BioShock: The Collection teszt

  • Írta: Shifty
  • 2016. szeptember 29.
Link másolása
Még sosem merültél alá, hogy felfedezd Rapture egyszerre ijesztő és varázslatos világát? És az égi várost, Columbiát se húztad még ki a bakancslistádról? Akkor itt az idő! Megnéztük, mit kínál a BioShock: The Collection.

A BioShock-sorozat az elmúlt tíz esztendő egyik legmeghatározóbb shootere, így gyakorlatilag elkerülhetetlen volt, hogy a szebb időket is megélt Irrational Games szériája egy kollekció formájában, némi pofozgatás után ismét a boltok polcaira kerüljön. A BioShock: The Collection ugyanakkor nem említhető egy lapon az elképesztően profin és alapos munkával összerakott Halo: The Master Chief Collectionnel, így jogosan merül fel a kérdés: mennyire van létjogosultsága a felszínes újrázásnak? Nos, a választ a célcsoportban kell keresni, a 2K Games egyértelműen az új konzolok tulajdonosaira lőtt a Blind Squirrel Games remastereivel. Nem véletlen, hogy mindazok, akiknek a Steam-fiókjában ott lapul az első két rész valamelyike vagy a Minerva's Den DLC, azok ingyen kapják meg a felújított játékokat, és talán az sem meglepő, hogy amíg a PC-s verzióval gondok voltak, addig a konzolos változatról csak mérsékelt mennyiségben érkeztek hasonló hírek.

A BioShock: The Collection szerencsére nem követi el azt a hibát, mint hasonszőrű társai, így a 2007-ben megjelent első részt, az azt követő direkt folytatást és a BioShock: Infinite-et is tartalmazza. Ráadásul az évek során megjelent összes egyjátékos kiegészítővel felvértezve együtt csomagolta össze a 2K az egyes részeket, így annak tartalmába nemigen lehet belekötni. Ami az utólagos munkálatokat illeti, ott viszont leginkább csak az első rész kapcsán történt komolyabb előrelépés. Az Infinite PC-s változatához például egyáltalán nem nyúltak hozzá a készítők, de a nagy renoválás a 2010-ben megjelent BioShock 2-nél is elmaradt. Mindez azt jelenti, hogy az 1080p és a 60fps mindhárom cím esetében teljesül, a feltuningolt textúrák és megújult bevilágítás viszont leginkább csak az egyébként baromi jól öregedő első rész esetében a legszembetűnőbb.

Szomorú, hogy a korábban beharangozott dokumentumfilm is csak az első részhez készült, pedig biztosak vagyunk benne, hogy a Ken Levine nélkül összerakott második részről is rengeteg érdekességet el tudtak volna árulni a készítők. Az interjúk sorozatából összeálló kulisszák mögött szekvenciákban egyébként pont a System Shock 2 atyja, Levine és a korábbi vezető művész, Shawn Robertson mesélnek. Ezeket a nagyjából 15-20 perces filmtekercseket nekünk kell megtalálni, méghozzá a történet végigjátszása közben.

Higgyétek el, érdemes rászánni az időt, mert mindegyik egy-egy különálló témára koncentrál, és ha igazi hardcore rajongó vagy, akkor most aztán tényleg rengeteg háttérinformációt tudhatsz meg a meglepően alacsony költségvetésből, cserébe viszont rengeteg kreativitásból készült játékról. Továbbá kapunk egy BioShock-múzeumot is, ahol egy olyan virtuális kiállításon vehetünk részt, ahol különböző, soha nem látott artworkök, karaktermodellek, soha meg nem valósuló ötletek és egyéb, a fejlesztési folyamatot jól bemutató extrák tekinthetőek meg.

Ahogy említettem, nagy kár, hogy csak az első epizód kapott értékelhető extrákat, míg a BioShock 2 és a BioShock: Infinite semmit. Előbib felújított változatából ráadásul a multiplayer módot is kivágták. Igen, tisztában vagyunk vele, hogy a széria sose a többjátékos szekciója miatt lett milliók kedvence és az is világos, hogy technológiailag valószínűleg komoly ráfordítást igényelt volna a játék ezen szegmensének felújítása, de azért igazán beleférhetett volna. Már csak azért is, mert a csomag legnagyobb problémája pont a technikai oldalról jelentkezik. A PC-s változat hiányosságairól már megemlékeztünk, de sajnos a konzolos verziók is megörököltek egy-két apróságot, legyen szó a váratlan framerate-zuhanásról, a játékmenetet olykor alaposan hazavágó szaggatásokról vagy az idegesítően hosszúra nyúlt töltési időkről. Ezeket egy remaster esetében illene kigyomlálni, hiszen nem véletlenül hívjuk a csomagot remasternek.

Ettől még abszolút hiánypótló csomag a BioShock: The Collection, persze leginkább annak, akinek valamiért évekkel ezelőtt kimaradt a játéktörténelem egyik legmeghatározóbb szériája. Ha közéjük tartozol, bátran ajánlom, hogy szerezd be a kollekciót, mert lehet, hogy akadnak technikai zűrök, és az is lehet, hogy az első rész harcrendszere messze jár a ma megszokott pergős akciótól, azt azonban senki sem vitathatja, hogy hangulatban és művészeti megvalósításban nemigen akad párja a trilógiának. Csak magadat fosztod meg egy szuper élménytől, ha kihagyod.

A BioShock: The Collection PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg - mi a Microsoft konzolján teszteltük. 

Kapcsolódó cikkek

18.
18.
hoaw
#17: Kösz a spoilert. -_-
17.
17.
kopic
#10: Pedig a 2.sztori dlc büntetett rendesen, Elizabeth halálakor majdnem elkönnyeztem.:(
15.
15.
Caleon
Az első rész előtt el kell olvasni a könyvet (Rapture). Azonnal minden a helyére kerül és utána imádni fogjátok a játékot.
14.
14.
dcba
#13: A storyban baromi jo volt az infinite, meg a grafika is valami allejto muveszi gyonyorusegu volt, de nekem a gunplay nem jott be. Lehet majd valamikor bepotolom, mert amugy ilyen eros tortenettel, ilyen muveszi kivitelezesben soka fogunk FPS-t latni. Kar, h a keszito majdnem rament a jatekra, jo lett volna ha mas temaval, hozza ugyanezt a szintet.
11.
11.
aordog
Megéri. Hiába FPS...de valahogy más! És nekem egy kicsit beszaratós, pedig nem horror (na jó)
Most nem...de valamikor kell így 1-be.
Akinek kimaradt az pótolja, mert megéri idôt pazarolni rá!
10.
10.
dcba
En az elsot le sem birtam tenni, egyszeruen abban az idoben annyira zsenialis, annyira kulonleges volt, h egyszeruen nem birtam felfogni amit latok es erzek.
A masodik resz egy ok jatek volt, lenyegeben ugyanaz csak mas storyval.
Ellenben az Infinite valahogy nem tetszett. Imadtam a hangulatot, imadtam a grafikat, de valamiert nekem a gunplay nem jott be es valljuk be az elegge sok volt benne. Kb a felenel eluntam es inkabb megneztem a storyt Youtubeon es be kell valljam, kicsit megbantam amit tettem, mert ha vegig viszi az ember az alapjatekot es melle a 2 DLC-t, akkor egy fantasztikus tortenetet kap. Lehet majd valamikor megprobalom az Infinite-t vegigjatszani, de anno nekem az valamiert nem jott be a lovoldozes szimplan nem adta.
9.
9.
Yanez
#8: Ahany ember annyi izles. Ezert is jo, hogy van valasztek jatekokban meg platformokban egyarant.
8.
8.
Heldengeist
#7: Én pont fordítva voltam. Az első rész azonnal megfogott, talán 5-ször vagy 6-szor is kipörgettem, viszont az Infinite sokkal kevésbé és a közepe annyira leült, hogy majdnem félbehagytam.
6.
6.
#2: Azért azt te sem gondolod komolyan, hogy a régi verziót még butították is, és úgy hozták el az új konzolokra.. :D Ellenkezőleg, felturbózták. Mondjuk minden elismerésem annak, aki tényleg látja a különbséget. (Mármint élőben, nem összehasonlító videókon.)

Csatlakozom amúgy, az első rész engem sem fogott meg egyáltalán. Először. Meg másodszor se. Harmadszor pedig, bár akkor is lassan haladtam, amikor végre eljutottam addig a bizonyos plot twistig... Na utána nem tettem le, amíg be nem fejeztem. Az Infinite-t szidókkal ellentétben szerintem az első rész ugyanúgy gyenge volt játékmenetben is, de mint ahogy azt is, a sztori ezt is elviszi a hátán. Ezért nem vágyódom vissza: játszani nem volt túl szórakoztató. De a történetét sosem felejtem el.
5.
5.
Grabowsky30+
#3: Az infinite végén ott a válasz, hogy miért nincs igazad!
4.
4.
hoaw
#3: Vagy csak te gondolod így? :)
3.
3.
logic5
Anno én imádtam. boxon, és PC-n is kitoltam jó párszor az első két részt. Az infinite az már nem bioshock.. Ezt minden fan tudja..
1.
1.
user101
Bár egy kellemes kis leárazás alkalmával ( nagyon későn ) szereztem be anno a trilógiát, de az első rész első BigDaddy-jának kinyírása után abbahagytam a játékot. Sem hangulatilag, sem játék-élményileg nem kötött le egyáltalán... A hangulat sem fogott meg, sokkal inkább éreztem frusztráltságot játék közben, mintsem, hogy beszippantson...

( Nem, nem vagyok "kodos", világ életemben RPG / singleplayer fan voltam és vagyok most is.. )
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...