24: The Game

  • Írta: InGen
  • 2006. január 2.
Link másolása
Ritka eset, hogy filmből, főleg filmsorozatból készült játékot ennyire lélegzetvisszafojtva várjon a nagyközönség. A 24 esetében azonban ez sem meglepő, mint ahogy semmi nem lenne az...
24: a sorozat
A 24 című TV sorozat 2001-ben indult útjára és habár az első évad nem ért el hatalmas nézettségeket, a körülötte kialakuló hatalmas kultusz és az egekbe szökő DVD eladások miatt a Fox végül nem lőtte le, és elkészülhetett a második széria is, mely már a TV képernyők előtt ülők számát tekintve is hatalmas sikert ért el. Mára a negyedik évad DVD megjelenését érjük meg, január 15-én pedig indul a vadonatúj ötödik szezon Amerikában. Ez idő alatt a 24 az Egyesült Államok legnézettebb akciósorozata lett, és nem csak a golden globe díjakat söpri be minden évben, de kritikusi elismerések ezrét is learatja minden egyes új, a témában megjelent matéria. Mire föl ez az elképesztő siker? A válasz a sorozat különleges formájában keresendő: a címéhez méltón egy évad 24 részből áll, és minden rész 1 órát dolgoz fel, s minden valós időben történik!



Noha a DVD kiadásokon egy epizód körülbelül 45 perc, az eredeti amerikai tv adásokba a készítők beleszámították a reklámok időtartamát is, így a filmben azok alatt is telik az idő. Az egyes epizódok közben gyakran feltűnik az óra, sőt, néha egyszerre 4-5 cselekményszálat mutatnak egy képernyőn, és láthatjuk, hogy az adott időben kivel mi történik. A történet maga eszméletlen csavaros, és annyira izgalmas, hogy több alkalommal is pészmékert kellett cserélnem, illetve bilit kellett alkalmaznom a magam alá hugyozás miatt. A cselekmény középpontjában a CTU (Counter Terrorist Unit) los angelesi központja áll, akik minden évadban más fenyegetés vagy támadás ellen veszik fel a harcot. Főszerepben a zseniális Keifer Sutherland, aki olyan brutálisan jól hozza Jack Bauer ügynököt, hogy aki megnézi annak garantáltan egy csapásra a kedvenc színészéve válik. De ez jellemző a többi előadóra is: ilyen természetes (és ennél nagyobb dicséretet nem tudok mondani) alakításokat én még sosem láttam. Ezekre szükség is van, ugyanis minden karakter olyan részletesen kidolgozott, és mindenkinek annyira jól megalkották a készítők a hátterét és a motivációit, hogy ez kapásból megduplázza az izgalmakat. Mindennek köszönhetően mára a 24-et egyszerűen csak minden idők legforradalmibb, legbrutálisabb, legkeményebb, legaddiktívabb sorozataként emlegeti a világ. Kis hazánkban az MTV leadta az első évadot, ami a Királyi TV kissé megkopott renoméjának megfelelően különösebb visszhang nélkül csengett le, ám Magyarországon is az egyik legtöbb DVD eladást produkált sorozatról van szó. Egyébként is csak az eredeti angol hanggal érdemes nézni, Sutherland atyánk brutálisan kemény orgánumát ugyanis nem lehet utánozni.



24: a játék


Az alapötlet nagyszerű matériát nyújt a játékra történő transzplantáláshoz, így nem csoda ha a Sony mihamarabb a Playstation 2 masina nevei között szeretné tudni a 24 játékot. A cég ráadásul semmit nem bíz a véletlenre, így az anyagot a Sony Computer Entertainment cambridge –i stúdiója végzi, akiknek többek között az egyik legjobb PS2 játékot, a Primal –t köszönhetjük. A játék megjelenését is halasztották néhányszor, ugyanis feltett szándékuk a sorozathoz méltó, kiváló produktummal előállni. A játék a filmekhez hasonlóan 24 órát fog feldolgozni, mégpedig a sorozat második és a harmadik évadja között. Mivel a játék készítői között minden kreatív szakember ott van, akik a TV-s produkciót is készítik, így a történetet is az eredeti írók készítik. Ennek köszönhetően ugyanolyan csavaros és lebilincselő cselekmény várható, ami ráadásul megmagyaráz néhány dolgot, ami kérdésként felmerülhet a nézőben a 2. évad lezárása, ill. a 3. évad megtekintése közben. Pl.: ki irányította az országot amíg Palmer betegeskedett a merénylet után? Milyen körülmények között került Kim a CTU-hoz? Hogy lett az önfejű Chase végül Jack társa? Mi a másodfokú egyenlet általános megoldóképlete? A játékból minden kiderül.



A 24: The Game alapvetően egy third-person shooter, megfejelve egy automata célzó rendszerrel. No nem arról van szó, hogy a játék kivenné a kezünkből a manuális célzás lehetőségét: az analóg kar rándításával új célpontra állunk, onnantól pedig szabad az út a saját kontrolláció alatt leadott fejlövésekhez. Lehetőségünk lesz némi nemű lopakodást is belevinni a témába; a holttesteket odébb vonszolhatjuk, és kicselezhetjük a biztonsági kamerákat is, ám nem kell túlzásba vinni, a legtöbb esetben a mész és lősz módszer bőven elég lesz. A főszerepben természetesen a Sutherland által alakított Jack Bauer –t tisztelhetjük, ám hiba lenne kihagyni a többi nagyszerű karaktert, így az irányításunk alá kerül a közönség-kedvenc Tony, Kim, sőt valószínűleg Chase is.



A 24 egyik visszatérő és legnagyszerűbb eleme a kihallgatások. A sorozatokban ezeket általában Jack brutális kegyetlenséggel vezényli le, nem szórakozik sokat: az áldozatokra borítja az asztalt, lábon lövi őket, stb. A játékban egyfajta minijáték lesz a kihallgatás, ahol mi magunk bonyolítjuk le a vallatás procedúráját: előre meghatározott sémákra válthatunk a „nyugodt" és a „széttéplek fél percen belül, ha nem beszélsz" stílus között. Habár nem volt eddig szó róla, de frankó lenne, ha beépítenék a sorozatban jellemző hőmérsékletszabályozást a kihallgató szobába, sőt, lehetne akár a hazugságvizsgálóval is tőrbe csalni az áldozatokat. A sorozatban szintén fontos szerepet játszanak a számítógépes szakemberek és az adatok feltörése, dekódolása. Az SCEE ezt is átültette a játszható verzióba: PDA-król és vinyókról kell majd adatokat levakarásznunk, szintén egy minijáték keretében. Végül pedig ott vannak az autós üldözések: ezek egyrészt menekülések lesznek egy adott szituból, másrészt pedig nekünk kell üldöznünk és elkapnunk a gyanúsítottakat.



A játék körülbelül 100 missziót vonultat fel, melyek mindegyike időkorlátos módon kerül tálalásra. Az óra –akár az eredetiben- folyamatosan fel fog tünedezni, sőt, látni is fogjuk hogy a többi karakter éppen mit készül csinálni. Látványosabb akciórészeknél, robbanásoknál szintén befigyel a második kameranézet, ami még keményebbé teszi az adott jelenetet. Ha pedig az összes küldetés és feladat időtartamát egybe vesszük, ki fogja adni a varázslatos 24 órát (mivel ez manapság már egy kisebb RPG időtartamával is felér, kíváncsi leszek).



A grafika már most kiváló, a megjelenésig pedig még bizonyára tuningolnak rajta. A karakterek remekül néznek ki, a pályák pedig kiválóan felépítettek. A legtöbb tárgy törhető, vagy használható valamire. Minden karakter szinkronját az eredeti színész biztosítja, és habár eddig erről sem volt szó külön, de ha már mindent átvett a játék, akkor remélem a zenék sem maradnak ki, abban ugyanis szintén hatalmasat domborított a 24.
3.
3.
sanya013
2.
2.
sanya013
1.
1.
Spirito
Ez a játék van olyan fantasztikus mint a sorozat. Nekem megvan mind a 4 évad, az 5. előrendelésben plusz a játékot is végigvittem már. Lány létemre! :) Természetesen mindezt az izgalmas story miatt és természetesen Jack Bauer-t se hagyjuk ki.. ... :)

A game remekül fel van építve , fantasztikusan izgalmas és az hogy az eredeti színészek adták a hangjukat a karakterekhez.. nem semmi hangulatot ad a játéknak. Én mindenkinek ajánlom aki szereti a sorozatot hogy mindeképpen vigye végig ezt a játékot ha van lehetősége!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...