Nintendo Wii Információk, érdekességek, részletes hardverbemutató, személyes tapasztalatok

  • Írta: Daks
  • 2006. november 24.
Link másolása
Magyarországon 2006. december 8-án jelenik a meg a Nintendo Wii. Mivel a dátum vészesen közeleg, ezért elérkezett az idő, hogy behatóbban is megismerkedjünk a kicsikével. Jelen cikkünkben igyekszünk összegyűjteni az összes, Wii-ről feltétlen tudni érdemes információt, melyet sok, talán még sosem hallott részlettel és személyes tapasztalatokkal (!!!) is kiegészítünk.
A Nintendo új konzolja korábban a Revolution kódnevet viselte, majd idén áprilisban kapta meg a végleges, Wii márkajelzést. A Wii egy szójáték eredményeképpen jött létre, mely a „We", azaz a „Mi" szóból ered, és amit „ii"-re alakítottak, mert a legtöbb saját gyártású játék két személy részére készült. A konzol a korhatár nélküli családi és társas szórakozásra nyújt remek lehetőségeket, ezért viseli még nevében is a királyi többest.


A gépet a hét elején volt szerencsénk személyesen is megismerni, de a kipróbált játékokról való összefoglalónkat a következő, holnapután megjelenő cikkünkben osztjuk majd meg veletek. Most nézzük magát a konzolt. A Wii méretei igencsak kecsesek – a gép 15,7 cm magas, 21,54 cm hosszú és 4,4 cm széles, nagyjából akkora, mint két DVD tok egymás mellé helyezve. A ház gyönyörű fehér, nem túldesignolt, és igen elegáns, ennek megfelelően minden nappali ékes dísze lehet. A gép a hagyományos, katódsurágcsöves TV-k mellett támogatja a 16:9-es HD-Ready paneleket is (igaz nem HD felbontásban), úgyhogy technikailag teljesen megfelel minden mai elvárásnak. A játékok kétrétegű DVD-n jelennek meg majd hozzá, de a gép olvassa a GameCube 8 centis optikai lemezeit is, lehetőséget adva rá, hogy klasszikus játékainkat újra elővegyük. A GC kompatibilitás ezzel még nem ért véget, ugyanis a memóriaolvasó nem csak az SD cardot, de a GameCube memóriakártyáját is olvassa, így régi gépünkről átvihetjük a félbehagyott játékok mentéseit. A konzol továbbá tartalmaz 4 darab portot is, melyekbe a GameCube kontrollereit lehet bedugni, teljes retro feelinget adva ezzel az új masinának.


A gép teljesítményéről annyit érdemes tudni, hogy nem éri el az új nextgen konzolok erejét, de nem is kíván velük versenybe szállni. A processzort az IBM gyártotta hozzá, és a Broadway fantázianévre hallgat; a grafikus chip pedig az ATi jóvoltából került bele. A gép 512 MB beépített flash memóriával rendelkezik, de van SD kártyaolvasója is, ha ki szeretnénk bővíteni a gyári adatokat. Található rajta továbbá két darab USB 2.0 port, sőt még beépített Wi-Fi-vel is rendelkezik, melyek a Nintendo DS-sel való szinkronizációra és internetezésre is alkalmassá teszik a masinát. A világhálónál maradva egy érdekes ficsőrre hívnánk fel a figyelmeteket, ami nem más, mint a WiiConnect24 szolgáltatás. Ez annyit tesz, hogyha a gép ki van kapcsolva, akkor szundi módban is kommunikál a Nintendo központi szerverével, és amíg alszunk, titokba letölti a játékainkhoz frissen megjelent javításokat.


Biztos már várjátok a kontrollert bemutató fejezetet, de még nem az jön. A mozgásérzékelős távkapcsoló előtt még vetünk egy pillantást a Virtual Console nevű ficsőrre, amely egy beépített emulátorprogram. Ennek segítségével lehetőségünk nyílik újrajátszani az elmúlt 20 év legjobb Nintendo 64, SNES, NES, Sega Genesis és TurboGRAFX16 játékait, melyeket majd a világhálóról tölthetünk át gépünk memóriájába. Ezek a játékok sajnos pénzbe kerülnek majd, de nem sokba. Ha jövő év elején besétálunk egy elektronikai boltba, akkor vehetünk magunknak Wii Pontokat, amit a Wii Shop-ban tudunk elkölteni új programokra és többek közt olyan játékokra, mint a Donkey Kong, a Mario Bros, a The Legend of Zelda, a Sim City, a Super Mario 64, a Golden Axe, az Ecco the Dolphin, a Bomberman '93, vagy a Dungeon Explorer. A NES játékok 500 pontba (5 Euróba) kerülnek majd, a SNES és Sega Genesis címek 800 pontba (8 Euróba), az N64-es játékok 1000 pontba (10 Euróba), a PC alapokra épített TurboGRAFX16-os anyagok pedig 600 pontba (6 Euróba) fognak fájni. A Virtual Console szolgáltatás a gép európai megjelenésével egy időben, decemberben kerül bevezetésre és legközelebb 2007. májusában bővül majd.


Elérkezett a kontroller bemutatásának ideje. A Nintendi Wii-hez kétféle kezelő lesz majd, egy klasszikus gamepad, és egy távkapcsolós kontroller, nunchuk-kal összekötve. Az utóbbiról érdemes beszélni, hiszen ez az, ami forradalmasítja a játékokat. A nunchuk-on egy stick és két ravasz található csak, ez a játékokban általában a karakterek irányítására szolgál, de a távkapcsolóhoz hasonlóan ez is mozgásérzékelős, így lehetővé téve a kétkezes interakciót is, például a két karddal való hadonászást, vagy a kétkezes verekedést. A távkapcsoló két ceruzaelemmel működik és több színben lesz kapható (fehér, fekete, zöld, piros, rózsaszín, stb.), így a család minden tagjának lehet egy saját, privát kontrollere a géphez. Ez egy ki-bekapcsolót tartalmaz, egy akciógombot, egy ravaszt, két változó funkciójú gombot, egy kilépés és egy hangerőszabályzó gombot.


A két eszköz a TV tetejére helyezett szenzorral kommunikál, ami pontosan érzékeli, hogy éppen milyen irányban mozgunk, továbbá milyen szögben tartjuk a kapcsolót, és ehhez igazítja a játék karakterének cselekedetét. A masina egyébként a rossz pletykákkal ellentétben tökéletesen működik: 1-3 méteres távolságból pontosan, hiba és késés nélkül dolgozza fel / hajtja végre a feladatokat. Az irányító érzékenysége manuálisan állítható, teljesen a remegő kezünkhöz szabva így a rendszer működését. A távkapcsolóban van beépített memória is, amin keresztül például átvihetjük egy barátunkhoz a profilunkat, a nevünkkel és a figuránkkal együtt (erről később). A kontroller rezgős, sőt még egy kis hangszóró is van benne, ami tovább növeli a játékélményt. Ha például pecázunk, akkor innen jön az orsótekercselő hangja, ha lövünk, akkor a fegyver zaja, ha pedig mondjuk golfozunk, akkor innen hallatszik a labda elütésének hangja.


A gép menüje egyszerű és jól áttekinthető, egy pointerrel tudunk benne közlekedni, írni pedig a képernyő-billentyűzettel lehet. A Disc Channel menüpontban tölthetjük be az éppen berakott DVD-t vagy GameCube lemezt, a Wii Shop-ban pedig a megvásárolt Wii pontjainkat tudjuk elkölteni. A Mii Channel-ben alakíthatjuk ki profilunkat, építhetjük fel a karikatúra-karakterünket, melyet többek közt a Wii Sports-ban is használhatunk majd. Ezt a profilt a távkapcsolóra lehet menteni, így ha sikerül összehozni valami frankó Jacko figurát, akkor az akkor is velünk lesz, ha hétvégén átruccanunk egy barátunkhoz játszani és visszük a saját kontrollerünket. A Photo Channel-en az SD memóriakártyáról beolvasott fényképeket tudjuk nézegetni, kellemes zenei körítés mellett slideshow-ban levetíteni, vagy akár módosítani. Alap képszerkesztési funkciókat lát el, de olyan extrákat is lehet vele csinálni, mint mondjuk műbajusz vagy szemüveg rámontírozása egy illetőre. A Wii Message Board egy egyszerű üzenetküldő szolgáltatás, ezzel e-mailt küldhetünk (egy csatolt fényképpel), vagy családtagjainknak hagyhatunk elektronikus üzenetet.


A világháló lehetőségeit többek közt az Internet Channel használja ki. A neten szörfözni a jelenleg még fejlesztés alatt álló, de hamarosan elkészülő Opera-böngészővel tudunk majd, amit teljesen a Nintendo Wii-re szabtak a fejlesztők. A Forecast Channel-en az éppen aktuális időjárást tudjuk megnézni, ennek érdekessége pedig, hogy egy Google Earth-höz hasonló földgömbről választhatjuk ki, hogy éppen melyik ország / város adatait akarjuk lehívni. A menü utolsó pontjában, a News Channel-en híreket lehet olvasni, melyet az előzőhöz hasonlóan ingyen szolgáltat a Nintendo.


A gép hivatalos Európai Uniós ára 249 Euró lesz, nálunk pedig egészen pontosan 69900 forintba fog kerülni. A kezdőcsomag tartalmazza magát a konzolt, a kontrollereket érzékelő szenzort, továbbá egy távkapcsolót, egy nunchuk-ot, egy csuklópántot, egy AV kábelt, és egy ajándék játékot, a Wii Sports-ot. A játékok 15 és 18 ezer forint között mozognak majd, a több színben is kapható távkapcsoló (ajándék Wii Play játékkal) 13 ezer forint lesz, a nunchuk és a klasszikus kontroller pedig ennek a fele. A Nintendo Wii debütálásának napján az alábbi játékok lesznek elérhetőek itt, Magyarországon is: Wii Sports, The Legend of Zelda: Twilight Princess, Wii Play, Call of Duty 3, Marvel: Ultimate Alliance, Tony Hawk's Downhill Jam, Madden NFL 07, Need for Speed: Carbon, Happy Feet, Rampage: Total Destruction, Super Monkey Ball: Banana Blitz, Gottlieb Pinball Classics, Super Fruit Fall, Cars, Barnyard, Spongebob, Blazing Angels, Far Cry Vengance, GT Pro Series, Monster 4x4 World Curcuit, Open Season, Rayman: Raving Rabbids, Red Steel, Splinter Cell: Double Agent, Impossible Mission, Leaderboard Golf és Tennis Masters.

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...