State of Emergency Teszt

  • Írta: Retee
  • 2003. augusztus 12.
Link másolása
Képzelj el, egy látszólag tökéletes bevásárlóközpontot. Mindenki megy a maga kis dolgára, a kávézóban beszélgetnek, a jegypénztárnál papa-mama csemetéjükkel foglalnak jegyet a Harry Potterre...(pff) A játékboltban egy barna copfos kislány bőszen mutogat egy babára...

, de hiába kérleli, könyörög nagyanyjának, az mosolyogva nézi vergődését. Hősünknek megesik a szíve e kicsi teremtésen, és bevillant egy együtt érző mosolyt, hogy enyhítsen a kislány szenvedésein.... letépi a karját láncfűrésszel, és ugyanazzal a lendülettel, gyöngéden átfúrja a karjával a nagymami hasát.

 

Bemelegítés
Képzelj el, egy látszólag tökéletes bevásárlóközpontot. Mindenki megy a maga kis dolgára, a kávézóban beszélgetnek, a jegypénztárnál papa-mama csemetéjükkel foglalnak jegyet a Harry Potterre...(pff) A játékboltban egy barna copfos kislány bőszen mutogat egy babára, de hiába kérleli, könyörög nagyanyjának, az mosolyogva nézi vergődését. Hősünknek megesik a szíve e kicsi teremtésen, és bevillant egy együtt érző mosolyt, hogy enyhítsen a kislány szenvedésein.... letépi a karját láncfűrésszel, és ugyanazzal a lendülettel, gyöngéden átfúrja a karjával a nagymami hasát. A gép egy aranyozott K.O felirattal nyugtázza a produkciót. Hatalmas zsivaj támad. Mindenki fut, rohan, bár még maga se tudja hova. Hősünk elbocsát pár rakétát a négy égtáj felé, ezzel jelentősen visszaszorítva az áruházban tartózkodó lelkek számát. Ennyi munka után édes a pihenés. Vadászni kezd. Megpróbálja a legtöbbet kihozni magából. Bár elég jó erőbe van, most mégis elrontja a TV-vel történő hasfelmetsző mutatványát. Ez egyáltalán nincs ínyére. Úgy dönt, elhagyja a Centert, elvégre van még belőle egy pár. Búcsúzóul visszatér a játékboltba, és egy piciny gránátot erőltet a bukott nagyszülő végbelébe... vár pár másodpercet.... és távozik az épület maradványaiból.

Ebből áll a State of Emergency. Őszintén szólva csodálkozom, hogy nem tiltották be ezt a játékot. A Postal 2 körül sokkal nagyobb volt a felhajtás, pedig az ehhez képest a lightos Putt-Putt kategóriába tartozik. Talán a GTA3 az, ami felvehetné vele a versenyt, de megint csak egy sokkal összetettebb játékról beszélünk (egy teljes szimulációról), ellentétben a SOE-vel, ami csak kóstolót ad az alvilág titkaiból, de azt nagyon jól kivitelezve.

Fícsörök
Egy aranyos intró után belépünk a főmenübe. Semmi extra, de a célnak megfelel. A szemem rögtön elkezdte kutatni a Grafikai beállításokat, persze megtalálta, de az egész kimerül egy "level detailben" (pálya részletesség) és egy "resolution"-ben (felbontás... 1280x960ig húzható). 3 féle játékmód közül választhatunk:

Kaos (általában időre megy, és lényege, hogy minél nagyobb zűrzavart keltsünk a bevásárlóközpontban – legyünk művésziek, a gép értékelni fogja tehetségünket). A Kaoson belül, további 5 játékmód áll rendelkezésünkre: Kaos - Ebben az egy módban lehet csak továbbjutni. A többi "just for fun". 3 percünk van hogy totális káoszt teremtsünk és lehetőleg ne haljunk meg.

 

Fixed Time 3min - szintén 3 percnyi a játékidő, azzal a különbséggel hogy ezen nem is változtathatunk, tehát nem szedhetünk fel időpakkokat.

Fixed Time 5min - ugyanaz mint az előző, csak 5 perccel

Last Clone Standing - Search&Destroy, feladatunk hogy megkeressük és elpusztítsuk a pályán elszórt klónjainkat

Timed Last-Clone - ugyanaz mint az előző, csak időre

Unlimited Time - időkorlát nélküli játékmódRevolution - feladatunk mindenféle küldetés megoldása lesz a centeren belül. Ez ugyan nem megy időre, de vért lehet izzadni egy-két küldibe.

 

Multiplayer – ez remélem nem szorul különösebb magyarázatra. Lanon, vagy neten lehet tolni, 4 játékmódban: Kaos, Last-Clone Standing, Deathmatch, Survivor. Mindegyiknek van cooperatív, és vs fajtája.) 4 féle helyszínen oszthatjuk az áldást, (a sarki ABC-től a 180 emeletes üvegtoronyig) és ahogy haladunk előre a pályákba, új karakterek válnak elérhetővé számunkra, (összesen 5 darab, amibe a gyengébb nem képviselői is beletartoznak) mindegyik máshogy mozog, más kombókkal és tulajdonságokkal rendelkezik. Ha mindent beállítottunk, nincs más hátra mint
A játék

Bejön egy loading screen, (menet közben egyáltalán nem tölt) és máris kézhez kapjuk az irányítást. (w,a,s,d + egér.. lenne, úgyhogy az ütés-rugáson kívül célszerű nem babrálni az egeret) Valószínűleg előre jelezték jöttünket, mivel körülöttünk mindenki rohan, és eszeveszetten sikítozik. (A hangok egyébként baromi jók lettek) Bárkinek a betörhetjük a fejét, aki épp túllépte a számunkra elfogadható sikítás decibel értékét. De nem muszáj az emberek terrorizálásával foglalkozni. A szomszéd cipőbolt rongálása is épp olyan jó móka:) A fizika is tökéletes, ha valakinek nekivágunk egy szemetesládát akkor csekély a valószínűsége hogy előre fog bukni, a hátraesés helyett. Ha megölünk valakit, vagy betörjük egy bolt vitrinjét, rögtön jönnek a keményfiúk, és megpróbálnak minket eltenni láb alól. (Bandatagokkal is összefuthatunk a zsarukon kívül) Minél többet legyűrünk belőlük, annál több jön. Ha elég sokáig csináljuk, a végén rucit váltanak, és smokingba törnek ránk. Mondanom sem kell, hogy ők egy csöppet nagyobb problémát jelentenek. Fegyverekből nincs hiány. Tucatnyi van a pályán elszórva. A legtöbb járókelő megpróbálja menteni az ingóságait, és visz valamit a feje fölött (TV, gépház), akár őket is elgáncsolhatjuk, és felvehetjük kincseiket. Majdnem minden fordulóban van egy hamutartó, vagy egy kuka, ezeket épp úgy felkaphatjuk és bevághatjuk a tömegbe, mint a kajáldák előtt található székeket. Ha valaki szerencsét szeretne próbálni, és nekünk támad, netán fegyverrel, ha leütjük, a mienk lehet. A dezodortól – a középkori palloson át – a minigunig minden van. (A szám kb. annyi mint a GTA3-ban) A PS2-es verzióban (ha megszereztük a láncfűrészt) lehetett az emberek végtagjait farikcsálni... Remélem hogy ezt nem irtották ki a programból, mert a legnagyobb élvezetet az nyújtja, mikor egy nyugdíjas csontos lábával kergeted a szembejövőket. :) A játék alatt szóló muzsika nem eget rengető alkotás, de tökéletesen passzol hozzá... A hangok nagyon jól sikerültek. Igazából csak 2 tényező választja el a 10/10-től: az irányítás! Az egér, és a billentyűzet a legkevésbé használhatók együtt. Néha idegesítően nézetet vált! (Nem Indián János szintűen, de mivel egy akciójátékról van szó, és itt hússzor többet kell mozogni, egy-két misszió teljesítése elérhetetlen álommá válik.) A térkép bazi érzékeny, és igen keveset ér! Egy lépést arrébb mész, és már nem tudsz befordulni a jobb oldali kisutcába, holott a térkép szerint még el se érted azt. + Ehhez még hozzájön hogy a küldetések normális irányítással is izzasztóak. (És egy idő után monotonná válnak: kapd el, robbants fel. ebből ki is merül a választék) De ugyanakkor nagyon sok kellemes meglepetést nyújt...Nincs olyan nap hogy be ne kapcsolnám egy kis ámokfutásra. Jah, és a minigunt mindenki próbálja ki! Hangulata van. ;-)

A grafika
Már fentebb is írtam, hogy igazán állítgatni nem lehet rajta. Erős középkategória. A padló/csempe és a boltokon az üvegfelületek tükröződnek. A civilek elhanyagolt ábrázatát kárpótolja a mozgás és a vér. Mind a kettő profi munka. Grafikai hiányosságokról beszélni nem nagyon lehet... Annyi poligon mászik egyszerre a képernyőre, hogy így is csoda hogy nem szaggat széjjel. A kódolásért mindenképp megérdemel egy jó pontot.

Konklúzió

Mindig fenntartok egy gigát a SOE-nek a vinyómon. Sosem lehet tudni mikor lesz rá szükség. :) Ideális játék egy LAN-parti emlékezetessé tételére, és a State of Emergencyvel elkövetett ökörségek felejthetetlenek.

Mad Martigen

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...