NBA 2K21 teszt

Link másolása
Bár a valóságban az NBA Playoff még javában zajlik az orlandói buborékban, ez nem befolyásolja a 2K21 megjelenését, amely menetrendszerűen érkezett meg szeptember elején. Igaz, a valódi next-gen élményre még kicsit várnunk kell.

A 2K már korábban bejelentette, hogy ezúttal a next-gen változatra fognak igazán fókuszálni, azaz a jelen generációra megjelenő NBA 2K21 a korábbi epizód alapjait használja majd. Nos, ez végül annyira igaznak bizonyult, hogy szinte semmilyen különbséget nem találunk az elmúlt pár év epizódjai között, és bár pár finomítás és változás valóban történt, ez inkább nevezhető egy kibővített verziónak. Ennek ellenére megérkezett, szóval nézzük, miből élünk addig, amíg be nem futnak az új konzolok és velük együtt a kissé feláras verzió.

Játékmódok tekintetében semmi különbség nincs tavalyhoz képest, azaz bármikor nyomhatunk egy gyors meccset akármelyik NBA- vagy WNBA-csapattal, de a MyLeague opció alatt akár teljesen új ligaszabályok mellett vitézkedhetünk a parketten. Utóbbi egyébként rengeteg lehetőséget rejt magában, főleg a MyGM, amelyben akár egy teljesen új csapatot is létrehozhatunk a már meglévőek mellé. Ha azonban nem csapatvezetők, hanem sokkal inkább játékosok szeretnénk lenni, akkor irány a MyCareer, ahol megalkothatjuk virtuális énünket, akivel aztán a gimnáziumot és az egyetemet magunk mögött hagyva kell érvényesülni a nagyok között.

Ha valaki játszott az utóbbi évek bármelyik részével, akkor semmi újdonság nem fogadja majd a karakterkreálásnál sem. Miután kiválasztottuk, hogy milyen fizimiskával és tulajdonságokkal rendelkezzen hősünk, már indulhatunk is a suliba lenyűgözni a játékosmegfigyelőket. A sztori ezúttal sem nélkülözi a hivatásos színészeket, de a klisétengert és a kínos pillanatokat sem, szóval ha láttunk akárcsak egyetlen sportról szóló filmet, akkor semmin sem fogunk meglepődni.

Ahogy letudtuk felvezetőt és bekerültünk az NBA-be, kinyílik a világ, és megannyi lehetőség fogad minket. Elsőként ott van a strandos környezetbe költözött Neighborhood, ami a játék közösségi helyszíneként funkcionál, és rengeteg eseménynek ad majd otthont az idény alatt. Itt bármikor letolhatunk pár gyors meccset a haverokkal, így fejlesztve karakterünk hírnevét, de emellett a karrierünkről sem szabad megfeledkezni, hiszen a többlet VC onnan fog leginkább befolyni. Hiába tehát a napfényes környezet, ismerős elemekkel van tele a part, de a rendszer legalább még mindig jól működik.

Az egyetlen játékmód, amely valóban változott kissé az NBA 2K20-hoz képest, az a MyTeam mód, amely sokkal jobban adagolja a jutalmakat, mint korábban bármikor. Szinte minden egyes meccsünk után kapunk valami kis extrát, ami remek érzés és eléri vele, hogy ne csüggedjünk egy-egy vereség után, hanem újra labdát ragadjunk a nagyobb cél érdekében. Ugyan a mikrotranzakció lehetősége megmaradt, azaz még mindig tudunk magunknak vásárolni kártyacsomagokat valódi pénzért, de erre az új, kissé Battle Passre hajazó rendszernek hála nem igazán leszünk rákényszerítve.

Utóbbi lényege, hogy naponta, hetente, illetve havonta érkeznek új kihívások, amiket megcsinálva nemcsak MyTeam-pontokat és csomagokat kapunk, hanem XP-t is. Ez utóbbival tudjuk fejleszteni az éppen aktuális szezonbérletünket, így jutva rengeteg extrához, amikkel folyamatosan erősíthetjük a csapatunkat. A kártyák gyűjtögetése tehát ezúttal is létfontosságú, ráadásul a régebbi, rosszabb tulajdonságokkal rendelkező lapokat sem érdemes eladni, hiszen az új Exchange-mechanikának hála komolyabb extrákra cserélhetjük őket.

Játéklehetőségek tekintetében minden maradt a régiben, egyedüli újdonság a Limited mód, ami a korábban már megismert Unlimited teljes ellentéte. Bár itt is valódi ellenfél ellen, online küzdünk csapatainkkal, nem használhatunk akárkit, ugyanis minden hétvégén egyedi kritériumoknak kell megfelelnünk. Példának okáért legyen öt bronz játékos a csapatban, vagy nem mehetünk arany, esetleg rubin szint fölé. Mivel itt szabályok közé szorítva játszhatunk, így belevághatnak azok is, akiknek nincs többmilliós álomcsapata, a különféle változók pedig rákényszerítenek arra, hogy a korábban lesajnált lapokat ismét leporoljuk.

Meg kell még említenem az NBA 2K20-ban bevezetett Evolution-rendszer kibővítését is, amellyel bizonyos játékosokat fejleszthetünk, ha eleget tettünk a kért követelményeknek. Itt annyiban változik a dolog, hogy egyes szinteknél mi dönthetjük el, milyen irányba tereljük az adott lapot, teszem azt, a védekezésre koncentrálunk, vagy inkább a támadásra. Visszatérnek a badge-ek is, amikkel tovább erősíthetjük őket, a bronz szinttől, egészen a lila Hall of Fame-ig.

A tartalom tehát adott volt, most nézzük meg, hogy a játékmenetbe milyen változások érkeztek! Elsőként a játékosok mozgása jóval lassabb, robusztusabb lett, amit ugyan szokni kell a korábbi részekhez képest, de sokkal közelebb áll a valósághoz. Szintén ezért változtatták meg a dobások rendszerét, ami azonban kissé furcsán működik, mivel a távolabbi kísérletek esetén szinte semmi esélyünk, csak téglákat hajigálunk. Ennek köszönhetően online jóformán játszhatatlan a játék, mert mindenki a palánk alatt rostokol, de offline sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a gép ugyanúgy küzd az elemekkel, így a meccsek végére rendszerint elképesztő statisztikák jönnek ki, ahol nem ritkák az egy számjegyű mezőnyszázalékok. A fejlesztők azt tanácsolják, hogy a megújult Pro Stick-dobásmechanikát használjuk, amivel jócskán javíthatunk a sikerességen, ezt pedig tovább növelhetjük a shoot meter kikapcsolásával, de ez sajnos azokat nem vigasztalja, akik évek óta nem nyúltak a jobboldali analóg karhoz.

A látványra most nem térnék ki, mivel az teljesen megegyezik a tavalyi epizóddal, még közelről sem észlelni semmilyen különbséget, ráadásul az animációk is maradtak a régiben. Ahogy már korábban említettem, a 2K a következő generációra tartogatja a puskaporát, és nemcsak grafikai javulást ígérnek, bár ha lesz cross play, akkor nem hiszem, hogy nagyon belenyúlnának a most meglévő rendszerekbe. Szerencsére szinte minden eredményünk átvihető lesz az új konzolos változatokba, kivéve a MyCareert, amiről fogalmam sincs, miért lett kivétel, de biztos tudnak valamit, amit mi nem. Érdemes még kiemelni, hogy az alapcsomag vásárlói csak felárral együtt válthatnak a next-gen élményre, aki viszont a drágább kiadást húzta be, annak ez ingyen meg fog történni.

Ahogy fentebb már írtam, a szerverekkel sincs minden rendben, szinte nem játszottam olyan meccset, amiben ne lett volna minimális csúszás, vagy akadás ,és ez sajnos évek óta visszatérő probléma. Ugyancsak ki kell még emelnem, hogy a PC-s változat idén sem sikerült a legjobban, rengetegen panaszkodnak fagyásokra, amit ugyan egy régebbi videokártya-driver feltelepítése egyeseknél orvosol, de ez még így is kellemetlen. A számítógépes port egyébként évről évre kriminális állapotban jelenik meg, sokszor csak hetekkel később kerül játszható állapotba, ami sajnos az idei kiadásra is igaz.

Az NBA 2K21 ugyan sokszor táncol az idegeinken, de még így is az egyetlen valamirevaló kosárlabdajáték, és az EA vergődését elnézve, ez egy darabig nem fog változni. Az új rész alapjai szinte teljes egészében megegyeznek a tavalyiéval, és bár történt egy kis változás és finomhangolás – leginkább a MyTeam esetében –, amíg nem érkezik hozzá pár javítás, addig inkább hanyagoljuk, mert csak magunkat idegesítenénk fel vele. Ez különösen igaz a PC-s verzióra, amely jelen állapotában szinte játszhatatlan, de bízzunk benne, hogy a 2K tudja, hogy mit csinál, és pár hét alatt kicsit ráncba szedi. Mi reménykedünk, aztán ha itt végeztek, már rohanhatnak is át a next-gen változatra, ami - ha minden igaz - szebb és jobb lesz a mostani kiadásnál, azonban ha őszinték akarunk lenni, ez nem tűnik valami nehéz feladatnak.

Az NBA 2K21 már megjelent PC-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra, Nintendo Switchre és Stadiára, később pedig érkezik Xbox Series X-re és PlayStation 5-re is. Mi PC-n teszteltük.

Kapcsolódó cikkek

6.
6.
#5: Hülyék lennének, de hozzá kell azt is tenni, hogy sportjátékok esetén általában hatalmas jogdíjakat kell perkálni évente, tehát ezeket nem is lehet más live sevice-es játékokkal összehasonlítani.
5.
5.
Zuzmo
Akik követnek egy sportot, azoknak fontos, hogy naprakész legyen egy sportjáték, az adott csapat a valódi kerettel szerepeljen benne, ezzel simán el lehet adni minden évben egy új részt. Kérdés, hogy mikor mernek kiadni Live service-ként mondjuk egy Fifát.
4.
4.
NECROSMOKE
Hát ez röhej. Még jó, hogy távol állok ezektől az évente megjelenő copy-paste cuccoktol.
3.
3.
Hunszi
A 2K-t is elérte az, ami az EA-t, pofátlanság és megúszós játékfejlesztés...A 2K is csak addig tette oda magát, ameddig kialakult a több milliós vásárló tábor, azóta tesznek ők is az egészre. Szánalmas...
2.
2.
DarkLord
Amúgy a pontozást, mindig úgy kell nézni, hogy volt e előtte már 2K játékod, ha volt nem is egy akkor rájössz, hogy kaptál egy átskinezett kosaras játékot. Ha nem volt vagy az elmúlt 3-4 évben nem ruháztál be kosaras játékra, akkor meg életed legjobb döntése, hogy megvetted. Mert, mint játék tényleg nagyszerű élményt nyújt. A 20-al még rengetegen játszanak, szerintem sokan a ps5 miatt nem vették meg ezt az új részt illetve, mint én sokan azért mert semmit se hoz a 20-hoz képest, amiért kiadtam volna 20 ezret feleslegesen... Én a Parkban szoktam tevékenykedni főleg random emberekkel , eddig 80% win meg volt az összes részben, de itt a 20-ban eszméletlen gyenge a játékos állomány 93% a győzelmi mutatóm, ami már űr kategória még a 80 is az átlag felett volt, mindig, de itt a 20-ban ez? Myteam-ben is többször megcsináltam a 12-0 rekordot, ami megint mutatja, hogy a 20-ban a fene tudja kik játszottak online :D (jó nem mondom magam rossz játékosnak, de basszus az azelőtti részekben a 12-0 egyszer sem jött össze Myteam-ben) Amúgy, ha Myteam, akkor a triple threat a kedvencem a 3-3 elleni meccsekkel.

Ha megvan a 20 semmikép ne vedd meg a 21-et. Ha nincs meg, akkor viszont vedd meg, mert a 20 egy jó játék és ez meg ugyanaz :D
1.
1.
Slik
miert nem eleg ezeket 2-4 evente kiadni valos ujitasokkal
nem tudom elkepzelni kinek es miert eri meg evente ugyan azt a focis, nba, ufc stb jatekot megvenni mas boritoval
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...