Heti száz óra munka - a játékipar árnyoldala

A CD Projekt RED januárban jelentette be, hogy méreteset csúszik a Cyberpunk 2077. A játékosok egész jól fogadták a dolgot, elvégre a “jó munkához idő kell”, a csapat munkatársai azonban egyáltalán nem lélegezhettek fel a hírek hallatán.
  • Írta: fojesz

Kommentek

#31
Volt egyszer egy főnököm, elvárta hogy napi 12 órát dolgozzam, mondván, ha lesz pénze, kifizeti. Mondom neki, én vasárnap (igen, vasárnap, jól olvassátok) csak 6 órát dolgozom, hogy legalább 1x a héten legyen erőm a csajommal foglalkozni. Erre azt mondta: a vasárnap is ugyanolyan nap, mint a többi, vegyem tudomásul :D
Most már csak röhögök,, de akkoriban kurvára megviselt a dolog. Na, lényeg az, hogy gyakran "nem tudott" fizetni, összegyűlt kb 300 ezer ft tartozása felém (persze, a többi kollegámnak is tartozott) és gondolom azt hitte, ezzel sakkban tart. Én meg jól otthagytam a faszba, a pénzem meg bassza meg.
Na, tehát a cégtulajdonosok bekaphatják. De azért az alkalmazottak is a sarkukra állhatnak néha!
#30
#28: Minden szavaddal egyetértek.
@Mortis: szintén
#29
#25: Szomorú mikor egy kèkgallèros annyira elvakult gyűlölettel, hogy 'nem tudja sajnálni' azokat akik pár èvvel többet tudták a seggüket az iskolapadban tartani S ezèrt egèsz èletükben sokkal jobb èletszínvonalra számíthatnak mint ő. Brühühüh
#28
#26: Szerintem nincs igazad. Én is szoftverfejlesztőként dolgozom, valóban a az áltlagnál jobb fizetésért. Azért elég fárasztó hogy sokszor úgy tekintenek az emberre mintha 0-24-ben bevethető lenne ( a munkaidő mellett a többi mintha "készenlét" lenne ). Ha úgy adódik, és végigdolgozom egy szombatot, senki le se szarja. Senkitől se várom el hogy "sajnáljon", és nem is kell. Ettől még a probléma valós. Azon meg nem értem miért csodálkozol hogy egy játékos oldalon miért nem a Tesco-s árufeltöltőkről van cikk, természetesen senki se mondja hogy más munkáknál nincs ilyen, nincsenek "kiemelve", csak itt milyen szakmáról kéne beszélni ???

"Az meg hogy ki milyen munkaszerződést ír alá az ő dolga."

Ezt nem egészen értem, most vagy rettenetesen naív vagy, vagy tényleg nem tudom mit akartál ezzel mondani.... Szerinted a "kihasznált" embereknek ez benne van a munkaszerződésében ????

"Persze persze,szétkürtölik."

Hát ez is nem tudom valami cinikus "lenéző" duma akart lenni, pedig pont ez van. Ha nem tapasztaod a bőrödön ( olyan a munkát, stb... ) akkor örülj neki.

Szerintem nem azért született a cikk hogy most mindenki otthon sirdogáljon a programozók sanyarú sorsa felett, és arról sincs szó hogy kizárólag ebben a szakmában lennének visszaélések. De cinikusnak se kell lenni. Ezzel az erővel tanárokról vagy egészségügyi dolgozókról szóló hasonló cikk se legyen, elvégre "tudták mi vár rájuk", miért ezt választották, nem ?
#27
#25: Hagyd, valami fátyolon keresztül látja a világot, ezt már többször bizonyította.
#25
#20: Ritka ellenszenves egy figura vagy. :) Tehát azért mert valaki nem keres rosszul, már nincs joga a pontos kifizetéshez és a kiégés nélküli, kiegyensúlyozott élethez. :)
#24
#23: Kicsit más fejlesztőként, meg pl. árufeltöltőként annyit dolgozni. Felesleges is összehasonlítani.
#23
#5: Ezekkel az átlagosan 45-48 óra heti munkákkal úgy dobálóznak,mintha soha senki nem dolgozott volna annyit.
#22
Dolgozzatok rabszolgák!
#21
Tényleg érdekes cikk lett, grat! Annyival kiegészíteném, hogy a játék tervezési fázisában nagyon sok grandiózus ötlet van terítéken, amiknek a jelentős részéről le kell mondani a kevés idő/hiányos technika miatt. Ami szerintem nagyon szomorú, hiszen így sose kapjuk meg azt a játékot olyan formában, amilyennek valóban elgondolták. Meg a MediaMolecule szerintem a legnagyobb crunch-ellenző fejlesztőcsapat, fura, hogy nem említettétek meg.
#19
Komolyan néha elcsodálkozom, hogy gondolkodnak emberek. A kiégés valós probléma, ami nekünk elég nagy hátrányt okoz. Azok a játékok, amelyek szívvel lélekkel készülnek eltűnnek és már csak egy olyan játékokat kapunk, ami a trendeknek megfelelő anélkül, hogy benne lenne az a plusz, amit miatt szeretjük a kedvenceinket. Igenis probléma, hogy heti 6 napot 12 órát dolgozik, azután meg mehet melegebb éghajlatra. Erre jön még a játékos társadalom kritikája is. És ezzel a mentalitással, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is nem értek egyet. Nem kell ilyennek lenni ennek a pop szakmának, ha tudunk rajta változtatni és van is rá igény. Gondolom a dollármilliókból, amit nyereségként elkönyvelnek, lehet más munkakörülményeket és fizetéseket teremteni, illetve több dolgozót felvenni, azt viszont valós problémának gondolom, hogy 15 emberből 7 valóban kidolgozza a belét a másik nyolc meg a 12 óra alatt 5 órát tölt valós munkával, ahogy minden más szakmában.
#18
#17: Te nem ismersz ilyen embereket én igen ;) Ez egy undorító belterjes szakma.
#16
#15: Persze sajnálni nem kell, mert ha valaki hagyja magát kihasználni megérdemli, tanuljon ki mást, változtasson a sorsán.
De ez akkor se legyen már normális hozzáállás és magatartás, hogy kihasználják ezek a gusztustalan emberek a helyzetüket és a munkaerőre "majomként tekintsenek.
#15
#14: Amiért nem kapsz fizetést az igenis rabszolgamunka.
Most magyarországon próbálj meg találni egy olyan segédmunkást akinek nem fizeted ki rendesen a napját, úgy ott hagy csak a port látod utána.
Füghgetlenül a fizetés nagyságától, ha nem fizetnek a munkádért és azzal fenyegetnek, hogyha ez neked nem tetszik akkor kirugnak, akkor az igenis rabszolgatartás. És most lehet jönni azzal, hogy akkor elmegy egy másik játélkfejlesztő céghez dolgozni, de az meg nem fog sikerülni, mert a vezetők gyorsan szétkülrölik egymásnak, hogy ez egy "problémás" ember és innentől kezdve vége van a dalnak....
#13
hát..én tanárként hétfőtől szombatig 12 órát dolgozok, és 220 ezer forintos fizetésért. szóval megértem milyen ez, mikor kezdtem akkor az első hónapban 9 kilót fogytam, de mostanra már megszoktam ,már amennyire ezt meg lehet szokni ezt a kb lich létet,szóval átérzem az ő helyzetüket
#12
#11: Aki tanult az miért ne kereshetne többet? Többet szívott a suliban, még jó, hogy nem annyit keres mint amennyit egy fele annyit tanult ember. Bár ewz elöbbi hozzászólásomra hívatkozva nem feltétlenül tükrözi a keresett a rengeteg tanulást.