The Witcher Adventure Game bétateszt

  • Írta: zoenn
  • 2014. augusztus 28.
  • bétateszt, pc, the witcher adventure game
Link másolása
A legtöbb kiterjedt fantasy univerzum túlmutat a regényeket és a videojátékokon, a hozzáértők simán át tudják ültetni azt más médiumokra is. Ilyen a The Witcher világa is, amely most egy társasjátékban hódít.

A CD Projekt RED nagyban gondolkozik, nem elég, hogy hamarosan trilógiává bővítik a nagysikerű szerepjátékukat, további terveik vannak az Andrzej Sapkowski által elképzelt sötét fantáziavilággal. A kötelezőnek számító MOBA mellett egy hagyományos társasjátéknak is örülhetnek a rajongók. A The Witcher Adventure Game fizikai és digitális formában fog megjelenni a közeljövőben, utóbbival mi is összebarátkoztunk, hiszen júniusban a GoG.com új Galaxy platformjával egy időben debütált a zárt multiplayer béta. A disztribúciós rendszer legújabb verziója hasonló a Steamhez, igaz, itt minden alkotást DRM-mentesen tesznek közzé. Nyilván a társasjáték bétájához szükség van online kapcsolatra, a partnerkereső már most eléggé kiforrott, ha jól számoltunk, tíz másodperc alatt találtunk magunknak játszótársat. Jómagam nem túl gyakran görnyedtem a papírtáblák fölött, a családdal eltöltött néhány Ki nevet a végén?- és Monopoly-meccsen kívül nem igazán léptettem a bábukat - inkább a papíralapú szerepjátékokkal múlattam az időmet. A The Witcher-univerzum viszont a szívem csücske, így keresve sem találtam volna jobb alkalmat arra, hogy visszatérjek a dobókockák közé.


A The Witcher Adventure Game-t elindítva egy diavetítésre hajazó oktatóképernyőt találjuk magunkat, amely nagyvonalakban vázolja fel a főbb tudnivalókat, majd a menüben rögtön indíthatjuk az első meccsünket. Mondanom sem kell, elsőre riasztónak tűntek a szabályok, az igazi mélységek csak hosszú gyakorlás után jönnek elő, számos elvesztett játék után. Miután összekerülünk az ellenfelünkkel, ki kell választanunk magunknak a négy rendelkezésre álló karakter közül azt, akit irányítani szeretnénk – a leggyorsabb győz elven. Így elsőre hiába is szerettem volna Ríviai Geraltot, partnerem fürgébbnek bizonyult – maradt tehát Yarpen, a szószátyár törpe, Dantelion, a bárd (a Vaják regényekből ismerős Kökörcsin), illetve a bájos varázslónő, Triss Merigold. A társasjátékkal 2-4 játékos nyomulhat egyszerre, a kezdőknek viszont bőven elég egyetlen ellenfélre koncentrálni. A cél az, hogy a lehető legtöbb Victory pontot összegyűjtsük: aki a leggyorsabban ér el egy bizonyos mennyiséget, az nyer. A képernyő legnagyobb részét persze a tábla foglalja el, amely voltaképpen annak a kontinensnek a térképe, ahol a The Witcher-történetek játszódnak. Első ránézésre a világ kicsinek tűnhet, de ez nem így van, részletes és szépen megrajzolt, szabadon bebarangolhatjuk - az irány tőlünk és a küldetések céljától függ.


A körökre osztott címben nem az a cél, hogy elérjünk a kiinduló pontból a célig, hanem az, hogy hatékonyan töltsünk el a játékkal eltöltött időt. A végső változatban találunk szóló módot is, melyben az M.I. ellen hadakozhatunk, ám az igazi élmény a multiplayerben keresendő. Rövid és hosszú meccseket is választhatunk, utóbbiaknál már jóval több Victory pontot kell bezsebelnünk a győzelemhez és nem ritkán hosszú órákig eltarthat egy parti. A játék lényegi részét a küldetések adják, amiket véletlenszerűen húzott kártyák formájában vehetjük fel, ha elérünk a térkép adott pontjára. Az alapnak számító tennivalók (például juss el egy bizonyos városba) mellett összetettebb feladatok is várnak ránk – legfőképpen akkor, ha elérünk egy bizonyos helyszínre. Minél több missziót teljesítünk, annál nagyobb lesz a jutalom. Minden küldetés során különféle mellékfeladatokat is abszolválhatunk, de hanyagolhatjuk is, csak a legfontosabb tennivalókra koncentrálva. Máskor viszont pont az vezet sikerhez, ha alaposak vagyunk. Hiába farmolja a küldetéseket az egyik játékos, amikor a szorgalmas ellenfele több pontot ér el a mellékes célokkal. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a küldetések teljesítéséért különféle erőforrásokat kapunk, így nem mindegy, hogy miből gazdálkodunk a következő körben. 


Hiába vagyunk kellően megfontoltak, ha a sors másképpen rendelkezik, és olyan szörnybe botlunk, amibe beletörhet a bicskánk. Ha rosszul jövünk ki a körből, az rányomja a bélyegét a következőkre, lehetőségeink korlátozottak lesznek, így nem is létezik mindent verő stratégia, sokkal inkább a szerencsén múlik minden. A játékosoknak egyébként hatféle intézkedés áll a rendelkezésére, amikor rájuk kerül a sor, ám körönként csak kettőre jut idő: pihentethetik hősüket (ilyenkor regenerálódnak és védve lesznek), megvizsgálhatják környezetüket, fejleszthetik karakterüket (új skilleket szerezhetünk), speciális képességeiket csillogtathatják, vagy utazhatnak tovább. Ez utóbbiból rögtön kétféle létezik: a normál utazás során az út eseménytelenül telik a szomszédos térségbe, míg a gyorsutazás során sokkal távolabb juthatunk el, igaz, ilyenkor már sorskártyát kell húznunk, azt kockáztatva, hogy valami zűrös ügybe keveredünk.


A szereplők persze nem csak kinézetükben különböznek egymástól, hanem különféle egyedi képességekkel rendelkeznek, így nem árt, ha a saját stílusunknak megfelelő karaktert választunk (ami ugye nem mindig jön össze, legyen a tarsolyunkban egy B-terv is). Geralt például különféle főzetekkel készíthet, Triss nem rest varázslatokat betárazni, Kökörcsin némi pénzre tehet szert előadásaival, addig Yarpen két szövetségest is maga mellé állíthat. Ezáltal a küldetések megoldása is változatos, olykor előnyt kovácsolhatunk magunknak, gyorsabban teljesíthetjük azokat, ha kihasználjuk karakterünk képességeit. A dobókockákon alapuló harcrendszer remekül működik, és elegendő kihívást biztosít mindenki számára. Támadásnál az a teendő, hogy nagyobbat dobjunk az adott lény számban kifejezett védekezési értékénél, illetve, ha éppen a mi életünkre törnek, szintén egy bizonyos értékküszöböt kell elérnünk ahhoz, hogy blokkoljuk a csapásokat. Ha a kocka nem a mi javunkra dönt, akkor sincs minden veszve, különféle kártyák segítségét kérhetjük, ha rendelkezünk elegendő erőforrással: Yarpen bevetheti bajtársait, Geralt a witcheres kunsztokat és így tovább.


Habár még csak bétáról van szó, a balansszal már nincs gond és fejlesztők tovább csiszolják a rendszert a végleges változatig. Egyik karakter sem erősebb a másiknál és hiába magolunk be egy viszonylag jól működő taktikát, ha a szerencsére nem a mi oldalunkon áll. A gyér dobóátlagot gondos tervezéssel orvosolhatjuk valamelyest, de soha nem érezhetjük azt, hogy kézben tartjuk a dolgokat – néhány játékos ezt talán hibának találja. Ennek ellenére elfordult, hogy olyan alakokkal kerültünk össze, akik kíméletlenül értették a dolgukat, hiába dobtunk jól és húztunk viszonylag tűrhető sorskártyákat, folyton kudarcot vallottunk. Reméljük, hogy a partnerkereső a jövőben a mi képességeinknek megfelelő játékosokat rak mellénk. Ha csak két játékos nyomul egymás ellen, akkor a körök pár percenként váltják egymást, de ha négyfős partit nyomunk, előfordulhat, hogy akár tíz percig malmozunk tétlenül, mialatt a delikvensek a lépéseikkel szöszölnek.


A The Witcher Adventure Game kellően okos és összeszedett társasjáték ahhoz, hogy időrabló legyen, ráadásul akkor is letolhatunk pár partit, ha csak egy üres félóránk van rá. A belbecs mellett a külcsín is kényezteti a szemet, a design remekül megrajzolt. Az alapok nem túl bonyolultak, szánja rá mindenki a tanulóidőt, mert utána mutatkoznak meg az igazi szépségek és azon kapjuk magunkat, hogy nem tudunk elszakadni tőle. Aki ki akarja próbálni, iratkozzon fel a bétára, hiszen a jövőben még többen bekerülnek, vagy rendeljék elő a The Witcher 3: Wild Hunt digitális verzióját és máris indulhat a móka. A The Witcher Adventure Games a valódi, dobozos társasjáték mellett még idén érkezik PC-re, Macre, iOS-re és Androidra. 

6.
6.
AlexSchneider
#5: Ez minden csak nem mobilos jatek, annal azert joval komolyabb, szoval biztatlak, hogy probald ki! :) Illetve en most probalok ra feljelentkezni, de az oldal folyamatosan tulterhelt... Csak ezert meg nem akarom elorendelni a Witcher 3-t, mikor meg azt sem tudom, hogy milyen platformon fogok vele jatszani.
5.
5.
markoci555
#4: (off):Tesztekre nem kommentel, meg még van pár alapszabály amire illene odafigyelni, bár minek is kérek ilyet egy olyantól, aki őt kéri felszólalásra...

Ki kéne próbálni, mert eléggé megfogott, de gépen most inkább másra vagyok ráhangolva, mobilos játékra meg nem fogok pénzt kiadni.
4.
4.
logic5
Cristiano még hogy-hogy nem kommentelt semmit???? Tudtok róla valamit? Jól van? vagy valami...
1.
1.
PaprikaJancsi
Jól néz ki. Arra viszont kiváncsi lennék, hogy várható ebből magyar felirat vagy sem.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...