New Xbox One Experience bemutató

Megújul az Xbox One. Az új dashboard idén novemberben érkezik, átszabott menürendszerrel, vadonatúj alkalmazásokkal és Windows 10-szerelemmel. Ráadásul ha Preview-tag vagy, nem kell várnod, már most felrakhatod a kicsikét.

Október elején végre megérkezett az update. A Microsoft elkezdte kiosztani a New Xbox One Experience-hozzáféréseket, a kicsivel több mint 1 GB-ot nyomó csomag a korai bétaváltozatát hozta el mindannak, ami az Xbox One következő éveit képviseli majd. Imádom az újításokat. Az Xbox 360 nyolcéves pályafutása alatt kívül-belül lecseréltek mindent többször is, a végére pedig olyan érzésem volt, mintha ez idő alatt nem is egy, hanem három konzolgenerációt éltünk volna át. Mondjuk ebben része volt annak, hogy a halál vörös gyűrűje miatt három gép is megfordult nálam, különböző színekben és kiadásokban, illetve megjelent a Kinect is, ami komoly vérfrissítést hozott az addig megszokott játékélményben. Legalábbis a casual és party play vonalon.


Az Xbox One első átalakítása nem sikerült drasztikusra. A készítők fogták az eredeti csempéket, kicsit nyújtottak és zsugorítottak rajtuk, átnevezték, aztán még jól össze is keverték őket, majd egy tucatnyi új funkció társaságában az egészet szélnek eresztették, először csak a kiválasztottak között. Az eredmény a lazán csak Élménynek keresztelt dashboard lett, melyet Preview-tagként én is tesztelhettem, az update tíz perc alatt lejött, aztán már működött is minden funkció. Legalábbis majdnem minden, a rendszer ugyanis jelenleg bétastátuszban van, ami hasonló a játékok megjelenés előtti változatához. Vannak benne már ismert, és most feltárásra váró bugok, nem működő funkciók, stabilitási gondok, és hasonló hibák, melyeket most kezdenek összeírni, és javítani a készítők.


A dashboard első és legnagyobb változása, hogy immáron nem csak oldalirányban, de vertikálisan is lapozhatunk a lehetőségek között. A csempék ezért már nem is akarnak beleférni a képernyőbe, hatalmas menüpontok terjeszkednek az egész felületen, navigációnkat pedig ezúttal is otthonról, a Home menüből kezdjük. A legnagyobb csempe itt változatlanul a meghajtóban lévő, vagy a háttérben éppen futó játéké lett, mely amolyan iFrame-jelleggel mutatja nekünk, hogy mi vár indításra, vagy mit hagytunk éppen félbe. Jobb oldalán a promóciós csempék helyezkednek el, melyek az aktuális játékmegjelenéseket és Xbox LIVE-akciókat mutatják, a kezdőképernyőn viszont nincs más, a legutóbb indított alkalmazások és a kitűzött indítóikonok lekerültek egy hajtásnyival alább. Az öt legutóbbi alkalmazás szép széles területen terjeszkedik, az app vagy játék címe mellett megtalálhatjuk a hozzá tartozó HUB legfrissebb értesítését, az éppen játszó barátaink avatarját, illetve a közösségi lehetőségeket, úgy mint megosztás, vagy DVR. A pinelt ikonok ezek alá kerültek csak, a már ismert négyzetes formában, kedvenc játékainkat rakhatjuk ide, gyönyörködni bennük, illetve itt kapott helyet a My Games & Apps menüpont is, ahol a többi, ide már nem kiférő cuccunkat érhetjük el.


A Community maga a hírfolyam, ahol szintén hatalmas csempék között lapozgatva nézegethetjük saját és barátaink megosztott eredményeit. Ide kerül minden elkészített screenshot, felvett videó, és elért achievement, de egy pár soros szöveg formájában lehet szabadon posztolni is, az egész kicsit olyan, mint egy Facebook-fal, csak játékosoknak. Volt hasonló felület korábban is, csak kisebb hangsúllyal, nagy kár viszont, hogy funkcióiban semmit se változott az egész. A videók lejátszásához és az eredmények részleteihez még mindig rá kell nyomni egyet az adott tételre, illetve a scrollozás se folyamatos, a lefelé gombot nyomogatva egy kurzor ugrál csempéről-csempére, ahelyett hogy kellemes, görgetett hírfolyamélményt kapnánk. Még két menüpont van, róluk viszont nem tudok már ennyit mesélni, úgyhogy gyors leszek. A Community után következik OneGuide, ami a multimédiás felületet hozza elő, itt nézhetünk TV-t, kölcsönözhetünk filmeket, vagy sorozatokat, míg az utolsó a Store, ahol a megszokott rendszerben játékokat és appokat vásárolhatunk, meg persze még több filmet, zenét. Újdonság itt a csempék elrendezésében, és így a tételek közötti böngészésben van csak, felületük kellemes, átlátható, jól katalogizált.


Nagy újdonság még a teljesen megújult Guide. A dashboardon való lépkedéssel, vagy az Xbox gomb kettős lenyomásával előhúzható menü balról csúszik be a képernyőre, itt találjuk meg adatlapunkat és barátainkat, de itt kapott helyet minden értesítés, a snap an app funkció, a party chat, az üzenetek és a beállítások menü is. Utóbbi teljesen átstrukturált formában jelenik meg, előkészítve a kontroller beállításainál a gombok átkonfigurálását is, ami hamarosan érkezik. Élményre olyan, mintha a Start menü bújna elő gombnyomásra, a korábbinál nagyobb hasznát mondjuk még nem látom, de legalább nem a képernyő közepét takarja ki, mint eddig. A dashboard összességében egyébként közepesen lett átgondolt és letisztult csak, a horizontális navigáció inkább nehezíti az átláthatóságot, és a gyors böngészést, mintsem segíti, viszont a shortcutok tetszenek. A Home képernyőn például az RT és LT gombokkal egy pillanat alatt ugrálhatunk az éppen futó játék csempéje, és a pinelt ikonok között, olyan hotkeyek ezek, amiket mindig használni fogok. Amúgy meg minden hibája ellenére mint frissítés kövér és látványos lett, szokni kell az egészet, és megszeretjük.


A külsőségek mellett az új dashboard hozott új funkciókat is. A lista legfontosabb tagja az idei E3-on bejelentett Backward Compatibility, mely a régi Xbox 360-as címeket teszi játszhatóvá Xbox One-on, emulált környezetben. Ha digitális játékaink vannak, akkor azok automatikusan megjelennek a My Games & Apps menüben, ha pedig lemezen gyűjtöttük őket, akkor csak be kell tenni a DVD-t, gyorsan telepíteni a tartalmát, és már indul is a nosztalgia. A Microsoft sorra optimalizálja, és teszi elérhetővé a játékokat az emulátorra, egy külön micro site-on még vezetik is a támogatott címek listáját, a feature-t a nyáron bétateszteltük. Azon kívül, hogy a komolyabb játékoknál, például a Mass Effect 2-nél voltak kisebb-nagyobb framerate dropok, teljesen jól működött az egész, úgyhogy érdemes lesz kipróbálni. Persze ha még nem Jófogásoztad el a 360-as gyűjteményed.


Érdekes újdonság még a Wireless Display is, ami az előzőhöz hasonlóan szintén elérhető már egy ideje a Preview-tagoknak, a nagyközönség elé viszont majd csak a novemberi dashboard-frissítéssel lép ki. Az alkalmazás bármilyen márkájú mobiltelefon vagy tablet képét ki tudja streamelni a TV képernyőre, operációs rendszertől függetlenül, egyetlen pillanat alatt, minimális késés és minőségromlás mellett. Wireless, természetesen. El kell indítani az appot, majd Android esetén bemenni a Beállítások / Screen Mirroring menübe, és a varázsló egy gyors jóváhagyás után már össze is kötötte a kettőt. A cucc rendkívül hasznos, ha átjön a család, és szeretnénk fényképeket mutogatni a mobilunkról, vagy nincs otthon gépünk, és az esti filmet tablettel szerezzük be. Indítjuk a VLC-t vagy a Popcorn Time-ot, és az Xbox teljesen HD-ben, hanggal együtt már továbbítja is a videót a TV-re. Apró kellemetlenség viszont, hogy amikor nyáron próbáltam az alkalmazást, akkor tökéletesen működött az egész, a rendszer simán kitolt mindent a Samsung Galaxy S5-ömről, a feedbacknél még 5 csillagot is adtam rá, most a cikk miatt viszont újra megnéztem, és már akadt, kockásodott a kép, nem is kicsit. Valószínűleg az új dashboard még nem bírja el teljesen, sokszor amúgy még önmagában is képes beszaggatni, de a megjelenés után meg kell újra nézni, nem hinném, hogy ne javítanák ezt addig. Sőt, kifejezetten azzal reklámozzák az update-et, hogy begyorsul tőle a gépünk.


És ha már a streamelésnél tartunk, akkor nem csak telefonról Xboxra lehet majd képet és hangot továbbítani, de Xboxról PC-re is. Windows 10-es számítógépünk hasonló módszerrel kommunikál a géppel, csak épp a laptop képernyőjén megjelenítve a képet, a hasznát pedig akkor látjuk majd meg, ha a család elfoglalja a TV-t, mi pedig kiszorulunk a nappaliból. A PlayStation TV-vel a Sony hasonló szolgáltatást talált fel, kifejezetten az ilyen eseteket orvosolva, a késés ott single player játéknál elenyésző volt, a multizást viszont nem ajánlottuk a kicsikén, kíváncsian várom, hogy az elmúlt évek során mennyit javult a technológia, mit tudott belőle kihozni a Microsoft. Sajnos a feature még nem volt kipróbálható a preview programban, pedig ígéretes, csak úgy mint Cortana, aki személyi asszisztensünk lesz a játékok során. Az Xbox One mesterséges intelligenciája leginkább Sirihez lesz hasonlítható, annyi különbséggel, hogy hülye beszólások helyett igazi segítséget próbál majd adni. Ha van Kinectünk, akkor elég lesz csak megszólalni, hogy „Hey Cortana”, és a hölgy már figyel is ránk, megmondhatjuk neki, hogy nyisson party chatet, csináljon screenshotot, vagy rögzítse a játékunkat, ő pedig válaszol, és már csinálja is, amit kell. Ezen kívül pedig diktálni is lehet neki, így ha bármit szeretnénk kiírni a hírfolyamunkra, vagy üzenetet küldenénk, akkor azt megtehetjük majd szóban is, persze angolul, a magyar támogatást felesleges is várni.


Talán nem a dashboard legfontosabb pontja, de a frissítéssel együtt megérkezett az új böngésző is. Az Internet Explorer helyett a Microsoft Edge, amit használhatunk mostantól netezésre. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de sose rajongtam a kontrolleres szörfözésért, és valószínűleg nem is fogok. A teszt miatt viszont elindítottam, és mit ne mondjak, az élmény továbbra se volt letaglózó, sőt. Az új böngésző a Binggel nyit, a menügombbal hívhatjuk elő a címsávot, ha pedig nem akarunk az on screen keyboardba pötyögni, akkor telefonunkon csak indítsuk az Xbox One Smartglass alkalmazást, és már lehet is rendesen gépelni. Hatalmas fail viszont, hogy böngészni már nem tudunk a mobilképernyőt használva, nem lehet linkekre kattintani, a scrollozás pedig fájdalmasan lassú, ezért le kell tegyük a telót, és elővennünk a kontrollert. Ami pedig az utolsó szöget veri a koporsóba, az a technikai megvalósítás. Az oldalak hihetetlen lassan töltenek be, hiába megy végig a loading bar, a képek helyén sokáig hatalmas fehér helyeket látunk csak, ha scrollozunk, szétesik minden, az oldalak alján lévő cookie figyelmeztető csík pedig félmásodperces késéssel követi a képernyőt, botrányos, amit műveltek. 


A hibáktól és félkész menüpontoktól eltekintve a New Xbox One Experience kellemesnek ígérkezik. A készítők szerint a végleges változat szuper gyors lesz, és minden kézre áll majd benne, az újdonságok sora pedig nem ér majd véget, a jövőben sorra jönnek hozzá új alkalmazások és fejlesztések. Ha még nem vagy Preview-tag, akkor kommentben írd meg a gamertaged, küldök meghívót, az alkalmazásban majd regisztrálnod kell a dashboard update-re, és kész is. Már csak várni kell majd a jóváhagyásra. 

33 komment - szólj hozzá!