Overcooked 2 teszt

  • Írta: Shifty
  • 2018. augusztus 14.
Link másolása
Úgy érzed, otthonosan mozogsz a konyhában? Az Overcooked pillanatok alatt rácáfol erre, hiszen temérdek nehezítéssel kell szembenézned. Még szerencse, hogy kapunk segítséget!

Az otthoni magányos főzések is komoly kihívással járnak, de amikor egy egész csapatot irányítva kell egy konyhát vezetni, hamar kiderül, micsoda felelősséget jelent a konyhai alkalmazottak irányítása és az ételek időben, megfelelő minőségben történő szervírozása. A két évvel ezelőtt megjelent Overcooked a maga árkád, gyermeki módján ügyesen megragadta a konyhai élet nehézségeit, miközben alaposan csavart is az ismert recepten, kezdve az állandóan változó menüsorral és a pályák nyújtotta kihívásokkal. A most megjelent folytatás ugyanezt az vonalat viszi tovább, amiben komoly szerep jut a barátoknak, barátnőknek is, az Overcooked 2 ugyanis hiába kínál most már online játéklehetőséget, valójában még mindig akkor a legszórakoztatóbb, amikor egy kanapén ülve, közösen, akár négyen igyekeztek a lehető legtöbb rendelést felvenni és azokat megfelelően felszolgálni.

A folytatásban több mint 35 különböző helyszínen kell helytállnunk, az új pályák pedig minden eddiginél komolyabb fejtörést okoznak majd. Egyrészt azért, mert most már dinamikusan is változnak a körülmények, így hiába osztjuk ki a feladatokat a kör elején, ha a nagy főzés közben mondjuk váratlanul megváltoznak a receptek vagy esetleg maguk a pályák rendeződnek úgy át, hogy a korábbi stratégia már semmit sem ér. Emellett maguk a helyszínek is meglepően sokszínűre, csapatjátékot ösztönzőre sikeredtek, így többek között kapunk egy varázslóiskolát, ahol portálok csavarnak a játékmeneten, de lehetőségünk lesz léghajón is főzni, ahol mozgó platformok törnek borsot az orrunk alá. A kedvencem a mocsárvidék volt, ahol a föld mozog majd ide-oda.

Igen, már az első részben is voltak dinamikusan változó konyhafelállások, de ezúttal nemcsak az elrendezések változnak, hanem ahogy említettem, teljesen borulnak a kezdeti feltételek. A második rész egyedül úgy nyújt extra segítséget ennek áthidalásában, hogy most már rákényszeríti a játékost arra, hogy eldobja az összetevőket, hogy aztán társunk elkaphassa azt. Ha időt akarunk spórolni, akkor nemcsak a "csúszkálást" fogjuk bevetni, hanem az említett mechanikát is, amivel lecsökkenthető az összetevők ide-oda adogatása. A kész ételeket természetesen most sem tudjuk dobálni és elkapni.

Ami a recepteket illeti, azon is csavartak a fejlesztők, így amíg az első részben elég volt előkészíteni és megfőzni az összetevőket, majd abból összeállítani és felszolgálni a kész ételt, illetve elmosogatni a tányérokat, addig a folytatásban akadnak majd olyan ételek, amelyeknél biztosan lesz plusz egy lépés. Főleg a szusi és a sütemények okoznak majd fejtörést, ezeknél ugyanis a tálalás előtt mindig lesz egy extra momentum vagy éppen egy olyan plusz összetevő, amire nagyon oda kell figyelni, mivel is keverjük össze. Óriási szerencse, hogy a játékban helyet kapott egy gyakorlómód, a Cook Serve Delicious, amely lehetővé teszi, hogy még azelőtt megismerkedjünk a különböző receptekkel és kipróbálhassuk azokat, mielőtt élesben kellene elkészítenünk őket.

Persze ez utóbbi segítség nélkül is megvan a játéknak a "trial and error" jellege, ami okozhat némi frusztrációt. De ha megvan a megfelelő stratégia és mindenki tudja, mikor mi a dolga, akkor baromi szórakoztató tud lenni a konyhai sürgés-forgás. Ami kicsit ront az élményen, az éppen a játék sokat javult, kicsit harsányabb, élesebb színekkel operáló látványvilága, illetve pont maguk a konyhák megnövekedett mérete. Utóbbi azt eredményezi, hogy a kamera kicsit távolabbról követi az eseményeket, így az előbbivel kombinálva sokszor gondot okoz felismerni vagy megtalálni a különböző összetevőket. A másik zavaró probléma, hogy a már említett "trial and error" élményre alaposan rátesznek a játék véletlenszerű eseményei. Például az égből tűzgolyók hullanak, és ugyan a konyha nem fog kigyulladni, de amíg ég a tűz, addig adott szakaszokon nem tudunk közlekedni. Ugyanilyen váratlan esemény a hatalmas erejű széllökés is, ami szintén a kijelölt útvonalról téríti le a játékost. És lehet, hogy van rendszer a nehezítések jelenlétében, de összességében inkább bosszantó, véletlenszerűen előbukkanó akadályoknak tűntek.

Ettől függetlenül az Overcooked második része pont annyit csavar a játékmeneten, és pont annyival egészíti ki az alapokat, hogy a kihívás ne csorbuljon, de közben szórakoztató is maradjon a kooperatív élmény. Kapunk több játékmódot is, köztük az online lehetőséget, így akár vadidegenekkel is vihetjük a konyhát, de ez közel sem olyan szórakoztató, mint mikor a haverokkal vagy a barátnőnkkel társulva, a kanapéra lehuppanva röhögjük végig, hogy botladozásaink miatt hogyan égnek oda az ételek.

Az Overcooked 2 Nintendo Switchre, PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi PlayStation 4 Prón teszteltük.

1.
1.
MzperXD
Kevesebb idegesítő, fölösleges nehezítéssel élvezhetőbb lenne. Az új receptek változatosak és egyedül is játszható lett!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...