Homo Nobilis QuToR

Link másolása
Sokféle számítógép felhasználó létezik. Van, aki munkaeszközként nyüstöli, van, aki tanulásra tart belőle egy darabot, aztán van egy jó nagy réteg, aki játékra, szórakozásra és kikapcsolódásra használja. Viszont ezen csoportok mellett van egy igen kicsi, mármár elhanyagolható, ámde ettől még jelentőségteljesebb réteg is, akik tuningolás végett fizetnek ki tetemes összegeket csak azért, hogy ők legyenek a leggyorsabbak és legjobbak...
Kicsi a Core, de erős? Sokféle számítógép felhasználó létezik. Van, aki munkaeszközként nyüstöli, van, aki tanulásra tart belőle egy darabot, aztán van egy jó nagy réteg, aki játékra, szórakozásra és kikapcsolódásra használja. Viszont ezen csoportok mellett van egy igen kicsi, mármár elhanyagolható, ámde ettől még jelentőségteljesebb réteg is, akik tuningolás végett fizetnek ki tetemes összegeket csak azért, hogy ők legyenek a leggyorsabbak és legjobbak.

Igazából, amióta létezik számítógép, azóta vannak olyan elégedetlenkedők, akik nem fogadják el a gyártó által felmatricázott teljesítményt, így fogják magukat, nekiesnek és megpróbálnak minél többet és többet kihozni az adott masinából. Így van ez most jelen esetünkben is, aholis egy kedves barátom, QuToR volt olyan rendes és megosztotta velünk legújabb technikai megmozdulásának miértjét, mivoltát és eredményét is.


Gamekapocs: Mindenek előtt, honnan a neved?

QuToR: A Superman filmekben a negatív hőst hívják Lex Lutor-nak. Amikor IRC-elni kezdtem akkoriban ment valamelyik tv csatornán valamelyik része, még az eredeti Superman-nek és egy szójátékból lett a QuToR. Lutor-QuToR.


G: Mióta foglalkozol számítógépekkel és milyen volt az első géped?

Q: Gyerekkorom óta. KB 1987-óta. A családban, unokatestvéremnek már akkor C-64 volt, és mint a legtöbb gyereket a játék fogott meg engem is. Az első gépem egy ZX-81 volt, ami nem sok mindenre volt jó. 5-ikes voltam mikor szüleim Bécsből hozták az első „igazi" számítógépemet a C-64 II –t magnóval.
G: Mióta érzel késztetést a tuningolásra?
Q: Nem is tudom… Szerintem a vágy mindenkiben megvan. Mindenki szeretné azt, hogy egy olcsóbb cuccból CPU, VGA de nem kell a számítástechnikánál maradni, autóból minél többet hozzon ki, csak van, aki ezt ténylegesen elkezdi, és van, aki nem, és van, aki kissé megszállott lesz és van aki nagyon. Igazából késztetésem azután lett, miután először megelőztek a HWSW 3Dmark versenyében (ha lehet azt versenynek nevezni) Azután már tényleg volt motivációm arra, hogy még többet csikarjak ki a cuccból, vagy cseréljem le a cpu-t vga-t stb… Azért egy dolgot itt elmondanék. Ez, amit én csinálok, csinálunk, még páran nem igazi tuning vagy legalábbis én nem annak tartom. Megpróbáljuk megszerezni a legjobb cuccokat, amik már amúgy is magukban hordozzák a jó eredményeket, és azokon csavarunk még. Ez is egyfajta tuning de szerintem az igazán megszállottak a ténylegesen hard tuningerek voltmoddal, és folyékony nitrogénnel dolgoznak. Átforrasztják az alaplapot a VGA-t a minél nagyobb feszültségek eléréséhez, és ha kell és lehet akkor a CPU-n is bütykölnek valamit ( emlékezzünk csak annó az AMD grafitozására, vagy a CPU lábainak összekötésére) és ők nem a TOP cuccokkal teszik ezt, hanem „alacsonyabb" kategóriás cuccokkal. Vannak olyan csapatok viszont akiket támogatnak HW gyártó cégék, ők más helyzetben vannak, ők azok akik a toplistákat vezetik, ők a legjobb cuccokat kapják meg és azokat „kezelik" forrasztással folyékony nitrogénnel, náluk nem számít ha valami tönkremegy. Olyanok ők, mit a Rallye-ban a gyári csapatok. Ami még fontos, hogy ők már alapban is csak arra mennek, hogy egy asztalon szétborított gépen egyszer lefutassák a tesztet és kész, de a gépet magát nem használják huzamosabb ideig. Én csak most jutottam el eddig , hogy asztalon szétborítva tuningoljak, eddig én is csak a normál gépemet próbáltam húzni, amit minden nap használok normál PC házban.


Amúgy szerintem sokkal érdekesebb lehet egy olyan tuning verseny ahol a százalékos túlhajtást nézik és nem a tesztprogramokat. Pl: Itt egy 486SX25 és azt felhúzzák 100Mhz-re, az ugye 400% -os túlhúzás.


G: Mik voltak az első sikereid?

Q: Első sikerem, amit én is annak éreztem, az egy 486SX-25-öt 50Mhz-n járatni. A második amikor az 5x86-133 –at 160-ra húztam. De ezeket mindenki megcsinálta. Az első úgymond tényleges siker-t egy AMD FX-60 –al és 2db 7800GTX kártyával értem el. Ezzel a konfiggal lettem először első a HWSW listán. A pontos eredményekre már nem emlékszem, elég rég volt.

G: Voltak-e kudarcaid? Nagy égések?
Q: Kudarcok, persze. Égés már nem annyira. Égés talán nem is volt sosem, legfőképpen azért, mert ez nem egy olyan nyilvános verseny ahol leülünk egy nagy teremben, és akkor mindenkinek produkálnia kell magát. Viszont több alaplapot lőttem el ha ezt lehet égésnek tartani. Kudarcok….. hajaj. Az első nagy kudarcom (bár ezeket csak én tartom annak) az volt amikor a Quad SLI –vel próbálkoztam. Nem kis pénzt beleinvesztálva nem igazán jöttek az eredmények, mondhatni tök 0 volt az egész tuning szempontból. Aztán a második kudarc az volt, hogy DFI alaplappal próbálkoztam. Ezért biztosan sokan megköveznének, de sajnos nekem az a lap nagyon nem jött be. Pedig biztosan isten az a lap de nekem nem jött be egyáltalán. Több általam profinak tartott embertől kértem segítséget ehhez a laphoz de nem tudtam belőni jól.. Az I –re a pontot pedig a vízhűtés tette be. Az egy hatalmas kudarc volt, semmilyen szempontból nem hozta az általam támasztott igényeket. Ehhez azt hozzá kell tennem, hogy egy SLI-s konfigot akartam passzív (teljesen ventilátor nélküli) hűtéssel hűteni. Iszonyat drága volt, hangos! is lett, és teljesen kezelhetetlen. Egyetlen egyszer sem tudtam azt a gépet bármi módon is húzni….  Ezek után a nagy csalódást maga az AMD okozta az FX-62 –es prociával. Az Intel a Core 2 Duo CPU-ival porig alázta, és szerintem jeleneg is alázza az AMD-t. Az FX-62 –es CPU-hoz nem kevés pénzért sikerült hozzájutni, és jelenleg már nem tudnám olyan árba eladni ami megérné még nekem is. Ebben a CPU-ban nincs elég erő ahhoz, hogy a C2D –kel felvegye a versenyt tuning szempontból. Az alap 2800Mhz órajelet 3080-ig sikerült feltornázni léghűtéssel ami harmatgyengének mondható, egy C2D 2133Mhz-s cpu 3650-re való húzásához képest.

G: Mesélj a mostani kisérletedről. Konfig, eredmények.
Q: A mostani konfig:
  • Intel C2D QX6700 CPU
  • Asus Striker Extreme alaplap
  • 2x1GB A-DATA Vitesta Extreme Edition SLI-READY memória
  • 2DB Asus EN8800GTX SLI –ben
  • 93.74 –es nvidia gyári driver nem moddolt! (ez nem tuti…. De nem a 158.19-el)
  • Enermax Galaxy 1000W Tápegység
  • Segate 750GB S-ATA winchester
  • Vapochill LS kompresszor
Mit is mondhatnék az egészről. Ezzel a CPU-val léghűtéssel nekem „csak" 3600Mhz-t sikerült elérnem, és 18129 pontot 3D06-ban. Ez nem volt a legjobb. A kompresszoros hűtéssel már régen szemezek, de sajnos Magyarországon a Vapochill-nek a jelenlegi hivatalos forgalmazója csak nagytételben áll szóba bárkivel. A régebbi forgalmazóval felvettem a kapcsolatot, de ő már nem tudott segíti. Azért mindenféle utakon keresztült sikerült egyet szerezni, és hozta a hozzáfűzött reményeket. Az állítgatás, próbálgatás 2 napot vett igénybe, mire ezt az eredményt sikerült összehozni. Mint látszik a CPU adottságaiból adódóan a szorzót állítottam fentebb. Próbáltam FSB-t tolni is, de így sikerült a legtöbbet kihozni a CPU-ból. A gép 4400Mhz-n is bebootolt de ott már a teszt kapásból elhalt. Érdekes volt azért az, hogy ezeknél a beállításoknál a gép csak minden második indításra állt fel, valószínűleg tápellátási problémák miatt, mert a táp többször túlterheltséget jelzett. Amikor viszont elindult a gép (4300 Mhz-n ) akkor viszont stabilnak volt mondható, neteztem róla, illetve installálgattam különböző programokat. 4360-on a hűtés volt már kevés a teszthez. Azért látszik a képekről is, hogy rá kellett segítenem egy szobai ventillátorra a VGA-k hűtésére, tehát ez már tényleg csak a tesztről szólt, mert így ( szétborítva ) tényleg csak a fanatikusok használnak számítógépet. A végső eredmény 3DMark06-ban 20415 pont lett. Ezzel a Futuremark oldalán lévő toplistán a 15.-ik lennék, de sajnos a regisztrálás egy kis hiba miatt nem sikerült, ezt fogom pótolni. Magyarországon úgy tudom nekem sikerült még csak 20k fölötti pontot produkálni 3d06-ban, de HWSW fórumon akad kihívó.

A száraz adatok:
  • CPU 2660mhz 1,3 V -> 4300Mhz 1,75V
  • VGA-k GPU: 575Mhz Memória: 1800Mhz -> GPU: 673Mhz Memória:2100Mhz

G: Mi lesz a következő akciód?


Q: Nem tudom, ezt majd hozza a jövő. Viszont azt tudom, hogy a folyékony nitrogént azt nem fogom kipróbálni, az már nagyon távol áll tőlem illetve a forrasztgatás is.
Fontosabb projektek elé nézek mint a tuning, házasság, házvásárlás, de nem hiszem, hogy ki fogok szállni ebből a versenyből még jó darabig.


G: Remélem sikerült egy kis örömet szereznünk azon olvasóinknak, akik odavannak a tuningolás világáért és ha netán valami kérdésük vagy észrevételük akadna, ne habozzanak felkeresni a forumunkat és ott megosztani azokat velünk és QuToR komával!

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
Madd Dogg
közölhetnétek fps adatokat brutálra húzott brutálgrafikájú játékoknál. kíváncsi lennék. én megállnék inkább egy full stabil konfignál, és tolnám a gamet. ja, és lehet a kiadó Gamekapocs, de a fejlesztő QuTor
1.
1.
huszti
úristen:) nekem elég lenne a 2,5-ös CPU-mat "csak" 3 GHz-re felhúzni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...