New Xbox One Experience bemutató

  • Írta: Daks
  • 2015. október 13.
  • new experience, windows 10, xbox one
Link másolása
Megújul az Xbox One. Az új dashboard idén novemberben érkezik, átszabott menürendszerrel, vadonatúj alkalmazásokkal és Windows 10-szerelemmel. Ráadásul ha Preview-tag vagy, nem kell várnod, már most felrakhatod a kicsikét.

Október elején végre megérkezett az update. A Microsoft elkezdte kiosztani a New Xbox One Experience-hozzáféréseket, a kicsivel több mint 1 GB-ot nyomó csomag a korai bétaváltozatát hozta el mindannak, ami az Xbox One következő éveit képviseli majd. Imádom az újításokat. Az Xbox 360 nyolcéves pályafutása alatt kívül-belül lecseréltek mindent többször is, a végére pedig olyan érzésem volt, mintha ez idő alatt nem is egy, hanem három konzolgenerációt éltünk volna át. Mondjuk ebben része volt annak, hogy a halál vörös gyűrűje miatt három gép is megfordult nálam, különböző színekben és kiadásokban, illetve megjelent a Kinect is, ami komoly vérfrissítést hozott az addig megszokott játékélményben. Legalábbis a casual és party play vonalon.


Az Xbox One első átalakítása nem sikerült drasztikusra. A készítők fogták az eredeti csempéket, kicsit nyújtottak és zsugorítottak rajtuk, átnevezték, aztán még jól össze is keverték őket, majd egy tucatnyi új funkció társaságában az egészet szélnek eresztették, először csak a kiválasztottak között. Az eredmény a lazán csak Élménynek keresztelt dashboard lett, melyet Preview-tagként én is tesztelhettem, az update tíz perc alatt lejött, aztán már működött is minden funkció. Legalábbis majdnem minden, a rendszer ugyanis jelenleg bétastátuszban van, ami hasonló a játékok megjelenés előtti változatához. Vannak benne már ismert, és most feltárásra váró bugok, nem működő funkciók, stabilitási gondok, és hasonló hibák, melyeket most kezdenek összeírni, és javítani a készítők.


A dashboard első és legnagyobb változása, hogy immáron nem csak oldalirányban, de vertikálisan is lapozhatunk a lehetőségek között. A csempék ezért már nem is akarnak beleférni a képernyőbe, hatalmas menüpontok terjeszkednek az egész felületen, navigációnkat pedig ezúttal is otthonról, a Home menüből kezdjük. A legnagyobb csempe itt változatlanul a meghajtóban lévő, vagy a háttérben éppen futó játéké lett, mely amolyan iFrame-jelleggel mutatja nekünk, hogy mi vár indításra, vagy mit hagytunk éppen félbe. Jobb oldalán a promóciós csempék helyezkednek el, melyek az aktuális játékmegjelenéseket és Xbox LIVE-akciókat mutatják, a kezdőképernyőn viszont nincs más, a legutóbb indított alkalmazások és a kitűzött indítóikonok lekerültek egy hajtásnyival alább. Az öt legutóbbi alkalmazás szép széles területen terjeszkedik, az app vagy játék címe mellett megtalálhatjuk a hozzá tartozó HUB legfrissebb értesítését, az éppen játszó barátaink avatarját, illetve a közösségi lehetőségeket, úgy mint megosztás, vagy DVR. A pinelt ikonok ezek alá kerültek csak, a már ismert négyzetes formában, kedvenc játékainkat rakhatjuk ide, gyönyörködni bennük, illetve itt kapott helyet a My Games & Apps menüpont is, ahol a többi, ide már nem kiférő cuccunkat érhetjük el.


A Community maga a hírfolyam, ahol szintén hatalmas csempék között lapozgatva nézegethetjük saját és barátaink megosztott eredményeit. Ide kerül minden elkészített screenshot, felvett videó, és elért achievement, de egy pár soros szöveg formájában lehet szabadon posztolni is, az egész kicsit olyan, mint egy Facebook-fal, csak játékosoknak. Volt hasonló felület korábban is, csak kisebb hangsúllyal, nagy kár viszont, hogy funkcióiban semmit se változott az egész. A videók lejátszásához és az eredmények részleteihez még mindig rá kell nyomni egyet az adott tételre, illetve a scrollozás se folyamatos, a lefelé gombot nyomogatva egy kurzor ugrál csempéről-csempére, ahelyett hogy kellemes, görgetett hírfolyamélményt kapnánk. Még két menüpont van, róluk viszont nem tudok már ennyit mesélni, úgyhogy gyors leszek. A Community után következik OneGuide, ami a multimédiás felületet hozza elő, itt nézhetünk TV-t, kölcsönözhetünk filmeket, vagy sorozatokat, míg az utolsó a Store, ahol a megszokott rendszerben játékokat és appokat vásárolhatunk, meg persze még több filmet, zenét. Újdonság itt a csempék elrendezésében, és így a tételek közötti böngészésben van csak, felületük kellemes, átlátható, jól katalogizált.


Nagy újdonság még a teljesen megújult Guide. A dashboardon való lépkedéssel, vagy az Xbox gomb kettős lenyomásával előhúzható menü balról csúszik be a képernyőre, itt találjuk meg adatlapunkat és barátainkat, de itt kapott helyet minden értesítés, a snap an app funkció, a party chat, az üzenetek és a beállítások menü is. Utóbbi teljesen átstrukturált formában jelenik meg, előkészítve a kontroller beállításainál a gombok átkonfigurálását is, ami hamarosan érkezik. Élményre olyan, mintha a Start menü bújna elő gombnyomásra, a korábbinál nagyobb hasznát mondjuk még nem látom, de legalább nem a képernyő közepét takarja ki, mint eddig. A dashboard összességében egyébként közepesen lett átgondolt és letisztult csak, a horizontális navigáció inkább nehezíti az átláthatóságot, és a gyors böngészést, mintsem segíti, viszont a shortcutok tetszenek. A Home képernyőn például az RT és LT gombokkal egy pillanat alatt ugrálhatunk az éppen futó játék csempéje, és a pinelt ikonok között, olyan hotkeyek ezek, amiket mindig használni fogok. Amúgy meg minden hibája ellenére mint frissítés kövér és látványos lett, szokni kell az egészet, és megszeretjük.


A külsőségek mellett az új dashboard hozott új funkciókat is. A lista legfontosabb tagja az idei E3-on bejelentett Backward Compatibility, mely a régi Xbox 360-as címeket teszi játszhatóvá Xbox One-on, emulált környezetben. Ha digitális játékaink vannak, akkor azok automatikusan megjelennek a My Games & Apps menüben, ha pedig lemezen gyűjtöttük őket, akkor csak be kell tenni a DVD-t, gyorsan telepíteni a tartalmát, és már indul is a nosztalgia. A Microsoft sorra optimalizálja, és teszi elérhetővé a játékokat az emulátorra, egy külön micro site-on még vezetik is a támogatott címek listáját, a feature-t a nyáron bétateszteltük. Azon kívül, hogy a komolyabb játékoknál, például a Mass Effect 2-nél voltak kisebb-nagyobb framerate dropok, teljesen jól működött az egész, úgyhogy érdemes lesz kipróbálni. Persze ha még nem Jófogásoztad el a 360-as gyűjteményed.


Érdekes újdonság még a Wireless Display is, ami az előzőhöz hasonlóan szintén elérhető már egy ideje a Preview-tagoknak, a nagyközönség elé viszont majd csak a novemberi dashboard-frissítéssel lép ki. Az alkalmazás bármilyen márkájú mobiltelefon vagy tablet képét ki tudja streamelni a TV képernyőre, operációs rendszertől függetlenül, egyetlen pillanat alatt, minimális késés és minőségromlás mellett. Wireless, természetesen. El kell indítani az appot, majd Android esetén bemenni a Beállítások / Screen Mirroring menübe, és a varázsló egy gyors jóváhagyás után már össze is kötötte a kettőt. A cucc rendkívül hasznos, ha átjön a család, és szeretnénk fényképeket mutogatni a mobilunkról, vagy nincs otthon gépünk, és az esti filmet tablettel szerezzük be. Indítjuk a VLC-t vagy a Popcorn Time-ot, és az Xbox teljesen HD-ben, hanggal együtt már továbbítja is a videót a TV-re. Apró kellemetlenség viszont, hogy amikor nyáron próbáltam az alkalmazást, akkor tökéletesen működött az egész, a rendszer simán kitolt mindent a Samsung Galaxy S5-ömről, a feedbacknél még 5 csillagot is adtam rá, most a cikk miatt viszont újra megnéztem, és már akadt, kockásodott a kép, nem is kicsit. Valószínűleg az új dashboard még nem bírja el teljesen, sokszor amúgy még önmagában is képes beszaggatni, de a megjelenés után meg kell újra nézni, nem hinném, hogy ne javítanák ezt addig. Sőt, kifejezetten azzal reklámozzák az update-et, hogy begyorsul tőle a gépünk.


És ha már a streamelésnél tartunk, akkor nem csak telefonról Xboxra lehet majd képet és hangot továbbítani, de Xboxról PC-re is. Windows 10-es számítógépünk hasonló módszerrel kommunikál a géppel, csak épp a laptop képernyőjén megjelenítve a képet, a hasznát pedig akkor látjuk majd meg, ha a család elfoglalja a TV-t, mi pedig kiszorulunk a nappaliból. A PlayStation TV-vel a Sony hasonló szolgáltatást talált fel, kifejezetten az ilyen eseteket orvosolva, a késés ott single player játéknál elenyésző volt, a multizást viszont nem ajánlottuk a kicsikén, kíváncsian várom, hogy az elmúlt évek során mennyit javult a technológia, mit tudott belőle kihozni a Microsoft. Sajnos a feature még nem volt kipróbálható a preview programban, pedig ígéretes, csak úgy mint Cortana, aki személyi asszisztensünk lesz a játékok során. Az Xbox One mesterséges intelligenciája leginkább Sirihez lesz hasonlítható, annyi különbséggel, hogy hülye beszólások helyett igazi segítséget próbál majd adni. Ha van Kinectünk, akkor elég lesz csak megszólalni, hogy „Hey Cortana”, és a hölgy már figyel is ránk, megmondhatjuk neki, hogy nyisson party chatet, csináljon screenshotot, vagy rögzítse a játékunkat, ő pedig válaszol, és már csinálja is, amit kell. Ezen kívül pedig diktálni is lehet neki, így ha bármit szeretnénk kiírni a hírfolyamunkra, vagy üzenetet küldenénk, akkor azt megtehetjük majd szóban is, persze angolul, a magyar támogatást felesleges is várni.


Talán nem a dashboard legfontosabb pontja, de a frissítéssel együtt megérkezett az új böngésző is. Az Internet Explorer helyett a Microsoft Edge, amit használhatunk mostantól netezésre. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de sose rajongtam a kontrolleres szörfözésért, és valószínűleg nem is fogok. A teszt miatt viszont elindítottam, és mit ne mondjak, az élmény továbbra se volt letaglózó, sőt. Az új böngésző a Binggel nyit, a menügombbal hívhatjuk elő a címsávot, ha pedig nem akarunk az on screen keyboardba pötyögni, akkor telefonunkon csak indítsuk az Xbox One Smartglass alkalmazást, és már lehet is rendesen gépelni. Hatalmas fail viszont, hogy böngészni már nem tudunk a mobilképernyőt használva, nem lehet linkekre kattintani, a scrollozás pedig fájdalmasan lassú, ezért le kell tegyük a telót, és elővennünk a kontrollert. Ami pedig az utolsó szöget veri a koporsóba, az a technikai megvalósítás. Az oldalak hihetetlen lassan töltenek be, hiába megy végig a loading bar, a képek helyén sokáig hatalmas fehér helyeket látunk csak, ha scrollozunk, szétesik minden, az oldalak alján lévő cookie figyelmeztető csík pedig félmásodperces késéssel követi a képernyőt, botrányos, amit műveltek. 


A hibáktól és félkész menüpontoktól eltekintve a New Xbox One Experience kellemesnek ígérkezik. A készítők szerint a végleges változat szuper gyors lesz, és minden kézre áll majd benne, az újdonságok sora pedig nem ér majd véget, a jövőben sorra jönnek hozzá új alkalmazások és fejlesztések. Ha még nem vagy Preview-tag, akkor kommentben írd meg a gamertaged, küldök meghívót, az alkalmazásban majd regisztrálnod kell a dashboard update-re, és kész is. Már csak várni kell majd a jóváhagyásra. 

Kapcsolódó cikkek

33.
33.
BmwFiesta
Hello!! Lehet kérni meghívót? köszönöm.

GT;>>> BmwFiesta
32.
32.
Machtporky25
#31: Bocsi! a helyes:
MachtPorky25
31.
31.
Machtporky25
Kérnék én is, kiváncsi vagyok!

Machtporky25
30.
30.
EpicCorei7
28.
28.
Daks
#24: Tényleg, még a barátlista és a party is bugos sokaknál, erről is olvastam. Amúgy bétáról van szó, úgyhogy ezek természetes dolgok, a preview jelentkezéskor van is egy lista, hogy mi nem fog működni.
27.
27.
Azadojat
#24: +1, nálam azért több hiba előfordult... partyt a mai napig nem tudok indítani, és a barát lista sem töltődik be. A játékok, appok viszont kitűnően futnak. De összességében azt tudom mondani, hogy jó lesz az új menürendszer. Abban meg tökéletesen egyet értek, hogy az ugorjon ebbe bele, aki vállalja ezeket a bosszúságokat. Nem azért találta ki az MS ezt a preview tagságot, hogy a sok vérpisti eljátszogasson a programban szereplő játékokkal, majd teleszemetelje a netet, hogy milyen szarul futnak, hanem azért, hogy a hibákat orvosolni tudják, mielőtt mindenki számára élesedik a az új menü és a visszafelé kompatibilitás. (Egyébként nálam tökéletesen futnak az eddig elérhető 360-as játékok is)
26.
26.
Azadojat
#11: Minden beállítás, app, mentés, barát, stb megmarad. Nekem egyedül olyan volt, hogy nem indult el az Xbox Fitness egyik nap. Másnapra viszont fixálták és ismét tökéletesen fut. Egyébként aki eddig nem volt preview tag annak sem kell sokat várnia, mert november közepén-végén mindenki megkapja az új rendszert.
25.
25.
batnor
#24: Természetesen ezek egyedi hibák, mivel nem mindenkinél ugyanaz a környezet. Ezért is érdemes lenne a cikkbe beleírni, mert ezt egy teszt szoftver annak céljából, hogy a végleges jó legyen és nem szórakoztató játék gyerekeknek, mert aki itteniek közül sztem egy kezemen megszámolnám hányan jeleznék angolul vissza mi volt a hiba. Én nem vagyok tagja, mert amikor játszanék ne zavarja meg a mókát semmilyen bug.
24.
24.
batnor
#22: Ennél néha több hiba van, pl valakinél a barátlista nem jelenik meg, valakinke az Edge nem megy tökéletes, van olyan akinél a YT hibás. Tehát van hiba illetve az ismert hibák ami a tegnapi frissítés során tovább szaporodtak.
23.
23.
Daks
#21: Pont a lényeget hagytad le, a következő mondatot: casual és party vonalon. Ott ez igenis komoly vérfrissítés volt, és néhány játéknál egyenesen szuper élmény.
22.
22.
Daks
Egy ismert hibája van, amiről a cikk írásakor még nem tudtam. Néha elkezd olyanokat csinálni, hogy nem enged fel LIVE-ra, játék indításkor pedig ezzel párhuzamosan nem találja a mentéseidet. Ilyenkor ki kell jelentkezni és újra be, ez megoldja a problémát azonnal. Vagy teljesen kikapcsolni a boxot (addig nyomni a gombot folyamatosan, míg teljesen le nem állítja magát). Az update óta egyébként őket toltam, és nem volt semmi hiba: Valiant Hearts, Forza Motorsport 6, WRC5, Tomb Raider.
21.
21.
"megjelent a Kinect is, ami komoly vérfrissítést hozott az addig megszokott játékélményben"

A te bolygódon milyen a klíma ? -_- (ezt a f@szságot)



Ki az a nemnormális akinek ez "élmény" ?
20.
20.
batnor
#19: Értem, neked az, mert mindenett adott másnak viszont nem biztos (meg nekem is, mert DIGI-s netem van). Viszont a cikk nem hívja fel akkor sem a figyelmet a veszélyekre és mivel van így szerintem nem kéne mindenkit beleugrasztani, mert ahogy lentebb is írtam ez nem szórakozás céljából lett kitalálva, hanem azért hogy kiadás elött teszteljék a szoftvert és arról visszajelzést kapjanak a központban, hogy az éles szoftverekben ne legyenek akkora hibák mint ennek a béta körnek az elején is volt, hogy több játék hibásan futott.
19.
19.
ADMlN
#16: Nos egyrészt aki szingapuri store-ból vásárolgat az törődjön bele, hogy az ügyeskedés kellemetlenségekkel járhat.
Másrészt pedig USB-n keresztül le lehet menteni az összes adatot a gépről.
Szóval de, a factory reset mindig megoldás.
18.
18.
crashpipi
17.
17.
dnorbi88
dnorbi88
Előre is köszönöm a meghívást!
16.
16.
batnor
#14: Igen, viszont így tölthetsz le mindent újra, és aki digitálisan vásárol szingapuri store-ból mint sokan, mert olcsóbb akkor az sok kellemtlenséget okozhat. Főleg aki azonnal akar játszani és nem DIGI-s 100+-os netje van, hanem ADSL, nah és ha mellé bedöglik a live még több gondja lesz. Tehát a factory reset nem mindig megoldás mindenre.
15.
15.
batnor
#9: Illetve nem utolsó sorban a várakozási idő 3-4 nap ami lehet akár 3-4 hét is és a nyár óta több hír volt, hogy nagyon felhígult a preview tagság és sokan szórakozásnak használja, ezért az MS korlátozta a létszámot, ami miatt a nem leges válasz is lehet egy meghívás végeredménye amiről semmi infót nem kapsz. Mielőtt sok ember csalódna :)
14.
14.
ADMlN
#9: Ez nem igaz, ha a konzolon csinálsz egy factory reset-et, akkor visszaáll az eredeti rendszer.

Én is próbálgatom már néhány napja az új felületet, és szerintem a legnagyobb újítás a cikkben méltatlanul félresöpört új guide. Egyszerűen döbbenetesen gyors lett, gombnyomásnyira vannak a barátaim, a party, az üzeneteim... stb. Ezekre eddig mindig várni kellet, hogy betöltődjön a megfelelő alkalmazás, és hát nem volt valami veszett gyors. Most egyből megy. Nagyon elégedett vagyok.

A Windows-ra való átjátszás is működik (már a preview előtt is ment), ez hibásan szerepel a cikkben. Windows 10-en az Xbox app-ban bal menü, csatlakozás, majd átjátszás és már hasít is.

Még egy dolog, hogy Cortana-t már most is ki lehet próbálni, bár még nem sok Xbox specifikus dolgot tud, de azt amit Win10-en meg Windows Phone-on azt igen. US régióba kell állítani a konzolt, majd Guide-ban az Option menüben a listáta tetejére állva felfele megnyomkodod a kontrollert majd nyomsz egy A-t és elindul. Kis bug a preview-ben :)
13.
13.
respectpele10
11# nem hallottam, hogy lenne valami gond a mentésekkel.
12.
12.
Morzsi1
Én is kérnék meghívót.
Gamertagom: elsogergoazigaz
Előre is köszönöm
11.
11.
jardo
#8: Igazából olyan sokat azért nem kell kihúzni, október közepe van, novemberben pedig már publikusan is élesedik az új frissítés.

Engem inkább az érdekelne, hogy a játékmentéseket esetleg érinti-e (érintheti-e) a béta rendszer? Ezzel kapcsolatos hibákról esetleg lehet tudni?
9.
9.
batnor
Szerintem azt is bele kellett volna írni, hogy innen nincs visszút, tehát amennyiben nem tetszik egy bug akkor hiába törlöd a preview tagságod addig abban a szoftver verzióban maradsz míg nem jön egy stabil kiadás. Szerintem a kockázatokat is be kell írni, mert sokszor akár bizonyos játékok hibás működéséhez is vezethet egy ilyen béta rendszer, mint ami a mostani teszt kezdetén is jelen volt. Tehát érdemes tudni ki mire válalkozik.
8.
8.
respectpele10
#4, #5, #6, #7 elküldve. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...