Pro Evolution Soccer 2018 teszt

  • Írta: gabeee
  • 2017. október 1.
Link másolása
Kezdhetnénk úgy jelen tesztünket is, ahogy korábban már oly sokszor: vajon idén a PES felzárkózik a FIFA mellé? De ez a kérdés már nem feltétlenül állja meg a helyét, hiszen a játékmenetet tekintve már bőven meg is előzte a riválist.

A Pro Evolution Soccer évek óta a konkurens FIFA-sorozat árnyékában él, legalábbis a körítést és a mázat figyelembe véve. Ez pedig idén sem lesz másképp, hiszen az EA Sports futballszimulátora körüli hype és csillogás még mindig utolérhetetlennek tűnik. Pontosan tudja ezt azonban a Konami is, és ezért éppen ott erősíti saját címét, ahol a FIFA talán a leggyengébb. A fejlesztők az idei részben is a játékmenet csiszolására mentek rá komolyabban, és ezt nagyon jól tették, hiszen a játék ezen szegmense hibátlanul muzsikál. A Pro Evolution Soccer mindig is híres volt kiemelkedő játékélményéről, és ezen a téren már tavaly is odavert a sorozat a FIFA-nak, a Konami viszont tovább emelte a színvonalat, és parádés futballélményt kalapált össze nekünk 2017-re.

Kezdjük is talán ezzel részletesebben, a nagybetűs játékélménnyel! A PES 2018 egyértelműen legnagyobb erőssége, hogy fantasztikus mérkőzéseket lehet benne játszani. Egyszerűen magába szippant a hangulata, és az ember úgy érzi évekig játszhatna vele, akkor sem találkozna két ugyanolyan meccsel a sorban. Ez az egyedülálló változatosság egyrészt a RealTouch+-nak is köszönhető, amely még tovább fejlődött a tavaly látottakhoz képest, így most már a végletekig valósághűen érintkeznek a játékosok a labdával, landoljon az bárhogy náluk. A Konami szerint "az egész testeddel uralhatod a labdát", és ez maximálisan igaz is, hiszen rendkívül jól sikerült kidolgozni a labdaátvételek realisztikusságát. Nem egyszer fordult elő velem, hogy a kapussal hátba rúgtam véletlenül az egyik védőmet, akiről veszélyesen pattant visszafelé a labda, jobb esetben szögletet eredményezve az ellenfélnek. Ezzel csak azt hangsúlyoznám, hogy itt nem a jól megszokott századmásodperces megfordulást és mellel átvételt produkálják a játékosok, hanem a valós fizikának megfelelően történnek a dolgok a játékban. Meg kell említeni továbbá, hogy valamivel lassabb lett a tempó, ami sokkal tágabb taktikai lehetőségeket rejt magában, és sokkal több időnk van átgondolni, mit is akarunk kezdeni a bőrgolyóval. Ez a része a programnak egészen valósághű lett a FIFA „vonaltól vonalig” rohanásához képest. Fontos kiemelni, hogy a nevesebb játékosok mozdulatai sokkal felismerhetőbbek lettek, mindegyikük másban jó és ezt a pályán is tetten lehet érni.

A mesterséges intelligencia szintén fejlődött, most már jóval emberibben viselkednek a társaink, védekezésnél és támadásnál is logikus lépésekkel örvendeztetnek meg minket, legyen az egy lesre állítás, vagy éppen egy mélységi beindulás. Ebből a szempontból is nagyon hasonlít a játék az igazi focira, immár korántsem olyan sűrűn ütik fel fejüket megdöbbentő és megmagyarázhatatlan megmozdulások a gépi játékosok oldaláról. A kapusok is kellőképpen ott vannak a szeren. Igazán kemény feladat bevenni egy-egy jobb kapus portáját, de a kevésbé magas értékűek sem ugrándoznak összevissza, mint a nikkelbolha. Eddig talán az idei részben sikerült legjobban eltalálni az irtózatos bravúrok és a durva betlik arányát.

Ha már a mesterséges intelligenciánál tartunk, a játékvezetőkkel azért nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, bár kevésbé nagy a baj velük, mint azt a legtöbb elemzésben olvasni és hallani lehet. Az tény, hogy vannak szituációk, melyeket a kishúgom is jobban megítélne, de összességében nem ezeken a tévedéseken múlnak a mérkőzések - ahogy sokszor a való életben. Néhány sárga lap ugyan még könnyebben előkerül a spori zsebéből, mint azt várnánk, de ritka volt az olyan eset, amikor hangosan kellett szidnom a játékvezetőt meccs alatt.

A játékmódokat illetően nagyjából ugyanazt kapjuk, mint a PES 2017 esetében, persze egy kicsit felturbózva. Természetesen továbbra is elérhető a gyorsmeccs opció, melyet nem nagyon lehet bővíteni, sokkal nagyobb baj viszont, hogy ez a Master League, a Become a Legend és a myClub esetében sem történt meg maradéktalanul. Talán a karriermódnak megfelelő Master League lett valamivel mélyebb és tartalmasabb, mint tavaly, de radikális változásokra azért itt sem kell számítani. Az igaz, hogy egy jóval bonyolultabb és mélyebb átigazolási rendszerrel és egy sokkal kötözködőbb vezetőséggel kell számolnunk, de az alapötletek így is nagyjából változatlanok maradtak. Az átigazolások sikeréhez immár profi játékosmenedzserként kell tárgyalnunk, hiszen jóval körülményesebbek és körültekintőbbek a kiszemelt sztárjaink, így már nem elég felajánlani egy bizonyos összeget értük, ennél több kell az üzlethez. Találkozhatunk még pár egészen frappáns újítással is, úgy mint a szezonok előtti meghívásos tornák vagy éppen a meccsek közötti sajtótájékoztatók, melyeknek nem is annyira a minősége, inkább a hangulata az elragadó. A vezetőség felé sokkal jobban kell teljesítenünk, hogy megtarthassuk az állásunkat, így a kitűzött célokat és elvárásokat sem szabad félvállról vennünk, hiszen könnyen az utcán találhatjuk magunkat. Ezek ellenére azt kell mondjam, hogy a Master League még mindig hosszas szórakozást biztosíthat az erre fogékonyabbak számára. 

Az igazán nagy újdonságot talán egyedül a kooperatív jelenti, amelyet a nevéhez hűen egy vagy két barátunk oldalán tudunk játszani egy szintén két- vagy háromfős csapat ellen online, illetve offline is. Ennek a játékmódnak nagyjából ugyanannyi előnye és hátránya akad. Persze rendkívül szórakoztató egy olyan társaság tagjaként játszani, akik nagyon összeszokottan viselkednek a pályán, viszont amikor online nem találunk megfelelő játszótársakat, máris elveszik az egész lehetőség élvezeti értéke. Persze a próbálkozást mindenképpen dicséret illeti a Konami részéről, hiszen az jól látszik, hogy próbálják felfrissíteni a lehetőségeinket.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a videojátékok egyik legfontosabb jellemzője, a grafika mellett sem. Azt továbbra sem állíthatjuk, hogy a Pro Evolution Soccer kinézete világmegváltó, mégsem kell szégyenkeznie. Még mindig találunk benne szemet szúró rondaságokat vagy ZS-kategóriás horrorfilmekbe illő mimikákat (ezek különösen a sajtótájékoztatókon tűnnek ki), összességében akkor is jól fest a játék. És hiába az átvezetőkben tetten érhető gyengébb megoldások, az összkép így is igen látványosra sikeredett, főleg a mérkőzések alatt eshet le az állunk a látványtól. Azt persze mondani sem kell, hogy a licencelt stadionok és az ismertebb játékosok kinézete tökéletesen fest a kijelzőn, de a kevésbé ismertek is teljesen vállalható kinézettel rendelkeznek. Kijelenthetjük tehát, hogy a Fox Engine idén is hozza a kötelezőt, de annál semmivel sem többet.

Lassan elérkezünk a játék gyenge pontjaihoz, és ha már a licenceket említettük, kezdjük is ezzel, hiszen ez az a szegmens, ami magasan kiemelkedik a negatívumok sorából a PES-szériánál! Természetesen a FIFA megtömött pénzeszsákjának köszönhetően igen sok csapat és stadion hiányzik a programból, ami némiképp ront az amúgy remek hangulaton. Persze a fanatikusok mondhatják, hogy nem érdekes, hiszen kárpótol a játékélmény - ami részben igaz is -, de azért úgy nekiállni egy random BL-mérkőzésnek, hogy a jól ismert dallamok közben az MD White és a PM Black White (a Real Madrid és a Juventus helyi megfelelői) név tűnik fel a képernyőn, az bosszantó tud lenni. Persze PC-n és PlayStation 4-en megoldható a gond modok segítségével (Xbox One-on továbbra sem), de egy kiéhezett focirajongó nem biztos, hogy ezen javításokkal szeretné tölteni a játék első 2-3 óráját. Nagyon régóta küzd ezzel a problémával a Konami, és nem is csak rajtuk múlik a dolog, hiszen ameddig a FIFA minden jogot felvásárol, addig nekik maradnak a kitalált nevek, de ez, akárhogy is nézzük, elvesz az élményből. Remélhetőleg a jövőben születik majd valami kompromisszumos megoldás, és ilyen gondok nem rontanak majd a hangulaton!

Feltétlenül meg kell említeni a szintén nem tökéletes menürendszert is, hiszen hiába lett vidámabb és valamivel színesebb az összkép, még mindig egy kicsit elavultnak tűnik a mai trendekhez képest. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg nagyon hosszúra nyúlnak a töltési idők, amikor egyik opcióból a másikba ugrálunk, kis túlzással rövidebb sziesztát is tarthatunk, mire nagy nehezen bejön a választott menüpont.

Összességében azonban bátran kijelenthetjük, hogy érezhetően jobb lett az idei rész, mint elődje, még akkor is, ha ez nem minden porcikájáról mondható el. Az még mindig igaz, hogy a cím nem szirupos cukormázzal van borítva, de maximálisan átadja azt az élményt, amelyet egy futballszimulátornak át kell adnia. Több tíz meccs után is élvezettel indítjuk el az új összecsapást azzal a biztos tudattal, hogy valami olyan fog történni, amivel addig még nem találkoztunk. Sokszor magam is arra eszméltem fel, hogy ugyanazt a párosítást játszom le negyedszer, csak mert legközelebb úgyis egészen mást mutat majd a mérkőzés képe. Pontosan emiatt az apróbb hiányoságokkal még bőven ellennénk, viszont a széria Achilles-sarka, a licencek hiánya, ismét sokat ront az összképen. Mindezek ellenére azonban mégis azt mondanám, hogy aki a nettó futballélmény miatt vásárol focis játékot, és nem érdekli a mézes-mázas körítés, annak idén a PES 2018-nál nem létezik jobb választás a futballszimulátorok piacán. Aki pedig érzelmes, mély sztorit szeretne a rutinszerű focizgatás mellé, az a másik sorozatnál keresgéljen!

A Pro Evolution Soccer 2018 PC-re, PS3-ra, PS4-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra jelent meg. Mi PS4-en teszteltük.

27.
27.
Codehook1337
Regen legalabb a la liga seria a bundesliga eredivise benne volt licenszelve. Meg a chelsea meg az arsenal... tobbi angolt meg feltette az ember 1perc alatt patchel :) vagy amig nem volt patch atirkaltam a nevet a csapatoknak... en pl regen kiegeket (magyar bajnoksag ) patcheket mezeket reklamtablakat csinaltam (nem egyedul hanem csapatba) fifahoz. De csak pesel jatszottam es csak tesztelni toltam fifat releasek elott de sajnos, ahogy teltel multak az evek es nem fejlodott a karrier a pesbe (master league) atpartoltam a fifahoz. De ahoz kepest 06 ba mi volt a fifa ahoz kepest a mostani mestermu :D
26.
26.
Norbiii
#25: Az már az ő dolguk! xd Neymar egy zseni, ezt akkor is úgy gondoltam, mikor az ősi rivális Barcában játszott! Jó lesz a csapatban, csak annyi jó játékosom van, hogy sokan csak a cserepadra szorulnak, de megy a rotáció. :)
25.
25.
Beniciodeltoro
#24: Nou Campban nem fogják fujjolni ha ott játszik a Reállal ? :)
24.
24.
Norbiii
Többek közt megvettem Neymart a Real Madridba, elég szép támadósorom van. :) Hihetetlen meccsek, minden passz, támadás és lövés nagyon élvezetes, igazi meccs hangulat. Nagyon szeretem.
23.
23.
Gykrizsi
#20: Nem példanélküli, máshol is van ilyen, lásd pl. a Porsche esetét. Az EA bevásárolta, de az évek múlásával nem csupán a RUF járgányok kerültek be (ez is egy érdekes dolog lehet, azokra miért nem vonatkozott a dolog) másrészt sima Porschek is bekerültek a játékokba dlc gyanánt (gondolom a cég is fizetett értük nem keveset). Most viszont vége lett a dolognak, és mind a Forza, mind pl. a PC töményen adagolta a dolgot (videók a Porschékról, Forza egyenesen címlapra tette a kocsit). Simán elképzelhető, hogy egy-két éven belül ez a marháskodás is véget ér.
21.
21.
delphijos
#20: Az a gond hogy a különböző jogok össze-vissza vannak. Ez attól is függ hogy egy csapatnak a saját országának a szervezetével milyen szerződése van, a szervezetnek a FIFA-val, stb..... Szióval való igaz elég szövevényes a dolog és közel sem csak a fociban. Amúgy az se “nézőbarát” hogy egy csatorna - ami simán lehet nem országos - kizárólagos jogot szerez egy liga közvetítésére, és ha nálad nem elérhető , akkor így jártál.
20.
20.
Bauff
biztos, hogy nem kizárolagos licenszel rendelkezik az EA, mert akkor, hogy lehetne benne Arsenal, Liverpool a PES-ben?

Konaminál viszont ott van a Barcelona, de FIFA-ban ugyanúgy benne vannak licenszelve, de a stadion viszont a Konaminál van ezért nincs ott amásikban

szóval biztos, hogy mélyebb ez a dolog, mint ahogy mi azt gondoljuk, ezért nincs is értelme elítélni őket
ha tudnánk bitosan, hogy nem akarnak fizetni, majd megoldják a játékosok modokkal, akkor kapják be :D
17.
17.
Beniciodeltoro
Ha ez a Fifa szerint etikus, hogy aki többet fizet az kizárólagos jogot kap a ligákra( EA), a többi meg le van xarva, akkor elmehetnek a respect-el meg a no rassism lózungokkal az anyjukba, ugyan annyira kirekesztik a többi játék fejlesztőt, képmutatók.
Pont hogy a labdarúgó szövetségnek kellene támogatni minden olyan játékot ami a sporttal foglalkozik, ilyenkor nem lehet döntő ki ad több pénzt rá, ekkora zsidrák pénzsóvár szervezetet bmg.
Lenne egy lista melyik liga mennyibe kerül, és nem horror összeg, aki befizeti már , már pedig a konami is betudná fizetni akkor mindenki jól járna.
Nem hiszem hogy a PES-t csak a licensz hiány miatt veszik kevesebben, idén is kiderült hogy a Fifa körítése sokkal letisztultabb , szebb.
Nem vennék kevesebben a fifát én úgy érzem .
Hagyják meg a futballklubok horribilis költekezéseit lásd PSG, ez már hányinger amit leművelnek ezek az arabok, de nem védem a Reált se mert ott is a galaktikusok volt a lényeg nem az hogy posztra igazoljanak.

15.
15.
Rezsidémon
Amikor igazi focit akarok, akkor elmegyek a haverokkal pötyögni. Ha én akarok lenni C. Ronaldo, Hazard, Cavani stb a csapatában, akkor meg FIFA-zok
14.
14.
delphijos
#11: Miért, a Porsche licensz szerinted hogy volt? Vagy az F1? Ha eleget fizetsz, miért ne lenne kizárólagosság?
12.
12.
Yanez
#11: Miért tartod kizártnak? És mellesleg pont a Rockstar-ról beszélünk, akik a GTA-kba egy hivatalos város vagy kocsinevet sem tudtak belerakni, pedig azok még jobban megdobták volna az eladásokat, ha egyáltalán lehetséges ilyen. Szóval mi okból zártad ki a dolgot?
11.
11.
Beniciodeltoro
#8: Szerintem ilyen nem létezik hogy kizárólagos licenszt fizet az EA a ligákért, szóval ha a rock star most neki állna csinálni egy focis játékot (abszurd tudom) akkor ők is úgy adnák ki hogy a PL-ben White London meg Blue London csapatok játszanak a Red United ellen ?
Kizártnak tartom.
9.
9.
MrPink
Sajnos a Pesben borzalmas a védekezés, ami már a játszhatatlanság határát súrolja. Biztos van itt sok profi játékos aki superstar szinten játszik és tudna nekem segíteni abban, hogy kell védekezni. A helyzet a következő: Mivel a gép minden támadása egy kaptafára épűl mégpedig, hogy amint eladtam a labdát már vágja is a szélre ahol az ellenfél mindig elképesztő üresen fut. Aztán visszahúzza, tökéletesen beadja és az esetek 99%-ában gól a vége. Én már mindent megpróbáltam amit taktikailag csak lehet de be kellett látnom, hogy a taktikai beállítások csak dísznek vannak, mert pl hiába állitok a szélsőre emberfogást akkor is ugyan az a vége. Az ellenfél akár a saját térfeléről ugratja ki a szélsőt hatalamas ürességbe amit mire mutat a kamera addigra már irreális elönyben fut a védőmmel szemben, emberfogással! Szóval van valami ötletetek, mert nem akarok agyvérzérzést kapni.
8.
8.
delphijos
#7: A licensz kérdés valóban probléma, de az a gond ( amiről a cikkben is említést tesznek ) hogy ez nem feltétlen a Konami sara, valószínűleg nem az van hogy direkt nem költenek rá, hanem a FIFA kizárólagos licenszet fizet, és így meg van kötve a kezük.
7.
7.
Beniciodeltoro
#2: Nekem is pont ez b*ssza a csőrömet, hogy mire fel kérnek el annyit a PES-ért mint a Fifáért , olyan drága lenne az a nyamvadt BL meg EL licensz ?
Azzal én se vitatkozom hogy köröket ver a Fifára , hihetetlen szinte realisztikus, mint ha tv-ben nézném a meccseket, félek a Fifa sose lesz ilyen, de hogy egy évig tartson javítgatni a játékot és semmi változás ami a körítést illeti, az számomra kiábrándító.
Remélem a következő PES-nél már nem finomítgatnak, így jó ahogy van, már csak azt az ótvar menüt kéne lecserélni, a lelátón a közönséggel is kéne csinálni valamit mert az is sokat dob a hangulaton, több animációt tegyenek bele mert rengetegszer ismétlik magukat pl mikor a játékvezetővel megy a vita.
És a licensz, hiába orvosolható, de ez lenne a minimum hogy legalább a Premier ligát szerezzék meg, mert a kimutatások szerint ezt követik a legtöbben ami a közvetítéseket illeti, de a Seria A-t és a többit is illene beszerezni, tőlem a BL és az EL is mehet a kukába, seperc alatt lehet csinálni kupát, az engem rohadtul nem érdekel milyen logó alatt mennek be a pályára, és a BL himnusztól se áll fel nagyon a kukker.
6.
6.
Guba32
#5: Én mondjuk csak a FUT-MyClub viszonylatban tudom hasonlítani a játékot,de az elmond sokat,hogy míg a FUT-ban kb. 20% időt töltöttem meccsekkel,80-at piacozással,a színes kártyák kergetésével,addig a MyClubban 90% a játék.Ezt játékra találták ki,ott az csak körítés,inkább egy Lutra albumhoz hasonlítom.Nyilván a csillogó körítés,és a kártyák lehetőségeinek végtelen sora üt azért,de én meguntam.Itt mikor játszok valakivel online bármi az eredmény,elégedetten csettintek,ez igen,de jó kis meccs volt...☺
5.
5.
Norbiii
#4: Dettó! Sok-sok fifás év után, most a Pes lett az elsődleges focis játékom. :)
4.
4.
Guba32
20 év Fifa után döntöttem a Pes mellett,nah végre FOCIZOM!Én mondjuk elvagyok egész évben a MyClubbal,ahogy a Fifában is csak a FUT-ot toltam évek óta...
3.
3.
Norbiii
Nagyon jó teszt, köszönjük!

Akkora élmény ez a pes, hogy azt nem tudom elmondani. Sokkal jobban visszaadja az igazi foci hangulatot, mint a fifa, élvezetesebbek, és hangulatosabbak számomra a meccsek, és nincs az, ami a fifában, amit a kedves cikkíró is helyesen megjegyzett:

"...Ez a része a programnak egészen valósághű lett a FIFA „vonaltól vonalig” rohanásához képest"

Úgy van! A fifánál érződik, mintha egy passznál zsinóron húznák a labdát, teljesen érződik, hogy egyáltalán nem realisztikus, ellentétben a pes-el, ahol sokkal VALÓSÁGOSABBAN fordulnak, és passzolnak.

Ott a gólöröm, ami ezerszer jobban tetszik, mint a fifában, több kameraállás, a játékosok tényleg "élnek" és forr a levegő, izzik a hangulat az egész meccsen!

Az esti grafika meg egyenesen GYÖNYÖRŰ, talán a legszebb focis játék, amivel valaha játszottam, igaz a nappali meccsek már nem ennyire szépek.

Viszont a menü az majdhogynem borzalmas, a licencek hiánya meg elkeserítő. Real drukkerként kemény volt MD White-al lenni, persze ezt lehet orvosolni.

Összességében azt mondom, hogy maga a foci élvezetesebb a pes 18-ban, viszont nagyjából minden másban jobb a fifa.
Sokkal inkább fifás vagyok, fifa 18-at akartam venni, a fifához szoktam hozzá, abban vagyok jó, de most egy kicsit lemondtam mindezekről, és az IGAZI FOCIRA tettem a voksomat. :)
2.
2.
Bauff
Zseniális játékmenet tartalom nélkül. Ennyit tudok csak mondani róla. ML érdekelne legjobban, de semmi fejlődés. Ujjászületést miért nem tudják már elfelejteni és normálisan megcsinálni? Nálam ez a licenszeknél és nagyobb negatívum. MyClub nagyon jó, de egész évben nem lehet vele ellenni szerintem. Idén megvettem mindkettőt, szépen kiegészítik egymást :) Kár hogy két játék kell hozzá, ami nem kevés pénz:S.
Itt jön a másik negatívum, hogy Konami miért kér teljes árat a játékért? Licensz hiányában 10k lenne a reális....
1.
1.
Yanez
Igen korrekt írás lett, minden szavával egyetértek. Úgy néz ki lassan visszatér az a PES, amit anno mindigis imádtam. Ha ez lesz jövőre is, lelkiismeret furdalás nélkül fogom lecserélni a Fifát.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...