Fortnite: Battle Royale bemutató

  • Írta: Daks
  • 2017. november 12.
Link másolása
Megkapta első kihívóját a PUBG, a trónkövetelő pedig nem más, mint az Epic Games és a People Can Fly legújabb játéka, a Fortnite - de mire megy a páros a Bulletstorm és a Gears of War: Judgment után? Most kiderül.

Száz játékos, egy szabadon bejárható sziget és egy megállíthatatlanul közeledő, mindent elsöprő vihar. A győzelemhez kitartás kell és stratégia - a Fortnite: Battle Royale csatáit csak egy valaki nyerheti meg, második esélyt senki sem kap. Az Epic Games és a People Can Fly legújabb közös játéka eredetileg egy zombis túlélőhorrornak készült (az is lesz belőle jövőre), ám a készítők gondoltak egyet, és szeptember végén kiadtak egy önállóan is futtatható, ingyenes játékmódot hozzá. Ezzel megalkotva a PlayerUnknown’s Battlegrounds első konkurenciáját.

A szabályok egyszerűek. Ledobnak száz játékost egy hatalmas pályára, aztán el kell kezdeni kinyírni egymást. A szigeten egy rakat fegyver van elrejtve, a pisztolytól a shotugunon át egészen a mesterlövész-puskáig, de építhetünk bunkereket és csapdákat is, a lényeg, hogy előbb húzzuk meg a ravaszt, mint ahogy azt sorstársaink tennék. Figyelni kell viszont, mert nem maradhatunk sokáig egy helyen. Egy hatalmas vihar közelít ugyanis a sziget felé, egyre nagyobb területet elfoglalva a játéktérből. Ha kint ragadunk a veszélyzónában, akkor perceken belül elpatkolunk, ha viszont engedjük magunkat a sziget belseje felé terelni, akkor meg az ellenség fog levadászni.

Egyéni stílusa van a Fortnite-nak. Rajzfilmes látvány, szimpatikus karakterek, napfény, ezernyi színben pompázó játékvilág - ez vár ránk a szigeten, na meg persze maga az Éhezők viadala. Rengeteg a hasonlóság a PUBG-vel, de legalább ennyi dologban különbözik is, az egyértelmű kinézeten kívül a két legfontosabb dolog pedig nem más, mint a testreszabhatóság és az eszközhasználat. Míg a Bluehole játékában hősünket és fegyverzetét teljesen egyénivé tehetjük, a legapróbb részletekig a saját stílusunknak megfeleltetve mindent, addig a Fortnite-ban random avatarral kell harcolnunk, és a fegyvereket sem lehet tuningolni. De hasonlóan fontos még az is, hogy a PUBG-ben lehet járműveket használni, itt pedig nem, helyette viszont tudunk építkezni és csapdákat felállítani. A játék bármelyik pontján előhívható egy szerkesztő, hősünk pedig másodpercek alatt falakkal, padlóval, tetővel rendelkező bunkereket képes felhúzni, gyilkos védelmi rendszerekkel.

A stratégia pedig erre is épül. Egy jó helyre épített, használható és erős bunkerrel mi lehetünk a száz játékos közül az, aki túléli a szigetet, a dolognak viszont ára van. Építkezni ugyanis úgy lehet, ha van nyersanyagunk, azt pedig amolyan Minecraft-stílusban nekünk kell bányásznunk. Kalapácsunkkal szét kell verni minden fát, autót és épületet, ami az utunkba kerül, közben viszont nem csak védtelenek vagyunk, de hatalmas zajt is csapunk - amire nyilván a környékbeli játékosok is felfigyelnek. Érdemes hát még a meccs elején jól bespájzolni építőanyagból, majd amikor szűkül a játéktér, nekiállhatunk az építkezésnek.

A Fortnite: Battle Royale egyetlen helyszínen játszódik, meccsei pedig átlag 20 percet vesznek igénybe, amivel gyorsabb és lazább, mint az átlag 30 perces összecsapásokkal operáló PUBG. Ahol amúgy jelenleg szintén egy pálya van csak, bár már bejelentették a másodikat is. A Fortnite érdekessége pedig, hogy rombolni nemcsak csákányunkkal tudunk, de fegyvereinkkel is. Ha meglátunk valakit, aki bebújik egy ajtó mögé, csak kapjuk elő a legnagyobb fegyverünket, és sorozzuk meg, nem fog sokáig tartani a fedezék, ebben biztosak lehetünk. Magukat a fegyvereket egyébként a játék színkódokkal jelöli, vannak mindennapi, átlagos stukkók, illetve ritkán előforduló, epic és legendary darabok is - rangjuknak megfelelő sebzéssel.

Amikor először játszottam ilyen típusú játékkal, nem értettem, hogy mi az egész lényege. Ledobnak egy csomó embert egy pályára, a csapat kétharmada szinte perceken belül meghal, a játék gyakorlatilag többet tölt, mint amennyit életben vagyunk benne. De nem kellett több néhány meccsnél, hogy teljesen beszippantson a dolog. A bénák halnak csak meg először, ha figyelünk és ügyesek vagyunk, akkor egyre tovább bírjuk majd, és egy ponton eljutunk oda, hogy nem csak a minél jobb eredményért küzdünk, de simán végignézzük a meccset akkor is, ha elpatkoltunk. Szuper, ahogy egyre kisebb lesz a játéktér, a játékosok pedig rá vannak kényszerítve, hogy egymás karmaiba fussanak - hihetetlen szórakoztató az egész, most már belátom.

A fejlesztők elképesztő gyorsasággal reagáltak a PUBG sikerére. Míg más stúdiók és kiadók a távolból szemlélték az eseményeket, addig ők gyorsan összedobtak egy játékmódot az amúgy is fejlesztés alatt lévő vadonatúj címükhöz - amivel ráadásul még veszíteni valójuk sem volt. Ha ugyanis pár hónap alatt lefut a PUBG-láz, akkor szereztek a Fortnite-nak egy kis hírnevet, ha viszont tartós lesz az őrület, akkor elmondhatják, hogy az elsők között voltak ott a piacon, méghozzá egy nem is rossz játékkal. És ezt már senki el nem veheti tőlük.

A dolog pedig tartósnak tűnik. Volt egy nap októberben, amikor a PUBG-vel egyszerre 2 millióan játszottak a Steamen, és mi sem mutathatná jobban a stílus iránti érdeklődést, mint az, hogy a Fortnite: Battle Royale már az első 24 órában átlépte az 1 millió regisztrált játékost. Nem egy időben, és a három platformon egyszerre persze, de így sem semmi az eredmény. Azt pedig, hogy mit hoz a jövő, csak találgatni tudjuk. Ha olyan nagy játékfejlesztők is beszállnak a csatába, mint az Activision, az Electronic Arts, vagy a Ubisoft, akkor biztos, hogy izgalmas éveknek nézünk elébe!

A Fortnite: Battle Royale PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi ez utóbbin próbáltuk ki.

Kapcsolódó cikkek

12.
12.
zozo76hun
annyi elonye van a PUBG-vel szemben hogy ingyenes meg hogy ez ps4-re is van, ellentetben asszem a PUBG-vel ami csak xbox-ra jon a PC mellett. aztan ki is fujt ez...
11.
11.
br1Koo
Sokkal érdekesebbnek és kreatívabbnak tűnik min a pubg.
10.
10.
Kelan
Meggyőzött! Ebbe bele nézek!
9.
9.
B-Shaggy
Az elmúlt három napot végigkockultam vele. Hatalmas adrenalinlöket, a PUBG annyira nem fogott meg, de itt az építkezés olyan lehetőségeket ad a taktikázásra, amit nem hagynék ki.

Még egy kis balance és fejlesztés ráférne azért a játékra, jól fel tudja baszni az ember idegeit. A kedvencem, hogy full sebességgel közelítek meg egy pontot, de mire kinyílik az ernyő, már hatan készülnek oda leszállni. Ha valaki olyan mint én, és nem túl magabiztos az 1v1, vagy 1vX harcokban, annak javaslom, hogy a térképen jelölt nagyobb területeket kerülje el, oda a sok birka leszáll aztán RNGesus eldönti, hogy ki kapja az első shotit. Amúgy is hangulatosabb az elszórt kisházakat kilootolni (bár általában 2-3 common fegyvert szedek így össze), azokat összetörni, aztán később megostromolni azt a nagyvárost, amire rászűkül a kör.
7.
7.
PaprikaJancsi
Nagyon jó kis játék, sokat nyomom. Első még nem tudtam lenni, de 4. helyet gyakran megszerzem. Mindenkinek ajánlom, roppant szórakoztató.
5.
5.
ollie92
Hullagagyi. Bár a grafika tetszetős, maga a játék pocsék. Azért tapsolhatnak, mert free2play. Megint okos koncepció, szar kivitelezés.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...