Dishonored: Definitive Edition teszt

  • Írta: zoenn
  • 2015. szeptember 7.
  • definitive edition, dishonored, ps4, teszt
Link másolása
Kétféle definitív kiadás létezik: az egyik nyilvánvaló pozitív változást hoz mind tartalom, mind látvány tekintetében, míg a másik csak minimálisan fejlődött mióta utoljára láttuk. A Dishonored: Definitive Edition az utóbbihoz tartozik.

Az Arkane Studios 2012 őszén megjelent steampunk lopakodós játékát megérdemelten fogadta kegyeibe a szakma és közönség. A franciák egészen elképesztő univerzumot rittyentettek köréje, amely pont jókor talált utat a stílus szerelmeseinek szívéhez, hiszen az aktuális Splinter Cell már két éve a boltokban volt, az új Thiefre pedig még sokat kellet várni. Az sem mellékes, hogy a történet, a harcrendszer és a teljes szabadságot adó játékmenet nagyon egyben volt, ami egy teljesen új IP-től több mint tisztességes. Az sem mellékes, hogy a Dishonored dizájnján az a Victor Antonov is rajta hagyta a kézjegyét, aki korábban a Half-Life 2 City 17 városát képzelte el. A Bethesda most az új konzolokra elhozta Corvo (és Daud) intrikáktól sem mentes kalandját, a milliódolláros kérdés az, hogy vajon azoknak is érdemes-e beruházni a Definitive Editionbe, akiknek már az előző generációból is ismerős a játék.


Igazából azok járnak a legjobban, akik még csak most ismerkednek a Dishonoreddel. Tartalmilag teljes csomagról beszélhetünk, lévén az alapjáték mellett az összes eddig megjelent DLC-t tartalmazza, hasonlóan a 2013 végén megjelent Game of the Year kiadáshoz. Kezdve a Dunwall City Trialsszal, melyben pontokra menő ügyességi próbákon vehetünk részt, míg a The Knife of Dunwallban és a The Brigmore Witchesben egy új szereplőt, Daudot irányíthatjuk - ő ölte meg az alapjátékban a császárnőt. Ráadásul ez a két sztorikiegészítő sokkal sötétebb tónusokkal operál, mint Corvo bosszúhadjárata, én sokkal élvezetesebbnek is találtam. A Definitive Editonben megtaláljuk még a korábbi előrendelői bónuszt, a Void Walker’s Arsenalt, extra aranymennyiséggel és négy különleges perkkel vághatunk neki a kampánynak, ami nem kis segítség - jelentősen csökkentik a kihívást, így a saját érdekedben mellőzd őket.


PC-s verzió nincs belőle, amit érthető, lévén a számítógépes változat maximális grafikán szinte ugyanúgy néz ki, mint a konzolos definitív kiadás. A Bethesda nem erőltette meg magát, a látványt nem turbózták fel a készítők, nem kapunk részletesebb textúrákat. Véletlenül se higgyétek azt, hogy remake-ről van szó, csupán a felbontást húzták fel 1080p-re és kapott egy kis elsimítást is (FXAA) a játék, de az élek még így is nagyon recések, a PC-s változattal össze sem hasonlítható. Pláne, hogy ott egy közepes masinán is játszi könnyedséggel elérhető a 60fps, míg PS4-en és Xbox One-on csak 30fps-t kapunk. A portolást végzőnek jár a fekete pont: oké, hogy ragaszkodnak a kisebb framerate-hez, de nem hiszem, hogy nagyon megerőltető lett volna egy kicsivel jobb elsimítást alkalmazniuk. A kép minősége így elég gyengus, de a legtöbb hiba kicsivel több optimalizálással elkerülhető lett volna, a textúrák lassan töltenek be, és egy kis anizotróp szűrés is ráfért volna az új verziókra.


Én PlayStation 4-en teszteltem a játékot, és roppant zavaró volt, hogy első körben csak a prológust tölti le a konzol, így miután megléptem a börtönből, várnom kellett egy órát, míg a többi adat is levándorolt a merevlemezre. Oké, ebből a dobozos változat tulajdonosai semmit nem vesznek észre, de ha a digitális változatba ruháznál be, hiába van gyors neted, a PSN-t ez nem érdekli. Egyetlen, de jópofa apróság, hogy a DualShock 4 hangszórójában hallhatjuk a játékbeli szív sejtelmes mondandóját.


Bár három év távlatából is lehengerlő élményt nyújt az anyag, és továbbra is korunk egyik legjobb lopakodós címéről van szó, ez a grafika már nem az új konzolokra való. Hiába ugortunk egy generációt, a Dishonored: Definitive Edition a nagyobb felbontáson kívül nem sokban tér el a korábbi GOTY-kiadásoktól. Újra hangsúlyozom, hogy csak azoknak érdemes beruházni rá, akik még egyáltalán nem ismerik a Dishonored világát és szeretnének felzárkózni a második rész előtt, máskülönben nem éri meg kicsengetni érte a 40 eurót. A legfájóbb dolog viszont az, hogy nem látszik rajta a fejlesztők gondoskodása, iszonyatosan hiányzott a 60fps, az extra tartalmakról és más konzolspecifikus funkciókról már nem is beszélve. A játékot száraznak, csupasznak és kevésnek éreztem ezen a platformon, nem többnek egy szimpla átiratnál. Ha választhatsz, egyértelműen a jóval olcsóbb PC-s gyűjtemény mellett tedd le a voksodat.

Kapcsolódó cikkek

6.
6.
green01
#2: Minek ???..... Irsz be ilyen hülyeségeket?

Amúgy nem értem mert a leirásokban 60 fpst igérnek! akkor most mi van?

pl ,,száznál is több Év Játéka díjat bezsebelt alkotás természetesen rendkívül részletes, 1080p-s grafika, valamint masszív 60fps társaságában tér vissza közénk"
5.
5.
respectpele10
#4: Adom, Dishonored 2 pedig már nagyon várós. :)
4.
4.
Kétszer toltam végig a játékot pc-n, dobozosan ( "ajándék steam kóddal", vagyis csak azzal együtt működött :). Neki fogok állni harmadszor és valószínűleg majd negyedszer is. Ez az élményen semmit sem változtat, a játék fantasztikus. Akinek nem volt meg 360-ra az mindenképp pótolja vagy vegye meg pc-re, nem fogja megbánni ! :D
3.
3.
dcba
#2: Azert teszteltek, h ova intsenek mindenki a megveteltol. Sztem barki aki eddig nem szerezte be, inkabb varjon meg vele ha xboxon van es vegye meg a 360-as kiadast amikor eletbe lep, a visszafele kompatibilitas. Akinek meg van egy also kozepkategorias PC-je az inkabb vegye meg PC-re. Senki ne adjon erre penzt ki. Nevetseges, h egy elozo generacios jatekot is ebbe a kibaszott 30 fps-be kell futtatni. A modern jatekoknal meg ertem ezt a korlatozast, de most komolyan a "next gen" nem bir el egy tobb mint 2 eves last genes jatekkal? Vagy inkabb csak a barom kiado szart ra, gyorsan atportoltak x1-re es ps4-re, h legyen gyorsan ingyen penz.
Fortelem amit mostanaban muvelnek a kiadok es sajnos egyik sem kulonb mint a masik, ergo mar nem lehet mondjuk csak az EA-t utalni, vagy az Ubit.
2.
2.
kopic
Ezt most komolyan teszteltétek ? Minek ?! -.-
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...