Call of Duty: Modern Warfare teszt

Captain Price visszatért, és magával hozta az évtized eddigi legjobb Call of Duty-epizódját. Izgalmas történet, hatalmas csaták, és hajmeresztően sűrű akció várja a játékosokat. Az egyetlen kérdés, hogy lehet-e még mindezt fokozni.

Kommentek

#45
#44: A Halo 3 azért szebb volt, a Gears of War bár nem fps de az is körökkel szebb volt.
#44
#34: Igen de csak pc re konzolon ez volt a legszebb
#43
#33: Én? Pedig én pont a szubjektivitást próbálom hangsúlyozni. Nem azt mondom, hogy nincsenek hibái, csak azt, hogy valszeg az írónak ennyit ért a játék, mivel nincs egyetemleges pontozási rendszere a játékoknak.
#42
#26: Egyébként meg azt mondod, hogy nem lenne informatív, minden évben mogorván rányomni a 6 pontot a CoD-ra. De hogyan informatív rányomni a 8-9 pontot, ha egyszer a pontozás semmilyen szinten nem összevethető a pontszám a játék értékével? Egy tesztet megnyitó játékos legyen parafenomén, hogy tudja, hogy a Mass Effect: Andromeda azért 7.5 pont, mert az első részre 8.5-öt adtatok, a Greedfall meg azért 7, mert az csak egy AA euro jank marketing nélkül és úgysem fognak miatta reklamálni. Ettől ha valaki egy fps-t keres, akkor azt fogja látni, hogy az egyik magasabb értékelést kapott, mint a másik.

Magad írod le, hogy ez a játék 6 pont volna, ha nem CoD volna a címe. Ha annyit érdemel, akkor kapja is meg a 6 pontot a +3 pont CoD bónusz nélkül.
#41
#26: A játék nem a franchise többi részével versenyez, hanem a játékipar egészével. Rányomni a 9 pontot, mert a középszerű korábbi részekhez képest fejlődött. Ha minden évben fixen rányomjátok a 9 pontot, az sem kritika, mert fals képet ad, hogyan is áll a játék által adott élmény és érték a piac egészéhez képest.

Ráadásul mindig a nagy, felhypolt AAA címekkel vagytok ilyen nagyvonalúak, hogy önkényesen megteremtetek nekik egy kategóriát, amin belül kijelentitek, hogy reális a 8-9 pont. AA címekre simán rányomjátok sokkal kisebb és kevesebb hibáért is a 6-7 pontot.
#40
Ennyi negatívum mellett tényleg eléggé röhejes a 9 pont, mivel ezek nem apróságok, hanem hatalmas hibák. A Battlefield 1 közel se kapott ennyi, és ennyire komoly negatívumot, még is ugyan ennyi ponton áll, ez miért van?
#39
#35: Ha nem lehet full eredeti ötlet alapján totális gameplay hibamentesség mellett bármiféle glich nélküli játékot csinálni, akkor irreális ezt elvárni a 10 ponthoz.
#38
#28: +1
#37
#5: +1
#36
#24: Csúcs. Az... Már néz úgy ki mint a Battlefield 3... :)
#34
#24: 2007-ben a CoD mint grafikai csúcs? Akkor jelent meg a Crysis.
#33
#31: "Vicc, hogy az emberek megpróbálják megmagyarázni, hogy mi a jó másoknak és mennyire."

Te most épp ezt teszed. A leírt problémák pedig rohadtul nem szubjektív dolgok hanem valós problémák ami miatt nevetséges ezt a részt ennyire felértékelni. Mindig van akinek baromira tetszik az aktuális rész, de ettől még a problémák maradnak és a játék nem érdemel kiemelt pontszámot annak fényében hogy képtelen egy 12 évvel ez elötti rész szintjét elérni.
#32
#31: Részemről szó sincs ilyesmiről, csupán a pontozási rendszert nem sikerül megértenem. Nincs azzal baj, ha valaki szereti a Codot. Én is szeretem egyébként...
#31
#30: Igazad van, mert a codba több 100 órát bele lehet tenni unalom nélkül, míg a többibe... :/
Mikor fogjátok fel, hogy szubjektív dolgokról beszéltek?
Nekem pl az uncharted, az rdr, a gta max 5 pontot érnek, bármenyire is rendben vannak, nem nyújt egyik sem akkora élvezetet mint egy cod.
Megjelenés óta tolom napi több órát a multit, megfelelő mértékben változott az előző részekhez képest, hozza amit kell, nincsen semmi ellenérzésem, ergo nekem ez a játék lazán 10 pont.
"...ha a tartalmat nézzük egyiknek sincs a közelébe." Mert nem is kell, olyan gameplay-t kell nyújtson, amit az ember nem tud megunni hosszú órák után sem. Nem is akar versenybe szállni tartalomügyileg egyik felsorolt játékkal sem.
Aki szereti a multiplayer shootereket, annak esélyes, hogy bejön. Ennyi.
Vicc, hogy az emberek megpróbálják megmagyarázni, hogy mi a jó másoknak és mennyire.
#30
Régebben megbíztam a Gamekapocs pontozásában, mert reális volt. 9 pontot kaptak az olyan játékok, amik szinte tökéletesek voltak, amikkel hosszú órákon át szórakozhattál. A Modern Warfare 1-2-3 is ilyen volt például, vagy az Assassin's Creed 3 vagy esetleg a Mortal Kombat. 10 pontot nagyon ritkán kaptak játékok. Olyanoknak járt, amikből generációnként csak egy születik. Pl. Uncharted 2, Metal Gear Solid 4, Gta 5, God of War 1. Azóta valamiért lejjebb mentek az igények. Pedig továbbra is van Red Dead Redemption 2, Metal Gear Solid 5, Uncharted 4, Az új Spiderman játék, Last of us stb. És ezek mind majdnem egyforma pontozást kaptak, mint az új Cod. Pedig ha a tartalmat nézzük egyiknek sincs a közelében.
#28
#26: Amit írsz az nem egy mentség arra miért ne legyen lepontozva hanem pont egy ok arra miért ultragáz hogy ezek a hibák hosszú évek alatt nem lettek orvosolva...
Az a baj hogy egyik pont sem reális amiket felsoroltál. 6-7 pontnál az mw3 óta egy Cod sem ért és már ott is durván rezgett a léc. Az utolsó valamirevaló Cod amiben a single mellett a multi is bajnok volt, az aCod4. Na ARRA reális a 9 pont. Ez az új rész kampányban lehet hozza azt a szintet. Multiban továbbra sem, pláne amíg továbbra sincs rendes ping, pingre limitált szerverek, fos még mindig a hitreg, és továbbra sincs dedikált szerver támogatás ami a legtöbb online problémát orvosolná és amin normális közösségek kialakulhatnának.
#27
#26: Anno az NFS Carbon- ra mondtuk, hogy autós játéknak nagyon jó, de NFS-nek szar. (Azóta tudjuk, milyen lejtmenetben van a széria..) Viszont ez a logika azóta reciprokára fordult, és most azt mondjuk, hogy military shooter-nek szar, de Call of Duty-nak jó. Ez is mutatja mennyire alacsonyan van az igény küszöb, a sorozattal kapcsolatban. Csodálatra méltó
#26
Csak, hogy eloszlassam a kételyeket, nem fenyegettek meg az Activision verőemberei a pontozás miatt... :)

Ahogy egyébként a cikkben leírtam, mint önálló alkotás, amit a videojátékok teljes spektrumával szeretnénk összevetni, nyilván nem érdemli meg a 9 pontot a sok-sok negatívum miatt. Ha viszont a Call of Duty-franchise-t nézzük csak, és azon belül szeretnénk pontozni, akkor el kell ismernünk, hogy a legtöbb hiba (és olyan dolog, amit ti is írtatok, hogy nem tetszik nektek) nem csak ebben a részben érhető tetten, hanem az utóbbi években szinte mindegyikben. Ha most ezek miatt minden évben bedühödünk, és fixen mindig rányomunk egy 6 pontot, akkor az nem kritika, és ti is pórul jártok vele, mert nem is informatív. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a korábbi részek értékelésével konzekvens módon pontozom az idei epizódot. Ha a CoD: WW2-re például 8.5 pont ment, a Black Ops 4-re pedig 8, akkor teljesen reális az ideire 9-et adni, mert a számtalan újítással, a fejlettebb technológiai háttérrel és a saját hősökre építkező singlével egyértelműen nagyobb az évenkénti előrelépés, mint szokott. Ilyen közel talán még sosem kerültünk egy 10 pontos Call of Duty-hoz az elmúlt évtizedben.