Pure Farming 2018 teszt

  • Írta: Daks
  • 2018. április 27.
Link másolása
Földművelés, állattenyésztés, gyümölcstermesztés és szállítmányozás. A vidéki élet tele van kalanddal, a kétkezi munka pedig sosem volt még ilyen szórakoztató. És mindezt csak a Pure Farming 2018-nak köszönhetjük!

Kombájnt vezetni és traktorral földet szántani hivatás és életérzés. Mi itt a városban nem is sejtjük, hogy mások mennyit dolgoznak azért, hogy minden nap friss kenyér, tej, hús és gyümölcs kerüljön az asztalunkra, az élet a farmon több mint limonádészürcsölgetés a naplementében. Emellett pedig az IceFlames és a Techland Publishing is kiáll teljes mellszélességgel, ezért szállította le nekünk a Pure Farming 2018-at, melyben betekintést nyerhetünk a mezőgazdasági élet hétköznapjaiba, annak minden kihívásával és izgalmával együtt.

A játék négy mintagazdaságot nyit meg előttünk. Irányíthatjuk a termelést Montana napsütötte vidékein, elutazhatunk Japánba, gazdálkodhatunk Kolumbiában, de tehetünk egy nagy kitérőt Olaszországban is, minden helyszínen az adott klímának és igényeknek megfelelő növényeket, gyümölcsöket termelve. Míg az Egyesült Államokban a hagyományos búza, krumpli, baromfi, marha és sertés indítja be gazdaságunk motorját, addig a Távol-Keleten rizst, wasabit és cseresznyét, Dél-Amerikában pedig kávébabot és chilipaprikát nevelhetünk.

A mediterrán Dél-Európában az olívabogyót, a szőlőt és a padlizsánt veszik a legjobban, a sort pedig kiegészíti egy ötödik helyszín, a DLC formában már a megjelenés napjától elérhető Németország térképe is, ahol a repce és a bárány számít a legnagyobb exportcikknek. És hogy nekünk mit kell csinálnunk, hogy pörögjön az üzlet? Mindent. Földet kell szántanunk, bevetni azt, öntözni, permetezni, és aratni, majd a nyersárut elvinni a feldolgozóba, aztán a piacra vagy az átvevőhelyre, közben takarmányozni állatainkat, és gondoskodni róluk, míg vágósorba nem kerülnek.

A Pure Farming 2018 mindehhez három játékmódot vonultat fel. Az "Első farm" maga a karriermód, melyben egy amerikai gazda bőrébe bújva először meg kell hódítanunk a helyi piacot, majd kiterjeszteni vállalkozásunkat három másik kontinensre is. A történet szerint hősünk nagyapja egy napon elhalálozik, mi pedig átvesszük tőle örökségünket, egy montanai farmot, annak földjeivel és kezdetleges eszközállományával. A játék eleinte részletes leírásokkal vezet be minket a mezőgazdaság és az állattenyésztés rejtelmeibe, majd elengedi a kezünket, egyre nehezedő küldetéseken próbára téve kitartásunkat, és hivatásunkat.

A karriermód a játék legnagyobb és legfontosabb része, itt lesz belőlünk tapasztalt és elismert szakember, ennek a segítségével növelhetjük gazdaságunk erejét, és ezt játszva tehetjük elérhetővé az újabb és újabb eszközöket, járműveket. A rengeteg segítség miatt a kezdőknek is érdemes innen indítaniuk, maguk a felvonultatott feladatok pedig érdekesek, változatosak. Egyetlen hiányossága van csak, az autosave. Manapság nincs játék, amiből ha kilépnél, ne folytatnád pontosan ott, ahol abbahagytad, ez azonban itt nem így van: a Pure Farming 2018-ban mindig nekünk kell mentenünk. Erre csak akkor jöttem rá, amikor többórás játékot magam mögött hagyva egyszerűen kikapcsoltam az Xboxot, aztán másnap mentem volna vissza a farmra. Tanuljatok belőle, és nyomkodjátok a mentést sűrűn!

A második játékmód a "Kihívás a farmon" nevet kapta. Ezt választva nem mindennapi feladatok egész során kell átverekedni magunkat, megmentve terményünket tűzvésztől, rovarrajzástól, kiszáradástól, de van olyan is, hogy kamionnal időre kell árut szállítanunk, vagy karbantartóként nekünk kell gondoskodnunk a farm járműveinek állagmegóvásáról, javításáról. A mentést viszont itt is elrontották, a Kihívásokban nemhogy autosave nincsen, de még hagyományosan menteni sem lehet - a készítők úgy gondolták, hogy ha belekezdünk az átlag egyórás feladatokba, akkor azt végig is kell csinálnunk, nem jöhet közbe semmi. Ja, persze.

A sort a "Szabad gazdálkodás" mód zárja, ahol kedvünkre csinálhatunk bármit. Csak annyit kell beállítani, hogy melyik helyszínen, mennyi pénzzel kezdjünk játékot, aztán már lehet is teljes gőzzel farmolni, minden jármű és eszköz a rendelkezésünkre áll hozzá. A játék egyébként tökéletesen kidolgozott, gyönyörű kombájnokat, traktorokat, vető-, permetező- és betakarítógépeket, illetve más eszközöket vonultat fel, olyan márkákkal az élen, mint a Zetor, a Landini, az Agromash, a Redlands, a Gomselmash, a McCormick, a Gregoire, a DAF, a Mitsubishi, aztán a Kärcher, a Wielton, vagy a Skybury.

A járművek a valóságnak megfelelően működnek. A tanya széléhez érve le kell eresztenünk, és be kell kapcsolnunk földművelő- vagy betakarítóeszközeiket, utána már csak irányba kell állnunk, bekapcsolni a tempomatot, és figyelni, ahogy a technika végzi a dolgát, forog a kapa, mozognak a fogaskerekek, gyűlik a termény. A játék egy igazi mezőgazdasági géppornó, nagy kár viszont, hogy a felvonultatott járművek sora rendkívül szűkösre sikeredett, sofőrként pedig elég egy rossz mozdulat, és oda is minden. Ha felakadunk egy buckán, vagy beszorulunk egy bug miatt valahova, akkor nincs menekvés, örökre elvesztettük a játékot. Ami elég kemény azért.

A látvány nem lett a legjobb. Az összkép hunyorítva még talán nagyjából elmegy, és ahogy említettem, a járművek kidolgozottsága is jó, de a fények például már rendkívül idejét múltak, a vidékek pedig ötlettelenek és kidolgozatlanok lettek. Pedig aratás közben nincs nagyon mit figyelni. Csak a gépet, vagy a tájat. Jópofa dolog viszont, hogy a játékban a gépkarbantartás és a fejlesztés mellett olyan apróságokra is figyeltek, mint például a koszolódás és a mosás. Járművünket egy hosszú nap után a garázs mellett nagynyomású mosóval csapathatjuk le, aztán még elvihetjük tankolni is, hogy másnap megújult erővel kezdhesse a munkát.

A Pure Farming 2018 összességében egy jól sikerült farmszimulátor lett, ami bár nem tökéletes, néhány patch azért elég lenne hozzá, hogy a legnagyobb hibáit, a járműmegállító bugokat és a mentési problémákat megoldja. Számomra negatívum még, hogy nincs benne multiplayer, pedig társakkal együtt gazdálkodni sokkal jobb lehet, pozitívum viszont, hogy támogatja a modolást, amit bár a megjelenés után azonnal, és Xboxon ráadásul nem tudtam kipróbálni, de ígéretes dolgokat hozhat, az egészen biztos. Összességében azt mondhatom, hogy aki szeretne belekóstolni a vidéki élet rejtelmeibe, az keresve sem találhatna jobb játékot hozzá, a Pure Farming 2018 nagy kedvencem lett most - és még magyar nyelv is van benne! Ajánlom hát kipróbálásra mindenkinek.

A Pure Farming 2018 PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi ez utóbbin teszteltük.

1.
1.
Geribácsi
Gyenge minőségű Farming Simulator klón, a multi hiánya érthetetlen.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...