Kipróbáltuk az Xbox One X-et

  • Írta: Daks
  • 2017. november 29.
Link másolása
Jobb felbontás, szebb textúrák, stabilabb framerate, 4K- és HDR 10-támogatás. Ezt ígéri az Xbox One X, több mint kétszeres áron, mint amennyibe egy hagyományos One S kerül. De tényleg ennyivel jobb lenne?

Az Xbox 360 hihetetlenül hosszú, nyolcéves pályafutása után kevesen gondolhatták komolyan, hogy a Microsoft mérnökei Project Scorpio munkacímmel már most az Xbox One leváltását készítik elő. Hiszen négy év alig telt el azóta, hogy a fekete videomagnó először megérkezett a világ játékboltjainak polcaira, ami bár az informatika világában sok idő, azért annyira nem, hogy teljesen lecseréljünk egy jó és bejáratott konzolt. Haladni viszont kell a korral, és míg valahol Redmondban, valami más néven biztosan készül a következő generáció, az ízeltlábú most egy fejlettebb és brutálisabb Xbox One-t hozott el nekünk. Amit mi azonnal ki is próbáltunk!

Forrás: Wikipedia

Az Xbox One X minden porcikájában erősebb, mint a régi Xbox One, és a mostanában kapható Xbox One S. Magasabb órajelen működő, továbbfejlesztett processzorral működik, lecserélték benne a GPU-t egy négyszer erősebb változatra, 8 GB GDDR3 RAM helyett 12 GB GDDR5 került bele - csak hogy a legfontosabbakat említsük -, egy valami viszont nem változott. A konzol ugyanaz az Xbox One maradt, mint előtte volt. Kompatibilis minden játékkal, kontrollerrel, kiegészítővel és szolgáltatással, csak éppen sok régebbi és (remélhetőleg minden) frissen megjelent cím felturbózva, szebb grafikával, jobb felbontással és gyorsabb töltéssel fut rajta.

A konzolt hatalmas fekete dobozban kell keresni, pontosan azzal a 499 dolláros (nálunk 160-165 ezer forintos) árcédulával, amivel az első Xbox One is megjelent, még a Kinectet is tartalmazó csomagban. Az előrendelői kiadásban zöld Project Scorpio feliratok tudatják velünk a gépen és a kontrolleren is, hogy limitált változathoz van szerencsénk, a dolog komolyságát sugallva pedig még az irányító ABXY gombjai is szürkébe borultak, ami kifejezetten jól áll neki. A gép kinézete minimalista. Egy nagy és szögletes valami az egész, mintha csak egy idegen bolygóról származó tárgy lenne, apró furatokkal és elhalványuló mélyedésekkel a gépházon, fizikai bekapcsoló gombbal, előlapi USB-vel, illetve lemezelnyelő nyílással.

A régi Xbox One konzolok kör alakú felső szellőzőjét nyugdíjazták, helyette a gép a furatokon át, illetve hátulról kap levegőt. A tisztán tartása így könnyebb, és fényes felületek sincsenek rajta, mint az első kiadáson, aminél egyébként jóval kisebb is lett a gép, méretben utolérve - ha nem lekörözve - az Xbox One S-t is. Bekapcsoláskor a legfrissebb Xbox One-menü fogad minket - innen indíthatunk játékot, nézhetünk filmet, és böngészhetjük a Store-t, ahol immáron minden Xbox One X-re felkészített játék külön meg van jelölve. Ahogy a bolti dobozokon is mindig ott lesz mostantól az Xbox One X Enhanced-logó.

Az Xbox One X-re felkészített játékok három kategóriába sorolhatóak. Ha csak az Xbox One Enhanced-logó van rajta, akkor jobb felbontásra (mondjuk 720 helyett 1080p-re), szebb textúrákra, stabilabb framerate-re, gyorsabb betöltésre és hasonló jóságokra lehet számítani, attól függően, hogy a fejlesztők mennyi plusz munkát tettek bele a dologba, és miket értek el a játékkal az új vason. Ha a felirat mellett ott van a 4K logó, akkor a játék már teljesen mértékben támogatja a 2160p-s megjelenést, míg ha a HDR szót is látjuk mellette, akkor kihasználja a HDR 10-es szabványt is, még szebb, még részletesebb látványt elérve. Nyitó- és húzócímként a Forza Motorsport 7 érkezett a konzollal nagyjából egy időben, míg Enhanced-támogatást olyan címek élveznek, mint az Assassin’s Creed: Origins, a Call of Duty: WWII, a FIFA 18, vagy ha a régebbieket nézzük, akkor a Rise of the Tomb Raider, a Gears of War 4, a Halo Wars 2, vagy a World of Tanks. A teljes, folyamatosan frissülő listát a Microsoft oldalán lehet megtalálni - hát van miből csemegézni.

Forza Motorsport 7 - Xbox One

Forza Motorsport 7 - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

A konzolt lehet fektetve és a mellékkelt lábakkal állítva is tartani, régi Xbox One-tulajként két dolgot pedig szinte azonnal kiszúrtam. Az egyik az, hogy a kontroller gombjai sokkal halkabbak, és jobban is mozognak, mint az enyémen, ami lehet az Xbox One X előnye, de az sem kizárt, hogy csak én nyüstöltem már szét a kicsikét az elmúlt három évben. A másik viszont már nem kérdéses. Az X messze sokkal halkabb, mint a régi Xbox, ami ventilátorzúgásával, éjszakai ciripelésével már kezdett teher lenni, főleg akkor, ha vele alszik az ember. Mármint vele egy szobában. De nézzük a lényeget, a játékokat!

Forza Motorsport 7 - Xbox One

Forza Motorsport 7 - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

A Forza Motorsport 7 referenciacím a konzolhoz. A játék teljes Enhanced-, 4K- és HDR-támogatást élvez, ami meg is látszik a minőségén. Egymás után kipróbálva hagyományos Xbox One-on és Xbox One X-en a különbség nyilvánvaló, a látvány és a felbontás az új gépen messze jobb, mint a régin volt, az összkép részletesebbnek és modernebbnek hat, az autók és a pályák szebbek, összességében pedig jobb érzés játszani, versenyezni vele. Miközben a 60fps-t így is lazán hozza a gép. Az élmény olyan, mint amikor PC-t fejlesztesz - belerakod az új videokártyát és a friss RAM-ot a vasadba, és pár perc múlva bár ugyanaz a Windows indul el, és ugyanúgy a régi kedvenc játékaidat nyomod vele, de minden szebb, jobb és gyorsabb. Ami valami nagyon jó érzés.

Need for Speed: Payback - Xbox One

Need for Speed: Payback - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

A Need for Speed: Payback tesztemben sokat szidtam a játékot a rengeteg bug, és a szinte körülöttünk felépülő, menet közben betöltődő környezet miatt - úgyhogy nem maradhatott ki ez sem az összehasonlításból. A játék Xbox One X Enhanced-logót kapott csak, tehát tényleges 4K- és HDR-támogatása nincs, az eredmény mégis látványos az új gépen. Míg hagyományos Xbox One konzolon az új autók a verseny első másodperceiben, a szemünk láttára lesznek egyre formásabbak, és szebbek, addig X-en olyan gyorsan betölt minden, hogy azonnal teljes pompájukban élvezhetjük őket. A város nem darabokból épül fel, a textúrák nem közvetlen előttünk jelennek meg, és a vezetés is kényelmesebb, simább érzést ad, hiába a 30fps mindkét változatban. Röviden fogalmazva komoly és látványos a fejlődés, amit az új hardver el tudott érni vele, és nem olyan dolog ez, amit nagyítóval kell nézni, vagy amit az új gép tulajdonosai belemagyaráznak a dologba.

Need for Speed: Payback - Xbox One

Need for Speed: Payback - Xbox One X (hagyományos Full HD TV-n)

És hogy a legégetőbb kérdésre is választ találjak, a régi és az új gépet összehasonlítottam hagyományos FullHD TV-n is - a screenshotok is innen származnak, hogy szemléltessem a különbséget. Sokan mondják, hogy ha nincs 4K TV-d, akkor nem is érdemes beruházni a gépbe, ez viszont nem igaz, vagy legalábbis nem teljesen. A szebb kinézet és a nagyobb framerate hagyományos készülékeken is érezhető, az Xbox One X itt is képes simább vonalakat, élesebb textúrákat és szebb formákat kirajzolni, nem kell hozzá még egy extra beruházás. Jó, a teljes élményhez elengedhetetlen egy olyan, ami nem csak 4K-t, de HDR 10-et is támogat, ezzel nem tudok vitázni, de nélküle is jó ez a kis gép.

Az X a Digital Foundry mérése szerint 45 dB-s zajszintet produkál, ami nagyjából megfelel az éjszakai csendnek egy bármilyen lakóövezetben - összehasonlításul az emberi lélegzet közelről 10 dB-t, az autóforgalom pedig a járdáról 70 dB-t mutat. Ugyanebben a mérésben a gép tetejének legmelegebb pontja 45C fok volt erős terhelés alatt, míg hátul, a levegőkiömlőknél 65-68-at is mutatott, ami szintén nem rossz, nincs okunk miatta aggódni.

Az Xbox One X egy remek konzol lett. Míg az S gyakorlatilag egy az egyben a régi Xbox One volt, átrajzolt külsővel, és nagyon kicsit módosítva csak a hardveren, addig az X mérnöki bravúrként vonultat fel egy teljesen kompatibilis, mégis sokszor erősebb hardvert egy ugyanakkora, vagy még kicsit kisebb helyen. Az Xbox One X a legerősebb konzol, amit jelenleg vehetünk, nem olcsó (nagyon drága), és még nem is hemzsegnek rá a képességeket tökéletesen kihasználó játékok, de nagyon kellett már a ráncfelvarrás. Csak aztán nehogy az legyen, hogy az egyre újabb játékok egyre optimalizálatlanabbak, egyre rosszabbak lesznek a régi gépeken, nekünk pedig akkor is cserélnünk kell, ha nagyon nem akarunk - de ezt majd a jövő úgyis eldönti!

A tesztgépet a Konzolok Szervize biztosította. Köszönjük!



Kapcsolódó cikkek

211.
211.
supair
Amugy nem ertem a vitak lenyeget en sem......ha nem lenne xbox akkor playstationom lenne es biztos vagyok abban hogy a Ps esek 90 szazalekanak boxa forditott esetben! Mert jatszani mindegyikunk szeret.....es ha ez tiszta lenne minden gemer fejben nem lenne konzolhaboru)))
208.
208.
supair
Egy bizonyos bajusszal is lehetett fanatizalni embereket......nem meglepo ez Tuco.
206.
206.
205.
205.
supair
#204: Ezt en akartam irniiiii! De koszonom hogy egy rugora jart az agyunk.))
202.
202.
Egy szó mint száz!Sony ex mindenmásra xox!A Pro is minden játékot szebbé stabilabbá tesz!!!!Ja nem!!!
190.
190.
delphijos
#189: Végül is igaz. Tök másképp néz ki a két gép.
189.
189.
supair
#188: Tegnap láttam saját szememmel a pro és az x közti különbséget......tényleg nem ég és föld........csak szimplán nagyon nagy! Maradva a realitás talaján.
188.
188.
spikee576
#41: Jolirod szegeny Unravel elvakult xbox fan m1 megkell hagyni a sajat hiteben,vannak ilyenekis.Az teny jelenleg a oneX a legjobb hardveresen de kozel nem eg es fold a kulombseg a prohoz kepest ahogy elfogult baratunk ezt beallitja.En csak aztnemertem 1es emberek mernem tudnak megmaradni a realitas talajan.
182.
182.
frankdelgado
#178: Ja, kihagytam a szmàjlit, :)
179.
179.
Duken
#176: Szerintem nem kell választani. Nekem az exkluzívok is fontossak meg a legerősebb konzol jelesül az XoX de egy gamer pécé se rossz ha van a háznál, de mindent übrel a switch. ;D Annyire fain, egyszerű, kompakt és pragmatikus kis handheld lett hogy imádom. Kedvencem lett.
178.
178.
delphijos
#176: Pont ezen ment a vita, látom figyelsz. Ja, nem, csak ha nem téma az exluzív játék akkor Te majd felhozod. Ha véletlenül más hozza fel , akkor meg sírsz miatta. Világbéke, mi?
176.
176.
frankdelgado
Emberek! Miért nem tudtok békében élni? El kell fogadni, hogy valakinek az exklúzívok kellenek, bármilyenek legyenek is azok. Ezért elviselik, hogy a játékgépük kiülvöltse a házból a családot úgy, hogy közben nem a világ legjobb kontrollerét nyomkodják. Van akinek fontos a robotdínókban rejlő dráma, együtt szeretnének sírni a zombiapokalipszis egymást akasztgató tűlélőivel, vagy tudni szeretnék ki volt az a perverz állat, aki összetaperolta Norman Reedus-t, amíg beb@szva fetrengett a tengerparton. Jómagam szerényen elvagyok a világ legerősebb konzoljával, ami mellett simán alszik az asszony és dübörögtetem a lóerőket, meg nyomom az ólmot, amíg van. A drámát meg meghagyom a brazíl szappanoperák kedvelőinek, de ha esetleg hiányát érzem, hát elmegyek színházba, vagy megmarkolok egy könyvet. Szóval legyen világbéke, meg minden.
156.
156.
delphijos
Hát megnéztem ezt a videót , és azt gondolom, hogy kb. az egész videóban elég mosdatlan stílusban beszélnek a semmiről. Nem tudom ki az aki ezeket nézi és ebből tájékozódik. Szerintem katasztrófa.
133.
133.
Zoli0507
#132: Ha egy olyan valakitől hallod kinek ez a munkàja ès ràadàsul nem "mezei" projekteken vett rèszt akkor feltètelezed hogy èrt hozzà ès nem a levegőbe beszèl , főleg ha a fejlesztői munkàja melett mèg tanàr is.

Nem törvènyszerű hogy mert PC akkor grafikai rèszletessègben szebbnek kène lennie. Ezt tovàbbra sem a platform fogja meghatàrozni hanem a jàtèkfejlesztők. A Nioh talàn szebb PC-n mint Pron? Ugye hogy nem nem, pedig "törvènyszerű" lenne. A Phelan (ha jòl ìrom a nevèt) pedig azt mondta hogy összessègèben szebb nem pedig rèszletessègèben.
De erről tènyleg nem akarok vitàzni mert nincs se űberbaszòPC-m SE xbox one x-em hogy egymàs mellett làssam a kettőt.
132.
132.
delphijos
#131: Mondjuk ahhoz képest elég magabiztosan beírtad hogy "Azt ugye vàgod hogy az Origins szebb Xbox one X mint PC-n ultràn"

Másrészt a másokik részhez, még ha azt nem is veszi észre valaki hogy X-en épp alacsonyabb flbontáson ment a render és upscale van, a grafikai RÉSZLETESSÉG akkor is kisebb lesz mint PC-n ( ultrán persze ) azt meg azért a vak is látja. De azt nem is mondta senki hogy pc ultra részletességel fog minden menni X-en.....
130.
130.
delphijos
Nem kell ahhoz DF elemzés sem ahhoz hogy tudja az ember hogy PC-n ( megfelelő hardverrel ) úgyis szebb / gyorsabb lesz minden. Csak józan ésszel végig kell gondolni.

Azért nagyon durva hogy egy ASUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X gyakorlatilag 300e forint... Két X kijönne az árából. Csak azokat nem lehet SLI-be kötni. :D
125.
125.
Zoli0507
#117: Azt ugye vàgod hogy az Origins szebb Xbox one X mint PC-n ultràn?
122.
122.
#117: Jajj Te szegény :( Ne dobjunk neked össze egy új PC-re?
121.
121.
XuChi
Mivel nincs időm jàtszani, így inkàbb kiszedtem a gépből a pénzt ( most dràgàbban mente el a vga és a ram mint amikor vettem), és vettem egy x-et. Pénzem is maradt bőven, és amikor van időm, lehuppanok a fotelba egy-egy óràra. Ezért vàltottam visszafelé :)

De vàrom a jövőben megjelenő címeket. Élen az RDR 2-vel, Forza Horizon következő részével, és majd meglàtjuk.

Casual jàtszogatàsra jobbnak gondolom a konzolt. A PC hihetetlen hamar elértéktelenedik. Az hogy most “mondvacsinàlt” indokokkal megdrâgítottàk, csak kapóra jött, hogy eladva ne bukjak, hanem kb keressek rajta :)
119.
119.
delphijos
#117: Én nem tudom mire vélni ezeket a kommenteket. Csak a 1070-es majdnem annyiba kerül mint az X. Mégis mire számítottál? Amúgy meg egy ilyen "drasztikus" lépés elött nem kellett volna tájékozódnod hamár ilyen fene "érzékeny" a szemed? A Pro is jó gép meg az X is, de ezek konzolok. Miért kell majdnem csúcs pc teljesítmény várni tőlük? Ráadásul azt sem értem miért kell úgy előadni mintha egy C64-re váltottál volna vissza, olyan szörnyű az élmény. Ha a ma elérhető max. kell akkor maradj PC-n. Ilyen egyszerű.
118.
118.
Yanez
#117: Hogy ez mennyire élményromboló tud lenni! A zizgő vonalak miatt teljesen élvezhetetlenek a játékok. Na de ilyet!
117.
117.
XuChi
Hàt nem is tudom, egy hete van egy xox-em, eddig forza 6-7 amit néztem rajta meg destiny 2, de egyàltalàn nem vagyok elàjulva a géptől. A ps4 pro-t csak az ex-ek miatt tartom, de ott sem vagyok maradéktalanúl elégedett. Igaz hogy egy gtx1070-el szerelt pc-met eladtam, mondvàn elég lesz a két konzol, de visszalépésnek érzem. Ami legjobbam zavar az az hogy nincs AA. Pc-n felraktam mindig 8x-reaz AA-t, az AF-et 16x-re és nem voltak “zizgő” vonalak. Konzolon nincs AA és marhàra zavaró :(. Pl Horizon 3-ban az erdőben a fàk borzalmasak, PC-n teljesen jó volt. Nehéz leírni ezt, mert ezt làtnotok kellene hogy megértsétek.

Vàrom az Xbox X jàtékokat, hàtha jobb lesz, de félek, hogy visszatérek PC-re :(
113.
113.
Duken
#109: Köszi a felvilágosítást. :)
112.
112.
Norbiii
#111: En nem a hardverra hanem a latvanyra irtam. Elnezest mert nem rad irtam konkretan nem rad akartam. :)
111.
111.
ADMlN
#107: "...,"barokkos túlzás" ez a kétszer erősebb dobálódzás, és én itt talán még a simát is beleérteném."
Azért álljon meg a nászmenet, mert a sima PS4-nél több mint 3x erősebb az XO X. A PS4 Pro-nál nem állja meg a helyét a 2x-es szorzó, mint mondtam ott egy PS4 Pro + PS4 erejével ér fel. Amúgy szerintem megint olyanba ütöd az orrod amihez nem csak nem értesz, de saját bevallásod szerint nem is érdekel. Persze ez csak az én szerény meglátásom.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...