Grand Theft Auto IV Játékelőzetes, premier információk

  • Írta: Daks
  • 2007. május 7.
Link másolása
„Az élet bonyolult. Embereket öltem. Embereket csempésztem. Embereket adtam el. Talán itt minden más lesz.” – Hallható a Grand Theft Auto IV főszereplőjének, Niko Bellic-nek a szájából, miután megérkezik Liberty City-be. Derülátó gondolatok egy erősen alvilági személytől, de ahogy elődei, ő sem tud semmit tenni sorsa ellen. Az alvilág beszippantja őt - ha akarja, ha nem - a kérdés már csak az, hogy meddig mer elmenni!
Vannak, akik a világ fővárosának hívják, míg mások egyszerűen csak úgy nevezik, mint a „város, mely sosem alszik". Igen, ez New York, vagyis Liberty City – ugrópillér az amerikai álom megvalósításához, lehetőség mindenkinek, aki kitörni készül egyszerű életből, és valami újba akar fogni. Liberty City most már Niko játszótere is, annak az embernek, aki a nagy halászlén túlról azért érkezett ide, hogy új életet kezdjen. De vajon sikerül-e neki? Természetesen nem, ez a Grand Theft Auto.


A negyedik GTA rengeteg változást hoz a sorozatba. Liberty City-t már megismerhettük a harmadik epizódban, most pedig úgy tűnik, az alapoktól reformálják meg a frencsájzt. A városkép a 2007-es képet mutatja, tehát a történet napjainkban játszódik, elfelejthetjük a koszos 90-es éveket. A város kibővült, egyre jobban hajaz NYC-re, a temérdek lemásolt helyszínnek köszönhetően pedig szinte a megszólalásig hasonlít majd az igazi metropoliszra. Fellelhető lesz például az MTV-nek otthont adó Astor Plaza, a Virgin Megastore-féle Bertelsmann Building, a híres Brooklyn Bridge, a gyönyörű Chrysler Building, a Conde Nast Building, a Coney Island Cyclone vidámpark, a Crowne Plaza, a Doubletree Guest Suites szálloda, az Erie Lackawanna Terminal, az Exchange Place Center, a Flatiron Building, a szépséges Hearst Tower, a Helmsley Building, a Manhattan Bridge, a Marriott Marquis Hotel, a MetLife Building, a Morgan Stanley Building, a Paramount Building, a Plaza 10, a Rockefeller Center, a Saint Patrick Katedrális, az elmaradhatatlan Times Square, és a Szabadság Szobor. Végigolvasni se könnyű, és ezek még csak a leghíresebb épületek voltak. Aki csak egy kicsit is ismerős New York-ban, az tudja, hogy ezek olyanok, mint nekünk a Parlament, vagy a Halászbástya. Ezek nélkül nem város a város!


Természetesen, ahogy a város nevét, a látnivalókat is átkeresztelték a készítők, nehogy Thompson barátunk rájuk verjen minden New York-ban történt bűnesetet. A Metlife Building Getalife lett, a Szabadság Szobor Boldogság Szoborrá alakult, a DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) pedig BOABO (Beneath the Offramp of the Algonquin Bridge Overpass). A lényegen persze ez mind nem változtat semmit, ha az októberi megjelenést követően berakjuk konzolunkba a lemezt, teljesen olyan érzésünk lesz, mintha az igazi New York City-ben kalandoznánk.


New York kerületeinek neve is más lesz majd a GTA4-ben. Brooklyn-t a fejlesztők Broker-nek nevezték el, Manhattan-t Algonquin-nek, Queens-t Dukes-nak, míg Bronx-ból Bohan lett, New Jersey-ből pedig Alderney. Mindegyik városrész azért szinte a megszólalásig hasonlít majd valódi ötletadóira, a legtöbb jellegzetes épület és látnivaló a játékban is megtalálható lesz. Ha ne adj' Isten elkeveredünk egyszer New York-ba, akkor a játék után otthonosan mozoghatunk az utcákon, olyan részletesen le lesz minden másolva a valóságról.


A fejlesztők igyekeznek megteremteni azt a hangulatot, mely az igazi NYC-t is jellemzi. Dan Houser, a Rockstar egyik vezetője szerint a GTA város kialakításának legfontosabb eleme, hogy az ember tényleg úgy érezze, mintha egy élő és lélegző világban lenne. Ha lassítunk az autóval, akkor figyelhetjük majd, ahogyan mindenki teszi a dolgát, az utcákon emberek mászkálnak, a boltokban pörög az élet, a járókelők pedig tömött sorokban nyüzsögnek a járdákon. Lesznek, akik nagy szatyrokkal épp a közértből sétálnak hazafelé, míg mások nyugodtan cigiznek majd egy padon, vagy telefonálgatnak a parkban. Apró, ám annál fontosabb elem, hogy ismét csak felnőttekkel találkozhatunk majd. Se gyerekek, se állatok nem lesznek a játékban, a készítőknek jó okuk van rá, hogy kizárják az esztelen vérengzésbe átcsapó játékosok ezen célpontjait.


A grafikára rátérve csak pozitívumokat tudunk nektek mondani. A játék teljesen kihasználja majd a Playstation 3 és az Xbox 360 konzolok erejét, az új RAGE (Rockstar Advanced Game Engine) motort kifejezetten a nextgen masinákra gyártották. A napfény megcsillan majd az igazi üveg-hatást adó ablakokon, az épületek textúrája pedig úgy lett megszerkesztve, hogy ránézésre tudjuk majd, kb. hány éve állhat ott. A régi téglaépületeken látni lehet majd, ahogy pattog le a vakolat, a főút melletti házak alapjai koszosak lesznek, a felhőkarcolók pedig olyan impozáns élményt nyújtanak majd, hogy beleszédül az ember, ha felnéz az égre. A legutolsó részlet is helyén lesz a játékban, ha például feldöntünk egy kukát, akkor abból milliónyi szemét szóródik majd szét az útra. Mi ez, ha nem minőség?


A legfontosabbról még alig beszéltünk. Miért is utazik Liberty City-be az új játék főszereplője, Niko Bellic? Miért nem jó neki a kelet-európai élet? Hiszen ott is jól beilleszkedett az alvilágba. A megoldás kulcsa: Roman. Roman Niko unokatestvére, aki évek óta Liberty-ben él, és a hosszas levelezgetés után most sikerült rávennie kuzinját, hogy utazzon ő is a lehetőségek földjére. „Lenyűgöző itt az élet, ez az igazi amerikai álom. Két barátnőm, négy pezsgőmedencém, tizenöt sportautóm van." – ilyen élménybeszámoló után kevés ember marad a keleti blokkban, így Niko is gépre szállt, hogy szerencsét próbáljon a tengerentúlon. Amire Niko csak megérkezése után jön rá, hogy uncsitesója hazudott neki, és nincs egy garasa sem. Sőt, azért hívta Niko-t Amerikába, hogy az segítsen neki kilábalni zűrös ügyeiből. Rengeteg gengszterrel újat húzott, bűnöző haverjai sem segítik ki, tele van tartozásokkal és rosszakarókkal. Jó rokonhoz hűen Niko így kénytelen segíteni Roman-on, és ismét a bűnözés útjára lépni, hogy megmentse unokatestvérét, és persze eltartsa önmagát.


A játéknak már elkészült a demója is, több külföldi újságíró is abban a szerencsében részesülhetett, hogy elsőként tekinthetett bele az új epizódba. Élménybeszámolójuk szerint Roman azonnal felveszi Niko-val a kapcsolatot, miután unokatestvére megérkezik Liberty City-be. Egy koszos, rendetlen irodába vezeti, ablakai sosem voltak megtakarítva, a szobában rekedten szól a mono rádió. Itt kapja meg Niko az első küldetését. Amint főszereplőnket szabadjára engedi zűrös rokona, bele lehet vetni magunkat a város forgatagába. A leírások szerint a város hatalmas és gyönyörű, minden ember másképpen mozog, a sofőrök különböző stílusban vezetnek. Az animációk fantasztikusak, a koszos, lerobbant környékek pedig igazi fenyegető hatást keltenek. A gangon összesúgnak a rosszarcú fekete utcagyerekek, a lépcsőn ülő gettótöltelékek a szemük sarkából figyelik minden lépésünket. Nem semmi, nagyon irigyeljük azokat a szerencséseket, akik már átélhették ezt az élményt!


„A negyedik részt a részletek teszik majd olyan izgalmassá és fantasztikussá" – nyilatkozta nem régiben Dan Houser. Mi tudjuk, mire gondolt. Az autókat például már nem csak úgy lehet majd megszerezni, hogy kirángatjuk belőle a sofőrt, vagy simán beugrunk a parkoló szedánba. Niko-nak nem egyszer kell majd könyökével betörni az ablakot, hogy belülről nyissa ki a zárt autót, és arra is kell majd pár másodperc, hogy bepöccintse a motort. A főszereplőnek lesz saját mobiltelefonja is, amin az ismerőseit fel tudja hívni. A telefon névjegyzékében lesznek a haverok, lehet nekik SMS-t küldeni, az elektronikus naptárban fel lesznek jegyezve a tennivalók, sőt még fényképeket is készíthetünk majd. Az ilyen részletek teszik a játékot a korábbinál is még valóságosabbá, ezekért fogja mindenki imádni a GTA4-et!


A játéktér még a korábbi epizódokénál is sokkal szabadabb lesz. Nem rabszolgaként kell majd végrehajtanunk a feladatokat, mi is szervezhetünk ügyeket, megválaszthatjuk majd, hogy kivel akarunk együtt dolgozni, és kik legyenek a haverjaink. Találkozókat szervezhetünk, elvihetjük helikopterezni a kiszemelt csajunkat, vagy utcai motorversenyt rendezhetünk barátaink társaságában. A küldetések is máshogy néznek majd ki, ha elrontjuk, akkor nem mindig lehet majd újra kezdeni, teljesítményünk hatással lesz hírnevünkre. Így előfordulhat az is, hogy ha megbízhatatlanok vagyunk, akkor a munkaadónk fog minket megöletni, vagy a barátaink támadnak hátba.


A rádióállomások a napjaink legjobb zenéit fogják játszani. Mivel az új GTA 2007-ben játszódik, ezért szinte csak modern sláger lesz hallható az autókázás során, természetesen ismét stílus szerint állomásokra bontva. Az üldözéses jelenetekre választhatunk rock adót, a gettóban való mászkáláshoz rap csatornát, ha pedig randizni megyünk, akkor a legjobb, ha a romantikus slágereket játszó adót kapcsoljuk be. Visszatér majd a betelefonálós, csevegős rádió is, a párbeszédek pedig a korábbinál is viccesebbek lesznek. A humor amúgy nagy szerepet kap a játékban. Több olyan karakterrel is össze lehet majd futni, akik fárasztó poénjaikkal, vagy éppen kettyós viselkedésükkel fognak mosolyt csalni arcunkra.


A játék október 16-án jelenik meg Playstation 3 és Xbox 360 konzolra. A két verzió teljesen megegyező lesz, az egyetlen eltérés, hogy Xbox-ra több DLC (Downloadable Content) is meg fog jelenni. Mindkettőben lesz multiplayer mód, ám nem szabad számítani semmi MMORPG elemre, itt csak a csapatmunkán és a közös szórakozáson lesz a hangsúly. Na, van még valaki, aki nem várja esztelenül a Grand Theft Auto IV-et?

Kapcsolódó cikkek

18.
18.
Melanie
HEH erre jó ha már van XBOX 360-od
17.
17.
kozitomee
Én eggyáltalán nem várom... Azaz várnám a játék megjelenését meg minden de a csak csúcskonzolra jön ki nem? Én meg nem fogok az miatt azt venni:) Amúgy jónk tűnik de abba túl sok kes lenne meg a játékokat is drágállom...
16.
16.
gabroka
aki regisztrált az xpangon annak meg kéne venni a realplayer demóját mert akkor az egész nem ér semmit.a demóról pedig annyit. hogy ingyenes én is megcsináltam csak a 10-13. napon ne felejtsük el törölni, mert akkor már fizetni kell 15 dolcsit.nem kell félni nekem is már van elég sok pontom

15.
15.
Daks
A GTA-k mindig ugy indulnak, hogy azt mondjak, sosem lesz PC-re, es eddig a Stories részek kivételével mind ki is jött... csak 1-2 év elteltével jelentették be, hogy készítenek PC-st, addig tagadtak mindig. Lehet reménykedni, hogy itt is igy lesz.
14.
14.
fojesz
Nem kell félni amiatt, hogy olyan drága lesz akkor egy elfogadható minőségű gép összerakása... két-három éve még sírtunk a százezres 6800 ultra miatt, most meg már "fillérekért" adják őket. Nyilván ez lesz a mostani kártyákkal akkor majd...
13.
13.
ldavid
most lehet úgy látszik hogy erőmű kell hozzá, de PC-re még több mint egy év mire kijön, addigra meg...
12.
12.
Daks
tudom sajnos... :( Gates-eknek is az az erdeke, hogy PC-re windowst meg officet vegyenek az emberek, a játékok pedig mennek Xboxra
11.
11.
Daks
zoli nem tudom hol olvastad de hulyeseg. egy rakat penzt kap mind2-től. régen PS2 miatt sonytól, most meg az x360 miatt MS-től - billéknek elvégre túl kellett licitálniuk a sonyt hogy ne PS exkluzív legyen megint... olyan penzek forognak amit el se tudsz kepzelni
10.
10.
Adam9212
Az a baj, hogy szinte csak nálunk ilyen drágák a cuccok :'((((((
9.
9.
huszti
jah, meginnt 1 egy év, és jön PC-re, bár, lehet nem is jön (de remélem az ms megtesz midnent). Meg addigra simán beszerezhetsz egy használt xboxot kb 60 ezerért:P
8.
8.
Adam9212
Jó játék lesz ez! Várom nagyon! :D Csak addigra be kell szereznem egy DX10es vidkarit meg 1 jobb procit.. mondjuk az meg is lesz már ha összejön a lóvé :)
7.
7.
Utys
Megint várhatunk rá egy évet, hogy kijöjjön PC-re.



Ez a, nem tévedünk el New Yorkba, mert olyan részletes a játék, kicsit PR-s, nem Daks? :P
6.
6.
huszti
én eddig az összes GTA-t vártam, mgé jó hogy ezt is. :)
5.
5.
Daks
nah igazad volt, de csak az egyik helyen rontottam :D
4.
4.
Daks
ldavid: de lehet, majd mindjart utananezek es javitom :)



dzsekk: elvileg csak Xbox360ra lesz DLC, PS-re nem. Azt nem tudni még, hogy micsoda, gondolom ruhák meg autók, talán fegyverek...
3.
3.
"A két verzió teljesen megegyező lesz, az egyetlen eltérés, hogy Xbox-ra több DLC (Downloadable Content) is meg fog jelenni."

Pl miket lehet majd leszedni? Járművek? Ruhák? És miért lenne több letölthető stuff boxra, mint PS-re?!
2.
2.
ldavid
Daks: Ben Houser-t nem Dan-nek hívják? :)
1.
1.
ldavid
ki mondta hogy nem lesz?



amúgy nálunk 19-én jelenik meg
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...