Rainbow Six: Siege alfateszt

  • Írta: barackostej
  • 2015. április 25.
  • bétateszt, Multiplayer, pc, siege
Link másolása
A többször újrakezdett Rainbow 6: Patriotsot végül törölte a Ubisoft, de így sem maradunk Rainbow Six-játék nélkül. A Siege multiplayer módja taktikus játékmenetet ígér, melyet a zárt alfateszt során ki is próbáltunk.

Biztosan nem úgy tervezte a Rainbow Six-sorozat elmúlt pár évét a Ubisoft, ahogy az végül alakult. A két Las Vegasban játszódó epizód után 2011-ben mutatták be a Rainbow 6: Patriotsot, mely taktikus egyjátékos kampányával az előző részek örökségét vitte volna tovább. A játék fejlesztése azonban félresiklott, és állítólag háromszor is újrakezdték, mire végül 2014-ben lelőtték a projektet. Nagy eséllyel a Patriots romjaiból rakták össze végül a Rainbow Six: Siege alapjait, melyet a tavalyi E3-on mutatott be a kiadó egy látványos gameplay videó keretében. Bár a játékban elvileg lesz egyjátékos kampány is, a fejlesztők eddig csak a többjátékos módot mutogatták. Az előzetesek alapján legtöbbünknek a SWAT 4 vagy a Counter-Strike jutott eszébe a multiplayer szegmensről, melyet nemrég egy zárt alfateszt során mi is kipróbáltunk. Fontos kiemelni, hogy ez még csak egy korai verziója a játéknak, így a felmerült problémákat még bőven lesz idejük megoldani a készítőknek.

Mielőtt belemennék a játékmenet elemzésébe, szeretnék pár szót szólni az alfaverzió technikai oldaláról. Korai változat ide vagy oda, azért örültem volna annak, ha a grafikai beállításokat a fejlesztők könnyebben elérhetővé tették volna. Hiába volt meg az opciók között a helye a grafikai beállításoknak, azok nem működtek, így a konfigurációs fájlokat kellett megbuherálnom. A hasznavehetetlen menü ellenére azonban a játék érdemi részével nem voltak problémáim. Egyszer sem fagyott ki, nem laggolt és meccset is könnyen találtam. Természetesen egy optimalizáció még ráfér a motorra, de már most sem volt rossz állapotban. Feltűnt azonban, hogy a Siege közel sem néz ki úgy, mint a tavalyi E3-as bemutatón, és akár még egy laikus is észreveszi a különbséget a két verzió között. Remélem, ez is csak az alfaváltozatnak tudható be, és a megjelenésig még szépülni fog.


A Rainbow Six-sorozat a Rogue Spear óta az Unreal Engine aktuális verzióját használta, ezzel azonban most szakított a Ubisoft. A Siege a belső fejlesztésű AnvilNextet kapta meg, mely legutóbb az Assassin’s Creed: Unityt hajtotta, és most először láthatjuk FPS-ben. A Unity nevét olvasva gondolom, sokakban felsejlett az a rengeteg technikai probléma, ami a játéknál felmerült, de szerencsére ezúttal nincsenek ilyen gondok. Igaz, még egy kicsit optimalizálatlan a motor, de már az alfa is eldöcögött 50-60 fps-sel egy középkategóriás gépen, és gondolom, később még javulni is fog. A játék előző generációs konzolokra nem jelenik már meg, csak PC-re, Xbox One-ra és PS4-re lesz elérhető.

A játék előzetes verziójában két pálya és egy játékmód volt elérhető. A Siege-ben 5v5-ös meccseket játszhatunk, melyek során az egyik csapatnak meg kell támadnia (ostromolnia) a másik csapat által bevédett objektumot - ez a kipróbálható változatban egy családi ház és egy magánrepülőgép volt. Az alfában elérhető játékmód egy túszmentős akció volt, mely egyelőre csak félig-meddig működik. A probléma az, hogy a meccsek nagy részéből inkább egy egyszerű team deathmatch lesz, mintsem egy taktikus túszmentéses küldetés. Bár a fogvatartottat ki is lehet kísérni, erre nálam nagyon ritkán került sor, mivel a meccsek általában már azelőtt véget értek, hogy el lehetett volna idáig jutni. Támadóként egyszerűbb szimplán levadászni a másik csapatot, és nem kell szenvedni a tússzal. A fogoly egyetlen komoly szerepe a játékmenetben, hogy a lelövése azonnali vereséget jelent a csapat számára. A fejlesztők szerint a többi játékmód is erre az 5v5-ös védekező-támadó mókára fog építeni, így remélem, hogy jobban rákényszerítik majd a játékosokat a célok teljesítésére.

Nagyon jó ötlet volt a fejlesztők részéről, hogy visszahozták a régebbi Rainbow Six-játékokból a tervezés módot, így az akció előtt mindkét csapatnak lehetősége van felkészülni a behatolásra. Első feladatként a játékosok szavazással eldöntik, hogy a pálya melyik részén kezdjenek. A helyszínek jól fel vannak építve, így minden pontnak megvan a maga hátránya és előnye. Ezután a védekező csapatnak lehetősége van arra, hogy elbarikádozza magát: bereteszelhetik az ajtókat és az ablakokat, felhúzhatnak fedezékeket, vagy megerősíthetik a falakat. Kissé frusztráló volt, hogy nincsenek becsukható ajtók, melyek hiánya főleg védekezésnél szembeötlő. Eközben a támadó csapat apró, guruló drónok segítségével kikémlelheti, hogy merre tartózkodik az ellenfél. Ezek a kis gépek az akció alatt is hasznosak lehetnek, így érdemes vigyázni rájuk, mivel a másik csapat könnyen szétlőheti őket.

A felkészülés után kezdődhet meg maga az akció, melynek során a támadó csapatnak be kell jutnia és likvidálni a kempelőket védekezőket. A meccsek előtt kasztot választhatunk (mindből egy lehet a csapatban), így ez határozza majd meg, hogy milyen eszközöket használhatunk az adott kör során. A támadó oldalon lehet nálunk kalapács, mellyel Thor nyomdokaiba lépve zúzhatjuk szét a zárt ajtókat, de emellett használhatunk kaszttól függően EMP-gránátot vagy robbanótölteteket is. A védekező oldal kasztjai természetesen olyan eszközöket kapnak, melyekkel barikádokat húzhatnak fel és megerősíthetik az állásaikat. Mivel a falak átlőhetőek, jó ötlet azokat megerősíteni a kritikus pontokon, így megakadályozva, hogy hátba támadjanak. Az előre összerakott kasztok mellett van egy mindkét oldalon bevethető, úgynevezett Recruit. Ha őt választjuk, nagyobb szabadságot kapunk a felszerelés összeállításában és vihetünk magunkkal több gránátot például. A Recruitnak azonban nincsenek egyedi felszerelései, így kiegyenlített a többiekkel szemben.

A labirintusszerű pályáknak köszönhetően a meccsek nagyon izgalmasak. Szinte bármikor, bárhonnan ránk lőhetnek, épp ezért nem érdemes nagyon elkóborolni. A veszélyérzetet erősíti, hogy a Siege-ben minden rombolható és átlőhető. Az anyagok úgy viselkednek, ahogy a valóságban, így egy fémből készült fedezék mögött kevésbé vagyunk sérülékenyek, mint a fából készült falak mellett. A biztonságérzetünket pedig végleg elűzi az a tudat, hogy a padló is szétlőhető, szóval tényleg minden irányból ránk ronthatnak. Egyetlen problémám az volt a rombolással, hogy a falon átlőve is jelzi a játék, ha valakit eltalálunk, így a véletlenszerű lövöldözés is célravezető lehet.

A fentiekből is látható, hogy a Rainbow Six: Siege egy összetett, komoly taktikázást igénylő játék, mely rengeteg lehetőséget ad a játékosok kezébe. Ezt azonban csak akkor tudjuk kihasználni, ha a csapatunkban lévő másik négy ember vevő a taktikázásra. Így jön elő a játék azon problémája, hogy csak ismerősökkel együtt tudunk úgy játszani, ahogy azt a fejlesztők megálmodták. Idegen emberekkel nehéz együttműködni és komoly taktikai döntéseket hozni. Ráadásul, ha az egyik csapattag másképp játszik, már bukott az egész terv. Emiatt – ahogy fentebb is utaltam rá – a meccsek szimpla team deathmatchbe csapnak át, és mivel nincs respawn, általában egy-két perc alatt letudhatunk egy kört. A játék alapötlete remek, és a kivitelezés is jól sikerült, de a játékosok nincsenek belekényszerítve abba, hogy kihasználják a játék adottságait.

Úgy gondolom, a Rainbow Six: Siege készítői jó irányba haladnak és rengeteg érdekes ötlettel álltak elő, melyek remekül működnek elméletben. Azonban nekem úgy tűnik, hogy a fejlesztők nem készültek még fel arra az eshetőségre, ha a játékosok úgy döntenének, hogy nem úgy játszanak a játékkal, ahogy azt kitalálták.  Hiába van sok taktikai lehetőség, ha a berohanásos módszer még mindig nyerő - még akkor is, ha ezzel tönkretesszük a játékélményt. A Ubisoft Montreal embereinek sürgősen ki kell javítaniuk ezeket a hibákat, mert nagyon erős konkurenciával kell szembenézniük. A multiplayer FPS-ek piacát olyan játékok uralják, mint a Call of Duty, a Battlefield, a Counter-Strike vagy az ArmA, és ezeket még a jelentős marketinggel megtámogatott Titanfallnak sem sikerült megszorongatnia. Szerencsére a megjelenés még távol van. és addig van idő ezeket a hibákat kielemezni és kijavítani. Elvileg lesz egy normális egyjátékos kampány is, mely rá is fér a Siege-re, mivel nem vagyok benne biztos, hogy ez a többjátékos mód megér 60-70 dollárt.


Kapcsolódó cikkek

8.
8.
Úgyse fog senki taktikázni, még akkor se ha a te csapatod fog, az ellen nem fog soha. Ugyanolyan uncsi lesz mint az Evolve, játszik azt még valaki egyáltalán? :D Nagyon eltűnt...
7.
7.
medson
#6: haha pontosan, egy ilyen videóban sem értettem miért van ezeken ilyen hangsúly ha a játkosok kb 5% ha él velük.
6.
6.
zarándok
Az elejétől kezdve tudni lehetett, hogy elméletben nagyon fasza ötlet, de gyakorlatban semmi nem lesz belőle, én nem értem, a játék fejlesztők nem szoktak online játszani? Kb. egy óra után rájöhetnének, hogy semmi de semmi meggondoltság nincs a mai játékosokban, és ezért lett már a DayZ vagy a H1Z1 is egy team deathmatch az első napjától fogva. De most komolyan, annyira bírom ezeket a bemutató videókat, ahol a játékosok mint kvázi titkos ügynökök vagy kiképzett katonák mindent átfogó meggondoltsággal és kommunikációval hatolnak be helyekre, támadnak meg ellenfeleket, viszik véghez a feladatot (Rainbow Six Siege, The Division), de egyszer úgy megnéznék egy olyan promót, ami azt mutatja, ami valójában megy az online játéktereken (shoot on sight). Erős Single Player nélkül nagyon gyenge lesz, bár ez nem meglepő.
5.
5.
moonborn
Én a Patriots cuccnak még mindig jobban örültem volna :D
3.
3.
randall13
Fél óra alatt megunja az ember...
2.
2.
DON GONDOCS
Grafikára tetszetős, meg taktikázásra is egész ötletes lehetőségek vannak. De ennél a 4v4-nél többre számítottam.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...