FIFA 21 teszt

Ha azt hitted, hogy a generációváltás küszöbén az EA Sports majd összekapja magát, és ebben az érában még odateszi magát, akkor sajnos rossz hírem van. A FIFA 21 lényegében ugyanaz, mint a FIFA 20, csak átcímkézve.

Nem gondoltam volna, hogy a tavalyi FIFA-epizód után van még lejjebb. Úgy tűnik, túlzottan is optimista voltam, amikor azt hittem, hogy az Electronic Arts van annyira okos, hogy a franchise jövőjének hosszútávú bebiztosítása érdekében hajlandó lesz kicsit több időt és energiát fordítani a sorozatra. Mert most már nagyon ráférne egy grafikai ráncfelvarrás a FIFA-ra, ahogy a játékmenet is elbírna komolyabb fejlesztéseket, hogy a hibák orvosolásáról ne is beszéljünk. Ehhez képest nemhogy nem történt változás az EA Sports és a kiadó mentalitásában, de gyakorlatilag nem tettek mást, mint fogták magukat, és újracímkézték a már tavaly is borzasztóan középszerűnek ható FIFA 20-at, amit aztán teljes áron, FIFA 21 címen nyomnak most le a rajongók torkán.

Hiába értem a pénzügyi oldalát a döntésnek, magával az elvvel nem tudok és nem is akarok azonosulni. De úgy tűnik, ezzel a problémával csak egy szűk kisebbséget képviselek, ugyanis hiába a sok dühös rajongó és a lehúzott pontszámok, az eladási mutatók mégis a kiadó menedzsmentjét igazolják. A brit eladási listán nem csak, hogy az élen nyitott a FIFA 20... akarom mondani a FIFA 21, hanem konkrétan ötödik hete töretlenül vezeti is azt. Mert lehet dühből lepontozni kedvencünket, szavazni mégis csak a pénztárcánkkal tudunk: úgy tűnik, hogy a többségnek idén is megfelel, hogy egy az egyben ugyanazt a semmit kapja, mint az elmúlt két-három évben. Ezek után pedig nem biztos, hogy joggal köpködünk kiadókat, hiszen egy pénzügyi alapon működő cégtől miért kellene elvárni, hogy változtasson a bevált recepten, ha közben mi, játékosok azt a visszaigazolást adjuk, hogy ez így nekünk rendben van?

Megszokás? Vagy az embereket tényleg nem érdekli, ha hülyére veszik őket? Ennek a cikknek nem az a dolga, hogy ítélkezzen bárkin is, már csak azért sem, mert a FIFA-sorozat még mindig a legjobb és egyetlen olyan focis sportjáték, ami áramvonalas, árkád stílusban tud szórakoztatni, és lehetőséget ad arra, hogy kedvenc csapatunkkal emeljük magasba a virtuális Bajnokok Ligája-trófeát. A franchise legnagyobb erőssége ugyanis vitathatatlanul az, hogy a mögötte álló tőkeerős kiadónak köszönhetően évről évre tudja szállítani a licenceket, amelyek igazán "autentikussá" teszik az élményt. Pedig a Konami által nyújtott konkurencia évek óta bizonyítja, hogy ha igazán szimulátoros, valósághű virtuális focizásra vágysz, akkor csakis őket érdemes választani. De a kritikus tömeget hidegen hagyja, hogy mennyire élethű ott a labda fizikája vagy mennyire életszerű egy-egy passz és csel kivitelezése, ha közben mindezt csak egy kamu Juventus mezes Ronaldóval tehetik meg.

De ne legyünk ennyire szőrösszívűek és igazságtalanok, mert azért akadnak itt finomhangolások és újítások, ráadásul van közöttük egy-két egészen hasznos is. A játékmenet kapcsán például végre lehetőségünk lesz a gép által irányított játékosoknak megadni, milyen irányba fussanak, ami például a szöktetéseket, a beívelt passzokat és az üres területek megjátszását teszi sokkal könnyebbé. Ez persze magával hozza azt is, hogy nehezebb lesz védekezni, így a korábban visszarendezkedő, kivárásra játszó taktika helyett sokkal agresszívabban kell majd fellépnünk, hiszen kiszámíthatatlanabb lesz, mit lép majd az ellenfél. A FIFA Street és a FIFA-sorozat Journey módját helyettesítő, tavaly bemutatott Voltában végre kaptunk kooperatív módot, igaz, itt is csak az online megoldásra futotta, míg a FUT egyik "nagy" újdonsága, hogy most már a saját stadionunkat is csinosítgatni tudjuk.

Az egyetlen igazán örvendetes pozitívum azonban a Football Managerhez hasonló "szimuláció", ahol végre komolyabb ráhatásunk van az edzésmunkára vagy akár a stratégiai döntések meghozatalára és kivitelezésére. Persze egy idő után egyhangúvá válik ez is, de azért örvendetes, hogy végre lehetőséget kapunk a játékosaink fejlődésének alakítására, az élességük fejlesztésére, a taktika kidolgozására, így ugyanis kapott egy plusz réteget a játékmenet.

Viszont itt meg is állhatunk, mert ennél többet képtelen felmutatni a FIFA 21. A Nintendo Switchre kiadott változatnál még azt a pofátlan lépést is meg merte húzni az EA, hogy egy az egyben kiadták újra a tavalyi epizódot, természetesen egy teljes játék áráért cserébe. A többi kiadás legalább fel tud mutatni néhány apróbb fejlesztést, de például vizualitás terén már ott is erősen kopottas az összkép. De semmi gond, az EA Sports azért majd Xbox Series X-re és PlayStation 5-re is kiadja a játékot, hogy ott majd lehessen villogni, mennyire szép a grafika. Nyilván nem lesz sokkal látványosabb, de legalább még egyszer le lehet nyúzni a bőrt rólunk. Miközben mindaz, amit felsoroltam, a PES-hez hasonlóan kiadható lett volna egy szezon közbeni frissítés formájában, amiért mondjuk elkérhettek volna 5-10 dollárt.

És ha már ez így szóba került, akkor a Madden idei epizódja vagy az NBA 2K-sorozat idei felvonása minden eddiginél jobban rávilágított arra, hogy a leginkább öt-hat évente változni képes sportjátékok esetében tényleg ideje lenne kitalálni valamilyen új üzleti modellt, hiszen az új rosterek vagy kisebb változások bőven elférnének egy szezonális frissítésben. De ehhez szükség van arra is, hogy a játékosok nyomatékosan jelezzék, elegük van abból, hogy évről évre 20-30 ezer forinttal húzzák le őket, miközben látványos és érdemi újdonságokat nem kapnak. Amíg azonban ez nem történik meg, vagy amíg nem kap érdemi kihívót egyik sorozat sem, addig ne számítsunk rá, hogy a mentalitásban változás áll be.

Mindenesetre, ha jövőre is ezt kapjuk az arcunkba, akkor nyugodtan megléphetjük mi is azt, amit az amerikai IGN szerkesztője a Switch-változat esetében: leközöljük ugyanezt a cikket, csak még kevesebb pontszámmal. Mert kis túlzással már így is több időt foglalkoztam ezzel a játékkal, mint amennyi erőfeszítést összesen beletettek a fejlesztők az idei számozott epizódba.

A FIFA 21 Nintendo Switchre, PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Később megkapjuk PlayStation 5-re és Xbox Series X-re is. Mi PlayStation 4 Prón teszteltük.

3.0

FIFA 21 teszt értékelés 3.0

Pozitívumok:

  • Bárcsak tudnék ilyet írni

Negatívumok:

  • Korosodó látvány
  • Gyakorlatilag semmit nem változott a tartalom
  • Minden a FUT körül forog
21 komment - szólj hozzá!