Destiny alfateszt

  • Írta: InGen
  • 2014. július 1.
  • alfa, destiny, ps4
Link másolása
Az év, de könnyen lehet, hogy az évtized nagy játéka lesz a Destiny. A szeptemberi megjelenés előtt kétszer is kipróbálhatjuk majd, most éppen az alfába kóstolhattunk bele picit.

A Destiny gyakorlatilag a Halo MMO-változata. Ez nagyjából már az első bejelentés óta egyértelmű, de akik számára esetleg nem volt az, nos, az alfateszt alkalmával meg lehetett bizonyosodni róla. A Destinyt olyan irányítani, olyan érzés lőni a fegyverekkel, sőt, a fegyverek még olyan hangokat is adnak ki, mintha egy kicsit átskinezett Halo lenne az egész. Ezzel egyébként nincs baj, csak azok számára írom, akik eddig esetleg nem tudták elképzelni, milyen is ez a játék.


Az indítást követően a rendkívül letisztult, fantasztikusan kezelhető menükben egy gyors karaktergenerálást kell levezényelnünk. Itt három faj közül választhatunk, melyek közül a Humans meglepő módon az embereket jelenti, az Awoken egy némileg tündeszerű, gyönyörű egyedekből álló nép, míg az Exo egy elég keményen festő, robotikus faj. Három karakterosztály közül is választhatunk, melyekből a Titan fedi le nagyjából a harcos-tankot, a Hunter a mindenes vadász, a Warlock pedig beveti a mágiát.


Elsőre talán nem is számít annyira, melyik karakterosztállyal leszünk, a lényeg úgyis a tűzharc, ami - mint már említettem - gyakorlatilag egy az egyben a Halo-játékokból jött. Lassabb menetű, megfontoltabb. A karakterkészítést követően rögtön egy küldetésen találjuk magunkat a lepusztult Oroszországban, ahol egy bázist kell megtisztítanunk a Fallentől, ami a Destiny egyik ellenséges népe. Az rögtön feltűnt, hogy a Covenanthoz hasonlóan a Fallen is többfajta különböző ellenségtípust vonultat fel, akik remekül együttműködnek.


Ezzel kapcsolatban rögtön meg is kell említenem, hogy a Bungie ezúttal is remekül eltalálta a mesterséges intelligenciát. Az ellenfelek fedezékbe húzódnak, kisegítik egymást, elmenekülnek, ha kell. Sőt, még olyan is előfordult, hogy nekünk semmit nem kellett csinálnunk, mert éppen összeakasztották a bajszukat a másik ellenséges néppel (nem túlzottan kedvelik sem egymást, sem minket), és elkezdték kiirtani a másikat. Öröm volt nézni. De ha már ennyit emlegettem a Halo-t, két dologban azért feltűnő a különbség: egyrészt furcsa az MMO-s életcsík az ellenfelek feje felett, másrészt pedig nem lehet felvenni fegyvereket a kinyírt ellenségtől.


Ami legalábbis furcsa, mert néha egészen menő fegyvereket használnak - az egyik például teljesen olyan volt, mint a Needler. Fegyvert és ellátmányt ugyanis a Towerben lehet beszerezni - ez az utolsó hely a Földön, amit még véd a misztikus Traveler, az a nagy, gömbalakú izé. A sztoriból persze túl sokat nem tudtunk meg. Alapvetően itt nem egy világmegváltó hőst alakítunk, hanem egy olyan karaktert, aki többedmagával együtt harcol az emberiség sorsáért. Ennek megfelelően a Bungie inkább azt szeretné, hogy "te írd meg a saját történeted".


Mindenesetre a sztorit a kis személyi drónunk narrálja, akit pedig egyébként Tyrion Lannister szinkronizál. Rettenetesen. Tényleg rég hallottam ilyen rossz színészi teljesítményt AAA-kategóriás játékban, főleg egy ilyen fontos "karaktertől". Sajnos nem segít a dolgon, hogy a Bungie írói sem tettek ki magukért túlságosan, az egyik mondat, a "That wizard came from the moon" azóta már mémmé is vált. Persze lehet, hogy később némileg javul majd a színvonal, és csak szerencsétlen módon pont az elejére kaptuk meg a gyengébb részeket, de ez így jelenleg nem ad okot túl sok bizakodásra.


Habár a Destiny tökéletesen játszható egyedül is, bármikor összeállhatunk hárman egy Fireteambe, hogy lenyomjuk a küldetéseket. Mivel félig-meddig egy MMO-ról van szó, egyébként is összeakadhatunk játékosokkal, akik csak úgy segíthetnek nekünk, ami leginkább azért nem hátrány, mert egyelőre nem annyira egyértelmű egy party kialakítása, mindenki kicsit tökörészik vele. A Fireteamek két ponton szükségesek: az egyik a publikus események, a másik pedig a Strike küldetések. Mindkettőben nagy mennyiségű Fallen ellen kell harcolnunk, csak előbbi kicsit véletlenszerűbb, míg utóbbi inkább olyan, mint egy dungeon.


A Strike küldetések is kicsit furcsák jelenleg, leginkább a végső boss. Ezt ugyanis elsőre például körülbelül 15 percig lőttük hárman, mire hajlandó volt megfeküdni. Egy "sima" MMO-ban persze élvezetes tud lenni egy hosszú bossharc, de egy FPS-ben ennyi ideig húzni a ravaszt, nos, kicsit már fárasztó volt. Pedig elvileg a szintünk is megvolt hozzá, szóval furcsa. Akárhogy is, annál nagyobb volt az öröm, amikor kidőlt. 


Akárhogy is, az biztos, hogy a Destiny fantasztikusan néz ki. Technológiailag persze nem annyira impresszív, mint mondjuk egy Killzone, hiszen alapvetően még mindig keresztgenerációs cím, de a Bungie-ra jellemző művészi színvonal hiánytalanul megvan. A helyszínek brutálisan hangulatosak és látványosak, szinte oda csábítanak, hogy fedezd fel őket. A zene pedig folyamatosan alkalmazkodik az eseményekhez, és szintén elsőrangú munka. A framerate egyelőre hajlamos leesni néhány ponton, de mivel egy alfáról van szó, ezt csak úgy megemlítettem. Az mindenesetre biztos, hogy engem elvarázsolt az egész, és már alig várom a júliusi bétatesztet!

Kapcsolódó cikkek

56.
56.
Wr4th
azt nem tudom h evtized jateka lesz de az biztos h nagy eladasokkal fog rendelkezni! ha pc-re is jon talan megszorongathatja a wowot de abban mar nem vaok biztos h le is nyomja.... ami engem kicsit aggaszt az a bungie es a sony baratsage! remelem nem lesznek exkluziv tartalmak de e amitol legjobban tartok h egy esetleges folytatas eseten a teljes exkluzivitas :/
55.
55.
OraliaNatiero
Évtized játéka?
Számomra MMO kategóriában az SWG (2003). Lehet, hogy a Destiny is lehet emiatt tetszik nagyon? Bolygófelfedezés, harc, stb. (Viszont a legjobb pvpje MMOban talán a POTBSnak volt.)

Action: Hidden and Dangerous 2
OpenWorld: Saboteur vagy az Assassin Creed 2
RPG: Skyrim
54.
54.
MadDragon
Itt valakit régebben megerőszakolt pár PC-s úgy néz ki... sajnálom, biztos szörnyű érzés volt. :D
53.
53.
DON GONDOCS
Egész érdekes játéknak látszik, ami a Borderlandsban és a Halo-ban működött az itt is jó lesz, csak ne legyen olyan végtelenül egysíkú és ismétlődő mint az előbb említett 2 játék.
48.
48.
Stranger
#44: Újragondolt Borderlands-nak inkább a Firefall-t mondanám. A Destiny sokkal zártabb játék...
44.
44.
CJgabor
#43: Csodálatos. Nekem ebből, no meg a trailerből kb. annyi szűrődött le, hogy ez egy újragondolt Borderlands. Tudtommal abban is vannak RPG elemek, még a környezet is hasonlónak tűnik nekem, de én nem igazán játszok ilyenekkel. Úgyhogy lehet tévedek, (ebben az esetben bocs), de abban a semmitmondó trélerből amit az E3-on kiadtak, kb. ennyi jött le nekem.
De hát legyen. Ha ez az izé az év(tized) nagy durranása, hát felőlem azt hype-oltok, amit akartok.
Csak kár, hogy az elmúlt 5-6 évben az agyonreklámozott cuccok többsége valójában minőségtelen, felejthető szenny lett.
Lásd: CoD széria, Battlefield 3 és 4, Aliens: Colonial Marines vagy mi a rák, Watch Dogs, stb.
43.
43.
Ra1D3n
#42: Összefoglalva annyi, hogy ez egy kurva ígéretesnek számító MMOFPS, ami bár nem az első a műfajon belül, de kétségkívül a legnagyobb dobás. A játék elemei olyan szinten elvannak találva, és a hozzáértők véleményére alapozva, ez könnyen meglehet, hogy ennek az érának ez lesz az új WoW-ja, csak FPS nézetben. Ha ebből nem sikerül összeraknod, akkor veszett ügy vagy...
42.
42.
CJgabor
Valaki magyarázza már meg, hogy mi a rák olyan érdekfeszítő ebben a játékban?
Egyszerűen csak nem értem a hype-ot. Én nem látok mást, csak a sokadik árkád shootert...
33.
33.
Stranger
#28: OFF
Előtte szerintem Deus Ex, Heroes 3, Diablo 2, Age of Empires 2. (Bár ezek már 2000-ben jelentek meg) Ezek a játékok még a minél összetettebb játékmenetről szóltak és valamit elmond az, hogy a mai napig lehet velük játszani. De stratégiai/RPG játékok közül sokat fellehetne még sorolni.
31.
31.
genius95
A béta mindenki számára elérhető lesz vagy csak azok kapnak kódot akik előrendelték a játékot ? (mondjuk olyat is olvastam angol oldalakon ,hogy csak korai hozzáférést kapnak).
29.
29.
Jared
év játéka nálam :)))
28.
28.
Elyas
Szerintem is a wow és a hl2 a két legjobb 2000-2010 ig. Előtte nem tudok nyilatkozni mert nem játszottam még akkor.
26.
26.
adriano28
létezik omega, és delta teszt is?
25.
25.
keiji maeda
ez most kábé úgy fel van reklámozva mint a WatchDogs ? mert azt is minden istenkirálynak überfaszának kijelentették és amikor végere megjött ......... akkor inkább mindegy :)
24.
24.
Ra1D3n
#23: Doom ide, Doom oda, nekem az MGS első része simán kenterbe veri. Azt viszont nem vonom kétségbe, hogy mint technológia lépcsőfok az iparban kurvára jelentős volt a Doom :)
23.
23.
Sun9us
#22: 90-00-ig én inkább a Doom-ot mondanám.
2000-2010-ig én is a HL2\WoW között vacilálnék.
2014-ben még nem illik ilyenről értekezni, hogy mi lesz az évtized játéka.
22.
22.
Ra1D3n
#21: Évtized játéka 90-00-ig egyértelműen MGS1(de igazából a valaha megjelent létező legjobb játék eddig amihez szerencsém volt, és kizártnak érzem, hogy bármi megdöntse ezt illetően a véleményemet, már csak a cím miatta személyes "érzelmek" miatt is), 2000-2010-ig meg talán a Half Life 2-őt mondhatnám vagy a WoW-ot. Összességében vannak meghatározó játékok, de nehéz eldönteni, hogy melyik az az 1, egyedül az MGS1 amire azt mondom, hogy über...

Amúgy sírt is a szám, hogy csak PS4-en volt alfateszt, és One-on várnom kell a július 21.-ei béta starthoz... Jut eszembe, lesz lehetőség előtöltésre a bétához One-on? Gondolom jó kérdés, mert az oldalon nem sok embernek van ilyen konzolja jelenleg...
21.
21.
Yanez
Szerintem minden esélye megvan rá, hogy év játéka legyen! Lehet nem fog akkorát robbani, mint azt várjuk, de hogy fülsiketítő lesz, annyi szent! Speciel engem még most nem érdekel, de majd a béta talán meggyőz.

Az évtized játéka viszont érdekes kifejezés. Legutóbb ilyet a Doom 3-ról hallottam, aztán mégsem lett az. Kaptunk egy jó kis fps-t és ennyi. Most komolyan, szerintetek volt eddig évtized játéka? Számomra anno az MGS 1 volt az, utána meg a GTA SA. Sok fergeteges game volt még, de évtized játéka...az nagyon nagy szó.
15.
15.
kamgecam
Biztos hogy relevánsabb játék lesz a bungie-tól egy új cím a Destiny,mint
a 343-tól egy "koppintás"az eredeti Halo-ról!

Az is vicces hogy sokan akik irreleváns rajongással várták a Watch Dogs-ot,
(amit én nem tudtam megérteni,és ennek ellenére,vagy éppen ezért egy jó játéknak tartok)és csalódtak most mindent utálnak!

Akik játszottak az alphával nagyon dicsérték és ez azért jelent valamit!
Tessék kipróbálni a bétát,júliusban,utána lehet dumálni!

Mindenesetre tök mindegy ki mit mond ez a játék siker lesz és nagyot fog
robbanni,aki ezt még mindig nem látja az egyszerűen nem jól informálódik!
Ettől persze még nem fog minden egyes embernek tetszeni!
(nyugodtan kövessetek meg a játék megjelenése után)

Nagyszerű cikk InGen még sok ilyet! :)

DaemonX ezt neked küldöm,majd lehet a bétában csapassuk!
https://www.youtube.com/watch?v=R4aHLEdgcVQ



14.
14.
LWTF
Király! Még valaki? Csaj esetleg?
12.
12.
Andreee
Hát csak aztán nehogy úgy járjon mint a watch dogs... Az is év játék stb.. Milyen jó lesz aztán nagy bukás lett mert mégse lett olyan jó forradalmi mint ahogy azt bemutatták.. Meg unalmas egy idő után de ez nem az én véleményem de sokan csalódtak..
11.
11.
LWTF
Nincs kedve valakinek Warframehez ps4-en?
9.
9.
simon 555
#8: Nyilvánvalóan nem próbáltad az alfát :)
Ha a teljes játék olyan lesz mint amit az alfában kaptunk csak sokkal több, akkor simán az év játéka, sőt az évtized játéka is lehet ha elég sokáig lesz támogatott.
Ilyen jó játékkal már rég nem játszottam. Egyszerűen nagyon egyben van a játék.
8.
8.
Sid3481
Tegnap még csak az év játéka volt ma már az évtized!:S Holnap legyen a valaha megjelent legjobb játék és akkor a héten már nem kellene tovább ragozni a dolgot! Mindenesetre vicc ami ezt a játékot övezi már, nem értem hova kell így sztárolni amikor még meg sem jelent!
7.
7.
kastorhun
#1: Igen mondták hogy van rá esély, de melyik Halo-ra nem mondták?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...