The Simpsons Game

  • Írta: Daks
  • 2007. május 17.
Link másolása
Az Electronic Arts egy puccos parádé keretein belül rántotta le a leplet a készülő The Simpsons Game játékáról. A gamer közösség persze azonnal rácsapott az anyagra, és szinte mindenki leplezetlen örömmel fogadta a gyagya család legújabb kalandjait. Következő előzetesünkben megismerkedhettek a játékkal, és elmeséljük, hogy milyen események forgatják fel ezúttal Homer, Bart, Lisa és Marge életét.
Az előző Simpsons játékot, a Hit & Run-t a Vivendi Unversal Games készítette, az Electronic Arts pedig nagyon büszke rá, hogy sikerült elhappolnia a jogokat konkurenciájától, hiszen a nyáron mozikba kerülő mozifilm várhatóan milliókat fog rábírni a játék megvásárlására. A The Simpsons Game fejlesztéseit az EA Redwood Shores stúdió végzi, ők készítették többek között a The Godfather-t, a The Lord of the Rings: The White Council-t, és a From Russia With Love-ot is. A fejlesztések tavaly Karácsonykor kezdődtek, a megjelenés pedig az idei ünnepek alkalmával lesz esedékes, a régi Xbox kivételével a létező összes platformra, így természetesen PC-re is - szerk: ez utóbbi egyelőre rizikós.


A The Simpsons Game nem a mozifilm forgatókönyvét fogja követni, az EA-s arcok egy teljesen új sztorira építik a játékmenetet. Összesen 8000 sor dialógust fogalmaztak meg az események mellé, az előkészületekben pedig James L. Brooks és Matt Groening, a sorozat kitalálói is részt vettek. A minőségre nem lesz panaszunk, a kiadó ugyanis szerződtette az eredeti szinkronszínészeket, köztük a Homer-t angolul beszéltető Dan Castellaneta-t, a Bart-nak hangszálakat kölcsönző Nancy Cartwright-ot, a Marge-ot megszólaltató Julie Kavner-t, valamint a Montgomery Burns-nek, Smithers-nek, Seymour Skinner igazgatónak és Kent Brockman-nak hangot adó Harry Shearer-t is.


A grafikus motor a XIII-ban és a Bad Day LA-ben megismert cel-shaded technológiát használja, azt a hatást keltve így, mintha teljesen rajzolt lenne a játék. A grafika a Simpson Család rajzfilmsorozat alig néhány színből álló, pár vonallal megrajzolt világát eleveníti meg, így nem kell számítni semmi csúcsra, de ugye ez esetben éppen ez a lényeg. Minden apróság a helyén lesz, Lisa haja például tökéletesen hasonlítani fog a sorozatban látott 2D-s tüskékhez, eltérően az előző játékoktól, ahol sündisznószerű sérót kapott a kislány. Hasonlóan a klasszikus séma szerint fog kinézni Bart „sajtreszelője", és Marge kék madárfészke is, az ő hajuk sem költözött át 3D-be. A szereplők mimikája és arcvonásai is mind az eredeti képsorokat idézik majd, nem lesz semmi technikai felturbózás rajtuk. A játékot egy interaktív rajzfilmnek tervezik, ami nem kevés kihívást okozott a készítőknek, de állításuk szerint sikerült megbirkózniuk minden problémával.


A The Simpsons Game szereplői itt „tudják", hogy egy videojáték karakterei, így ennek megfelelően bármit megtehetnek. Olyan erőket használnak, ami elképzelhetetlen volt szürke springfieldi életük alatt, és mivel most a kibertérben vannak, bátran elrugaszkodhatnak a valóságtól (Kibertér: W. Gibson regényéből átvett science-fiction kifejezés, mely a számítógép-kommunikáció birodalmát, annak virtuális világát kívánja megnevezni - Internet Értelmező Kisszótár). Ahogy a család egyre jobban fedezi fel újdonsült képességeit, úgy lesz ezekre egyre inkább szükség a játékmenet alatt.


Összesen 16 hatalmas pályán lehet majd kalandozni, ezek mindegyikén több családtag is egyszerre jut majd szerephez. A játékban lesz co-operation mód, így akár otthon, akár interneten keresztül egy barát segítségével is meg lehet oldani a feladatokat. Ha éppen nincs kéznél egy haver sem, akkor a gép veszi át a másik szereplő irányítását, de sokkal izgalmasabb lesz, ha közösen indulunk neki a küldetéseknek. Lisa és Bart bemutatkozó pályáján például a kislány éppen azon dolgozik, hogy megmentse az erdőt a gonosz favágóktól, míg a kölyök vígan gördeszkázik a közelben, de azonnal a helyszínre siet, hogy megvédje testvérét a rá támadó flanelingesek hadától. Egy másik pályán Homer zabálóversenyen vesz részt, Bart pedig a többieket zavarja, hogy ne hozzák be az öreget. Marge-nak és Maggie-nek is lesz közös feladata, az ő egyik küldetésük, hogy még megjelenés előtt betiltsák a szuper-agresszív Grand Theft Scratchy videojátékot.


A Simpson Család rajzfilmben folyamatosan figurázták ki az élet aktuális eseményeit, a készítők mindig találtak egy-egy parodizálni való dolgot. Az EA követi ezt az irányt, így a játék is élesen ki fog osztani mindent és mindenkit. A készítők olyan nagy játékok elé tartanak görbe tükröt, mint a Grand Theft Auto, a Medal of Honor, vagy a Batman Begins. Humorból nem lesz tehát hiány, és ezeket nem csak azok élvezhetik, akik profin kezelik az angolt.


Ahogy a cikk elején említettük, minden szereplőnek lesz valami különleges képessége. Lisa a „Hand of Buddha" meditációs módszert használva képes lesz elméjével irányítani a világot, valahogy úgy, ahogy az Okami-ban láthattuk. Homer különleges erejét a Katamari Damacy-ból leste el, ő képes pillanatok alatt annyi kalóriát magába tömni, hogy teste egy hatalmas zsírlabdává változzon át. Bart repülő szuperhőssé tud átalakulni, viselkedése pedig megszólalásig hasonlítani fog a Super Mario World-ben látott Caped Mario-hoz. Marge képessége lesz mindközül a legérdekesebb. Ő abból nyeri erejét, hogy képes mindenkit addig nyaggatni, míg eleget nem tesznek kérésének. Az EA-s fejlesztők ezt a Pikmin nevű GameCube játék eleméhez hasonlítják.


Minden paródia természetesen még nem ismert, de az Electronic Arts-os fejlesztők már mutattak jó pár humoros posztert a játékból. Ilyen volt a Grand Theft Scratchy dobozterve, melyen Helen Lovejoy egy autó elől menekül, mellette egy ollóval szemen szúrt pasas van, alattuk pedig egy levágott kéz és egy pisztoly fekszik. Felfedték még a Medal of Homer posztert is, amin Homer második világháborús katonaként üvölt a csatamező közepén. A Bartman Begins poszteren a maszkos Bart éppen akcióra készen áll, míg a Neverquest poszteren az elf-Homer éppen kaját lop a hobbitoktól. Azt még nem tudjuk, hogy ezeket a paródiák miként fognak megjelenni játékban, de már maguk a poszterek is felérnek egy-egy poénnal.


A játékmenet a platform puzzle játékok szokásos képét mutatja, legalábbis ezt tükrözik az eddig megjelent videók. Kicsit félünk is tőle, hogy átcsap a játék egy csillaggyűjtögetős – ugrabugrálós Super Mario klónná, de bízunk benne, hogy az EA nem esik abba a hibába, hogy a Nintendo-s elemek miatt produkciójuk csak a nyolc éven aluliaknak legyen élvezetes. Ha más nem is, legalább a poénok és a hamisíthatatlan Simpson Család élmények meg fogják menteni a játékot.


A filmes és egyéb licensz alapján készült Electronic Arts címek legnagyobb hibája, hogy semmi újítás nincsen bennük, az összes egy megszokott formula szerint készül. Gyorsan összedobnak egy amúgy tényleg korrektül kinéző, és talán élvezhető játékot, de semmi extrát nem tesznek bele, amitől maradandó lehetne. Nincs innováció, nincsenek újdonságok, az egyetlen élvezetes bennük, hogy személyesen is átélhetjük a mozivásznon látottakat. Reméljük a The Simpsons Game nem fog ilyen hibába esni, és egy teljes értékű, igazi AAA játékot kapunk, amiért megéri majd kicsengetni a tízest.

Kapcsolódó cikk

5.
5.
nicknamemd
brü-hü most miééééért????!!! Mi bajuk van a fejlesztőknek a PC-vel? Mert most komolyan mondom minden x360-ra jelenik meg. (vagy PS3-ra de arra meg szinte fizikai lehetetlenség fejleszteni meg drága is)



Egyébként a XIII még mindig nem cel-shaded sőt a következő rajzfilmszerű játékról való cikknél/hírnél sem lesz az.

(valami trükköt használ a hatás elérésére de tuti hogy nem cel-shaded mert egy GeForce 256-on is boldogan elfut és ugyanúgy néz ki mint mondjuk egy FX-en (minőségi vackoktól eltekintve))



Na mindegy eszméletlenül várom!!! :DD (ez a gömböc pl valami hihetetlenül meg lett csinálva)
4.
4.
Daks
nah belejavítottam a cikkbe, mert tényleg necces a PC version
3.
3.
Daks
Hmm valahonnan remlett, de most utananeztem es lehet, hogy igazatok van... az adatlapot még nem állítom át konzolosra (nagyon bonyolult is), meglátjuk mi lesz a vége :)
2.
2.
DMY13
Névtelen látogatónak igaza van, honnan? Az biztos, hogy Xbox 360-ra megfog jelenni, de a PC-s csak egy következtetés szerintem. Az Xbox 360-as megjelenésbiztos hisz a képekből lehet látni, hogy X360-on "játszanak"
1.
1.
Myko Alto
Jópofának tűnik a kicsike, báááár ez a Gömböc style olyan furcsa kicsit nekem :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...