Gundam Versus teszt

  • Írta: gabeee
  • 2017. október 25.
Link másolása
Japán nagy hagyományokkal bíró sorozata, a Gundam ismét kimerészkedik hazájából és új területeket próbál meghódítani. A siker kérdéses, hiszen a Gundam Versus sajátos stílusát nem mindenki fogja elsőre megszeretni.

Japán az anime hazája, ezért nem meglepő, hogy ennek a műfajnak egyik jeles képviselője, a Gundam is nagy elismerésnek örvend az ázsiai szigetországban. A sorozat immár közel jár a negyvenedik születésnapjához, és számos játékadaptációt megélt, tesztünk alanya például a többnyire keleten hódító Gundam Vs-szériát erősítő Gundam Versus. A Bandai Namco nyilvánvalóan tisztában van vele, hogy a játék nem lesz sikercím felénk, mégis szeretné megismertetni velünk is az univerzum egy szeletét. A Gundam Versus lényege roppant egyszerű, egy robotot kell választanunk és harcolnunk kell benne. Azonban kár lenne elintézni ennyivel a játékot, ássunk csak a mélyére!

Kezdjük a leglényegesebb jellemzővel, miszerint a Gundam Versus nem rendelkezik semmilyen történettel. Igen, jól olvassátok, nincsen benne sztori, nincs a végén csattanó és nincsenek szerethető, illetve utálatos karakterei. Csak mi vagyunk, és az ellenfeleink. Ez a recept csakis azért működik mégis meglepően jól, mert a program nem is akar többnek látszani, mint ami. A hangsúly a színtiszta csatákon van, amelyek egészen drámaiak is tudnak lenni. És ha már a csatákat említettük, érdemes ezeket részletesebben megvizsgálni: mivel a játék nettó akcióval operál, és nem tartalmaz semmiféle felesleges maszlagot, a fejlesztőknek ezt a szegmenst kellett leginkább tökéletesre csiszolniuk ahhoz, hogy a kevésbé befogadó nyugaton is elismerjék a programot. Többféle lehetőség kínálkozik, ha harcba akarunk indulni.

Mivel alapvetően egy online címről beszélünk, ilyenformán játszva a legizgalmasabb a Gundam Versus. Ha mások ellen szeretnénk megmérettetni magunkat 2v2 vagy 3v3 multiplayer csatákat indíthatunk, ahol az ellenfél Battle Pointjait kell nullára szorítani. A Gundam Versus co-op funkcióval is rendelkezik, melyben egy barátunk, vagy egy gép által irányított társunk oldalán kell pusztítani a hullámokban érkező ellenállást. Az Ultimate Battle persze sokkal izgalmasabb egy másik személlyel együttműködve, hiszen ebben az esetben lehetőségünk van az összebeszélésre és a taktikázásra is. Az egyjátékos mód is adott, azonban ez kevesebb izgalmat hordoz magában, mint az előbb említett játékfajták. A Trial Battle egy kicsit újragondolt gyakorlómód, ahol egyre nehezebb szinteket kell teljesítenünk. Ahogy haladunk előre, úgy lesz egyre keményebb feladatunk, így nagyon fontossá válik, hogy a tanultakat minél hamarabb beépítsük a játékunkba. Azt tudni kell, hogy a program semmiféle segítséget nem ad, tehát a gyakorlómód egy amolyan „oldd meg magad” küldetés, ahol csakis a növekvő tapasztalat vihet előrébb.

Ahhoz, hogy ezeken a csatákon részt vehessünk, választanunk kell egy Mobile Suitot, azaz egy tetszőleges robotot, akivel harcolni szeretnénk. A Gundam-sorozat eddig ismert összes darabja benne van a játékban, ami azt jelenti, hogy nem kevesebb, mint 106 különböző Mobile Suittal kezdhetünk neki az ütközetnek. A nagy szám láttán legyinthetnénk, hogy biztosan minden második ugyanolyan, de ez közel sincs így. Mind a százhat más erősségekkel és gyengeségekkel van felruházva, és eltérő fegyverarzenállal rendelkezik, vannak köztük közelharcra alkalmasak és ágyúval felszerelt távoli bombázók is. Apropó, fegyverek: a Mobile Suitok többsége lőfegyverrel és különféle vágóeszközökkel is fel van vértezve, sőt a puszta öklünkkel is nyomatékosíthatjuk véleményünket, tehát rendkívül sokszínűen variálhatjuk támadásainkat.

Az irányítás kellőképpen komplex. A gombkiosztás elsőre kaotikusnak tűnhet, de ahogy egyre rutinosabb harcosokká válunk, úgy lesz egyre inkább kézenfekvő a mozgás. A vezérlés nehézségét kezdetekben a mérkőzések pokoli tempója adja leginkább, ugyanis a lassú, gondolkodós játékra itt nincs idő. Minden olyan gyorsan történik, hogy először nem igazán tudjuk, hogy mit is kellene nyomni ahhoz, hogy pár percig egyáltalán talpon maradjunk. Az intenzivitás adja a program sava-borsát, ugyanis minimális taktika mellett a reflexek és a gyors reakciók a legfontosabb tényezők a harcmezőn. Rendkívül jó érzés, amikor egy dinamikus támadás után elintézzük ellenfelünket, hiszen pontosan tudjuk, hogy fél perc múlva akár fordítva is történhettek volna a dolgok.

A játéktereket is érdemes megemlíteni, hiszen egytől egyig élvezetes rajtuk játszani. Minden aréna rombolható környezettel rendelkezik, amitől még izgalmasabbak a meccsek. Sokszor előfordult velem, hogy próbáltam volna egy embernagyságú szikla mögött meghúzni magam, de egy jól irányzott lövés, mind azt, mind engem porig zúzott.

Összességében kijelenthetjük, hogy a Gundam Versus jól hozza azt, amire született, ez pedig a tiszta harc. Ez a része egészen élvezhető a programnak, amelynek hangulata sokszor még azt is elfeledteti velünk, hogy nem tudjuk, miért is küzdünk pontosan, hiszen minden narratívát és sztorit mellőz a cím. Azt azonban látni kell, hogy az anime-sorozat legújabb darabja odahaza lesz igazán nagy dobás, nálunk még meg kell küzdenie a szkeptikusság mögé szorult bizalomért.

A Gundam Versus kizárólag PlayStation 4-re jelent meg.


1.
1.
Őrnagy
Én meg például pont azt nem értem, hogy miért kéne minden játéknak sztorija legyen.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...