2017 legjobb játékai - szerintetek

A korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is szavazásra bocsátottuk a kérdést: melyek voltak az év legjobb játékai? Húsz kategóriában jelölhettétek meg a kedvenceiteket, most pedig eljött az idő, hogy kihirdessük a győzteseket!

Emlékezetes év volt az idei, sokak szerint a 2017-es esztendő játéktermése rég nem látott színvonalat hozott. Ütős folytatásokat kaptunk, tetszhalott állapotban lévő sorozatokba sikerült életet lehelni, és új ötletekből is akadt. Ezzel együtt a nagy csalódásokat sem úsztuk meg, bizony, ezúttal is akadt néhány cím, ami miatt kollektív kaszaegyenesítésbe kezdtek a rajongók.

A hardverpiac is tartogatott izgalmakat. Az első születésnapját ünneplő PlayStation 4 Próra a világ legerősebb konzoljaként kikiáltott Xbox One X-szel reagált a Microsoft, és bemutatkozott a Nintendo Switch, amely a kiváló exkluzívjaival fityiszt mutatott a károgóknak, és bebizonyította, a kiotóiak a Wii U fiaskója után sem hajlandók feladni a harcot. Végül emlékezzünk meg a VR- és AR-szemüvegekről is: azt továbbra sem állítanánk, hogy slágertermékekről van szó, azonban az elmúlt évben erős árverseny indult a szegmensben, és a játékfelhozatal is egyre ígéretesebbnek tűnik. Kíváncsiak vagyunk, mit hoz ezek után 2018!

De ne szaporítsuk tovább a szót: következzenek a 2017-es év legjobb játékai!

Az év akció-kalandjátéka

Az egyik legkeményebb kategória, azonban idén sem kellett különösebben megizzadnia a győztesnek, a Horizon: Zero Dawn a szavazatok 40 százalékát söpörte be az aranyéremhez. Hiába dolgozott eddig kizárólag lineáris lövöldéken, a Guerrilla Games első nyitott világú alkotása új viszonyítási pont lett a zsánerben.

A dobogó második fokára az Assassin’s Creed: Origins állhatott fel, amely a szavazatok 31 százalékát zsebelte be. A kiválóan sikerült The Legend of Zelda: Breath of the Wildnak csak a harmadik hely jutott (16 százalék), ráadásul alig pár szavazattal sikerült megvernie a Naughty Dog idei dobását, az Uncharted: The Lost Legacyt. Ezenkívül 10 százalék feletti szavazatot kapott a Middle-earth. Shadow of War és a Hellblade: Senua’s Sacrifice.

Az év lövöldéje

Hiába vonultat fel számos nagyágyút a lövöldék kategóriája, a győztesről egyhangú döntés született. A szavazók 41 százaléka gondolta úgy, hogy a Wolfenstein II: The New Colossus volt az év legjobb shootere, mi pedig csak bólogatni tudunk: ritka manapság az olyan FPS, amely az egyjátékos élményre fókuszál, és persze a beteg ötleteknek ezúttal sem volt híján a MachineGames.

A kategória második helyezettje a Call of Duty: WWII lett (24 százalék), úgy tűnik, az Activisionnek bejött a második világháborús körítése visszahozása. A bronzérmet a Star Wars: Battlefront II csípte meg 16 százalékkal - loot boxok ide vagy oda -, a dobogósokon kívül pedig egyedül a PlayerUnknown’s Battlegrounds tudott 10 százalék feletti eredményt elérni.

Az év szerepjátéka

A szerepjátékok mezőnyében élesen alakult a verseny, a győztes ráadásul kisebb meglepetésre a South Park: The Fractured but Whole lett a szavazatok 24 százalékával. Úgy tűnik, a fingalapú harcrendszer megunhatatlan, és Cartmanék szuperhősös sztorija is betalált nálatok.

A második helyezés még nagyobb meglepetés, a szavazatok 19 százalékát kapta meg a Mass Effect: Andromeda, ami annak ellenére is szerethető volt, hogy dugig volt technikai bakival, és messze nem hozta azt a színvonalat, amit a sorozat korábbi részei. A bronzérem mindössze egy szavazaton dőlt el a Nioh javára, amely a Divinity: Original Sin 2-vel együtt 17-17 százalékot kapott. Nem sokkal marad el tőlük egyébként a Nier: Automata, és 10 százalék felett végzett a Persona 5 is.

Az év horrorjátéka

A kategória, ahol az eredmények megnézése nélkül megmondtuk volna, hogy melyik játék győzött: a szavazóink 67 százaléka mondta azt, hogy szerinte a Resident Evil 7 volt az év legjobb horrorjátéka. A Capcom belső nézetbe ültette és VR-támogatással is felvértezte a sorozat új részét, aminek a játékmenete ráadásul több ponton is az eredeti epizódokat idézte. Így kell ezt csinálni!

Habár az új Resi elsöprő sikert aratott, jól szerepelt a The Evil Within 2 is, amire az olvasók 23 százaléka voksolt, így ő lett az ezüstérmes, míg a dobogó legalsó fokára az Outlast 2 állhatott fel a szavazatok 14 százalékával.

Az év ügyességi játéka

Noha az ügyességi játékok közé igyekeztünk beterelni több olyan zsánert is, amelyeknek nem tudtunk külön kategóriát szentelni, a platformerek egyértelműen dominálták a kínálatot és az élbolyt is. A Cuphead a szavazatok 54 százalékával lett aranyérmes, íme, a bizonyíték, hogy megérte várni a StudioMDHR fejlesztésére.

A második helyezést a Super Mario Odyssey csípte meg, a Nintendo exkluzívja a szavazatok 19 százalékával kaparintotta meg az ezüstérmet, míg a harmadik a Little Nightmares lett, amely éppen átütötte a szemmel látható szavazatmennyiséget jelentő 10 százalékos küszöböt: 11 százalékot kapott.

Az év kalandjátéka

Az év egyik meglepetése volt a Life is Strange: Before the Storm, amely a szavazatok 26 százalékával zsebelte be a kalandjátékok kategóriájának aranyérmét. Miközben a valódi folytatásra vártunk, nem számítottunk arra, hogy a Square Enix egy másik csapat közreműködésével előzménysorozatot készít Chloe-ról, arra pedig végképp nem, hogy az még jó is lesz.

Az ezüstérmesünk a régóta várt Syberia 3 lett, amely a szavazatok 12 százalékát kapta meg, de itt is csak egy vokson múlt az eredmény, mögötte ugyanis szorosan érkezik a Batman: The Enemy Within is. A kategóriában a szintén Telltale-féle The Walking Dead: A New Frontier tudott még 10 százalék feletti eredményt felmutatni.

Az év stratégiája

A stratégiák mezőnye kifejezetten színes volt idén. A győztesünk egy kiegészítő lett ezúttal, az XCOM 2: War of the Chosen a szavazatok 28 százalékát tudhatta magáénak a voksolás után: az adalék mesterien csiszolta tökéletesre és gondolta tovább az amúgy is remek XCOM 2 által nyújtott játékélményt.

A második helyet a Total War: Warhammer II csípte meg magának a szavazatok 19 százalékával, és a Nintendo Switch-exkluzív Mario + Rabbids: Kingdom Battle is remekül teljesített, a voksok 17 százalékával a harmadik lett. Ezenkívül a Halo Wars 2 és a Warhammer 40.000: Dawn of War III tudott 10 százalék feletti szavazattal előrukkolni.

Az év verekedős játéka

Nem érkezett túl sok verekedős játék 2017-ben, ráadásul viszonylag egyértelmű végeredmény született a szavazásunkon. Az Injustice 2 a szavazatok 55 százalékával végzett az élen, úgy fest, a szuperhősös bunyónak nem sokan tudtatok ellenállni.

Remekül szerepelt még a Tekken 7 is, ahogy azonban a mellékelt ábra mutatja, a szavazatok 32 százaléka csak egy ezüstéremre volt elég. A bronzérmet megkaparintó Marvel vs. Capcom: Infinite-nek már csak a voksok 6 százalékára futotta, a játékot ezután szorosan követi az Arms, a Nidhogg 2 és a WWE 2K18 is.

Az év sportjátéka

Ha sportjáték, akkor foci, ha pedig foci, akkor FIFA. Az idei szavazásunkon is könnyedén győzött az aktuális FIFA-epizód, a FIFA 18 a szavazatok 48 százalékával zsebelte be magának az aranyérmet. Habár az aktuális felvonás nem tartogatott olyan újdonságot, mint a tavalyi sztorimód, az EA Sports így is igyekezett minden téren reszelni egy kicsit a folytatáson.

Az ezüstéremhez már a szavazatok 15 százaléka is elég volt, a Pro Evolution Soccer 2018 lett a második helyezettünk, a harmadik helyet pedig az NBA 2K18 csípte meg a szavazatok 13 százalékával.

Az év versenyjátéka/szimulátora

Újabb kategória, ahol kiélezett verseny zajlott a győzelemért, a végeredmény néhány tíz szavazaton múlt, végül azonban a Forza Motorsport 7 húzta be az aranyérmet a szavazók 33 százalékának jóváhagyásával. Habár a fejlesztők alaposan megkutyulták az idei részt, úgy tűnik, a legtöbbeteknek még mindig a Forza a definitív autóverseny.

Ugyanakkor nem sokkal maradt le tőle a Sony és a Polyphony Digital üdvöskéje, a Gran Turismo Sport sem. A PS4-exkluzív a szavazatok 29 százalékát kapta meg, ami az ezüstéremre volt elég, utána a Project CARS 2 következik, amely a maga 22 százalékával csípte meg a harmadik helyet. Ezenkívül a Codemasters idei játékai, az F1 2017 és a DiRT 4 értek el 10 százalék feletti eredményt.

Az év VR-játéka

Az idei év során több nagyobb cím is elérhetővé vált a VR-szemüvegeken, és a szavazásunk alapján egyértelmű, hogy szerintetek is a Resident Evil 7 sikerült a legjobban közülük (50 százalék). Egyes vélemények szerint egy headsettel félelmetes csak igazán a Capcom horrorjátéka, így tényleg nincs menekvés a Baker-család elől!

Habár a Resident Evil 7 előnye óriási volt, a DOOM VFR is szemmel látható szavazatmennyiséget tudott felmutatni, olvasóink 17 százaléka gondolta úgy, hogy a legjobbak között a helye, és ezzel a második lett. A harmadik a Fallout 4 VR, amely 13 százalékot kapott.

Az év multiplayere

Olvasóink nagy részének lételeme a multiplayer, legyen szó a pörgős kompetitív meccsekről, vagy a kooperatív mókáról, ahol a társunk kezében van az életünk. Nem igazán lepődtünk meg, hogy idén a PlayerUnknown’s Battlegrounds lett a kategória győztese, a Battle Royale-játék a szavazatok 25 százalékával nyert.

Nem sokkal maradt le tőle a Call of Duty: WWII sem, amely a szavazatok 21 százalékát tudhatta magáénak, és az igencsak megosztó Star Wars Battlefront II-re is sokan szavaztak (18 százalék), így a játék a harmadik lett. A felhozatalból a Cuphead tudott még 10 százalék feletti eredményt elérni, úgy tűnik, sokan inkább párban próbálkoztatok az izzasztó platformerrel.

Az év felújított kiadása

Habár a felújított játékok között még mindig sok az igénytelen darab, szerencsére olyan címek is akadnak, ahol komoly energiát fektetnek a renoválásba a fejlesztők. Ilyen a Crash Bandicoot N.Sane Trilogy is (31 százalék), amely felturbózott külsővel és még durvább nehézséggel kínálta egy csomagban a sorozat eredeti három részét - a rajongók legnagyobb örömére.

A szavazatok 24 százalékát kaparta össze, és így a második lett az L.A. Noire Remastered, és a Blizzard is behúzott egy bronzérmet: a StarCraft: Remastered a szavazatok 15 százalékával állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

Az év hordozható játéka

A jó gamer mindenhová magával viszi kedvenc hobbiját, és láthatóan sok olvasónk szeret mobilon vagy kézikonzolon játszani. A hordozható játékok kategóriájában a Monument Valley 2 győzedelmeskedett a szavazatok 19 százalékával, amely az első részhez hasonlóan bűvölte el a játékosokat.

Nintendo Switch ide vagy oda, a kiotóiak megígérték, hogy a Nintendo 3DS kezét sem engedik el, ezt pedig ti is értékeltétek: a szavazatok 18 százalékával a Metroid: Samus Returns lett a második helyezettünk, míg a harmadik a Monster Hunter Stories, amely 17 százalékot kapott. Tíz százalék felett eredményt ért el a Mario Party: The Top 100 és a Mario Sports Superstars is.

Az év indie játéka

A Ninja Theory vezette be a köztudatba a gerillafejlesztés fogalmát, a Hellblade: Senua’s Sacrifice pedig az első képviselője ennek a szemléletmódnak, és láthatóan imádtátok: a szavazatok 33 százalékával lett a kategória győztese.

A dobogó második fokára a szintén remek (és hasonlóan ambiciózus) Divinity: Original Sin 2 állhatott fel, miután olvasóink 15 százaléka szavazott rá, míg a harmadik az Outlast 2 lett - a Red Barrels horrorjátéka 13 százalékos eredménnyel csípte meg a bronzérmet.

Az év platformja

A platformok közötti versenyben folytatódott a konzolok térnyerése, és ha nem csalnak az emlékeink, most először fordult elő, hogy a PC legyőzőre talált. Bizony, 2017-ben a szavazatok 48 százalékával a PlayStation 4 győzedelmeskedett: úgy tűnik, a PlayStation 4 Pro és az exkluzív címek sok olvasónkat elcsábították.

A PC sincs túlzottan lemaradva, a számítógépek a szavazatok 38 százalékával futottak be a második helyre, míg a harmadik helyezettünk a Nintendo Switch lett, amely a voksok 16 százalékát tudhatta maga mögött. Az Xbox One ezúttal éppen átütötte a 10 százalékos küszöböt.

Az év fejlesztője

Habár idén csak egy önállóan futtatható kiegészítővel rukkolt elő, és az sem biztos, hogy a valódi nagy dobása megjelenik jövőre, mégis a Naughty Dog lett az év fejlesztője a szavazataitok alapján. A Sony csapata a szavazatok 26 százalékával szerezte meg az aranyérmet.

A második helyezettünk a Guerrilla Games lett 22 százalékkal, míg a bronzérmet a Ubisoft Montreal nyakába akasztjuk, amely 13 százaléknyi voksot kalapozott össze. A stúdiók közül a DICE tudott még labdába rúgni, a svédek 11 százalékos eredményt mutattak fel.

Az év csalódása

A Mass Effect: Andromeda az év egyik legmegosztóbb játéka volt. A fogadtatása után az Electronic Arts parkolópályára tette a sorozatot, és általános vélemény, hogy az új rész nagyon messze áll attól a színvonaltól, amit ez a cím képviselt. Egyesek szerint mégis fogyasztható, szórakoztató darab (lásd a legjobb szerepjátékok kategóriáját!), mások szerint pedig egyenesen az év csalódása: a szavazóink 21 százaléka mondta azt, hogy kijár neki ez a nem túl megtisztelő cím.

A Star Wars: Battlefront II is hasonló cipőben jár, hiába szerepelt jól a maga kategóriáiban, sokan, a szavazók 16 százaléka jelölte az év csalódásának is. A kategória harmadik helyezettje a Destiny 2 lett, 7 százalék mondta azt, hogy a második rész nem felelt meg az elvárásainak.

Az év játéka

Elérkeztünk a legfontosabb kategóriához, azonban nem mondanánk, hogy szoros lett volna az aranyéremért zajló küzdelem. A győztesünk egyértelmű döntés alapján a Horizon: Zero Dawn, az olvasóink 27 százaléka gondolta úgy, hogy a Guerrilla Games robotdinós világa volt a legjobb, ami ebben az évben a játékiparban történt.

A második helyezettünk, a The Legend of Zelda: Breath of the Wild 11 százalékot ért el, mögötte pedig az Assassin’s Creed: Origins sorakozik fel a maga 9 százalékával.

A legjobban várt játék

A hosszú lista után pedig következzen a jutalomfalat, arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely játékokat várjátok most a leginkább! Miután a szavazatok 20 százalékát kapta meg, a győztes a God of War, amely ezúttal a skandináv mitológiából táplálkozik, és egy idősebb, apaszerepbe csöppent Kratost főszerepeltet majd.

Habár minimális az esélye, hogy megjelenik jövőre, rengetegen jelöltétek a The Last of Us: Part II-t is, egész pontosan a szavazatok 16 százaléka jutott a Naughty Dog új akció-kalandjának. A Red Dead Redemption 2 csak a szavazatok 9 százalékát kapta meg, így a harmadik lett.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, kiváló játékokat kívánunk 2018-ra is!

81 komment - szólj hozzá!