Moving Out teszt

  • Írta: Shifty
  • 2020. május 4.
Link másolása
Miután sikeresen helytálltunk a konyhában a családdal, itt az ideje, hogy megmutassuk, költöztetőkként sem vallunk kudarcot! A Moving Out ráadásul már a kisebbeket is igyekszik bevonni a virtuális családi vállalkozásba.

A költözés egy stresszes dolog. Hiába vagy izgatott, amiért új lakásba vagy házba teszed át a székhelyedet, ahogy közeledik a költözés napja, egyre inkább az aggodalom lesz rajtad úrrá. Mindent a lehető legaprólékosabban be kell dobozolnod, előkészítened, aztán amikor begördül a költöztetőautó, akkor bizony könnyen elhatalmasodik az emberen a pánik. Nem hagyunk itt semmit? Vajon minden bútor felfér majd az autóra? Ugye útközben nem törnek darabjaira a nagymamától örökölt gyönyörű étkészletek?

A jó hír az, hogy a Moving Outban ezzel nem kell foglalkoznod, Packmore lakossága ugyanis felbérelte a Furniture Arrangement and Relocation Technician, rövidítve a F.A.R.T. költöztetőcéget, aminek te éppen az egyik frissen toborzott munkatársát alakítod. A feladatod, hogyha a lakosok költözni akarnak, akkor ott teremj és kívánalmaiknak eleget téve kipucold a lakásukat, a teherautóra felpakolt bútorokkal pedig útnak indulj az új álomotthonukhoz. Mindezt lehetőség szerint a lehető leggyorsabban, különböző kihívások teljesítése mellett tedd meg. Szerencsére nem kell egyedül emelgetned a nehezebb bútorokat, a Moving Out ugyanis az Overcooked!-sorozathoz hasonlóan a couch co-op zsánerben igyekszik helytállni, méghozzá nagy sikerrel.

Ebben vastagon közrejátszik a játékban bekapcsolható Assist mód is. Az Overcooked!-játékok báját a pályák generálta káosznak, az egyszerre több alkotóelemből álló ételek harmóniában való előkészítésének és felszolgálásának köszönhettük, azonban az Overcooked! kegyetlenül büntetett is a hibáinkért, így a partik legújabb nélkülözhetetlen kelléke gyakorlatilag kizárta azokat, akik nem mozognak otthonosan a játékvilágban. Tesztalanyunk Assist módja ezt a csorbát küszöböli ki, segítségével ugyanis azok is könnyen a kanapéra huppanhatnak és kontrollert ragadhatnak, akik eddig esetleg idegenkedtek az ilyesmitől. A játékbeli rásegítés bekapcsolásával nem csak a nehézséget lehet skálázni, de a teherautóra felpakolt bútorok is eltűnnek, így nem kell azzal vacakolni, hogy minden lecipelt darab felfér-e a platóra. Növelhetjük a teljesítési időlimiteket, de ami a legjobb, hogy az alapvetően csak két költöztetővel mozgatható kanapékat, hűtőket, ágyakat ilyenkor egymagunk is elbírjuk.

Nem, ettől nem lesz pofonegyszerű játék a Moving Out. Ez tényleg csak azt a célt szolgálja, hogy könnyebben ültesd le a tévé elé a kisebb gyerkőcödet, a barátnődet, esetleg a szüleidet. A költöztetés ugyanis még így is piszkosul nagy kihívás tud lenni, méghozzá két tényező miatt. Egyrészt a játékban nagy szerep jut a fizikának. Ez néha mondjuk inkább zavaró, mert simán el tudjuk torlaszolni egy fellökött nyugággyal az ajtót, ami egy alapvetően az idő elleni kihívásra kihegyezett játékban tud fejvakarós pillanatokat eredményezni. Az is nehezíti a dolgunkat, amikor törékeny tárgyakat tartalmazó dobozokat kell cipelnünk, vagy ami még jobb, csak dobni tudjuk a társunknak, aki reményeink szerint aztán el is kapja azokat. Ha mégis összetörne valami, nincs büntetés, újra megjelenik az adott tárgy, de rengeteg időt veszítünk, így kisebb eséllyel pályázunk a fényesebb plecsni megszerzésére is.

A másik nehézséget maguk a helyszínek kialakítása nyújtja. Először csak egyszintes lakásokat kell kirámolnunk, de aztán később képbe kerülnek a többemeletes családi házak, és egy medence vagy egy szűk folyosó, forduló is könnyen meg tudja kavarni a dolgokat. De előfordul, hogy a teherautóval csak az út túloldalán tudunk leparkolni, így egy autóforgalomtól hangos útszakaszon átvágva kell felpakolnunk a költöztetőautóra, míg máskor egy vészlandolást végrehajtó repülőről kell kidobálni különböző játékgépeket.

Amit fel lehet róni a játéknak, az egyrészt a rendszeresen visszatérő framerate-esés, ami ha nem is vágja haza az élményt, de azért bőven ad okot a bosszankodásra. Sajnos kimaradt belőle az online kooperatív mód, illetve a családbarát koncepció ellenére nekem azért hiányoztak belőle az Overcooked! összetettebb, kaotikusabb momentumai. Itt nem kell a beérkező rendelésekre és azok sorrendjére koncentrálni, és dinamikusan változó pályák sem igen köszönnek vissza, így végső sokkal könnyebb dolgunk van. Jó lett volna, ha kicsit továbbgondolja a koncepciót a Moving Out, ehelyett úgy áramvonalasították azt, hogy inkább kommerszebb irányba terelték az alapokat. Ami nem baj, csak a keményvonalas költöztetőkre is gondolhattak volna.

De ez semmit sem von le az érdemeiből. Végtelenül aranyos, humoros körítéssel tálalt, családbarát játékot kaptunk, amit kortól függetlenül bátran lehet mindenkinek ajánlani. A nagyok a 90-es évekbeli utalásokon fognak jókat mosolyogni, a kicsik pedig a gyerekes körítésen kacarászhatnak nagyokat.

A Moving Out MacOS-re, Nintendo Switchre, PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi PlayStation 4 Prón teszteltük.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...