Mafia II: Definitive Edition teszt

Link másolása
A Mafia-sorozat évek óta tetszhalott állapotban várta a sorsát, idén azonban odatette magát a kiadó, és a klasszikus első rész teljes remake-elése előtt a második és harmadik epizód is kapott egy-egy felújított kiadást.

Hatalmas várakozás előzte meg anno az idén tízéves Mafia II megjelenését. A fejlesztők nehéz helyzetben voltak: a már akkor is kultuszcímként emlegetett első epizód után lehetetlen volt megfelelni egyszerre a rajongóknak, valamint a modern kori elvárásoknak is, és ezen az sem segített, hogy a hosszúra nyúlt fejlesztési idő miatt rengeteg ötletet, játékelemet és mellékszálat kellett kivágni a játékból. A végeredmény egy kissé összecsapott, befejezetlen, ám tagadhatatlanul hangulatos produktum lett, mely így a játékosoktól és a kritikusoktól is kapott hideget-meleget.

 

Így lassan tíz évvel a megjelenés után azonban úgy tűnik, hogy a Mafia II minden bűnét megbocsátották a rajongók. Ez részben köszönhető természetesen a nosztalgiának, mely jótékonyan szépíti meg a legkellemetlenebb emlékeket is, valamint a pár évvel ezelőtt megjelent Mafia III-nak, amit azóta is a sorozat legrosszabbul sikerült darabjaként gyűlölnek a rajongók. Kiváló hangulat ide, szép emlékek oda, a Mafia II nem volt hibátlan játék, a Definitive Edition bejelentésekor pedig azért picit reménykedtünk, hogy faragnak Vito Scaletta kalandjain.

A játék legnagyobb erőssége még mindig a hangulat, és ezen, ha egy hangyányit is, de sikerült a megszépített grafikai motorral túlteljesíteni az alapverziót. A textúrák láthatóan élesebbek lettek, valamint a bevilágításon is sikerült javítani. Több helyen átdolgozták az effekteket, hogy azok valóságosabbnak tűnjenek: a hóval beborított utcák például határozottan jobban néznek ki, de a fény-árnyék hatások is mutatósabbak a kontrasztosabb képnek köszönhetően. Természetesen a felbontást is felhúzták, így búcsút inthetünk a mosottas képnek, amit anno az előző generációban láthattunk. A bevezetőkben előszeretettel mutatják nagytotálban a karaktereket, így mindenképpen örömteli hír, hogy a karakterek nagy részét is sikerült átemelni ebbe a generációba. Habár az arcjáték elmarad a mai sztenderdektől, azért az eredeti mellé rakva határozottan jobban mutatnak a szereplők.

Sajnos az amúgy elég korrekt grafikai tuning szépségeit tönkreteszi a borzasztó konzolos optimalizálás. Nagyon kevés játékkal találkoztam PS4-en, ami ennyire rosszul futott volna: általában véve tartja a 30 fps-t a játék (bár illett volna megpróbálkozni a 60 fps-sel…), de a városban kocsikázva hihetetlen szaggatásokban volt részem. Az elején konkrétan nem tudtam az autót egyenesben tartani, annyira rángatott a játék a város egyes részein. Ehhez jön hozzá, hogy bugokból is sokkal több van, mint amennyire emlékeztem. Az Assassin’s Creed: Unity horrorisztikus grafikai hibáihoz hasonló csúnyaságokkal találkoztam többször is, de a főmenü jobb felső sarkában megjelenő ikonok is képesek „baragadni a képbe”, eltüntetni őket pedig csak a játék újraindításával lehetséges. Jól példázza, mennyi figyelmet kapott ez a kiadás, hogy a főhős feje átlóg az egyik alapruhához tartozó kalapon nevetségessé téve ezzel az összes átvezetőt.

Mafia III: Definitive Edition

A teljesen újraalkotott első és a felújított második rész mellett a harmadik Mafia-játék is kapott egy kis odafigyelést. A sorozat aktuálisan – egyébként joggal – utált darabja sajnos nem lett jó játék az új verzióval sem, bár a Definitive Edition ez esetben minden platformon ingyen jár az alapváltozat tulajainak. Gyakorlatilag ingyenessé tették a DLC-ket, PS4-en pedig elérhetővé vált az egyébként borzasztó és kerülendő Xbox One X-es HDR-támogatás. Hatalmas figyelmetlenségről árulkodik azonban, hogy a beszámolók szerint valamilyen oknál fogva a pár évvel ezelőtt megjelent, erősebb konzolokhoz kiadott patch jótékony hatásai eltűntek – állítólag már keresik a hiba okát.



Hozzá kell azonban tenni, hogy a fenti hibák nélkül sem lennénk igazán megelégedve a Mafia II definitív változatával. Bár a játék története érdekes, sajnos továbbra is erősen érződik rajta, hogy anno kivágtak belőle komplett felvonásokat, karaktereket és mellékszálakat. A szereplők motivációi néha egyik pillanatról a másikra változnak meg, így pedig hatalmas következetlenségeket kreálnak a cselekményben. A főhős és barátja mai szemmel nézve pedig már annyira antipatikus, hogy kifejezetten ellenük szurkol a játékos. Ha már rászánták magukat az első játék teljes újrakeverésére, igazán összeránthatták volna a régi arcokat a Mafia II fejlesztőcsapatából, hogy dolgozzák át olyanná az újrakiadást, amilyennek eredetileg is szánták a játékot.

A játékmeneten érződik talán a legjobban az, hogy eltelt tíz év az eredeti megjelenés óta. Az unalmas ide-oda kocsikázás még elment az előző generációban, a mai játékok mellett azonban nagyon csúnyán elvérzik. A lövöldözés borzasztóan „pécés”, kontrollerrel kínszenvedés minden tűzpárbaj, illett volna ezen faragni picit a felújított változatban. A küldetésstruktúrát már akkoriban is sokan kritizálták, ma azonban már elfogadhatatlan, hogy a játék közepén egy misszió abból áll, hogy elkocsikázunk A-ból B pontba, majd onnan C-be. A börtönös fejezet négy - egyébként elég gyenge - verekedős minijátékból és öt átvezetőből áll - a mai napig nem értem, ezt ki és hogyan engedhette meg egy ekkora játékban, és sajnos a Definitive Editionben is ott figyel vágatlanul...

Félreértés ne essék, kedvelem a Mafia II-t, és meghatározó élmény volt anno számomra is, de a játék hibái mellett egy pénzért is árult újrakiadás esetében nem lehet elmenni szó nélkül. PC-n érdemes lehet ránézni, mert ingyen hozzád vágják, ha rendelkezel az eredeti verzióval; konzolon azonban érdemes távolról elkerülni a felújított kiadást. A könnyes nosztalgiázás hamar elmúlik, az összegányolt port miatt pedig hamar észreveszed, mennyire rosszul öregedett a játék. Elvileg a második és a harmadik rész felújított kiadásával nem a Hangar 13 foglalkozott, kiszervezték egy kisebb csapatnak, ettől függetlenül azonban rossz ómen a Mafia-remake-kel kapcsolatban, hogy ezek az összetákolt, Definitive Editionként csúfolt csomagok átmentek a kiadó minőségellenőrein.

A Mafia II: Definitive Edition PC-re, Xbox One-ra és PS4-re jelent meg. Mi az utóbbi platformon, az alapgépen teszteltük.

Kapcsolódó cikkek

18.
18.
semike
#16: Erre én is emlékszem! Mindenki köpködött a 2.rész megjelenésekor aztán elrepült pár év és miket olvasok?!
A második rész milyen jó....Alapmű....stb...Bírom ezeket a dolgokat, amikor idővel minden megszépül:))))
17.
17.
xanatos0911
#16: Igen, teljesen igazad van. Viszont ma már nem a Mafia 1-hez mérik az emberek, hanem a 3-hoz ami ugye egy trágyadomb. Ennek megfelelően ugyan fura kikövetkeztetni, de az évek alatt valóban kvázi “javult” az emberek szemében a Mafia 2, köszönhetően annak, hogy a Mafia 3 mennyire borzasztó lett.
16.
16.
GAMEROD
Ugyanúgy félkész játék maradt, toltak rá egy ENB-t vagy reshadet. Meg amúgy rohadt érdekes hogy hirtelen mindenkinek tetszett a Mafia 2, közben úgy volt szar, meg botrányos ahogy volt. Emlékszek a megjelenéskori tesztekre, véleményekre. A közelébe se ért az első résznek, fele annyit tudott, meg úgy el lett kapkodva és egyszerűsítve benne minden. A kimaradt helyszínek szerepét pedig betöltötték gagyi arcade szint dlc-kkel.
14.
14.
xanatos0911
#13: Eredeti plusz reshade. Jobban jarsz szvsz.
13.
13.
Chrysh
Akkor mégis az eredetivel lenne tanácsos tenni egy próbát, vagy megéri várni, hátha kijavítják ezt?
12.
12.
#10: Remastereknél nincs pontszám, ugyan annyi pontos maradt, mint az eredeti anno.

Tessék itt az eredeti teszt:
https://www.gamekapocs.hu/cikk/1446/mafia_ii_teszt
10.
10.
A Fénybenjáró
Miért nem írtok pontszámot?
8.
8.
BorisMetod
Így tiszteli meg a take two a sorozatot és annak rajongóit. Szégyen.
6.
6.
hedzsooo
#3: Ennyi, mivel az eredeti brigádnak semmi köze az új Mafia 1-hez, én sem rendeltem elő. Perszek bízok benne hogy összességében, + ha pár patchel is de tisztességes felújítás lesz belőle...
3.
3.
DarkLord
Én beleízleltem mindkettő újrakiadásba. Hát a 2. rész jó volt úgy, ahogy volt nem éri meg ez a nagy gb mennyiség, míg a 3. rész szinte semmit se változott, de ott annyit nyertem, hogy a dlc-ket megkaptam ingyen pluszba a játék mellé, pedig csak az alap volt meg. Őszintén nagyon kíváncsi leszek ezután az első rész feltuningolása, hogy fog sikerülni. Bug bug hátán tuti lesz benne :D de talán, majd idővel kijavítgatják, hogy megfelelő állapotba kerüljön. Mindenesetre előrendelni nem merném :D
2.
2.
Clayman
Mivel megvolt a régi verzió, így jó érzés volt újra elovenni, de minden ami pozitív ebben a játékban az nem a felújításnak köszönhető, sőt... Javítottak kicsit a texturakon aztán nesze.
Azért a Mafia 3 Definitive is megér egy misét hogy 4evvel a kiadás után sem voltak képesek a bughalmazt kijavítani.
1.
1.
RangerFox
Borzalmas minőségű port Ps4-en.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...