Xbox 360 Konzolteszt és a nyitójátékok próbája

  • Írta: Ca$h
  • 2005. december 18.
Link másolása
Szabadidőnket és kezünket nem sajnálva egy teljes délutánt töltöttünk el a Stromregionnál, hogy leteszteljük az újgenerációs szuperkonzolok első debütáló modelljét, az Xbox 360-at!
Első benyomás:
Ca$h: A napokban történt velem, hogy kedves kollegám és cimborám Fojesz, olyan hírt közölt velem, amire nem igazán voltam felkészülve. Az ember azt hinné, hogy egy ilyen esemény közben fanfárok fognak szólni a háttérben, vagy minimum trombiták, de semmi ilyesmi nem történt. Egyszerűen csak olvastam az üzenetet, hogy úgy néz ki, le fogunk tesztelni egy X360-at és hogyha ráérek, akkor jó lenne, ha ott tudnék lenni. Igazából rengeteget kellett gondolkoznom ezen a kérdésen, ha jól emlékszem, akkor valahol a tized és századmásodpercek között lehetett volna lemérni az időt. Szóval Fojesz közölte velem, hogy van egy cimborája a Stormregionnál, (gy.k.: Panzers sorozat neves és sikeres készítői ) nevezetesen NSZF, aki elújságolta neki, hogy van egy új X360 a cégnél, nem kevés játékkal. Erre Fojesz nem habozott sokat, írt egy kérelmező levelet, amiben igyekezett nem túlságosan éreztetni NSZF-el, hogy mennyire jó lenne nekünk és nektek kedves olvasó, ha ki tudnánk próbálni eme gépet. Szerencsére a srácok, igenlő választ adtak nekünk, és mi már úton is voltunk. Mindenképpen meg szeretném említeni, hogy köszönöm NSZF-nek és a többieknek a kedves fogadtatást, és hogy ilyen jól bántak velünk. Köszönjük nekik, és meg kell, hogy mondjam a munkahelyük olyan, amiről az ember csak álmodni szokott. Minden gamer legszebb vágya valósul meg ott náluk. Mindenhol csak számítógépek, mindenki fiatal, jó fej  és kikapcsolódásképpen ott van nekik egy X360, ami jelenleg meglehetősen exkluzívnak számít szerény hazánkban. Nu! Akkor ennyit a bevezetésről. A lényeg a lényeg. A nyitó 19 játékból nekik megvolt 15, persze eredetiben, miben másban :), tehát tudtunk miből válogatni, de mivel nem akartuk szegényeket egész nap feltartani, ezért ebből összesen 9-et sikerült letesztelni, persze csak röviden és tömören, lényegre törően. Első ránézésre azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam, hiszen a gép nagyon szép volt. Designos, ízléses, egyszerűen csak szép. Volt hozzá két wireless kontroller, plusz egy Samsung HDTV is természetesen. Azon kívül, hogy az irányítók sajnos nem aksival, hanem elemmel működtek és az egyik sajnos ki is fogyott, nem volt eleinte semmi bajunk. Tökéletesen meg voltunk elégedve mindennel, főleg én, aki vérbeli boxos vagyok ugyebár, csak úgy csorgott a nyálam, nem tudtam már hova elfolyatni… de aztán jött az első pofon, mikor beraktuk a Quake4-et… hát akkor lássunk pár rövid értékelést a játékokról, de csak az után, hogy Fojesz is idekarcolt valami benyomás félét nektek.



Fojesz: Leírásomat hatalmas köszönetnyilvánítással kezdeném én is, nem győzünk eleget hálálkodni Nszf-nek és a Stormregion-nak a számunkra biztosított rövidebb tesztelési időért, mely hatalmas cikkanyagot képezett nekünk. Tudvalevőleg PC-n szoktam dolgozni, s bevallom őszintén: először akadt a kezembe Xbox kontroller. Végignézvén az asztalon, melyen a konzol és a játékok (és persze a HDTV) pihentek, egészen elképedtem – a kicsike élőben is valami veszett jól néz ki. Sokan emlegetik a gép hangosságát, ám szerintem semmivel nem zörejesebb az új csoda, mint a jó öreg PlayStation 2. A kontrollerek is elnyerték tetszésemet (mint hallottam és olvastam, ezek kisebbek és kézre állóbbak lettek, mint elődjeik), egyedüli hátránya Ca$h barátom által is említett elemes működtetés. Nagy sajnálatomra olyan játékokat nem sikerült beszerezniük a srácoknak, mint a Condemned és King Kong – de üsse kő, kezelés alá vettük a maradék programot, s alant le is írtuk véleményünket róluk. Némelyiken hatalmasat csodálkoztam, s ha egyedül játszom, bizony elordítottam volna magamat – természetesen pozitív értelemben -: „Azt a jó, b*dös…" Egynéhány játéknál döntöttem úgy, hogy miatta nem fogok Boxot venni, néhány programban pedig kellemeset csalódtam. Lássuk, miként vélekedtünk az európai nyitójátékokról.

Quake4:  

Ca$h:  Hááááááát srácok, itt ért először sokkszerű hatás, hiszen vagyok olyan peches, hogy pc-n éppen ezzel a játékkal nyomulok, és aki látta már a jó öreg perszonális kompjúteren az tudja, hogy mennyire szép a játék. Na most az ember azt gondolná, hogy egy X360, aminek a teljesítménye kb. a háromszorosa egy mai csúcs pc-nek, agyba-főbe fogja alázni szegény öreget. De NEM! Éppen hogy olyan béna lett ez a konverzió, hogy nekem égett az arcom a készítők helyett, én igazából ki sem adtam volna. Szégyen!!! De komolyan, aki nem hiszi, nézzen utána. Csúnya grafika, szegényes textúrák, akadozó játékmenet, katasztrofális fps, darabos felbontás… brrrrrr… nagy volt a csalódás. Talán nem ezt kellett volna nyitásnak beraknunk!
Értékelés: 6.1



Fojesz: Végigjátszván a PC-s Quake IV-t, egészen kellemes összkép alakult ki bennem a játék iránt – habár a rossz nyelvek hatalmas bukásról pletykáltak. Lévén kedvenc PC-m eléggé öreg róka, esélyem sem volt maximális grafika mellett tolni a Raven által fejlesztett programot: meg kellett barátkoznom az alacsonyabb felbontásokkal és részletességekkel, így ezért is reménykedtem az Xbox 360 verzióban – talán megcsodálhatom, milyen is a Quake sorozat negyedik része „teljes" kinézet mellett. Csalódnom kellett: sajnos a játék nem lett jobb, mint egy gyenge konverzió – mosottas textúrák, kisebb részletesség. Ami azt illeti többet vártam a játéktól, véleményem nem túl pozitív vele kapcsolatban. (Ráadásul a nyitó movie kamera előtt elrepülő fejecskéje is kimaradt az intróból! :()
Értékelés: 6

Perfect Dark Zero:

Ca$h:  Na itt már egészen más volt a helyzet. Bizonyára sokan vannak közületek, akik már hallottak erről a gammáról, ugyanis ő lenne az egyik üdvöskéje az X-nek. Nem is csoda, hiszen nagyon jóra sikerült, mind a grafika, a hangulat és a pörgős játékmenet is. De valahol mégiscsak ott élt bennem az a tüske, hogy nem… ez még mindig nem az igazi. Lehet, hogy velem van a hiba, hogy folyton a pc-vel akarom összehasonlítani az új boxot, de én úgy gondolom, hogy ahhoz kell viszonyítani, ami vezetőnek számít a piacon. Ez a játék nagyon jónak számít, megéri a pénzét, de annak, aki pc-n nőtt fel, csak egy lesz a sok közül, tehát még mindig nem azt a letaglózó élményt nyújtja, amit az új X-től elvárna az ember…
Értékelés: 8.5



Fojesz: A PDZ volt az első program, melyen teljesen oda volt illetve vissza. Szégyellem magam, de nem túl sokat hallottam az ősidőkben megjelent Perfect Dark-ról, mely a játék alapját képezi. Az élmény mégis új és csodálatos volt számomra: mivel mind az FPS-eket és a lopakodós játékokat (például Splinter Cell) imádom. Hogy miért is? Ezen játékban a két műfaj elemeit olyan remek koktéllá keverték össze, hogy az egészen lebilincselő volt. Pergős, akció dús játékmenet jellemzi a Perfect Dark Zerót, melyre a grafika és a remek muzsika csak rátesz egy lapáttal. Ne töprengjen sokat senki mikor a megjelent X360 játékok között válogat: eme játék kötelező az új gép minden tulajdonosának!
Értékelés: 9.2

Call of Duty 2:

Ca$h:  Megint csak azt kell, hogy mondjam, mivel módomban állt játszani otthon a pc-s változattal, ezért az, ami a HDTV-n keresztül fogadott minket, siralmas volt. Ugyanaz a feeling, ugyanaz a pörgős játékmenet. Zseniális az egész, csak éppenséggel ronda, nincsen más szó rá. Semmi anti-aliasing, semmi effekt rajta, tiszta pixeles az egész, semmi, amivel szép lenne a grafika. Őszintén szólva, bár ennek kéne az egyik legnagyobb húzó névnek lennie, számomra nem az. De igazából maga a játék annyira jó, hogy viszi a pálmát, legalábbis nálam biztosan, annak ellenére, hogy csalódnom kellett benne, a külsőségek terén, az élmény itt is mindent visz!
Értékelés: 7.5



Fojesz: Fanatikus Call of Duty rajongó vagyok, mindenki tudja jól, aki ismer. PC-m révén ismét csak le kellett mondanom a vizuális orgazmusról – sebaj, kirándulásunkról értesülvén bíztam a 360 verzióban, lévén azt szebbre is ígérték, mint társait. Csalódnom kellett ismét: bár a játékmenet tökéletes, a grafika korántsem. Minden színtelenebbnek, szürkébbnek tűnt itt, a darabosság e játéknál is rendkívül figyelemre méltó volt. Az osztott képernyős móka számomra teljesen új színt vitt a programba: szerintem jót szórakoztunk Ca$h bátyóval egymást gyilkolászva. Véleményem szerint, aki teheti, egy erősebb PC-n próbálkozzon meg a gammával.
Értékelés: 7.9

Project Gotham Racing 3:

Ca$h: Ez volt az első igazán olyan stuff, aminél az államat keresgéltem. Tudtam, hogy mivel állok szemben, hiszen a PGR2 is valami eszeveszettül gyönyörű játék volt annak idején, és szerintem még most is az. De a harmadik rész már olyan szinten szép, hogy arra szavak nincsenek. Szerintem könnyen össze lehet téveszteni a valósággal. Annyira tökéletesen élethű minden benne, hogy ezt egyszerűen látni kell. A sérülések, a kocsik, a környezet, az irányítás, MINDEN tökéletes benne, hibátlan: megéri a pénzét!!! Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki új X-et akar venni!
Értékelés: 9.5



Fojesz: Bár nem volt szerencsém a PGR sorozat előző részeihez, a harmadik rész engem is lekötelezett. A grafika tűnt fel nekem is elsőre: elképesztő! Teljesen filmszerű, részlet gazdag, színes – minden játékos álma egy ilyen világban autózni. A gamma reálisabb is egy-két vetélytársával szemben: az irányítás, a fizika és az autók törése mind-mind a program fénypontját képezik. A valósághoz való hűség persze nem megy a játékmenet rovására, sőt inkább ellenkezőleg! A Project Gotham Racing 3 nagyon jól sikerült játék, egyedüli (óriási) nagy hibája, hogy Xbox-exklúzív.
Értékelés: 9

NFS - Most Wanted:

Ca$h: Azon kevesek közé tartozom szerintem, akiknek szinte minden platformon szerencséje volt ehhez a progihoz. Kipróbáltam, pc-n, psp-n, boxon és most X360-on is. Megint csak azt kell, hogy mondjam, az X fantasztikusan produkált itt is. Úgy látszik, hogy a fejlesztő cégek egyelőre csak az autós programoknál érzik, hogy mit kell tenniük. Ugyanis a progi egyszerűen gyönyörű szép, annyira összhangban vannak a színek a textúrákkal és mindennel, hogy öröm volt ránézni. Véleményem szerint itt is az X360-as verzió viszi a pálmát. Emlékszem másnap beraktam otthon az Xbox-os verziót, hogy valóban jól emlékszem arra, hogy valami eszeveszettül szép a játék X360-on? Sajnos jól emlékeztem, majdnem sírva is fakadtam, amikor a 640*480-as felbontással kellett szembesülnöm, a sima tv-n keresztül…
Értékelés: 8.0



Fojesz: Nekem nagyon tetszik a Need for Speed sorozat legújabb epizódja, végre sikerült összehozni egy igazán izgalmas, korrekt árkád autójátékot – alig vártam, hogy belekukkantsak a 360-as verzióba, s összehasonlíthassam a PC-ssel. Megint a Boxra elkészült verzióra szavazok: a látvány rendkívüli, sokkal irányíthatóbb kontrollerrel a játék a billentyűzettel ellentétben. Letoltunk pár versenyt, s meglepődtem, hogy a játék tud még változatosságot és újdonságot mutatni, mind játékmenet, mind grafika terén. Sajnos egy-két hibája ellenére nem egészen képes felvenni a versenyt a PGR3-mal, lévén az autók törése, a fizika nincstelensége rombolja kissé a gammáról alkotott összképünket.
Értékelés: 8.5

Amped 3:

Ca$h:  Ennél a stuffnál olyan történt velünk, ami idáig még soha. Egyszerűen képtelenek voltunk elindítani a játékot. Benne voltunk valami hülye tutorial féleségben és nem lehetett kilépni belőle, nem tudtunk játszani a játékkal és idő hiányában nem is igazán erőltettük a dolgot, állítólag nem is vesztettünk túl sokat vele. Egyébként NSZF, aki otthon minden platformmal rendelkezik, azt mondta nekünk, hogy teljesen olyan, mint az új SSX, tehát akinek az van meg, annak felesleges ezt beszerezni. Szégyellem magam, sajnálom igazán, főleg a rajongókhoz szólok most, de nem tudok többet írni róla. :/
Értékelés: ???



Fojesz: Nos igen, ahogy Ca$h elmesélte, történt egy kis malőr a játék tesztelése közben: nem tudtunk játszani. Az SSX-el való hasonlóság meglátszik a menük felépítésén, kinézetén – a legújabb EA snowboard játék (SSX On Tour) tusrajzai itt is visszaköszönnek, s vicces irkafirkák díszítik a képernyőt. Érdekelt volna a játék, de az előbb említett nüansz miatt sajnos továbbállásra kényszerültünk.

Kameo - Elements of Power:

Ca$h: Mindenki egyetértett abban, hogy ez a gamma volt az, ami a legjobban megfogta az embert. Tipikus Microsoft program, amibe ugyebár mindent beleadnak a készítők, a szívüket, a lelküket, ami az eredményen meg is látszik. A történetben egy tündeszerű kislányt alakítunk, akinek van egy olyan különleges képessége, hogy 3 különböző élőlénnyé tud átalakulni. Mindegyiknek megvan az erőssége és a gyengéje is, nekünk az lesz a dolgunk, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki az adott helyzetből. Egy rendkívül élvezetes kis akció, rpg-szerű progival volt dolgunk, aminek a grafikája nem volt olyan kiemelkedően szép, de a játékélmény szerintem mindenért kárpótolni fogja a vásárlókat.
Értékelés: 8.5



Fojesz: Tényleg kellemes játékot próbálhattunk ki a Kameo személyében, mely egyszerre ötvözi a platform és akció részeket, sőt még egy kis gyűjtögetés, gondolkodtatás is belefért a programba. A három alternatíva, akikkel nyomulhatunk: egy tüskés hátú Jeti szerű lény, egy bokszoló virág, s egy nagyon komoly tatú. Mindegyik különös képességét a játéknak más és más területén kell alkalmazni, ezáltal válik a gamma elképesztően változatossá és izgalmassá. A Perfect Dark Zero mellett e játék volt az, melyen hatalmasan eltátottam a szám – s nem is ok nélkül! (Kis megjegyzés: a játékból film is készül, tehát méltán beszélhetünk arról, hogy nagyon komoly stuffal van dolgunk!)
Értékelés: 9

FIFA 06:

Ca$h: Nem vagyok egy nagy focirajongó, de körülöttem a tesztelés során szinte mindenki annak számított. Az ő szavaikból kiindulva a Fifa új részénél pont fordítva volt minden, mint amit idáig tapasztaltunk. Eszméletlenül szép volt a grafikája, de a játékélmény állítólag egy nagy kaki volt. Nehézkes volt az irányítása, nem úgy működtek a dolgok benne, ahogy azt az ember elvárná. Pl. arra sem sikerült rájönnie senkinek, hogy hogyan működik a szabadrúgás. Szóval ez gáz, valljuk be! Mivel egy foci programnál az irányítás mindennél fontosabb, nemde? Szóval szépnek szép, de nem ajánlom senkinek…
Értékelés: 6.5



Fojesz: Bár nem túl sokat játszom fociprogramokkal, azonban jó pár darabhoz volt már szerencsém: a next-gen verziót vártam leginkább, s most azt a rémálmot felejteném el minél gyorsabban, amit kipróbálni volt „szerencsém". Idézném a Storm srácait: „ Ez a játék már annyira szép, hogy csúnya." Milyen igazuk van! Aki emlékszik a Doom 3 műanyag bábuira (Ezúton is elnézést kérek a csúfos összehasonlításért!), azokra az „emberekre", mint élő szereplő fog gondolni, mert a FIFA 06 focistái annyira randák és undorítóak, hogy az valami förtelmes! Az irányítás nehézkes, a játék meg-megakad időnként. Az egyedüli jó ötlet az, hogy míg tölt a mérkőzés, addig mi gyakorolhatunk pár kapura lövést: ez elképesztően tetszett, azonban az összkép már-már alsókategóriásnak hat!
Értékelés: 6

Tony Hawk's - American Wasteland:

Ca$h: Ugyancsak amondó vagyok, hogy nem nevezhetem magam egy nagy skater alkatnak, de annyit tudok, hogy a Tony Hawk sorozat számít ebben a témában a legjobbnak. Szerencsére Fojesz rendesen kiigazodott eme stuff rejtelmeiben és az ő szavaiból ítélve idáig ez lett a legszebb és legélvezetesebb skater progi, eme golyóbison. Úgyhogy mindenki, aki szereti a témát szerezze be, persze csak miután megvan már az X360-a hozzá, lehetőleg HDTV-vel! Külső szemlélőként egyébként nem tűnt valami szépnek a gamma, de játszani nagyon élvezetes volt vele.
Értékelés: 7.1



Fojesz: A Tony Hawk Underground 2 ökörségei után nem tudtam kiötleni, hogy miféle újításokat tömtek az új részbe. A képeken láthattátok a BMX-t, mely kiváltképp érdekes, pláne, hogy gördeszkás játékról van szó. A grafika rengeteget fejlődött, bár közel sem beszélhetünk csúcs vizuális élményről. Az irányítás a megszokottan kellemes, a lendület ismételten elkapja az embert újra meg újra. A sorozat rajongóinak kötelező darab az új rész, bár oly sok újdonságot nem mutat fel, mint ahogy azt az U2-ben láthattuk.
Értékelés: 8

Utófeelingek:


Ca$h: Szóval mindent egybevetve, nekem olyan érzésem volt eme teszt után, hogy az X360 túlságosan kapkodva jött ki. Látszik rajta, hogy még nagyon messze áll attól, hogy kiforrott gépnek lehessen nevezni. Ahogy NSZF is mondta, a gép most kb. olyan 20-25%-on fut, ami valljuk be igencsak kevés. Ennek valahol örülni is lehet, de azok, akik a napokban megvették a gépet, nem hiszem, hogy így vélekednek erről a dologról. Úgy gondolom, hogy az új X-nek szüksége van még 1-2 évre, míg igazán jó gép lesz belőle, de a legjobban akkor fog fejlődésnek indulni, ha a piacon már a PS3 is jelen lesz. Hiszen akkor fog csak igazán beindulni a versenyszellem, és versenyben tudja az ember és a gép is kihozni magából a legtöbbet. Legalábbis szerintem. Egyébként, jelenleg kb. 28 játék van boxra, és olyan fél éven belül ez a szám 160-170-re fog növekedni. Látszik, hogy mindenki gőzerővel tolja a gépet, mindenki szorgosan dolgozik rajta. De sajnos egyelőre, ez ide egy kicsit kevés. Nem az, amire számítottunk. Jelenleg nem jó vásár! Aki hallgat a jó szóra, vár még a vásárlással minimum fél évet, de inkább egyet. Nem akarok hálátlannak tűnni, mert a lehetőséget még egyszer nagyon szépen köszönöm a Stormregionnak, és sok sikert kívánok nekik az elkövetkező progik fejlesztéséhez! De számomra az új X nagy csalódás volt… sajnos!



Fojesz: Mint említettem, még soha életemben nem tudtam tiszteletem tenni Xbox-nak, ebből kifolyólag minden élmény újnak és izgalmasnak számított nálam. Nekem tetszik a gép! Ugyan nagy hátránya, hogy csak HDTV-vel együtt érdemes megvásárolni, ugyanis a pletykák szerint az oridzsinál TV-ken úgy néznek ki a játékok, mintha azok az első Boxra készültek volna. A kimaradt játékok közé sorolható az új NBA, Madden NFL, Tiger Woods és a Gun: a sportjátékokkal nem veszthettünk sokat, a műanyag grafika ott is megvan, mint játékélmény romboló. A Gun-ra kíváncsi lettem volna, bár a PC-s verzió halovány teljesítménye után ettől se várhattam volna többet. Bár egyes játékok jól, mások csúnyán leszerepeltek, ne feledjük el, hogy ez még csak kis százaléka az Xbox 360 tudásának! Az igazi next-gen játékok jövőre debütálnak, példának okáért kiemelném a Gears of War-t, melyet az Unreal 3.0 Engine hajt. Majd meglátjuk, csak győzzük kivárni. Addig is tartom magam a közvéleményhez: várjunk még egy kicsit azzal a vásárlással!

Nagyon szépen köszönjük a Stormregion-nak (kiváltképp Nszf cimboránknak) kedvességüket, türelmüket és segítőkészségüket!

Kapcsolódó cikkek

3.
3.
LexerTheFirst
Valóban,lelkes PlayStation rajongóként is el kell ismernem a Microsoft előző konzolját,ami bemutatta hogy a Sony konzoljának igenis van kemény konkurenciája! Csak sajnos az Xbox One lett szerintem kicsit elrontva,de ez már más téma és szubjektív vélemény.
2.
2.
DON GONDOCS
Talán az életem egyik legjobb döntése volt amikor megvettem az első xbox 360amat. Megnyerő volt a konzol kialakítása és reklámja is. Olyan nagyszerű játékokkal játszottam mint a Perfect Dark Zero, az open world Gun és Saints Row, Outfit, Dead or Alive 4, Ninja Gaiden 2, Enchanted Arms, Marvel Ultimate alliance stb. Sztem ez egy új játékos korszak erős kezdése volt, ami megmutatta hogy a Nintendo és a Sony mellett is van élet.
1.
1.
ziza
sziasztok jo let az uj xbox de szerintem kelet volna változtatani a gyojsztikon ja és nem tudjátok hogy sima tv-én is pont ugyanojan a játék és pon ugyanojan szép
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...