Marvel Heroes Omega teszt

Pókember, Hulk, Thor, Luke Cage, Iron Fist, Doctor Strange és Deadpool együtt indul útnak, hogy megmentse a világot. A Marvel-hősök régi-új játéka visszatért, és ingyen nyitja meg előttünk a kalandokat.

Négy éve immáron, hogy megjelent a Marvel Heroes. A Gazillion free-to-play hack and slash MMO-ja először Windowson és OS X-en mutatkozott be, és miután átnevezték először Marvel Heroes 2015-re, majd Marvel Heroes 2016-ra, most elérkezett végre a konzolos kiteljesedés ideje is, Marvel Heroes Omega címmel. A játék ingyen tölthető le PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra, csak azért kell fizetni, ha új felszereléseket vagy hősöket akarunk benne vásárolni.

A játék története szerint Doctor Doom újfent uralma alá akarja vonni a Földet. Gonosz tervében egy Cosmic Cube nevű idegen eszköz van a segítségére, mellyel nem csak elpusztíthatja mindazt, amit most ismerünk, de romjaiból egy új világot is teremthet, a saját maga ördögi képére szabva azt. Tervében gonosztevők egész armadája segíti őt, de a jók sem adják fel a harcot. Hadsereget alapítva elindulnak, hogy megvívják a csatát, egyenként kell átverekedniük magukat a csatlósokon, hogy elérve a főellenséghez, megmentsük otthonunkat a pusztulástól.

Az eseményeket Brian Michael Bendis, az Ultimate Spider-Man, a New Avengers, a House of M, a Secret Invasion és az Avengers vs X-Men alkotója jegyzi, maga a játék pedig a stílusát tekintve egy co-op akció MMO. A fő történeti szálat követve olyan élményünk lesz, mintha egyjátékos kampányt nyomnánk, a történet epizódokra, és azon belül is kisebb állomásokra van osztva, gép által irányított gonosztevőkkel kell harcolni, a világban azonban nem vagyunk egyedül. Játékosok tucatjai indulnak velünk együtt kalandra, együtt könnyebb és gyorsabb lekaszabolni az ellent, na meg persze szórakoztatóbb is.

A játékot lehet idegenekkel, vagy meghívott barátokkal közösen nyomni, a cél pedig minden küldetésben ugyanaz. Győzzük le a zsoldosok seregét, hogy eljutva az epizód főgonoszához, továbbléphessünk a következő pályára. A Gazillion nem bonyolította túl a dolgokat (első játékuk a Dexter: Slice csak egy gagyi, pengés mobiljáték volt), és ez is hozza a Marvel Heroes Omega fájdalmasan gyenge középszerűségét is. A játék nem nyújt igazi PC-s, nagykonzolos élményt, inkább olyan, mint azok a mobilos free-to-play játékok, amiket ideig-óráig nyom az ember, majd törli is, mert valljuk be. Baromi unalmasak mind.

Pedig vannak benne jó dolgok. A karakterfejlesztés például kifejezetten jól sikerült, tudunk új támadásokat és képességeket unlockolni, egyszerre nyolcat is hozzárendelve repertoárunkhoz, illetve vannak felszereléseink is. Lehet az alapruházatánál fejlettebb és erősebb páncélt, kesztyűt, nadrágot, fejfedőt, illetve mindenféle különleges képességet adó amulettet adni hősünkre, amik mind fizikai erejét, támadását, vagy életpontjait növelik, illetve lehetőségünk van craftolni is, mindenféle új cuccokat. Ellátogathatunk a lobbiként funkcionáló Avengers Towerbe, hogy elköltsük a pályákon megkeresett kreditjeinket, vagy feltöltve egyenlegünket valódi pénzzel, megvegyük a legfejlettebb és legjobb cuccokat, az igazság viszont az, hogy még ezek sem teszik elég izgalmassá, összetetté a játékot.

A hack and slash stílus agyatlan bunyózást hoz a Marvel Heroes Omega kalandjaiba, gépiesen darálunk benne mindenkit, ezt pedig hamar meg lehet unni, ráadásul maguk a csaták sem élvezetesek. Nem fogunk látni For Honor-színvonalú összecsapásokat, csak odamegyünk az emberekhez, AAA, XXX, BBB és már halottak is. Ami pedig ennél is fájóbb, hogy kalandjainkat speedrun jelleggel is tolhatjuk. Elég kikerülni mindenkit a pályán, és hamarosan már szembe is nézhetünk a főellenséggel, aki szintén nem egy kemény dió. Általában jelzi, hogy pár másodperc múlva milyen támadást fog végrehajtani, hova dob bombát, vagy melyik irányba csap le: nekünk csak el kell előle ugranunk, és két támadás alatt megsorozni egy kicsit. Pár percnél nem hosszabb egyik megmérettetés sem. Legalábbis a játék elején persze: ha speedrunozunk, akkor nem fejlődünk, nem lépünk szintet, és nem leszünk elég erősek hozzájuk, de addigra már pont meg is unjuk az egészet.

A látvány közepes lett, az eseményeket izometrikus nézetből követhetjük. A pályák nem rosszak, New York városa például a kalandok elején kifejezetten hangulatos lett, a rengeteg bűnözővel, összetört autóval és rendőrkordonnal, de később is láthatunk változatos, magával ragadó helyeket, úgy mint Savage Land, Doomstadt, Asgard vagy District X. Kaland közben a falak automatikusan tűnnek el, hogy lássunk mindent a pályán, illetve legyőzött ellenségek, felrobbantott és tönkretett tereptárgyak is újjászületnek egy idő után. Ami szomorú viszont, hogy a zsoldosok nemcsak nem nyújtanak elég kihívást a csatákban, de még rendkívül buták is. Sokszor pár méterre tőlük gyakom a társaikat, és nem vesznek észre, mert háttal állnak nekem, pedig az előbb dobtam melléjük egy lángoló rendőrautót, de ugyanilyen hamar feladják az üldözésünket, ha elfutunk előlük. Nem valami meggyőző hát az egész.

Ettől függetlenül jól el lehet lenni egy kicsit a játékkal. Én már jó pár órát már beleöltem, viszont bevallom, jelenleg csak az hajt előre, hogy megnézzem a következő főellenségeket, és persze megkapjam a legyőzésükért járó achievementet. Jó dolog benne tápolni és fejleszteni, vagy teljesen lecserélni a hősünket, illetve szuper az is, amikor véletlenül összeverődünk többen, és ugyanabban a stílusban, ütemben nyomjuk a küldetéseket, de a játék még ezt sem bírja bug nélkül megcsinálni. Társaink sokszor lagolnak, métereket ugorva el tőlünk, arról nem beszélve, hogy többen harcolva már kisebb káosz kezd úrrá lenni a képernyőn, és ember legyen a talpán, aki látja, hogy hol az ellenség, és él-e még, befejezhetjük-e a támadását.

A Marvel Heroes Omega ingyen tölthető, úgyhogy aki szereti Pókembert meg Iron Mant, az nem veszít vele semmit, ha kipróbálja. Nem ez lesz életünk legnagyobb képregényes élménye, de így a nyári uborkaszezonban el lehet vele szórakozni egy kicsit, aztán ki tudja. Lehet, hogy valakinek annyira be fog jönni, hogy napokat, heteket tölt majd el karaktere fejlesztésével, tökéletesítésével, nem egyszer belenyúlva a pénztárcájába is. Én nem ilyen leszek, egyszer-kétszer még felmegyek online, megcsinálok annyi küldetést, amennyit a karakterem elbír, de aztán már megy is az uninstall.

A Marvel Heroes Omega PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi ez utóbbin próbáltuk ki.

4.5

Marvel Heroes Omega teszt értékelés 4.5

Pozitívumok:

  • 38 játszható Marvel-hős
  • Rengeteg fejlesztési lehetőség, csomó felvehető és megvehető kiegészítővel
  • Tápolás, craftolás
  • Egyjátékos kampányélmény online társakkal
  • A beugró ingyen van...

Negatívumok:

  • ...de a jobb fejlesztésekért, kiegészítőkért már fizetnünk kell
  • Unalmas, monoton játékmenet
  • Gyenge ellenfelek, béna hack and slash-csaták, buta AI
  • Lehet speedrunolni
  • Inkább hasonlít egy free-to-play mobiljátékra, mint egy komoly PC-s, konzolos címre
4 komment - szólj hozzá!