Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

  • Írta: Samurai
  • 2005. február 19.
Link másolása
„May the Force be with you!” (Az Erő legyen veled!). Ezt a mottót ezrek… miről is beszélek! Milliók skandálták és skandálják a mai napig, ha a Star Wars név csak szóba kerül. Tagadhatatlan, hogy a Star Wars mára már fogalommá vált. Mikor bemutatták az első részt (majd a soron következő még kettőt) a nézők szinte őrjöngtek mikor kijöttek a mozikból. Természetesen jó értelemben véve.

George Lucas barátunk így óriásit kaszált a Csillagok Háborúja mítosszal. Még szerencse hogy levédték a nevet, ugyanis a bemutatót követően szinte robbanásszerűen kezdődött a különböző ajándéktárgyak, pólók, figurák és miegymás árusítása. Na és természetesen ne feledkezzünk meg a számítógépes játékokról sem! Mekkora fíling volt mikor például Tie-fighter-ekkel és X-wing-ekkel karöltve róhattuk az űrt, vagy mikor először a Jedi Knight-ban végre lézerkardot ragadhattunk. És talán ha minden jól megy végre, a közeljövőben egy jó stratégiát is a kezünkbe vehetünk az „Empire at War” személyében.

De visszatérve a jelenre ímhol bejelentem, hogy megszületett a műfaj következő gyöngyszeme, és immáron az X-box-os megjelenést követően végre PC-re is, Star Wars: Knights of the Old Republic II: Sith Lords alcímmel.

Mivel az első részt még anno végignyomtam a jó oldalon és már akkor is eszméletlenül magával ragadott egy megfogalmazhatatlan hangulat, nem kellett nagyon sokáig noszogatnom magam a tesztelés megkezdésére.

A telepítési folyamatkor fellépő egyszeri nehézségünk, mindösszesen a 4 CD kezelése lesz. :) Hál az égnek, hasonlóan az előző résznél, a Sith Lords-nál sem kell beraknunk többet a CD-ket az installációt követően.

Elindítás előtt ne felejtsük még beállítani az alkalmazni kívánt felbontást és a kisebb „szépészeti beavatkozások” engedélyezését, majd kattintsunk gyorsan a Game gombra!

Az elindítást követően szinte nyomban a főmenüben találjuk magunkat. Mivel kinn a desktop-on szinte már minden lényegeset beállíthattunk, nem maradhat más hátra, mint hogy új karaktert gyártsunk és megkezdjük csillagközi kalandozásainkat. Talán nem árulok el nagy titkot azzal ha elmondom, hogy aki az előző résszel is játszott annak nem lesz ismeretlen szinte semmi sem a játékban. Ugyanúgy háromszor két (nő és férfi) előre generált immáron Jedi játékos közül választhatunk. Tehát megtalálható lesz repertoárunkban az inkább nagyobb induló életerejű harcos szerű karakter, a fürgébb Scoundrel vagy a Jedi erőkre specializálódott Consular.

Az induló képességértékek és szakértelmek terén véleményem szerint válasszunk igen ügyesen és bölcsen. Képzeljük el milyen hatalmas lézerkardot forgató harcost, éjben settenkedőt, avagy legyőzhetetlen akaratú diszciplínahasználót akarunk indítani. Ha túl akarjuk élni a legtöbb összetűzést ajánlanám, hogy komolyan ügyeljünk arra, hogy elkölthető pontjainkat csak bizonyos irányú specializálódásra költsük. Persze mindenkire rábízom mit tesz, de ne csodálkozzon utána ha a második vagy harmadik bolygónál úgy levágják, hogy köpni nyelni nem tud majd. Természetesen lesznek segítőtársaink is (erről majd még később), de nem mindig lehetnek velünk a harcban úgyhogy készüljünk fel mind testileg, mind lelkileg a nem egyszer bekövetkező, elkerülhetetlen halálunkra. :)

Így ajánlom a „harcosoknak” a magas Erő-Gyorsaság-Életerő kombinációt, míg a fürkészeknek az Ügyesség-Életerő-Intelligencia hármast, az Erő alkalmazóinak pedig az Intelligencia-Bölcsesség-Karizma értékek előtérbe helyezését. A szakértelmekről csak annyit, hogy minden remekül le van írva hogy mi mire jó, így némi angoltudás birtokában nem lehet gond az eligazodás. Az már más kérdés hogy a kalandban már nem árt egy gyenge középfok birtoklása, hogy minden tisztává válhasson szemeink előtt és agyunkban.

Amit megemlítenék még nagy hirtelen, hogy először még nem kell költenünk pontot a Force Power képességekre, ugyanis nekünk nincs olyanunk… Na jó ez azért túlzás, de mivel a játékot „enyhe” amnéziával kezdjük és mint kiderül elvesztettük a kapcsolatot az Erővel is, egyenlőre nem is kell törődnünk nagyon képességeink ezen résszel.

A játékbeli történésekről nem szívesen mesélek most, illetve még a játék közben meg is fogadtam, hogy nem is fogok! Akit ez a rész érdekel, inkább most nyúljon egy végigjátszáshoz (walkthrough). Mivel X-box-ra már korábban megjelent, biztosan terjed már egy-kettő elég részletes a neten is. A két dolog amit viszont megosztanék, az a játék prológusa és a linearitás kérdése. Az előbbi érdekes, ugyanis leendő hősünk megalkotását követően rögtön pofára is eshetünk, mivel az első tíz-tizenöt percben nem őt fogjuk irányítani, hanem két kis droidot! Ezt a bevezetőt persze át lehet ugrani, de végül is ez lesz a játék gyakorló küldetése és a ráhangolódás kezdete. Itt megtanulhatjuk az irányítás, a kezelést és a többit. Aranyos kis ötlet. :)

A linearitás már más kérdés. Az első két éjszakai tesztelés során kicsit zavart a játék enyhe egy szálon futása. Persze itt is mehettünk sok fele, de nem volt meg az az érzésem, mint ami az első részben a csillagok közti utazásnál, é s azt hiszem ennyi is a mai napi panaszom, ugyanis a két estés virrasztás után - az eddig sem tétlen és egyáltalán nem unalmas kalandozás után - valami eszméletlen élmény kerített hatalmába ismét! És hogy mitől?... Amondó vagyok derítse ki mindenki saját maga. :) De térjünk végre rá kicsit, hogy mit is láthatunk magán a képernyőn.

Röviden, a bal felső sarokban térképet, a jobb felsőben „gyors elérés” gombokat, a bal alsóban kollektíven a csapatra és/vagy egyénre ható Erő alkalmazásokat, gyógyító és erőnlétet turbózó felszerelések hirtelen történő felhasználását, és végül de nem utolsó sorban harci viselkedések és harci technikák! gyors cseréjét, a jobb alsó sarokban pedig megtalálhatjuk a társak képmását amikre kattintva át is vehetjük felettük az irányítást.

Kezdeném akkor a részletezést visszafelé haladva. Ugyan a játék során rengeteg társunk lesz majd, de egyszerre a küldetésekre csak kettőt vihetünk majd magunkkal. Érdemes hát gondolkozni és előre kalkulálni, hogy ki lenne az adott helyszínen a legmegfelelőbb és legrátermettebb „széles e vidéken”. Illetve itt találjuk még a Láthatatlanná Válás (Stealth) gombot is amennyiben adott játékosunk képes az ilyen cselekedetre.

A harci viselkedések lehetnek sorban: Agressive (Támadó), Jedi support (Jedi támogató) (csak Jedi estében), Stationary (Helyhez kötött), Ranged (Távolsági). Az egyik dolog ami fontos lehet, hogy ezeket mind a három irányított karakternél külön be lehet konfigurálni. A másik hogy ha Jedi esetében a Jedi supportive-ot választjuk, az adott delikvens szinte csak Erő trükköket fog használni a harc alatt, így hamar el is használja majd Force pontjait, ami esetleg később jól jöhetne egy kollektív egészségromlás gyógyítására. Úgyhogy csak csínján ezzel az opcióval.

A harci technikák egy új opció az első részhez képest. Jedi létünk folyamán az időben és vándorlásaink során egyre újabb és újabb technika elsajátításában lehet részünk. Ilyen például az igen japános hangzású a Shii-cho Light Saber Form (sok ellenséggel szemben ajánlatos alkalmazni), a Soresu Light Saber Form (ami lézerfegyverekkel szemben hatékony, de eközben sajnos ha sokan vannak rajtunk kis negatívokat kaphatunk) illetve a Makashi Light Saber Form (ami viszont a lézerfegyverek esetében hátrányos, de ha hasonszőrű Jedi-kkel harcolunk igen hatékony fegyverré válhat kezünkben). Továbbá lesz még nekünk Force Affinity, Potency és Channel és még sorolhatnám amikkel Force Pontokat tudunk regenerálni avagy nagyobb sebzést okozni Erő támadásainkkal.

A beszélgetés és a harc nem túl bonyolult. Ha valakivel beszélgetésbe elegyedünk, választhatunk több előre megírt válasz közül, majd ezek után reakcióinktól és hozzáállásunktól függően viszonyulnak hozzánk beszélgetőpartnereink is. Ami még nagyon jó, hogy embereinkkel az első részhez hasonlóan, ismét bensőségesebb kapcsolatokat tudunk majd kialakítani a történet folyamán.

A harc bekövetkeztekor igazából nincs más dolgunk, mint az ellenség feje felett megjelenő opciók és támadások közt válogatni, avagy más Erőkhöz nyúlni.

A játékot továbbra is a Space billentyűvel tudjuk majd megállítani és ezáltal bárkinek gyorsan parancsot tudunk osztani, vagy könnyedén újragondolhatjuk taktikáinkat tetszés szerint. Én személy szerint imádom ezt a szerepjátékokban (Baldur’s Gate, Neverwinter Nights), pláne mikor sok embert kell egyszerre menedzselni, így ugyanis bármily illúzióromboló is lehet egyeseknek, azért jó dolog tudni hogy nem azért haláloztunk el egy játékban mert a gép AI-ja nem túl jó, hanem mert mi bénázhattunk el valamit.

A harmadik dolog amire rátérnék még a képernyőn, az a jobb felső sarokban elhelyezkedő „gyors elérés” gombok, ahol bármelyiket is használva a gép nyomban szünetelteti (Pause) a játékot. Itt egy nyolc rubrikára felosztott sorra lehetünk figyelmesek. Ezek funkciója balról jobbra haladva a következő.

Equip – Itt tudjuk felszerelni embereinket extrákat adó implantumokkal, fejfedőkkel, karperecekkel, övvel, vérttel és fegyverekkel. Lehetünk kétkezesek is és két különböző konfigurációt állíthatunk be kezelni kívánt fegyvereinkre, amit bármikor cserélhetünk a harc folyamán, egyetlen gomb benyomásával (ezt is a jobb alsó sarokban tudjuk megtenni).

Inventory – Itt találjuk az összes olyan cuccot ami „anyag” halmazállapotú :) és felvettük a földről, kivettük valamilyen konténerből, elvettük valakitől vagy esetleg nekünk adták. Kicsit érdekes, hogy nincs cipelhető súly és nagyság limit, de megbocsátható, hisz egyrészt mindenki ebből az egy csomagból szerelkezik másrészt, ha azt gondolja az ember, hogy hősünk talán egy űrzsákot visel a hátán ami egy kicsiny teleportkapun keresztül más dimenzóban tárolja a sok hasznos avagy haszontalan dolgot… Lehet kicsit elkalandoztam?!

Character – Itt menedzselhetjük karakterünket, illetve ide látogatunk mikor szintet sikerült lépnünk. Aktuális kinézetünket is itt szemlélhetjük meg tüzetesebben, illetve a képünk melletti függőleges csík tanúskodik arról, hogy a Sötét avagy a Világos út rejtelmeiben sikerült eltévednünk kalandozásaink során. A karakterünk mögötti szín illetve arcunk és testünk elváltozásai is ezt mutatják.

Ha jó úton haladunk lábunkat fény övezi és a hátterünk kék lesz. Minél „jobbak” vagyunk a fény egyre fehérebb lesz és nagyobb, míg végül oszlopformát ölt és hópehelyszerű fénynyalábok hullnak körülöttünk. Mikor sikerült ezt a szintet elérni, pozitív képességekhez juthatunk.

Ha viszont a Sötét út a sajátunk számíthatunk rá, hogy testünk is el fog deformálódni a sok gyűlölködésben. A végső stádiumot sajnos még nem tudom, mert eddig csak jóval voltam, de el tudom képzelni (Darth Maul rulez :). Színünk ekkor a vörös, minden árnyalatával.

Abbility – Skill-jeink (Jártasságok), Force Power-jeink (Erő Erők :) és Feat-eink (Mutatványok – nincs rá jobb szavam) gyűjtőhelye. Itt tájékozódhatunk, hogy az adott emberünk mit tud és mihez ért.

Party Selection – Egy adott helyen történő bóklászás előtt itt állíthatjuk össze - a már említett - három főből álló csapatunkat (vagyis rajtunk kívül még kettőt választhatunk ki).

Journal – A naplónk és hű segítőnk. Itt informálódhatunk az elvégzett és még be nem fejezett küldetésekről. Ügyes dolog hogy különböző helyeken járva, külön tudjuk kezelni és nézegetni naplónkat.

Map – A térképünk, ahol a főbb helyek meg vannak jelölve és megjegyzés is van fűzve hozzájuk.

Options – A játék adott állását itt tudjuk elmenteni avagy betölteni, mindenféle apróságot beállítani, illetve - nagy keservek és sírás közepette ha menni kell valahova az alváson kívül :) - kilépni a programból.

A zenéről és a hangokról nem tudnék túl sokat mondani. Az előbbi jó, bár nem túl fülbemászó de azért a Star Wars-os hangulathoz épp megfelelő. Az utóbbi viszont nagyon ott van. Egyszerűen nem tudok betelni a Lézerkard búgó hangjával!!

Mivel is zárhatnám gondolataimat… Ez egy remek játék nagyon jó folytatása. Ha nagyon szőrös szívű lennék akár azt is mondhatnám: „Ez egy nagyon szép kiegészítő az első részhez.” De nem mondom. :)

Ez a játék így jó ahogy van és mindenkinek csak ajánlani tudom aki szereti a jó RPG-t és a Csillagok Háborúja mítoszt.

Szóval „May the Force be with you!” mindenkivel és mindenhol!

És a mai zárást és bölcsességet most kivételesen Yoda mester mondja helyettem: „Tedd vagy ne tedd, de sohase próbáld!”

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...