Neo Cab teszt

Link másolása
A Chance Agency névre hallgató fejlesztőcsapat első játéka a közeljövőbe kalauzol el minket, ahol az egyik utolsó hús-vér ember által irányított taxi sofőrjének kalandjaiba csöppenhetünk bele.

Képzeljünk el egy megavállalatok által manipulált automatizált világot, ahol az emberek csak a szabadság illúziójában élnek, és már azt is megkérdőjelezed, hogy a taxisofőr valódi hús-vér ember-e, vagy csak egy android. Ebbe az érdekes jövőképbe csöppenünk bele a kezdő Chance Agency által fejlesztett Neo Cabet elindítva, aminek a sztorijában minden megvan ahhoz, ami egy jó sci-fi thrillerhez kell.

A játék főszereplője Lina, aki az egyik utolsó valódi személy által irányított taxi sofőrje. A történet elején a neonfényben úszó Los Ojosba érkezik, hogy összeköltözzön rég nem látott barátnőjével, az első találkozó után azonban a lány felszívódik. Így Lina kénytelen éjszakánként az utcákat járni, egyrészt hogy kiderítse, mi történt a barátnőjével, másrészt hogy megkeresse a napi betevőt.

A Neo Cab csúnyán fogalmazva egy történet-orientált taxiszimulátor, de a játékban inkább a cselekményen, semmint az interakción van a hangsúly. Lina nappal pihen, esténként pedig a város utcáit rója, hogy utasokat találjon. Los Ojos térképéről a Neo Cab alkalmazásban mi választhatjuk ki, hogy melyik kuncsaftot vesszük fel, a járművet azonban nem mi irányítjuk, csak az utassal való beszélgetésbe szólhatunk bele.

Az utak során, ha ügyesen bánunk a szavakkal, a kuncsaftjaink szívesen megosztják a saját kis személyes történetüket, melyekből megismerhetjük a játék világának a működését, de ezek segítségével halad előre Lina személyes sztoriszála is. A párbeszédeket mi irányítjuk, eldönthetjük, hogyan válaszoljunk az adott személynek, ha pedig szórakoztató társaságnak bizonyultunk, akkor magasabb értékelést zsebelhetünk be az út végén.

Itt jön képbe a játék menedzselős része, ugyanis a történetet előre lendítő személyek felszedéséhez általában 4-5 csillagos átlagértékelésre lesz szükségünk, azaz az előrehaladást akadályozzuk, ha nem viselkedünk megfelelően. Emellett természetesen a teljesített fuvarok után pénz is jár, melyet az autó tankolására kell fordítanunk, valamint a nappali szállásunkat is ebből álljuk, mivel barátnőnk eltűnésével fedél nélkül maradtunk. Ez a menedzselős rész jópofa, de azért nem fogunk Civilization-játékokat megszégyenítő módon stratégiázni a pénzügyeinkkel, egy kis figyelemmel általában jól elleszünk.

A hangsúly tehát a sztorin és a karaktereken van, ebből a szempontból pedig jól teljesít a Neo Cab. Nagyon tetszett a játék világa, még ha ez az óriásvállalatos összeesküvés nem is túl eredeti. A karakterek hitelesek és jól felépítettek, a főhősnő pedig nagyon szimpatikus az első pillanattól kezdve, ritkán látni ilyen jól megírt, hihető emberi tulajdonságokkal felvértezett szereplőket játékokban.

A játékban a párbeszédek során eldönthetjük, hogy miként állunk hozzá az adott szereplőhöz, de a Telltale-játékokhoz hasonlóan ezek a döntések sajnos túl sok mindent nem befolyásolnak. A saját történetünkre talán azzal vagyunk a legnagyobb hatással, hogy milyen utasokat választunk. Ha valaki szimpatikus, a sztori során később is fuvarozhatjuk őket, így pedig újabb fejezeteket ismerhetünk meg a saját történetszálukból. Mivel a lehetőségeink és erőforrásaink korlátozottak, így mindenkire nem lesz idő elsőre, de azt azért nem mondanám, hogy más történetet kapunk, ha újra nekiugrunk a játéknak.

A Neo Cab kis költségvetésből készült, ez pedig a grafikáján látszik meg a legjobban. Bár a cel-shaded, szintén a Telltale-címekhez hasonló látványvilág nem ronda, technikailag azért elmaradott. Főleg az arcmimika gyenge, de a város is lehetne részletesebb. Szerencsére a hangulat azért így is a helyén van, fülhallgatóval játszva a kiváló (bár picit talán túl gyakran ismétlődő) soundtracknek köszönhetően könnyen odaképzelhetjük magunkat Los Ojos színes, de mégis sötét városába.

A kis költségvetésnek hála azonban a játék ára bőven a budget kategórián belül marad - PC-n és iOS-en legalábbis. Steamen alig több, mint 12 euróért már beszerezhetjük a taxis történetet, ha pedig rendelkezünk Apple Arcade-előfizetéssel, iOS-re ingyen is letölthetjük. Switchen a 20 eurós ár már talán picit sok érte, de egy akcióban mindenképpen jó vétel lehet, ha kedveled a történet-orientált játékokat.

A Neo Cab tehát a hangulata és karakterei miatt mindenképpen egy ajánlott alkotás. Habár kidolgozottságban érthetően elmarad a kategória nagyágyúitól, mint például a Quantic Dream játékai, az alapokat jól összerakta a fejlesztőcsapat - főleg, ha hozzátesszük, hogy az első játékukról van szó.

A Neo Cab PC-re és Nintendo Switchre jelent meg, illetve elérhető az Apple Arcade kínálatában is. Mi Switchen teszteltük.

2.
2.
delphijos
#1: Azért ezek a kommentek is baromi unalmasak egy idő után...
1.
1.
Mortis
Vajon elègsèges az lgbtq+ reprezentáció? Merem remèlni, hogy igen
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...