Húsz cím, amivel játszanod kell 2017-ben

A szokásosnál lassabban indult be az év, hamarosan azonban kezdetét veszi a kiadók és fejlesztők szőnyegbombázása. Összeszedtünk húsz játékot, amivel játszanod kell 2017-ben!

A játékszabályok most is a szokásosak. Elképesztő megjelenéstengernek nézünk elébe, és mivel lehetetlen egy cikkbe belesűríteni az összes ígéretes alkotást, húszat emeltünk ki a kínálatból. Igyekeztünk változatos listát készíteni, ezért hanyagoltuk az évente folytatással jelentkező sorozatokat, a beugró pedig minden esetben az volt, hogy a fejlesztők konkrétan kijelentsék: márpedig az ő játékuk meg fog jelenni 2017-ben. A tapasztalt gamer persze tudja, hogy ez még nem jelent semmit, késések simán lehetnek (és lesznek is), ahogy az sem kizárt, hogy a várva-várt kedvencünk végül csúfosan lebőg - erre is láttunk már példát.

Ha szerinted kihagytunk valamit a listáról, esetleg plusz tipped lenne, ne tartsd magadban: a kommentszekcióban folytatható a felsorolás!

Crackdown 3 (PC, Xbox One - 2017 utolsó negyede)

Habár a Crackdown 3-ról még mindig nagyon keveset tudunk, muszáj volt helyet szorítani neki a listában, ugyanis minden esély megvan arra, hogy a játék az év végén boltokba kerülő Project Scorpio egyik húzócíme legyen. A nagybetűs Crackdown-hangulatról az eredeti játék atyja, David Jones gondoskodik, és ha valóra válik az úriember, valamint a Microsoft közös álma, akkor a folytatás nagyot durranthat - és ezt akár szó szerint is érthetitek. A fejlesztők minden korábbinál brutálisabb pusztíthatósággal kecsegtetnek a harmadik részre, a multiplayer módban történetesen porig rombolhatjuk a pályát. Ezt a Microsoft Azure nevet viselő felhőparkja teszi majd lehetővé, ami serényen számolgatja áldásos tevékenységünk eredményét, ezzel is tehermentesítve a konzolunkat vagy a számítógépünket.

For Honor (PC, PS4, Xbox One - 2017. február 14.)

Talán belázasodtak a Ubisoft dizájnerei, mert újabban egyre több friss ötlettel rukkolnak elő. A For Honor (alfateszt) például nem nyitott világgal csábítja a játékosokat, sehol egy felszabadítandó rádiótorony vagy gyűjtögetnivaló, és az univerzum építgetését is az alapoktól kezdték. A történelemkönyvek másolásával ugyanis nehezen lehetne vádolni a srácokat, a lovagok, a vikingek és a szamurájok össznépi háborúja csak a For Honor világában fordulhat elő, ott viszont nem is ér véget egyhamar. A multiplayer-orientált akciójáték a közelharcra fókuszál, a három frakció négy-négy harcosa eltérő stílusban küzd a győzelemért. A sajátos harcrendszer adja az élmény sava-borsát, itt szabályos vívásra kerül majd sor, ahol céloznunk és ennek megfelelően védekeznünk kell.

Ghost Recon: Wildlands (PC, PS4, Xbox One - 2017. március 7.)

Jó-jó, a nyitott világú lövöldével sem váratnak bennünket sokáig a franciák, ezúttal a Ghost Recont forgatják fel fenekestül a Ghost Recon: Wildlands (előzetes) formájában. A Ubisoft a körítésen és a játékmeneten is nyomott egy kövér resetet, a helyszín Bolívia lesz, nekünk pedig a kokainban utazó Santa Blanca drogkartell tevékenységének kell keresztbe tennünk. Ehhez változatos fegyvertár és járműpark áll majd rendelkezésünkre, és a legjobb, hogy akár három haverunkat is meghívhatjuk a buliba, hogy leosszuk a szerepeket és összehangoltan teljesítsük a küldetéseket. A játék szabadon bejárható világa az egyik legnagyobb, amit a Ubisoft valaha alkotott, tömve van mellékküldetésekkel, és a dzsungeltől kezdve a sivatagon át a hegyekig mindenféle tereppel meg kell majd birkóznunk. Mi döntjük el, hogy éjszaka vagy nappal akciózunk - csak az időjárás be ne kavarjon!

Halo Wars 2 (PC, Xbox One - 2017. február 21.)

Nagyon úgy néz ki, hogy idén Halo FPS és Total War nélkül maradunk, jó hír azonban, hogy lesz mivel bűnözni a böjt alatt: februárban folytatódik a Halo Wars, a valós idejű stratégia ráadásul a Creative Assemblynél készül ezúttal! A Halo Wars 2-re (bétateszt) mindenképpen ússz rá, ha a Halo-univerzumban szeretnél jobban elmerülni, de akkor is érdemes elgondolkodni a beszerzésén, ha egy jó RTS-t keresel. A klasszikus stratégiamechanikákat felvonultató játékban a UNSC egy új ellenféllel kénytelen szembenézni, az Atriox vezette Banished bandája pedig könyörtelenebbnek tűnik, mint a Halo bármely eddig ismert frakciója. A tizenhárom missziót felvonultató kampány mellett multiplayert is kapunk majd, a Blitz mód pedig kifejezetten izgalmas ötletnek tűnik: itt a manapság nagy népszerűségnek örvendő kártyajátékok sajátosságaival bolondították meg a jól megszokott játékmenetet.

Horizon: Zero Dawn (PS4 - 2017. március 1.)

A Guerrilla le sem tagadhatná, hogy mennyire örül a Killzone-mentes éveinek, a hollandok valósággal lubickolnak a Horizon: Zero Dawn munkálataiban. A nyitott világú akciójáték elsősorban a körítésével igyekszik meggyőzni a játékosokat, akiknek a törzsekben élő emberek társaságában kell túlélniük a robotdinók világában. Hősnőnk, Aloy különböző eszközökkel vadászhat majd ezekre a lényekre az értékes loot reményében, arra viszont nem árt felkészülni, hogy a fejlesztők rögtön a mélyvízbe dobnak minket: tutorialok helyett a saját bőrünkön kell megtapasztalnunk az egyszerűen csak “gépeknek” nevezett állatok erejét, ki kell ismernünk a gyengeségeiket és így tovább. A látvány pazar (erre a motorra épül majd a Death Stranding is!), már csak abban kell bíznunk, hogy épkézláb sztorit rittyentenek össze a csapat írói.

Injustice 2 (PS4, Xbox One - 2017. május 16.)

Az idei év elég sűrűnek ígérkezik a verekedős játékok piacán - végül az Injustice 2 lett a lista befutója a felhozatalból. Az új Injustice játékmenet tekintetében az elődjét idézi majd alapvetően, azonban egy érdekes (ugyanakkor kockázatos) változtatást is behoznak a készítők, a Gear System révén ugyanis úgy lootolhatunk és fejleszthetünk a meccsek után, mint egy szerepjátékban. Több ezer kiegészítőre csaphatunk majd le, ezek pedig nemcsak a karakterünk kinézetét befolyásolják, hanem a statjait és a képességeit is - ha ódzkodnál ettől, a multiban játszhatsz kiegészítők nélkül is. A történet szerint öt évvel járunk az első játék eseményei után, Batmanéknek ezúttal Brainiackel kell megküzdeniük.

Little Nightmares (PC, PS4, Xbox One - 2017. április 28.)

Nagy esély van rá, hogy a Little Nightmares lesz az idei év Inside-ja, a független Tarsier Studios csapata már a Bandai Namcóval is lepaktált, így minden adott ahhoz, hogy a fejlesztés megkapja a neki járó figyelmet. Szerencsére a marketingeseknek nem kell sokáig győzködniük minket. A szürreális látványvilággal megáldott puzzle-platformer főszereplője Six, aki rejtélyes módon a Maw nevet viselő vízalatti létesítményben találja magát. Innen kellene megszöknie egy darab öngyújtóval a kezében, kalandjai során pedig alaposan megismeri az elit kiszolgálására szakosodott intézményt - kőkemény társadalomkritikára számítunk.

Mass Effect: Andromeda (PC, PS4, Xbox One - 2017. március 23.)

Az év legjobban várt játéka. A BioWare ügyesen rugaszkodott el az eredeti trilógiától, így a Mass Effect: Andromedában (előzetes) nemcsak a rajongók, hanem az újoncok is megtalálhatják a számításukat. A sztori a Mass Effect 2 történetének környékén indul, ekkor veszi kezdetét az Androméda-galaxis feltérképezésére induló projekt, mi pedig ennek tagjaként, úgynevezett Pathfinderként vágunk bele a kalandokba. A Ryder-tesók egyikét irányíthatjuk, a felfedezésben pedig a Tempest nevű űrhajónk és Nomad nevű járgányunk lesz a segítségünkre. A Mass Effect: Andromeda számtalan testreszabási lehetőséget, továbbfejlesztett harcrendszert, a harmadik generációs Frostbite motornak hála pedig elképesztő látványt ígér.

Nintendo Switch (2017. március 3.)

Bárhonnan nézzük, a Nintendo Switch mérföldkő lesz a Nintendo történetében - megérdemelnek annyit a kiotóiak, hogy tegyünk egy próbát az új konzoljukkal! A derék hibrid nem kevesebbet ígér, minthogy bárhol, bármilyen körülmények között játszhatunk vele: ha beletesszük a dokkolóba, a kanapén terpeszkedve nyúzhatjuk a Zeldát, ha átjönnek a haverok, kapásból két kontrollerünk lesz a couch co-ophoz, míg a handheld módban utaztathatjuk is a kicsikét. A Nintendo fanatikus rajongói nem panaszkodhatnak, a Zelda mellé egy új Mario és a Xenoblade Chronicles 2 is be van ígérve nekik az idei évre.

Nier: Automata (PS4 - 2017. március 10.; PC - 2017)

Szerencsétlen negatív spirálba került mostanság a PlatinumGames, a japánok a Bayonetta 2 óta nem készítettek jó játékot, a Scaleboundot pedig törölték az év elején. Láthatóan túlvállalták magukat az elmúlt években, és reméljük, végül nem lesz baj abból, hogy ebben az időszakban született meg a Nier: Automata is. A Platinum célja az, hogy úgy támasszák fel a Nier világát, hogy közben kipofozzák a játékmenetet - az akció-szerepjáték javarészt a közelharcra koncentrál, ami mindig is a fejlesztők szakterülete volt. A történet szerint az emberiség maradéka és a hódító gépek vívják háborújukat, az emberek azonban tisztes távolságból, a Holdról figyelik az eseményeket valójában, és mindenféle androidot küldenek le, hogy harcoljanak és ellenállást építsenek helyettük. A játék főszereplője, YoRHa No. 2 Model B is egy ilyen android.

Nioh (PS4 - 2017. február 8.)

A Team Ninja hosszú évek óta adós nekünk a Nioh-val; azt is mondhatnánk cinikusan, hogy egy Souls-sorozatra volt szükségük a játék befejezéséhez. A tizenhetedik századi Japánban játszódó akció-szerepjátékot ugyanis egyértelműen a Bandai Namco címe ihlette, a szörnyvagdalást és a karakterfejlesztést az ott megszokott játékszabályok nehezítik. Harc közben három különböző állást vehetünk fel a fegyverünkkel, sprintelhetünk és kitérhetünk, amíg győzzük staminával, ha pedig hibázunk, kíméletlenül megbüntet a program - legközelebb leszünk szívesek jobban odafigyelni! A mentés és a fejlesztés az oltároknál történik, ezzel együtt azonban respawnolnak az ellenfelek is. Csupa ismerős játékelem, még a multiplayert is lekoppintották a fejlesztők!

Persona 5 (PS4, PS3 - 2017. április 4.)

A japánok már szeptember óta nyúzhatják, és szerencsére nekünk sem kell sokat várnunk a Persona ötödik részére. Főhősünkkel a Shujin Középiskola felé vesszük az irányt, ahol egy teljes tanévet le kell húznunk: egy természetfeletti világot és magát az iskolát is fel kell majd fedeznünk a játékban. Előbbinél a szerepjátékos vonal kerül előtérbe, dungeonöket térképezünk fel és harcolunk a pszichénkből kipattant alteregóinkkal, míg a hétköznapok unalmasabb pillanataiban életszimulátorra vált a program: suliba járunk, munkát vállalunk, kikapcsolódunk és kapcsolatokat építünk.

Prey (PC, PS4, Xbox One - 2017. május 5.)

A Prey 2-t elkaszálták, a Dishonoredet is jegyző Arkane a System Shock által megkezdett, majd a BioShock által folytatott vonalon viszi tovább a címet. A pazar látvány mellett borítékolható, hogy a Prey (előzetes) a sztori és a játékmenet tekintetében sem alibizik majd: a háttértörténet az amerikaiak balul elsült űrprogramjától indít, és odáig vezet, hogy a TranStar nevű vállalat egy űrállomáson kísérletezik a ránk szabaduló typhonokkal. Hősünk, Morgan Yu az egyik tesztalany, és amikor beüt a baj, frissen szerzett képességeivel, illetve a Talos I-en talált fegyverekkel igyekszik rendet tenni. A legjobb, hogy a Prey nem lineáris pályákat ígér, az űrállomást keresztül-kasul bejárhatjuk, levágások után kutathatunk, és visszatérhetünk a korábban meglátogatott helyszínekre is.

Red Dead Redemption 2 (PS4, Xbox One - 2017 ősze)

Ismerjük a Rockstart, az első dátum sosem az igazi dátum, de reménykedjünk, hogy a Red Dead Redemption folytatása nem csúszik, és még idén játszhatunk vele. A fejlesztők egyelőre nem is árultak el részleteket az új vadnyugati GTA-ról, de az már a bemutatkozó trailerből is kiderült, hogy a GTA V munkálatai során tanultakra alapoznak és lépnek tovább. A Red Dead Redemption 2 elképesztő részletességet ígér, bárhová menjünk, élő-lélegző világ fogad majd bennünket, és ha hihetünk a pletykáknak, a multiplayer módról sem kell lemondanunk - a Red Dead Online domaint már lefoglalta a cég.

Resident Evil 7 (PC, PS4, Xbox One - 2017. január 24.)

A Resident Evil 7 már megjelent ugyan, de nem hagyhattuk ki a listáról - annál is inkább, mert mérföldkő a sorozat történetében. A megannyi remaster és spin-off után a Capcom végre elszánta magát, és számozott epizódot fejlesztett a címhez, ami tartva a sormintát, alaposan felforgatta az elmúlt években megszokott Resident Evil-receptet. Egyfelől a játék belső nézetet használ (ha már ez a trendi manapság), másrészt a játékmenete is visszatáncolt az akció-orientált vonaltól - ezúttal nagyobb a hangsúly a felfedezésen, a fejtörőkön, és még a jó öreg item box is visszatért!

Sea of Thieves (PC, Xbox One - 2017)

A Rare-rajongók biztosan örültek a Kinect nyugdíjazásának, a szebb napokat látott stúdió újra formába lendülhet és szabadon alkothat. A srácok ráadásul nem bízzák a véletlenre a dolgot, a Sea of Thieves ugyanis egy korábbi munkájukhoz sem hasonlít. A multiplayer-orientált játékban egy-egy kalózt formálnak meg a játékosok, a Pixar-filmeket idéző világot pedig együtt is felfedezhetik akár: kincsek után kutathatnak, hajózhatnak, csatázhatnak és iszogathatnak is együtt. A végleges verzióban állítólag fontos szerephez jut majd a felhasználók által generált tartalom, igaz, a Rare már most is odafigyel a közösségére: a Sea of Thieves a rajongók bevonásával készül és lényegében folyamatos tesztelés alatt áll.

Shenmue III (PC, PS4 - 2017 decembere)

Az idei év végére ígérik a Shenmue III megjelenését, és bár nem sokat tudunk róla azon kívül, hogy Ryo Hazukival az apja gyilkosa után kutatunk benne, ez talán nem is baj: már az is csoda, hogy ez a játék elkészül egyáltalán. Aki nem tudná, Yu Suzuki sorozata a Dreamcasten (majd Xboxon) próbált szerencsét annak idején, és akkori szemmel nézve elképesztő összegeket emésztett fel a fejlesztése és a marketingje. A kasszáknál el is hasalt, azonban a Shenmue-t kultikus tisztelet övezi a rajongók körében, úgyhogy aligha meglepő, hogy Suzukiék foggal-körömmel harcoltak a Shenmue III elkészítéséért. A játékot végül a direktor saját csapata valósítja meg, részint közösségi finanszírozásból - a Sega semmilyen szinten nem folyik bele a projektbe.

South Park: The Fractured but Whole (PC, PS4, Xbox One - 2017 eleje)

Ahogy meglepett minket, hogy a South Park: The Stick of Truth mennyire jól sikerült, úgy lepődtünk meg azon, hogy folytatást kap: a remek értékelések ellenére sokáig arról lehetett hallani, hogy a játékosok nem igazán kaptak rá a hardcore South Park-fanoknak szóló szerepjátékra, így az üzleti értelemben nem lett sikeres. A Ubisoft azonban szerencsére bevállalta a folytatást, és bár nem az Obsidian fejleszti a játékot, a jelek szerint megéri befizetni rá. A történet szerint Cartmanék új kalandba vágnak, és ezúttal szuperhősök lesznek, amikor azonban a zsíragy felvázolja, hogy milyen menetrend mentén készülnének a filmadaptációik, hamar összekap a csapat: kitör a polgárháború. Mi az Új Srácot alakítjuk most is, tizenkét kaszt közül választhatunk, és komplexebb harcrendszerben bizonyíthatjuk a rátermettségünket.

Uncharted: The Lost Legacy (PS4 - 2017)

A bevezetőben említett játékszabályok miatt nagyon sok PS4-exkluzív kiesett a listából, az Uncharted: The Lost Legacynek azonban muszáj volt helyet szorítanunk - még akkor is, ha ez egy önállóan futtatható kiegészítő. A Naughty Dog szerint azonban nem véletlenül kapta ezt a megjelölést, a végigjátszása jóval tovább tart majd, mint anno a The Last of Us: Left Behindé, ráadásul elképesztő munkát tesznek bele állítólag: az a cél, hogy az oly sokak által hiányolt Chloe Frazer és Nadine Ross kalandja játékélmény szempontjából még a fantasztikusan sikerült negyedik részt is felülmúlja!

Yooka-Laylee (PC, PS4, Xbox One - 2017. április 11.)

Vicces, hogy a Rare épp mostanában szabadult fel, elvégre a fejlesztőcsapat veteránjait tömörítő Playtonic is a közeljövőben készül előrukkolni az első játékával. Ők ráadásul nem akarják túlcsavarni a dolgokat, a Yooka-Laylee-vel bevallottan az a céljuk, hogy megidézzék nekünk a Nintendo 64-érát. Egy mezei 3D-s platformerrel van dolgunk "mindössze", amiben Yookát, a kaméleont és Laylee-t, a denevért irányíthatjuk. Természetesen más-más képességekkel rendelkeznek, és ezeket kihasználva tudjuk majd összegyűjteni a pályákon heverésző itemeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy eljussunk a bossig és továbbjussunk a következő szintre. Annyira tiszta és egyszerű, hogy nem lehet nem szeretni!

48 komment - szólj hozzá!