Nintendo Classic Mini bemutató

  • Írta: Daks
  • 2016. december 26.
Link másolása
Kétszázezer darab Nintendo Classic Mini érkezett az Egyesült Államokba a premier napjára. Néhány perc alatt elfogyott az összes, és azóta is hiánycikk az egész világon, de mi szereztünk egyet. És mutatjuk, hogy milyen lett.

Valószínűleg maga a Nintendo se számított rá, hogy ennyire népszerű lesz a gép. A Nintendo Classic Mini (vagy ahogy még ismerik, a NES Classic Edition) az 1985-86-ban megjelent eredeti NES (Nintendo Entertainment System) modern változata. Akkora, hogy egy tenyérben is elfér, van rajta HDMI-csatlakozó, olyan kontroller jár hozzá, mint az eredetihez, és 30 előtelepített játékot vonultat fel - nincs ember, akinek ne dobogtatná meg a szívét egy ilyen válogatás. Kár, hogy szinte lehetetlen beszerezni.

A Nintendo Classic Mini karácsonyra futott be hozzánk. Az asztalon gőzölgött a halászlé, halk zene mellett feledkeztünk bele az ünnep hangulatába, ez az év azonban más volt, mint a többi. Most ugyanis egy Nintendo kacsintgatott rám a fa alól, várva, hogy elkezdjük végre az ajándékok bontogatását. Aztán eljött az idő. Az apró csomagolás már előre sejtette, hogy különleges méretű a konzol is, a háttérben halkan szólt a Jingle Bell Rock és az All I Want for Christmas is You, amikor megszabadulva a papír és műanyag borításoktól, végre először láthattam meg a kicsikét. És ezt a szó legszorosabb értelmében kell venni.

A gép hihetetlen apró lett. Mindössze 13 cm széles, 4 cm magas és 10 cm mély, súlyra pedig nem lehet nehezebb, mint egy szelet diós bejgli, ebbe építették bele a Nintendo mérnökei azt a valószínűleg igen minimális hardvert, ami a régi NES-játékok futtatásához szükséges. A gép elején két gomb kapott helyet, egy power és egy reset, melyek közül első értelemszerűen a be- és kikapcsolást hivatott elvégezni, míg utóbbi a játékokból való gyors kilépést szolgálja. Van rajta még ezen kívül két furcsa formátumú kontrollercsatlakozó, a hátulján meg egy HDMI és egy micro-USB is. Utóbbi az energiafelvételre szolgál, érdekessége pedig, hogy adaptert nem is adtak hozzá, elég bedugni az USB-t a TV egyik csatlakozójába, és a kábel már fel is vesz annyi áramot, ami a működéshez szükséges.

Akinek nincs USB a TV-jén, az bármilyen telefontöltővel bedughatja a konzolt a konnektorba is, csak figyeljen rá, hogy kompatibilis legyen a kiegészítő. A bootolás gyorsan megtörténik, és már be is jött a Nintendo Classic Mini főmenüje, benne a játékokkal, amikor eljutottam a kontroller kicsomagolásáig. A géphez egy irányító jár, de 10 dollárért vásárolható hozzá egy második is, kinézetre a kis eszköz pedig teljesen olyan, mint a régi volt. Szögletes, szürke és szeretnivalóan csúnya, bal oldalán egy darab D-paddal, középen a gumiborítású Select és Start választókkal, a jobb oldalán meg piros színű A és B gombokkal. Kézbe véve előtörnek gyermekkori emlékeink, a nosztalgiaélmény tapintásra és kinézetre is tökéletes, aztán jaj, jön a felismerés, valamit nagyon elszámoltak a japánok.

Hát mi ez a kábel, ami a kontrollerhez jár? 75 centi. A régi kistévénken se játszottam 75 centiről - le is barnultam volna tőle - nemhogy az 50-es LED-en. Át se látni ilyen távolságról a képernyőt. Kintebb húztam a konzolt, hogy legalább valami jelképes távolság meglegyen, a Google szerint lehet hozzá hosszabbítót venni, de gyárilag ekkora ez, akárhogy is nézi az ember. Helyezkedtem, ültem így, ültem úgy, de csak nem sikerült megtalálnom a kényelmes pozíciót, ráadásul ficánkolásra a konzol is állandóan elmozdult, kintebb jött, ferde lett, igazgathattam vissza állandóan. Nem fér a fejembe, hogy miért nem lehetett egy vezeték nélküli kontrollert készíteni hozzá, nem dobta volna meg se a gyártási költséget, és a rajongók se szívnának most. Oké, nem annyira retro, de akkor is sokkal kényelmesebb. Főleg ennél.

A konzol egyébként teljesen hangtalanul működik, és van benne háromféle képernyőmód is. A klasszikus 4:3-as felbontás a régi TV-k élményét adja, a pixelpontos mód eredeti formájában kelti életre a játékot, egy nagyon kicsit vékonyabban is, mint az előző, de teljesen hű maradva mindenhez, míg a CRT egy nagyon vicces, vibráló, zizegő szűrőt húz rá az egészre, ami tényleg a 80-as éveket idézi. Nagyon szórakoztató így lenyomni egy-két pályát valamelyik kedvencünkkel. Azonban hiába a HDMI meg a szuper felbontás, a felhozatalban 16:9-es mód nem kapott helyet, még úgy se, hogy szétnyújtaná a képet. Aki erre vágyik, az állítsa be a TV-jén, a játékok eredeti formájukban klasszikusok, na meg teljesen át kellett volna írni őket. Azért ezeket még nem úgy fejlesztették, mint a mai darabokat.

A harminc darabos játéklistában olyan darabok kaptak helyet, mint a Mario Bros., a Super Mario-trilógia, a The Legend of Zelda, a Zelda II, a Donkey Kong, a Metroid, a Ninja Gaiden, a Ghosts ’n Goblins, a Kirby’s Adventure, a Galaga, a Pac-Man vagy a Castlevania. A játékok mind nagyon jól át lettek ültetve az emulátorba, 60Hz-en futnak, és modern formában még sokkal élvezhetőbbek, mint a régi konzolon voltak, megvalósításuk viszont nem lett tökéletes. Fájdalmas, de csomó játék szaggat egy kicsit, nem mindegyiknél lehet ezt észrevenni, de soknál igen, ráadásul bugos a grafika is, a képernyő jobb oldala sokszor vibrál, ahogy haladunk a pályán, és ki kell rajzolnia az új elemeket, és a textúrák is hajlamosak itt-ott villogni néha. Nem zavaró egyik se, de szomorú pontja ez a konzolnak, ami mellett nem tudtam szó nélkül elmenni.

Jó hír viszont, hogy immáron bármelyik játékban, bármikor lehet menteni. Minden játékhoz négy slot tartozik, visszaállítási pontokat pedig automatikusan és manuálisan is készíthetünk, ami nagyon jó dolog - azért elszoktunk már attól, hogy három elhalálozás után az első pályától kezdjük újra a játékot. Némi negatívum viszont, hogy a konzol teljesen offline, és nincs összekötve a Nintendo Virtual Console szolgáltatásával se, így nem lehet új játékokat rakni rá, be kell érni a gyárilag összeválogatott felhozatallal. Na, nem mintha nem ezek lennének mindenki kedvencei.

A Nintendo Classic Mini összességében egy szuper kis retro konzol lett. 70 dolláros árával annyira olcsó, hogy tényleg be kell szereznie egyet mindenkinek, amint lehetősége nyílik rá, csak a második kontrollerről, és a hosszabbító kábelekről ne feledkezzetek el. Nagy találmány, én imádtam minden percét, és remélem, hogy a SNES is kap hamarosan egy ugyanilyen - vagy még jobb - replikát. Ha igen, akkor tuti rámegyek!

A Nintendo Classic Mini november 11-én jelent meg.

35.
35.
Norbiii
Kár, hogy nagyon felment az ára, itthon, amikor megjelent 20 ezer körül lehetett, most meg már 35 ezer, ez azért eléggé rossz! A SNES mini-t viszont tuti beszerezném, remélem kedvezőbb áron adják majd.
34.
34.
ilovenancythompson
33.
33.
ilovenancythompson
Egy snes minit lehet én is elhoznék, mondom úgy hogy ezt szarrá fikáztam:)
Kábelt oldjátok meg N, ne kelljen Japánba mennem! ;)
32.
32.
spikee576
Nemrossz kis gep de sztem draga ennyier nekem bizti nemkene irom ezt ugy,hogy kamazom a N-t orok kedvencem rajta aDKC sorozat en jobban orultem vna ha a snest adjak ki es nem ezt.A sneskorszak volt az igazi sztem.Az genya huzasvolt a cegtol,hogy őszabja meg darabszamra meg cimekre is,hogy mivel jatszunk nem egy felhasznalobarat felfogas.Remelem leszmajd snes mini meg N64mini azokat tuti megvennem,ez nemkell.
30.
30.
Koppn
Na jól szétszeditek ezt a kis gépet:D Nyilván vannak hibái, meg kihagyott lehetőségei, ezt senki se tagadta. Egyéb lehetőségek is vannak ugyanezen élmények megszerzésére, mint az életben szinte mindenre.

Az ismerőseim körében mégis csak pozitívumokról hallani róla. Ráadásul bárki átnézett hozzám mostanában, és felfedezte, hogy van egy ilyen a tv alatt, hirtelen rátörtek az emlékek a régi Sega/Nintendo játékairól, és rögtön be kellett kapcsolni játszani kicsit. Amiből általában sok-sok nevetés lett, mert hát ezek a játékok még hiába voltak könnyen megérthetők, de azért elég nehezek is voltak egyben, és mindenki bénázott benne rengeteget. Az külön jó, hogy ilyen kicsi, így karácsonykor hazavittem, és megmutattam öcsémnek, akivel esténként órákat Punchout-oztunk. Az ismerőseim többsége ezeken nőtt fel, és mindenkiből előhozta a szép emlékeket. Úgy érzem a szilveszteri mókán se lesz hanyagolva a gép.

Azzal pedig egyetértek, hogy 30 játék 20ezerért nem rossz vétel (még ha nem is én válogattam ki azt a 30-at amiért pénzt adtam). Bár ez nyilván azoknak nem érv, akik régi játékért nem adnak ki pénzt amúgy se (vagy eleve játékokért). Erre lehetne mondani, hogy vegyek akkor már eredeti NES-t, de nem fogok kiadni 20 ezret egy 30 évvel ezelőtt legyártott konzolra, ami kitudja meddig él még így 30 év után, és mennyit volt nyüstölve az eredeti tulajdonosánál. Meg hát arra 30 játék már nem 20 ezer lenne :D (De nem ítélem el aki így tesz/tett, nem kell félreérteni)
28.
28.
dcba
#25: Kb az a 2 kozul egyik erv amit el tudok kepzelni emellet a kis nintendo mellet, h az ember egy nagyon fiatal gyereknek megveszi. Ez teljesen elfogadhato.

A masik erv a "tok poen, h ilyen kicsi"
27.
27.
ilovenancythompson
ez így egy jónagy fos, lehúzás, sok észlény meg megveszi. Nintendo RipOff, téma lezárva.
26.
26.
myrte
#25: Én is várom, hogy elérhető legyen. Mert páran a hiányt próbálják mocskosul kihasználni. 30.000 ft-ért meg nem fogom megvenni. 20.000-ért oké. Van benne 30 játék, igy max 700 ft egy darab. Ha az eshopban venném meg azt a 10 címet, ami érdekel, lassan ugyan ott járok. És hozzá egy erőművet kéne használnom. Ez meg alig fogyaszt valamit.
25.
25.
bszunyoghy
Szeretem a Nintendot. Olyan játékokat kínál amiket bátran játszhatnak a legfiatalabb korosztály tagjai is (pl a gyermekeim is). A cikkkhez: 70 dollár az ára? Hol? Mármint az USA kívül? (Azaz a világ nagyobb részén nem dollárban fizetnek az emberek)
Az euban meg vagy nem kapható vagy csak nagyon drágán( 100-200 €). Eredetileg 60-80 köze volt beárazva, na ennyiért vettem is volna.
Játék ár kérdéskör: ennél olcsóbban ma nem lehet megvenni a 30 játékot. Az eshop- ban darabja 5€. Jogilag egyik sem freeware program ( mégha a kora miatt mindenki azt is képzeli be magának) ezzel az erővel a nagy virágos boltban minden szoftver sokkal olcsóbban beszerezhető mint ahogy a boltban.

Emulátor kérdés: csak letöltöm és megy is. Ja. Hol? Egy pc-n... Kivéve ha nincs a 7 éves gyereknek saját pc-je. Mert miért lenne. Majd lesz, később, ha még kell neki.

Röviden.
23.
23.
Obiwan HUN
Inkabb egy ilyen 25 euroert! ;)

http://www.aliexpress.com/item/32479525635/32479525635.html
22.
22.
Csoki80
Lehet kapni SNES PowerPak nevű adaptert ami egy SNES kazi, benne egy memóriakártyával, csak rá kell másolni a gammákat, de van ilyen SMD-re is.
21.
21.
ilovenancythompson
#17: egyetértek ezzel, 70dolcsiért ez így nagyon olcsó kolbász. de egy ilyen fogyasztói társadalomban csak leveszika polcról és viszik haza mert poén újra retrózni. Én tuti nem venném meg ennyiért ilyen formában.
17.
17.
Yanez
Azért egy nagy pozitívuma van annak, hogy ilyen rövid a kontroller kábele: nem fogod tudni felkötni magad rá, miután ráébredsz mire adtál ki 70 dodót.

StevenSan: Én kb 5 dolcsiból oldottam meg a nes kontroller+tv+összes (nes, snes, sega) játék tökéletes futattását. Tökéletes nosztalgia, annyi játékkal, hogy összefosod a nappalit. :)
16.
16.
zozo76hun
sokkal tobb jatekkal, vezetek-nelkuli kontrollerrel, esetleg valamicske online kapcsolartal a store miatt (akar meg fizetos jatekok miatt is) telitalalat lenne. de igy nekem nem kene...
15.
15.
delphijos
Nekem is az az érzésem hogy durván bele van magyarázva ez az "igy authentikus" szöveg, miközben az ordító hibák meg félre vannak söpörve. Engem nem zavar ha valakinek bejön, de ez is pl. "70 dolláros árával annyira olcsó" nekem egy kicsit izzadtságszagú, de ez csak magánvélemény.
12.
12.
Norbiii
Népszerűbb, mint a Wii U...?! Kemény. Imádom a retro játékokat, örülök, hogy ezzel sokan vannak még így.
11.
11.
Daks
#10: Na igen, a rest gomb nyomkodás. Simán kiválthatta volna mondjuk a Start+Select egy idejű lenyomása.
10.
10.
Koppn
Egy előnye van annak a rövid zsinegnek. Mivel menteni meg visszatölteni csak úgy lehet, hogy megnyomod a konzolon a reset gombot, így pl: a Ninja Gaiden főbossánál eléggé elfáradtam volna, ha állandóan fel kell állnom a fotelből és elmenni a tv-ig. (aki nem tudná a Ninja Gaiden főbossnál ha meghalsz, akkor a 6.4 fejezetből visszarak a játék a 6.1-re, és a 3 legnehezebb pályán kell végigmászni ahhoz hogy újrapróbáld,csak azért hogy kb instant meghalj. Lásd AVGN - ep.87 :D) Valóban kár hogy csak 30 játék van rajta, és nagyon nagy hibának érzem, hogy nem lehet rá majd venni, de én jelenleg nagyon élem. Ha lesz Snes meg N64 mini, én befizetek arra is egy kört. Addig is akit érdekel szerezze be bátran, én tudom javasolni.
9.
9.
GAMEROD
Inkább új nes-t adtam volna ki felújított játékokkal akkor tényleg megérné az árát. Már szinte minden nagy NES cím elérhető a neven felujítva Mariótól kezdve a Contra-ig.
7.
7.
deso
Amúgy az Aliexpress-en 6 dollárért lehet rendelni PC-hez köthető usb-s nes classic kontrollert. Egy emulátorral meg is van oldva a dolog és nem csak 30 játék játszható :)
https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-NES-wired-handle-controller-PC-USB-nes-computer-game-handle-black-and-White-Retro/32713436929.html?spm=2114.40010308.4.8.0KRk96
3.
3.
dcba
A szaggatasrol, belassulasrol, villogasrol annyit, h azok a jatekok olyanok, ez nem a gep hibaja. En pl nagy Gameboy-os vagyok es rengetegszer tudnak a jatekok ugy belassulni, h akar sztem csoda ha az 5-10 FPSt produkaljak olyankor, plusz a villogas es a kepernyo szelen fuggolegesen villogo csik ami folyamatosan rajzolja ki a palyakat teljesen normalis.

Ellenben sztem ez a gep egy kis vicc lett nem tobb, egyszeruen nem latom ertelmet neki, foleg a karnyujtas meretu kabellel a controlleren. Most komolyan ennyi penzert az ember vesz egy 1 magos kis celeron procis lapost es ra tudja kotni TVre es barmilyen zsinor nelkuli controllerrel tudja jatszani.

Sot sztem akkor mar ennyi penzert az ember vesz egy Nintendo Wii-t arra is lehet tenni emulatorokat.

Alapvetoen nem lenne bajom ezzel a kis geppel, de az, h felmeter a kabel es nem rakhato tobb jatek a gepre sztem elegge gaz, legalabb lenne vmi converter amivel a cartridgek mennenek.
2.
2.
deso
Én egy N64 minire neveznék nagyon be :)
1.
1.
ilovenancythompson
én nem tudom. ezek valahol egy zsenik, ezek a japánok, valahol meg annyira ostobák tudnak lenni hogy az már fáj. komolyan 75 cm? hol van egy design director
akik ki kell rúgni? ez valami közröhej, Nintendónak kéen egy két európai mérnük is, akinek van agya a hétköznapi dolgokra és nem kevés marketinges, akkor talán a wii U is sikeres lett volna. Arcakaparás.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...