Kipróbáltuk az Xbox One X-et

Jobb felbontás, szebb textúrák, stabilabb framerate, 4K- és HDR 10-támogatás. Ezt ígéri az Xbox One X, több mint kétszeres áron, mint amennyibe egy hagyományos One S kerül. De tényleg ennyivel jobb lenne?

Az Xbox 360 hihetetlenül hosszú, nyolcéves pályafutása után kevesen gondolhatták komolyan, hogy a Microsoft mérnökei Project Scorpio munkacímmel már most az Xbox One leváltását készítik elő. Hiszen négy év alig telt el azóta, hogy a fekete videomagnó először megérkezett a világ játékboltjainak polcaira, ami bár az informatika világában sok idő, azért annyira nem, hogy teljesen lecseréljünk egy jó és bejáratott konzolt. Haladni viszont kell a korral, és míg valahol Redmondban, valami más néven biztosan készül a következő generáció, az ízeltlábú most egy fejlettebb és brutálisabb Xbox One-t hozott el nekünk. Amit mi azonnal ki is próbáltunk!

Forrás: Wikipedia

Az Xbox One X minden porcikájában erősebb, mint a régi Xbox One, és a mostanában kapható Xbox One S. Magasabb órajelen működő, továbbfejlesztett processzorral működik, lecserélték benne a GPU-t egy négyszer erősebb változatra, 8 GB GDDR3 RAM helyett 12 GB GDDR5 került bele - csak hogy a legfontosabbakat említsük -, egy valami viszont nem változott. A konzol ugyanaz az Xbox One maradt, mint előtte volt. Kompatibilis minden játékkal, kontrollerrel, kiegészítővel és szolgáltatással, csak éppen sok régebbi és (remélhetőleg minden) frissen megjelent cím felturbózva, szebb grafikával, jobb felbontással és gyorsabb töltéssel fut rajta.

A konzolt hatalmas fekete dobozban kell keresni, pontosan azzal a 499 dolláros (nálunk 160-165 ezer forintos) árcédulával, amivel az első Xbox One is megjelent, még a Kinectet is tartalmazó csomagban. Az előrendelői kiadásban zöld Project Scorpio feliratok tudatják velünk a gépen és a kontrolleren is, hogy limitált változathoz van szerencsénk, a dolog komolyságát sugallva pedig még az irányító ABXY gombjai is szürkébe borultak, ami kifejezetten jól áll neki. A gép kinézete minimalista. Egy nagy és szögletes valami az egész, mintha csak egy idegen bolygóról származó tárgy lenne, apró furatokkal és elhalványuló mélyedésekkel a gépházon, fizikai bekapcsoló gombbal, előlapi USB-vel, illetve lemezelnyelő nyílással.

A régi Xbox One konzolok kör alakú felső szellőzőjét nyugdíjazták, helyette a gép a furatokon át, illetve hátulról kap levegőt. A tisztán tartása így könnyebb, és fényes felületek sincsenek rajta, mint az első kiadáson, aminél egyébként jóval kisebb is lett a gép, méretben utolérve - ha nem lekörözve - az Xbox One S-t is. Bekapcsoláskor a legfrissebb Xbox One-menü fogad minket - innen indíthatunk játékot, nézhetünk filmet, és böngészhetjük a Store-t, ahol immáron minden Xbox One X-re felkészített játék külön meg van jelölve. Ahogy a bolti dobozokon is mindig ott lesz mostantól az Xbox One X Enhanced-logó.

Az Xbox One X-re felkészített játékok három kategóriába sorolhatóak. Ha csak az Xbox One Enhanced-logó van rajta, akkor jobb felbontásra (mondjuk 720 helyett 1080p-re), szebb textúrákra, stabilabb framerate-re, gyorsabb betöltésre és hasonló jóságokra lehet számítani, attól függően, hogy a fejlesztők mennyi plusz munkát tettek bele a dologba, és miket értek el a játékkal az új vason. Ha a felirat mellett ott van a 4K logó, akkor a játék már teljesen mértékben támogatja a 2160p-s megjelenést, míg ha a HDR szót is látjuk mellette, akkor kihasználja a HDR 10-es szabványt is, még szebb, még részletesebb látványt elérve. Nyitó- és húzócímként a Forza Motorsport 7 érkezett a konzollal nagyjából egy időben, míg Enhanced-támogatást olyan címek élveznek, mint az Assassin’s Creed: Origins, a Call of Duty: WWII, a FIFA 18, vagy ha a régebbieket nézzük, akkor a Rise of the Tomb Raider, a Gears of War 4, a Halo Wars 2, vagy a World of Tanks. A teljes, folyamatosan frissülő listát a Microsoft oldalán lehet megtalálni - hát van miből csemegézni.

Forza Motorsport 7 - Xbox One

Forza Motorsport 7 - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

A konzolt lehet fektetve és a mellékkelt lábakkal állítva is tartani, régi Xbox One-tulajként két dolgot pedig szinte azonnal kiszúrtam. Az egyik az, hogy a kontroller gombjai sokkal halkabbak, és jobban is mozognak, mint az enyémen, ami lehet az Xbox One X előnye, de az sem kizárt, hogy csak én nyüstöltem már szét a kicsikét az elmúlt három évben. A másik viszont már nem kérdéses. Az X messze sokkal halkabb, mint a régi Xbox, ami ventilátorzúgásával, éjszakai ciripelésével már kezdett teher lenni, főleg akkor, ha vele alszik az ember. Mármint vele egy szobában. De nézzük a lényeget, a játékokat!

Forza Motorsport 7 - Xbox One

Forza Motorsport 7 - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

A Forza Motorsport 7 referenciacím a konzolhoz. A játék teljes Enhanced-, 4K- és HDR-támogatást élvez, ami meg is látszik a minőségén. Egymás után kipróbálva hagyományos Xbox One-on és Xbox One X-en a különbség nyilvánvaló, a látvány és a felbontás az új gépen messze jobb, mint a régin volt, az összkép részletesebbnek és modernebbnek hat, az autók és a pályák szebbek, összességében pedig jobb érzés játszani, versenyezni vele. Miközben a 60fps-t így is lazán hozza a gép. Az élmény olyan, mint amikor PC-t fejlesztesz - belerakod az új videokártyát és a friss RAM-ot a vasadba, és pár perc múlva bár ugyanaz a Windows indul el, és ugyanúgy a régi kedvenc játékaidat nyomod vele, de minden szebb, jobb és gyorsabb. Ami valami nagyon jó érzés.

Need for Speed: Payback - Xbox One

Need for Speed: Payback - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

A Need for Speed: Payback tesztemben sokat szidtam a játékot a rengeteg bug, és a szinte körülöttünk felépülő, menet közben betöltődő környezet miatt - úgyhogy nem maradhatott ki ez sem az összehasonlításból. A játék Xbox One X Enhanced-logót kapott csak, tehát tényleges 4K- és HDR-támogatása nincs, az eredmény mégis látványos az új gépen. Míg hagyományos Xbox One konzolon az új autók a verseny első másodperceiben, a szemünk láttára lesznek egyre formásabbak, és szebbek, addig X-en olyan gyorsan betölt minden, hogy azonnal teljes pompájukban élvezhetjük őket. A város nem darabokból épül fel, a textúrák nem közvetlen előttünk jelennek meg, és a vezetés is kényelmesebb, simább érzést ad, hiába a 30fps mindkét változatban. Röviden fogalmazva komoly és látványos a fejlődés, amit az új hardver el tudott érni vele, és nem olyan dolog ez, amit nagyítóval kell nézni, vagy amit az új gép tulajdonosai belemagyaráznak a dologba.

Need for Speed: Payback - Xbox One

Need for Speed: Payback - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

És hogy a legégetőbb kérdésre is választ találjak, a régi és az új gépet összehasonlítottam hagyományos FullHD TV-n is - a screenshotok is innen származnak, hogy szemléltessem a különbséget. Sokan mondják, hogy ha nincs 4K TV-d, akkor nem is érdemes beruházni a gépbe, ez viszont nem igaz, vagy legalábbis nem teljesen. A szebb kinézet és a nagyobb framerate hagyományos készülékeken is érezhető, az Xbox One X itt is képes simább vonalakat, élesebb textúrákat és szebb formákat kirajzolni, nem kell hozzá még egy extra beruházás. Jó, a teljes élményhez elengedhetetlen egy olyan, ami nem csak 4K-t, de HDR 10-et is támogat, ezzel nem tudok vitázni, de nélküle is jó ez a kis gép.

Az X a Digital Foundry mérése szerint 45 dB-s zajszintet produkál, ami nagyjából megfelel az éjszakai csendnek egy bármilyen lakóövezetben - összehasonlításul az emberi lélegzet közelről 10 dB-t, az autóforgalom pedig a járdáról 70 dB-t mutat. Ugyanebben a mérésben a gép tetejének legmelegebb pontja 45C fok volt erős terhelés alatt, míg hátul, a levegőkiömlőknél 65-68-at is mutatott, ami szintén nem rossz, nincs okunk miatta aggódni.

Az Xbox One X egy remek konzol lett. Míg az S gyakorlatilag egy az egyben a régi Xbox One volt, átrajzolt külsővel, és nagyon kicsit módosítva csak a hardveren, addig az X mérnöki bravúrként vonultat fel egy teljesen kompatibilis, mégis sokszor erősebb hardvert egy ugyanakkora, vagy még kicsit kisebb helyen. Az Xbox One X a legerősebb konzol, amit jelenleg vehetünk, nem olcsó (nagyon drága), és még nem is hemzsegnek rá a képességeket tökéletesen kihasználó játékok, de nagyon kellett már a ráncfelvarrás. Csak aztán nehogy az legyen, hogy az egyre újabb játékok egyre optimalizálatlanabbak, egyre rosszabbak lesznek a régi gépeken, nekünk pedig akkor is cserélnünk kell, ha nagyon nem akarunk - de ezt majd a jövő úgyis eldönti!

A tesztgépet a Konzolok Szervize biztosította. Köszönjük!212 komment - szólj hozzá!