Pro Evolution Soccer 6

  • Írta: Daks
  • 2006. november 16.
Link másolása
Pro Evolution Soccer-rel utoljára 2003-ban, Playstation 2-n találkoztam. Nem ízlett. Akkor elhatároztam, hogy ezentúl csak a FIFA jöhet számításba, semmi más. Mivel fojesz, a köztudottan PES megszállott gamepadgyilkos idén ellopta előlem a FIFA 07-et, nem gondolkoztam sokat, hogy rávessem-e magamat kedvenc sorozatának kicsontozására – kölcsön kenyér visszajár ugye, ahogy mondani szokás.
A Gamekapocs fórumon sok felhasználó megírta, hogy mennyire jól sikerült idén a Pro Evolution Soccer. Ez persze legtöbbször csak akkor jött szóba, ha FIFA-val kapcsolatos hír került az oldalra, mivel a két játék örök riválisnak számít minden tekintetben. Mindkettő évente megjelenő foci-szimulátor, licenszelt csapatokkal és nevekkel, ráadásul a legtöbb nagykonzolra és PC-re is készül belőlük átírat. Ez utóbbiban a PES6 marad alul, a FIFA ugyanis Xbox-ot, GameCube-t és GameBoy Advance-t is támogat, ellenben idén még nem próbálkozott be a Playstation 3-as piacon. A következő cikkben szándékosan folyamatosan a FIFA-hoz fogjuk hasonlítani a játékot, lévén ez a cucc az EA Sports sorozatának a legnagyobb, all-time riválisa.


Ég és föld. Ezzel az örökzöld jellemzéssel lehetne pár szóban összefoglalni a két játék közti kontrasztot, de nívós gamer oldal lévén mi nem elégszünk meg ennyivel. Felvágjuk a PES6 mellkasát, szétfeszítjük a bordáit és egyenként elemezzük minden belső szervét. Nem vagyunk orvosok, csak kíváncsiak. Mit tud a Pro Evolution Soccer? Mi az, amivel ennyi embert magához tud édesgetni? Hogyan képes minden idők legnagyobb és legsikeresebb sorozatának konkurenciát állítani? Mit tudnak ezek a Konami-s srácok, amivel ennyi rajongót láncolnak magukhoz? Ennek utána kell nézni!


A Pro Evolution Soccer legnagyobb problémája a borzalmas platform portolásban rejlik – ezt még életében nem tudta kinőni a játék, de még a jelét se látjuk annak, hogy próbálkoznának a fejlesztők. A PC-s átírat egy az egyben a PS2-es verziót varázsolja számítógépeink képernyőire, megdobva azt egy telepítővel és egy Windows ablakos beállításpanellel. Gamepad híján a billentyűzet gombjait kell konfigurálnunk a különböző cselekvésekhez, de ezt is kétszer kell belőni. Először a kinti menüben kell beállítani, hogy mi helyettesítse a kört, a négyzetet, a háromszöget és az X-et, majd bent a játékban akciót kell hozzá párosítani. Jól meg van bonyolítva, az már szent. A Windows-os settings ablakban lehet még állítani a grafikai részletességen és a felbontáson, mely utóbbi listából sajnos ismét hiányoznak a widescreen monitorokat támogató lehetőségek. Ideje elindítani a játékot és fancsali képet vágni!


A megszállott FIFA-sok nem fogják eldobni magukat a látottaktól. A user interface a konzolos verzió másolata, a zene pedig olyan dobhártyakarcoló, hogy érdemes azonnal lenémítani, és helyette a Winamp-ot futtatni a háttérben. A lehetőségeink a korábbi részekhez hasonlóak: van edzőmeccs, barátságos mérkőzés, kupa, liga, Master League és internetes játék. Jó sok csapat kapott helyet a PES6-ban, de sajnos közel sem annyi, mint a FIFA-ban. Csak a nagyobb nemzetközi válogatottak és klubcsapatok érdemeltek bájtokat a lemezen, de legalább köztük van Hungary is, aminek külön örülünk.


A csapatoknál illik megjegyezni, hogy a pixelfocisták nagyon jóindulattal nevezhetőek csak hasonlónak, mint azok, akikről mintázták őket. Ronaldino jellegzetes szájformája persze azonnal kiugrik a tömegből, de Eto'o, Gera Zoli, C. Ronaldo, Thierry Henry, Lampard, vagy Torghelle Sanyi digitális másának már köze sincs az eredetihez. Fapofával lengetik karukat a gól után, kezükön és lábukon kívül pedig csak a szájuk mozog fel, illetve le, imitálva ezzel a verbális kommunikáció közismert formáját, a beszédet. Szégyenletesen kevés poligonból állnak, ruhájuk olyan, mintha fából lenne, bőrük pedig műanyag-hatást kelt. Az első dicséretre méltó jellemzője a játéknak, hogy az összes focista teljesen önálló, tényleg egy igazi csapatot alkotnak. Jól vezetik a labdát, okosan passzolnak, könnyen szerelnek, pontosan és szépen lőnek, sőt még egymás mezét is huzigálják. Itt végre nem kell egyszerre nyolc billentyűkombinációt lenyomni, ha egy csukafejest vagy egy ollózást akarunk látni - a játékosoknak sokszor maguktól eszükbe jut a legkülönfélébb mutatványok elsütése. Az animációjuk teljesen élethű lett, ami remekül látszik a labdakezelésük szépségében és a mozgásuk alatt is. A fizikát dicséri, hogy ha egymásba futnak a játékosok, akkor nem lepattannak egymásról, hanem elesnek, meglökik egymást - olykor szándékosan, a kérelmünk nélkül is.


A mesterséges intelligencián sokat csiszoltak a fejlesztők, ez már a páratlan focitechnikánál is láttuk. A szöktetést nagyon érzik, de még a leshelyzeteket is kenik-vágják – a támadók és a taktikázó védők egyaránt. Nem kell három példányban kérvényt beadni, hogy belelépjenek a passzokba, elvegyék az ellenségtől a labdát, vagy hogy a vonalról mentsék a lasztit. Hiába na, ez a Pro Evolution Soccer!


A PES6 stadionjában profi foci zajlik, ami a FIFA esetében már nem mondható annak. A cselek nagyon látványosak és könnyűek – főleg akkor mutatnak nagyon jól, ha nem ellenünk csinálják. A kétszer 45 perc alatt igazán patent kis mérkőzést lehet lejátszani, amit sajnos beárnyékol a grafika minimalista megvalósítása és a kommentátor szegényes szókincse. A játék az összes, 5 évnél újabb speciális effektus alól felmentést kapott, de még a poligonok számával is nagyon spóroltak a készítők. A füvön sehol nincs kopásfolt, a textúrák mattak és elnagyoltak, a közönség papírból van, a stadionok pedig a pesti klubcsapatok otthonait idézik. Még maximális részletesség mellett is rémes a látvány, de ezt pazarul egyensúlyozza a fentebb már említett profi színvonalú meccsek élménye. A kommentátor nem rizsázik feleslegesen, csak azt mondja be folyton, ki kinek passzolta a labdát. Észak-amerikai dialektussal elrontja az összes, nem angol nyelvterületen elkeresztelt játékos nevét, a meccs végén pedig néhány összefüggéstelen mondatban összegzi a látottakat. Nyomába sem érhet a FIFA 07-ben páratlan hangulatot teremtő Hajdú B. István és Faragó Richárd kettősének, ami még egy rovátkát húz az EA Sports játékának javára.


Nincs nagy beszélőkéje a közönségnek sem. Ha támadást indítunk, vagy helyzetet harcolunk ki, akkor olyan üvöltést rendeznek, mint amikor a hímekből álló ősemberek csoportja meglátott egy mamutot a horizonton. Ennyit tudnak, semmi mást. Nem drukkolnak, nem bíztatnak, nem énekelnek, hőzöngeni is csak a nagyobb buktatásoknál hajlandóak. A fülkarmoló gépzenével együtt egyest érdemelnek, ami bizony még jobban lehúzza a játékról készített végső értékelésünket.


Az ideális focis játékot úgy képzeljük el, mint a PES és a FIFA keveréke. Mindkettőnek van mit a szemére hányni, és bizony mindkettőnek megvan a rengeteg jó tulajdonsága is. A Konami és az EA ebben az évszázadban már nem fog kooperációt kiépíteni egymás között, úgyhogy hasonlóan az eddigiekhez, ezután is választanunk kell majd a szuperfocit bemutató Pro Evolution Soccer, valamint a vizuális orgiát nyújtó és remek hangulatot teremtő FIFA között. Én idén a FIFA-t választottam, reméljük legközelebb már kiélezettebb lesz a küzdelem!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...