP58-as. Samsung mintha elfelejtette volna, hogy nem csak a hardver és a szoftver fontos hanem maga a készülék összeszerelése design-ja stb. A csúcskategóriás telóknál pont az ilyen "apróságok" amik nagyon fontosak. Lószart se oktat nem hogy a piacot. :D

kristof97: Úgy, hogy belülről szigeteltek. :)
35.
35.
sloth
#31: Ja, tehát, aki ilyen telót vesz, annak elválnak a szülei, és elszegényedik...
34.
34.
RangerFox
Korántsem a világ legjobb telefonja...
33.
33.
tupaccc
Samung okostelókkal nekem főleg 3gondom van:
- évek óta ugyanaz a design
- úgy telepakolják számomra felesleges dolgokkal, hogy az a teljesítmény rovására megy. Benchmarkot meg hiába néz az ember, azon pont a Samsung a legnagyobb csaló
- túlárazott, mint az Apple termékek

Én stabil telót akartam, ezért vettem Nexus5-t. Pont a vanilla android miatt, és a rendszeres Google updatek miatt van az, hogy jelenleg a leggyorsabb, és legstabilabb android a piacon. Imádom. Egyetlen egy telefon lesz nála ebben az évben gyorsabb, az pedig az új Nexus. A másik dolog, hogy 250eurót fizettem érte :-)
Viszont ha a specifikációk a fontosak, akkor teljesítmény / ár értékben az S5-t hülyére veri a Oneplus One, vagy a Xiami MI3S.
Majd 700eurós S5 helyett én inkább egy N5-re, és egy PS4-re szavazok 3játékkal.
32.
32.
SP4C3F0X
Apámnak van egy Nokia 100-asa amit 2500 forintért vágtak hozzá jónéhány évvel ezelőtt aztán esküszöm nem kínlódott vele annyit mint én az okostelefonokkal. Imádom mikor csörög és nem tudom felvenni mert pont akkor fagy le. Aztán azon a gagyi hatású Nokia 100-ason negyed annyi sérülés nincs dupla annyi idő alatt mint az enyémen.
31.
31.
GAMEROD
30 ezernél többet telefonra nem adtam sose. Tudjon három alapdolgot: GPS, NET, Telefon. Ennél több nem kell. Aki kiad 220 ezret egy telefonra az azért teszi hogy posztolhassa a facebookon hogy ő mekkora király - nem a telefon okozta haszon miatt hanem hogy neki erre is telik. (aztán a szülők válnak, gazdag apa talál új nőt -mehetnek panelba függöny le)... A gagyi hatáshoz csak annyit fűznék hozzá hogy akár papírból is lehet, úgyis megy a kukába két év múlva akár iphone akár samu.
30.
30.
#22: Hát örülök, hogy tetszik! :) Nagyon szeretem a Mobilarena-t olvasni. Nagyon jó teszteket írnak szerintem.
29.
29.
Giggsy
#25: Hát nem tudom, mégis milyen más kerete lenne egy TV-nek mint fényes és kopogós? Én még hétszázezres Panasonic TV-knél is olyat láttam. Amúgy a színeket tekintve azonos technológiával a legtöbb gyártó ugyanazt nyújtja. Kéretik nem összevetni a kétszázezres ELMÉLETBEN local dimminges Samsung LED TV-t a háromszázezres Panasonic plazmával, vagy akármelyik OLED-del és akkor talán reálisak lesznek az eredmények.
28.
28.
csoki0619
#25: Oké! Előfordulhat, hogy te meg én két különböző tesztet olvastunk, mert akkor nem értem, hogy miért fogy több Samsung TV a piacon manapság, ha a színtesztek ilyen rosszul mennek neki. A buta, primitív menüt pedig inkább hagyjuk.
Tessék egy teszt neked:
http://www.digitaltrends.com/home-theater/sony-vs-samsung-whose-tv-belongs-in-your-living-room/#!OrM1d
27.
27.
UrbyG
Nem is tudom... Ha már valami S5 akkor inkább az Audi termékét választanám mint a Samsungét... :) Viccet félretéve nem rossz telefon, de a Sony valahogy nekem mindig is jobban bejött.
26.
26.
randall13
Utálom a lekerekített sarkú cikkeket. Nőies. Mint a Dell laptopok is.
25.
25.
Berkes2000
#18: "a Bravia TV-k nem érnek annyit, mint amennyiért a Sony árulja őket, így lett Bravia-ból végül Samsung. Sokkal pénztárcabarátabb az áruk, és képminőségben is ugyanolyan jó, ha nem jobb."
És ezt mi alapján döntötted el? Az összes színteszten elbukik az összes samsung TV. Buta, primitív és csúnya menüje van és fasza fényes kopogós műanyag kerete. Ezek szerint olyan jól átböngészted, hogy egy tesztet sem sikerült elolvasni róluk!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...