Star Wars: Knights of the Fallen Empire teszt

A BioWare free-to-play is játszható MMORPG-je nagyobb kiegészítőt kapott, melyben a fő hangsúly karakterünk személyes sztoriján van. Érdekesség: a kontent nagy része single player!

2011 végén éppen a Star Wars: The Old Republicot szerették volna az aktuális World of Warcraft-killerként pozicionálni, de ez nemigen jött össze - a népnek közben egyértelműen inkább egy Knights of the Old Republic III-ra fájt a foga. A BioWare MMO-ja a megjelenés után igencsak hamar veszíteni kezdett az előfizetői táborából. A teljesen szinkronizált küldetések és az egyedi történetek ellenére a Régi Köztársaság világa, a raidelés vagy PvP sem volt elég ahhoz, hogy visszatartsa a játékosbázis 70 százalékát a távozástól – ők a World of Warcraft által lefektetett standard MMO-játékmenetben nem leltek semmi extrát, a KotOR-rajongók nagy része pedig nem is volt előfizető. Az anyag megjelenés után egy évvel F2P módba váltott, és megtalálta a saját közönségét. Ebben a modellben már jóval könnyebb volt eladni a sztoriközpontú online játékot, elkezdtek beszivárogni az offline Old Republic-fanok is.

Azóta két kiegészítő is érkezett hozzá, amely 5-5 szinttel emelte a szintlimitet, továbbvitte a világ és karaktereink történéseit, valamint új operatiönöket, instákat is hozott. A "Még mindig Knights of the Old Republicot akarnak a népek? Tessék!" felkiáltás egyáltalán nem is tűnik hihetetlennek, ha megvizsgáljuk a Shadow of Revant. A kiegészítő narratívája jócskán elüt a korábbiaktól, szemben az alapjáték, vagy a Rise of the Hutt Cartel történéseivel a kánon szerint immár egyedül (pontosabban egy NPC-k alkotta szövetségben) szálltunk szembe a KotOR I hősének árnyával. Amellett, hogy a fókuszt áthelyezték egy kvázi single player élményre, Revan visszatérése, valamint a korábbi lore folytatása is egyértelmű kikacsintás volt a Knights of the Old Republic-fanok felé.


A Knights of the Fallen Empire ezt a hagyományt viszi tovább. A BioWare (és/vagy az Electronic Arts, amely jelenleg az egyedüli kiadó, aki nagygépes Star Wars-játékokkal foglalkozhat), bizonyára a megfelelő játékosbázis-metrikák tanulmányozása után jutott erre az álláspontra: mármint arra, hogy az SWTOR, mint MMORPG egyértelmű következő evolúciós fázisa gyakorlatilag egy single player cím. Hogy ez mennyire jó dolog? Meglátjuk, mindenesetre az úgynevezett "BioWare-történetmesélést" sikerült teljesen beleszőni a játékba. Karakterünk, a Nagy Galaktikus Háború hőse, egy 16 fejezetből álló eposzi történet egyedüli főszereplőjévé válik. A cselekmény a Shadow of Revan egyenes folytatása, egy rövid, de ütős bevezető misszió után pedig közel öt évet ugrunk az időben. A frakciók többi hőse a kánon szerint létezik (vagy létezett) ugyan, hisz társaikkal összefutunk majd, de ők maguk már nem számítanak, egyedül saját avatárunk képes kezébe venni a jócskán megváltozott galaxis sorsát: a Zakuul Birodalom elnyomói ellen csak mi léphetünk fel hatékonyan. Sajnos csatlósaink szétszéledtek, hajónk elveszett, csak a Revan legyőzésekor megismert szövetségeseinkre számíthatunk.

Azonban nem várt társra akadunk majd a sztori folyamán, és spoiler nélkül csak annyit mondhatok, hogy a legutóbbi kiegészítőben is összefutottunk vele - jelen epizódtól kezdve ő az SWTOR eddigi legjobban megírt karaktere. Sosem ismerhetjük ki teljesen, de erősen befolyásolja majd eposzunkat, és brutál jó szinkronhanggal szólaltatják meg. Ahogy haladunk előre a missziókban, egy szövetség vezetőjévé válunk, ehhez pedig rengeteg apró küldetés tartozik, amellyel bővíthetjük seregünket, ismerős arcokat is összeszedve. A sztoriközpontúsághoz jobb, szebb, áramvonalasabb animációk dukálnak, részletesebb grafikájú NPC-kkel. A kiegészítőben a Csillagok Háborúja-univerzumban eddig sosem látott helyszínekkel is találkozunk majd, a hatalmas és fejlett Zakuul civilizációt megjelenítő új modellek és textúrák pompásan festenek, az expanziót átjárja az Expanded Universe és a Régi Köztársaság érájának hangulata. A Fallen Empire története ütős, fordulatos, nagyon-nagyon személyes. Több karakterrel újrajátszva ennek ellenére (vagy épp ezért) egyelőre nehéz úgy megoldani, hogy érdemben különböző legyen a végeredmény, de nincs ok a kételkedésre: a ki nem adott 7 fejezetben még bizonyára találkozunk döntéseink hosszú távú következményeivel. Ezekkel a döntésekkel egyébként a korábbiakhoz képest jóval nagyobb gondban leszünk majd, mivel a szétbombázott galaxisban felborultak az erőviszonyok, a terep ismeretlen, a szabályok totál megváltoztak.

Szóval mit is kap az, aki a raideket vagy netán a PvP-t is kedveli, vagy úgy egyébként kiegyensúlyozottan a játéknak minden elemét? A KotFE-t kísérő, de a kiegészítő nélkül is mindenkinek elérhető 4.0-s patch érkezésével jön az újragondolt companion-rendszer, ahol beállíthatjuk csatlósunkat tank/dps/healer szerepre. Az alacsonyabb szintű területek meglátogatásakor a játék immár hozzáigazítja szintünket a terephez: mindig lesz kihívás, az XP és a jutalom viszont eredeti szintünk szerint jár majd. Az insták helyi megfelelőjéből, az eredeti SWTOR-sztorihoz erősen kapcsolódó flashpointokból szóló módot is kapunk, illetve az előbb említett úgynevezett Level Sync segítségével még több emberrel játszhatunk együtt. A raidekből/operationökből is két opció lesz elérhető: egy Story mód, ahol 50. szinttől kezdve vehetünk részt a kihívásban, illetve egy Hard mód, ahol megfelelő felszerelésre, és maximális, 65. szintre lesz szükség. A PvE-kontent rajongóit pluszban ki kell, hogy ábrándítsam: nem érkezik új Operation a kiegészítőben, csupán a régieket játszhatjuk újra, amelyek nehezebbek lesznek, és jobb loot üti a markunkat értük. A PvP és PvE szintjén tehát nem sok változik a szintsapkán kívül, újrahasznosított kontenttel találkozunk csupán. Összességében nagy negatívum, hogy egy MMO-játékhoz kiegészítőként nem érkezik olyan tartalom, amely egyrészt az online, másrészt a multiplayer elemet erősíti. A BioWare mérései szerint azonban valószínűleg ezen lehetett faragni, hiszen rengeteg ember szólózza a játékot az F2P bevezetése óta, és az ingame valuta, a Cartel Coin is jól fogy. Biztos, hogy később kapunk group/operation tartalmat, de az erre váróknak a kiegészítő maga csalódás lehet.

A Fallen Empire egy igen érdekes koncepció tehát. Nagyrészt semmit nem tesz hozzá ahhoz, amitől egy MMO valójában massively-multiplayer, kivéve a havidíjat… Még azokat is kisemmizi, akik eddig csapatban élvezhették a főszálat, és néha megtekintették egy-egy online cimbi class-misszióját. A lore-guruknak és az SWTOR (vagy inkább KotOR?) narratíváját kedvelő visszatérő játékosoknak azonban mindenképpen ajánlom, ha a fent említett kompromisszumok elfogadhatóak számukra. Kevés jobb időpont adódik ugyanakkor az eddig kiváróknak, vagy kétkedőknek a játék elkezdésére: most már sima free-to-play account esetén is szinteződhetünk pusztán a class storykkal, majd egyszeri havidíj befizetésével megkapjuk az összes eddigi kiegészítőt és a KoTFE első 9 fejezetét. Ha az előfizetéssel türelmesek vagyunk, és egészen 2016 júliusáig várunk, akkor valamennyi fejezetet megkapjuk egyben. A Fallen Empire története egyelőre fantasztikus, a megvalósítás szuper, valóban egy grandiózus mese részesei és alakítói lehetünk. Kár azonban, hogy a SWTOR többi játékelemének és az online funkcióknak nem jutott ekkora figyelem.

A kiegészítő produkciós értéke magas, de az alapjátékhoz képest megváltozott fókusza miatt tartózkodnék annak pontozásától: a történet és lore kedvelőinek sokkal jobban imponál majd a játék, mint azoknak, akik az SWTOR-t választották anno a raideléshez, de az eddigiekhez képest számukra sem lett rosszabb a cím.

7 komment - szólj hozzá!