Disco Elysium - The Final Cut teszt

Másfél évvel a Disco Elysium rajtja után, a továbbcsiszolt verzió érkezésével egy remek apropót kaptunk ahhoz, hogy újból ellátogassunk Revacholba, és ismét rájöjjünk: az észtek bizony játéktörténeti mérföldkövet hoztak össze.

Kommentek

#8
Annyira kiállt ez egy mobilos tabletes verzióért.. bár én máraz xboxosnak is nagyon fogok örülni ha egyszer kijön
#7
Manapság kevés játékot viszek el a végéig, sajnos sok kifullad és hamar önismétlő malmozássá válik.
A Disco Elysium azonban végig lekötött, pedig a mellékküldikkel együtt (+elolvasva amit csak lehet) simán bele lehet tolni 40+ órát. Hihetetlen kreatív, intelligens játék. Gyakorlatilag a játékos minden cselekedetére van válasza a játéknak, ami aztán kihat sok másra. Én még ilyet nemigen láttam máshol, hogy egy játék ennyire és ilyen kreatívan reszponzív lenne. Nagy gratula a fejlesztőknek, akiknek ez az ELSŐ!! játékuk.
Nemcsak a valaha készült egyik legjobb RPG, hanem a valaha készült legjobb játékok között a helye. Bár szerintem a Disco Elysium már több is, mint egy játék.
#6
#2: Az ilyen hozzászólásokat mindig szomorúan olvasom, mert emlékszem még, hogy milyen volt nekem anno ugyan ebben a cipőben. Minden esetre azt tudom mondani, hogy egy nagyon minimális tanulással és azzal, hogy angolul játszottam, nagyon sokat fejlődtem a nyelvben.

Attól is függ, hogy milyen az a konyhanyelv, amit az ember tud, de annyi segítség van a játékban, hogy mindenhez van felirat és nem szalad el magától, hanem neked kell elnyomni. Teljesen kezdőknek szerintem nagyon sok lenne az új szó benne és szerintem úgy nem is élvezné senki a játékot, ha tényleg két szót sem ért meg belőle és nem csak szavaknak, hanem a nyelvtannak is utána kéne néznie. Meg ebben a játékban így kajak el lehet akadni 1000 évig minden feladattal. Én azt mondom, hogy ha valakinek közepesen magabiztosan megy egy Mass Effect, vagy Assassins Creed, Tomb Raider szerű játék megértése és nem csak azt vágja a végére, hogy ki volt a jó és ki volt a gonosz benne, az már belevághat, de lehet kelleni fog párszor egy gyors keresés a szótárban.
#5
Szeretek olvasni, de játékokban nem szoktam szeretni, ha sokat kell mindenféle háttérinfókat. Itt viszont olyan elképesztően szellemesen és élvezetesen van megírva és előadva, hogy örömmel olvasok még arról is, hogy egyes társadalmi rétegek jellemzően milyen márkájú cigit szívnak, vagy éppen milyen zenei szubkultúrák alakultak ki a világban.
Tényleg elég jó angoltudás és gazdag szókincs szükséges a teljes élvezethez, de ha ez megvan, akkor hihetetlen kellemes meditatív élmény tud lenni az egész sztori, érzelmi mélypontokkal és csúcsokkal, nagy röhögésekkel.
Még nem végeztem vele, de már azt tervezem, hogy milyen típusú karakterrel fussak neki újra.
#4
#2: Esetleg használhatod a google fordító kamerás funkcióját telefonon.
#3
#2: Hát, azt ajánlanám hogy nézzél róla videókat, mondjuk a játék első óráját. Így talán nem futsz bele sok spoiler-be és fel tudod mérni hogy mennyire érthető a szövege. Nekem is volt néhány rész benne amit már nem tudtam követni, de ha kb 90%-át érted, akkor elég jól élvezhető a játék.
#2
Szóval akkor a kevéske konyha angolommal neki se kezdjek, mi?
#1
Óriási játék, de szigorúan türelmes és jó angol tudással rendelkező játékosoknak ajánlom. Néha munka után tényleg nem ez a legjobb választás, mert nem egyszerű a sok szöveg befogadása, de ha kellően van idő átadni magad az élménynek, akkor felejthetetlen élmény. Nem egyszer csapkodtam a térdemet a rögögéstől, amikor sikerüt egy szitut a balek nyomozómmal hihetetlen mód elcsesznem :D