The LEGO Movie 2 Videogame teszt

  • Írta: Shifty
  • 2019. március 10.
Link másolása
A LEGO-kaland mozis folytatása szerencsére hozta azt, amit az első résztől kaptak a rajongók, ami viszont sikerült a filmvásznon, azt videojáték formájában sajnos már nem tudták megismételni a TT Games srácai.

Az év elején került mozikba a LEGO-kaland folytatása, amit meglepő módon nem a premierrel egy időben, hanem kisebb csúszással követett az ilyenkor szokásos és kötelező játékadaptáció. A végeredményt látva talán nem véletlenül döntött így a Warner Bros., a játékkal eltöltött órák alatt ugyanis végig úgy éreztem, mintha a TT Gamesnek már a könyökén jönne ki az egész építőkockás univerzum, és már a kötelező, rutinszerű dolgokat sem voltak hajlandóak értékelhető formában megvalósítani. Pedig az alapanyag, a februárban bemutatott második rész nemcsak karaktereivel, de történetével és az első részt idéző hangulatával feldobta a labdát, a stúdiónak pedig csak le kellett volna csapnia azt. A játékváltozat azonban hiába játszódik a filmbéli univerzumokban és hozza vissza a jól ismert szereplőket, az összecsapott játékmenetnek köszönhetően a hangulatot már nem sikerült visszaadni.

A TT Games ugyanis úgy döntött, hogy a filmbéli univerzumok közötti utazás kitűnő táptalaj ahhoz, hogy a Minecraft-szerű LEGO Worlds alapjaira építsék fel a saját LEGO-kalandjukat. És ez akár működhetne is, de ehhez az is kellett volna, hogy a játékmenet is igazodjon a koncepcióhoz, arról nem is beszélve, hogy a totálisan kihalt világok, a küldetések és kihívások ötlettelensége, valamint önismétlődése nem hat támogatólag a szabadságérzetre, a LEGO által mindig is hirdetett kreativitásra. Ez nem azt jelenti, hogy nem kapunk free roam-élményt, vagyis a különböző rendszereket járva szabadon bejárhatjuk a helyszíneket, csak ott érdemi teendőket, feladatokat egyszerűen nemigen fogunk találni. Közben pedig a fősodor és a különböző mellékküldetések sem nyújtanak vérnyomást megemelő izgalmakat, ami egész egyszerűen oda vezet, hogy gépiesen haladunk előre az ötlettelen feladatokkal, amelyeknek az a végkimenetele, hogy újabb és újabb világokat nyissunk meg, ahol aztán újabb és újabb LEGO-társakat menthetünk meg.

Persze közben rengeteg gyűjtögetnivalóba botlunk majd bele, hiszen a szokásos, építéshez szükséges színes kockák mellett különböző dobozokat is nyitogathatunk, amelyek értékes relikviákat rejtenek. De ezekben hiába találunk tervrajzokat, új épületeket, új, játszható karaktereket és kiegészítőket, a játék egész egyszerűen nem kényszerít rá, hogy kreativitásunkat kiélve egyáltalán igénybe vegyük bármelyik megszerzett újdonságunkat is. Például eltűntek az olyan feladványok, amikor a játszható LEGO-figurák különböző képességei jelentették a megoldás kulcsát, de az is eléggé lehangoló, hogy a kalandunk során szerzett kiegészítők, mint például a fényképezőgép vagy a szkenner alapvetően nincsenek jobban kihasználva.

Maga az építkezés is meglehetősen nehézkes, gombok egész sorát kell előzetesen nyomkodnunk, mire sikerül a megfelelő menüből kiválasztanunk a megfelelő kütyüt vagy épületet, ráadásul ahogy haladunk előre a játékban, úgy szerzünk meg egyre több tervrajzot és minket segítő cuccot, így az azok közötti navigálás csak nehezebb és nehezebb lesz. Szerencsére a bossfightok sokkal változatosabbra sikerültek, ráadásul itt nagyon ötletes megoldásokkal találkozunk, ahol vertikálisan is alaposan kihasználták a játékteret az alkotók, így komoly monstrumokkal is meg kell majd vívnunk, ahol a kisebb kreatív megoldások mellett harcra és platformtudásunkra is szükségünk lesz.

A TT Games érthető okokból nem akarta követni az első LEGO-kaland játékváltozatának megoldásait, egész egyszerűen azért, mert a folytatásban a sok-sok univerzum közötti utazás lehetőséget adott számukra, hogy a LEGO Worlds alapjait bevetve, az elmúlt 14 évben megjelent epizódok elemeit összecsipkedve alkossanak egy nagy masszát. Ebből végül egy teljesen jellegtelen, üres, önismétlő kaland lett, ami ráadásul a film egyébként még mindig jópofa humorát, hangulatát sem tudta visszaadni. Ebben a játékban bizony már semmi sem szupi-szuper.

A The LEGO Movie 2 Videogame PC-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switchre jelent meg. Mi PlayStation 4 Pro konzolon teszteltük.

2.
2.
georgehammer
Elég nagy lehúzás, tulajdonképpen egy lego worlds DLC-t adnak el új játékként, érdekes módon a steamben meg is jelenik egy DLC automatikusan, szóval az a gyanúm, hogy ez nem csak lényegében van így.. A kislányomnak amúgy tetszett.
1.
1.
xICEMANx
Negatívumok:
"Itt már semmi sem szupi-szuper"
:))))))) ezen jót nevettem... ötletes volt :))
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...