Metro Redux teszt

  • Írta: fojesz
  • 2014. augusztus 24.
  • metro redux, pc, teszt
Link másolása
Noha az új konzolokra sokat kellett várni, nem lehet nem észrevenni, hogy a fejlesztők egy része inkább az előző generációs címek felújított változatait erőlteti, és nem a friss next-gen anyagokat.

Amin aztán a rajongók egy része jól felháborodik, és tegyük hozzá, valahol jogosan, mert ezeken a definitív csomagokon tényleg lehet fogást találni. Ugyanakkor nem igazságos az sem, ha puszta pénzlehúzásként bélyegezzük meg őket, mert ennél azért fontosabb szerepet töltenek be: ha nem is szolgálják ki feltétlenül a rajongókat, az mindenképpen céljuk, hogy olyanokkal is megismertessék magukat, akikkel korábban nem sikerült. A Metro Redux ezen két terület között próbál egyensúlyozni. A Metro 2033 és a Metro: Last Light felújított, átalakított és kibővített változatainak 40 eurós pakkja nem is lehetne jobb vétel az érdeklődő újoncoknak, és ha nem is mindegyikük, de a veteránok egy része megtalálhatja benne a számítását.

A 4A Games két játékot fejlesztett eddig Dmitry Glukhovsky Metro-univerzuma alapján, és bár sem a Metro 2033, sem a Metro: Last Light nem mondható túl régi játéknak (az előbbi 2010-ben, az utóbbi a THQ-s hercehurca miatt tavaly jelent meg), tudjuk, hogy a kiadók szerint a konzolos generációváltás mindent üt, szóval az már elegendő indok az újrakeverésre. A kérdés inkább az: mit lehet újítani két olyan játékon, ami amúgy sem volt csúnya, sőt gyakori alanya volt a csúcsvideokártyák benchmark-tesztjének?

Nos, meglepően sokat. A legtöbb változtatás értelemszerűen a Metro 2033-at érte, ahol az volt a cél a fejlesztők részéről, hogy a Last Light szintjére tornásszák fel a látványt. Ha Xbox 360-on játszottál anno (PS3-as verzió még nem volt a 2033-ból) szinte egy teljesen másik játékot kapsz, de PC-n is jól észrevehetők a különbségek. A karaktermodelleket kicserélték, az újak lényegesen élettel telibbek és műanyaghatásúak, még akkor is, ha az animációik - bár elvileg finomítottak rajtuk - még mindig nem tökéletesek, kissé rombolják az összhatást. A fény-árnyék, illetve a részecske effektek is dinamikusabbak, továbbá a kontraszton is úgy változtattak a fejlesztők, hogy az jobban passzoljon a hangulathoz. A játék ezen kívül megörökölt néhány assetet a Last Lightból, részletesebbek a textúrái, és bár nekem is más összehasonlításokból derült ki, de a geometrián is érezhető változás.

Érdemes megemlíteni, hogy a teljes Metro Redux a tesztek szerint szinte megingathatatlan 60 fps-sel szalad, PS4-en ez 1080p, Xbox One-on 912p felbontáson történik. A felbontás PC-n is nőtt egyébként, ha elég jó a vasad hozzá, 4K-ban is futtathatod a játékot. Mindezt azért is említettem meg már most, mert a Metro: Last Lightnak nem sok grafikai frissítés jutott ezen kívül: a Last Light motorja lényegesen jobban volt optimalizálva, így az újdonság varázsa még a konzolos játékosoknak is inkább a felbontás változásából adódik majd. Kisebb átalakítások persze vannak, de ezek tényleg elhanyagolhatók, amit még a 4A Games is elismer, nem véletlen, hogy a Last Light egykori vásárlói kiakadtak.

Miért háborodtak fel a rajongók?

Habár a Metro-játékok korábbi vásárlói 50 százalékos kedvezménnyel vehetik meg a Redux-változatokat, a Last Light minimális grafikai változásai miatt a rajongók számon kérték az ukrán fejlesztőkön: a Last Light Redux miért nem lehet ingyenes frissítés, de legalábbis még olcsóbb? A 4A Games válasza az volt, hogy a Last Light Redux bővített tartalommal érkezik, így itt is fair a 2033 Reduxéval azonos árazás, jóllehet ők maguk is elgondolkodtak azon, hogy a DLC-k tulajdonosai nagyobb kedvezményt kapjanak - erről a tervükről végül “logisztikai” okokból tettek le. Hozzátették: “mindenki a pénztárcájával szavazhat”.


Összességében azonban elmondható, hogy a Metro Redux 2014-es látványt hoz, ha olyan játékokat keresel, ami meghajtja a géped vagy az új konzolodat, ez a csomag jó választás lesz. A 4A Games játékmeneti változtatásokat is eszközölt egyébként, és ahogy a grafikai tupírnak, úgy ezeknek a módosításoknak is az a célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a két játékot, és hogy azok jobb élményt nyújtsanak. Itt is a Metro 2033 járt jobban, megörökölt néhány játékelemet a Last Lightból, most már testreszabhatóak a fegyverek, letörölhetjük a gázmaszkunkat és a sunyulós gyilkolást, illetve kiütést is megkapjuk. A pályákat, ha nem is túlzottan, de kibővítették néhány extra felfedezhető hellyel, és a pályákon belüli töltések is eltűntek; már csak az egyes fejezetek között kell minimális ideig bámulnunk a töltőképernyőket, ezek egyébként szintén Last Light-stílusban lettek újrarajzolva, akárcsak a kezelőfelület.

Érdekes, hogy a fentieknek köszönhetően a Metro 2033 összességében valamivel izgalmasabbnak hat. Amikor a metróalagutakban kolbászolunk, sokkal görcsösebben markoljuk az egeret vagy a kontrollert, és a felszínen játszódó jelenetek is nyomasztóbbnak hatnak, miután itt is többször van sötét, és az időjárást is felturbózták picit a készítők. Meg kell említeni azt is, hogy egy-két apró jelenetet konkrétan újrarendeztek a srácok, hogy azok még filmszerűbbek legyenek: erre a legjobb a példa az a trailerekben is sokat mutogatott rész, amikor hősünk rácsapja a vicsorgó szörny pofájára az ajtót. A mesterséges intelligencia viszont még mindig nem az igazi: bár a 4A Games itt is ígért változtatásokat, alapvetően elmondható, hogy a régi praktikák jól alkalmazhatók, és az ellenfeleink agyműködése még mindig hagy némi kívánnivalót maga után.

A Metro Reduxban mindkét játék két játékstílusban játszható végig. A Spartan során több golyót kapsz, könnyebb legyűrni a szembejövő csúnyaságokat és rosszarcúakat, illetve jobban is bírod a strapát, míg a Survival éppen ennek az ellentéte: itt kétszer is meggondolod, mikor húzod meg a ravaszt, lehetőleg csendben kell közlekedned, észrevétlenül. Ez egy baromi jó ötlet volt a fejlesztők részéről, a Metro 2033 és a Last Light ugyanis eléggé különbözött egymástól ebből a szempontból, utóbbi pörgősebb volt, a 2033 szöszmötölősebb élményt kínált. Tetszett vagy sem, itt lehet váltani, mindenesetre arra mindenképpen jók ezek az opciók, hogy egy stílusban toljuk végig mindkét címet. A Ranger nehézségi szint immár alapjáraton tér vissza, ahogy a Last Light összes többi DLC-jét is megkapjuk: a Faction Pack, a Tower Pack, a Developer Pack és a Chronicles Pack hosszú órákkal toldja meg a játékidőt.

Kapcsolódik

Jó volt újra belevágni a Metro-játékokba, ha még nem játszottál velük, így vagy úgy, de feltétlenül pótold őket! Itt nem ismételnénk magunkat, ha kíváncsi vagy, olvasd el Zoenn Metro 2033 és Metro: Last Light tesztjét, amiben mindent leír a 4A Games FPS-eiről!


Ha kimaradtak a Metro-játékok, a Reduxnál keresve sem találnál jobb alkalmat a pótlásra. A 40 eurós csomag két részre bontva, 20-20 euróért is beszerezhető, ami azt jelenti, hogy bőven nyomott áron egy rendkívül tartalmas pakkra teheted rá a kezed, ami újgenerációs színvonalon szórakoztat majd. Nehezebb azonban azoknak ajánlani az új kiadást, akik már az eredeti változatot is megvették. Az talán kijelenthető, hogy a Metro 2033 már megérett egy frissítésre, és ezen a téren bizonyított is a 4A Games, csalódottak legfeljebb a Last Light Redux miatt lehetünk: ahogy arra lehetett számítani, ez a verzió nem több egy Game of the Year kiadásnál.

A Metro Reduxot az ASUS ROG Tytan CG8580 gamer konfigurációján teszteltük, melyet az ASUS Magyarország biztosított számunkra.


41.
41.
leilu
Ha a bárányfelhők közt vadászgépek repülnek,a rét a csatatér és a virágokat meg leégeti a napalm azért az fain.
40.
40.
Mr.Dead
#39: Kicsit furcsa is lenne, ha pont a könyvekben nem érik el, hiszen arról készítették :D
39.
39.
selejtes
Hozzáteszem, hogy ezt a nyomasztó, fullasztó hatást a könyvekben is sikerült elérniük.
38.
38.
selejtes
#35: Ezek szerint jó munkát végeztek, ugyanis ez volt a cél. Ez nem egy virágokkal tarkított réteken játszódik ami felett a kék égen úsznak a bárányfelhők.
Ez zord, rideg, elhagyatott, nyomasztó, lepusztult stb, ilyennek kell lennie.
37.
37.
leilu
Biztos is, hogy zseniális jó a hangulata sikerült eltalálniuk csak belőllem olyan rossz érzést vált ki.Nem olyat,mint egy érdektelen játéknál hogy mi ez a hülyeség mert egyáltalán nem vagyok rá kiváncsi vagy mint egy hororr játék hogy húúú mindjá beszarok de izgalmas ,hanem valami nyomaszó fullasztó nemtommi jön rám az egésztől.Lehet csakazértis megveszem mert amúgy meg nemigen lehet hasonlítani semmihez.
36.
36.
Dollface
#35: Én viszont imádok elmerülni a Metro világában, a Condemned óta az atmoszféra szempontjából ez a játék fogott meg a legjobban. Elképesztően zseniális!
35.
35.
leilu
Nekem ettől a Redux-tól a gyomrom fordul fel de most komolyan.Felbontás ide vagy oda nextgen vagy nem olyan atmoszférája van, hogy valami borzasztó rossz érzés kap el tőle.Ha ingyen adnák se kéne.
34.
34.
Raam989
#5: Az újrakiadásokra nem lenne szabad pontot adni... Sőt, talán még a pro/kontra értékelés sem kéne.
33.
33.
Purczi
Én azt nem értem, miért "nextgen"-eztek még itt? Már current gen-ről és last gen-ről van szó lassan egy éve.
32.
32.
selejtes
"Rengeteg finomhangolás a Metro 2033-ban"
"Rendkívül tartalmas"
Ellenben:
"Egy-két változtatástól többet vártunk volna"

Ez most mi a szar?
31.
31.
crytek
#30: Hehe most volt amazonon egy pár perces eláarazés és -75%-os kapott a Last Light Redux így 6.24$-ért hozzá lehetett jutni :D
30.
30.
crytek
4000ft-ot amiért hozzá lehet jutni bődületes módon megér.
A sima verziók megvannak és rettentő jók.
Várom a Metro 2035-öt (vagy bármi is legyen majd a neve)
26.
26.
kopic
#5: +1
Komolyan, szánalom a köbön . -.-
25.
25.
Zombiekiller6
#23: Augusztus 29-én én is támogatom őket egy PS4-es verzióval. Egyébként szerintem iszonyat jó áron adják a pakkot, úgy általában, meg a TLoU-hoz és majd a GTA V-höz képest is.
24.
24.
frenkyboyhun
#5: Értékelésnél rosz szokás a játékot értékelni és nem az árát és miegymás. Amúgy meg nem érte mire vagy kiakadva, ugyan nem játszottam a játékkal de számomra egy 8 pontot bezsebelt alkotás felkelti a figyelmemet. És azért megjegyezném, hogy a last of us laza 10 pont maximum ha nagyon szurkálódunk akkor a végigjátszás során fellépő (nálam speciel 1 vagy 2 beakadás) ami vonhat le az értékből. Ezenfelül (persze osztom a gta-t, meg a tomb raidert, bioshock infinitet, mariot) a last of us 2013 év játéka iszonyat sok vélemén szerint, szóval jogosan kap sok pontot.
23.
23.
Moltes
1-2 valtozastol tobbet vartatok volna? nem tudom mit vartatok tole a jatek igy is jo volt de most meg szebb lett es jobb lesz az elmeny. Ez egy redux verzio nem egy uj Metro jatek ennek semmi mas lenyege mint hogy fel javitottak a grafikat. Es csak azert hogy tamogassam a fejlesztoket a helyzetuk miatt ps4 re es pc re is meg veszem attol fuggetlenul hogy meg van pc re a jatek.
22.
22.
drat576
"Metro Redux teszt

Írta: fojesz
8 órája
metro redux, pc, teszt
"

- szerintem ez elég egyértelmű
21.
21.
hedzsooo
#19: Kaptak valószínű bemutató verziót a játékból, megesik. :)
20.
20.
hedzsooo
#18: "A Metro Reduxot az ASUS ROG Tytan CG8580 gamer konfigurációján teszteltük, melyet az ASUS Magyarország biztosított számunkra." Nem tudom, h a konzolokra mi jön, meg mi nem, de szerintem a PC verziót próbálták, a cikk alapján legalábbis ez jön le.
19.
19.
greenmelon
#18: Elvileg 29-től érhető el, de már egy halom oldal tesztelte, szóval nem igazán vágom, hogy most mi van.
18.
18.
mestermagyar
Micsoda?! Már konzolon kint van?
17.
17.
p3ti
Nekem kimaradt mind2 része a játéknak... szóval nekem pont tökéletes lesz a csomag. Majd ha esik 1 kicsit az ára és lesz időm rá akkor beszerzem XO -ra.
16.
16.
Rakottkrumpli
#5: Úgy látszik egy pályáról pályára újrakreált játék nem ér annyit, mint egy teljes árú játékként eladott textúracsomag... (amit mellesleg más játékoknál ingyen hozzávágnak az emberekhez...)
15.
15.
hahota
Metro 2033-nak még mindig vannak erőforrás problémái? :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...