Pro Evolution Soccer 2008

  • Írta: Daks
  • 2007. november 22.
Link másolása
A FIFA 08 tesztnél megígértük nektek, hogy később a nagy riválist, a Pro Evolution Soccer 2008-at is nagyító alá vesszük. Az EA Sports idén ha nem is nagyon, de igyekezett belehúzni, bevezette az analóg karos cseleket, és a grafikát is átdolgozta, úgyhogy lássuk most, a Konami mivel tud visszavágni amerikai riválisának.
A csöcsös csajokban bővelkedő, igazán érdekes szín összeállítású, mondhatni szarrá effektezett intró megtekintése után a főmenüben találjuk magunkat, itt azonnal több játékmód közül választhatunk. Az Exhibition a gyorsjáték, itt egy-egy kiválasztott csapattal mérkőzetünk meg, a Master League a profi, menedzser módot is kedvelő játékosok tournament-je, a League egy átlagos bajnoki szezont dolgoz fel, míg a Cup-ban van a Konami Kupa, és a különböző, egyéni bajnokságok felhozatala. Ezen kívül lehet még LIVE-ozni, és edzeni is, most viszont lássuk, hogy milyen is lett maga a meccs!


Ahogy a Pro Evolution Soccer játékoknál megszoktuk, a legnagyobb hangsúly itt is a játékélményen van. A 2008-as rész nem hazudtolta meg önmagát, a róla alkotott korábbi összképünk egy cseppet sem változott. Az irányítás remek lett, az emberek mozgása fantasztikus, és tényleg élvezetes, zökkenőmentes meccseket tolhatunk. Focistáink tökéletesen kezelik a labdát, igazi élmény őket irányítani, és látni, ahogy profin végre is hajtják minden kérésünket. A PES mindig is erős volt a remekül megalkotott játékmenetével és realizmusával, most pedig még fényesebbre csiszolták azt, amiért sok FIFA-s áttért hozzájuk. A magyar nyelv nyújtotta változatos jelzőkkel sokáig dicsérhetnénk még a játékmenetet, de haladjunk tovább, lássuk a grafikát.


Villámtesztünk alkalmával egy nagy csalódás ért minket, az pedig nem más, mint a kinézet. Már a menü is csúnya, de az igazi pofára esés akkor jön, mikor elindítjuk a meccset. A FIFA 08-at Xbox 360-on teszteltük, így a PES 2008-ból is ezt a verziót szereztük be, de a különbség szinte üvölt. A Konami focis játéka nem sokat szépült az elmúlt évek során, ha minden igaz, akkor még mindig az elnyüstölt régi motorját használja, a grafika pixeles, az emberek szögletesek, a textúrák pedig továbbra is elég csúnyák. Még a minimálisnak mondható fényeffektekkel is gondban vannak a programozók, a speciális hatásokról pedig ne is beszéljünk. Lehangoló összképe van a játéknak, még a HUD is teljesen elnagyolt, ezen a ponton csúnyán leszerepelt nálunk a PES, na de nem is ezért szeretjük, hanem az előbb már teljesen kibeszélt tökéletes játékélménye miatt. Azért egy igazán jó dolgot találtunk ezen a ponton: gól után játékosaink tényleg örülnek, a szájuk fülig ér, szemük csillog, sőt teli torokból visítanak, így ünnepeltetve magukat.


Ami nagyon tetszett még, hogy játék közben előhívhatjuk a command list-et, így bármikor utánanézhetünk az előhozható cseleknek és trükköknek. Pár gomb megfelelő időben való lenyomásával lenyűgözhetjük a kétballábon álló FIFA elől szabadult haverokat, focistáink úgy végrehajtanak mindent, hogy egy szavunk nem lehet.


A mesterséges intelligencia kifogásolhatatlan, a csapat tökéletesen dolgozik össze, és ahogy a való életben, ők is követnek el hibákat. A gép szinte tőlünk tanul, ha agresszíven mindig az egyik oldalról támadunk, akkor oda sereglenek a védők, és ha folyton ugyanazzal a taktikával akarunk gólt lőni, akkor a kapus már felkészülten vár minket. Ez igencsak változatos játékot eredményez, itt nincsenek olyan bugok, mint a FIFA-ban, hogy ha oldalról emeljük be a labdát a kapu elé, akkor védhetetlen a fejes. Taktikáznunk kell, meg kell keresni az ellenfél gyenge pontját, és ha rájön, hogy megtaláltuk, akkor ő maga orvosolja a hibát. A nehézségi szintek nagyon el lettek találva, több beállítás közül választhatunk, nem nehéz ráérezni a nekünk megfelelőre. Beginner-rel azért senki se kezdjen, ha csak nem akarja kapásból elverni a gépet 20:0-ra.


Külön érdekesség még, hogy nincsenek előre megírt forgatókönyvek. A PES 2008-ban Rooney-val akár 30 méterről is lőhetünk gólt, és bár Beckham nagyon eltűnt, biztosak vagyunk benne, hogy az ő profi beadásait se tudná rajta kívül más digitális játékos megcsinálni. Érdemes tehát belemerülni a Pro Evolution Soccer-be, és nem elítélni azt ronda kinézete miatt – a játék akkor szeretteti meg magát, ha több órát velünk tölthetett.


A hangok is megérdemelnek egy bekezdést. Magyar kommentár ugye itt nincs, ennek egyik hátránya, hogy nem tud olyan játékélményt nyújtani a PES, hogy totál beleéljük magunkat a meccs hangulatába, a másik pedig az, hogy pocsékul ejti a magyar nevetek. Gérah, Sábics, Dárdáj játszik a pályán, ráadásul alapbeállítások mellett a közönség messze túlüvölti a tudósítókat – igaz ez a hiba egy pár másodperces setuppal megoldható.


Zárásként csak annyit tudunk mondani a Pro Evolution Soccer 2008-ról, hogy az igazi, tökéletes játékot a két nagy rivális összegyúrásával kapnánk. Mindkét cím jó valamiben, és amiben tényleg gyengének számítanak, a másik ott bizonyít nagyot. Össze kéne hozni a két programozó csapatot, és kiadni végre egy olyan játékot, ami 100%-osat tud nyújtani. Szép álmok ezek...

3.
3.
Danzig777
Baszott szánalmas ez a nyomorék teszt. miről ugat ez, hogy a pes 2008nak szar a grafikája? 500x jobb ez a grafika mint a fos fifába a zombigeci fejű okádék zöld árnyalatú emberek, mellesleg miaz, hogy a menü ronda? ez összetévesztette valami teljesen másik játékkal nemvágom mit kavar ez az idióta, a magyar kommentátor meg egy mesterkélt eröltetett fostartály,
2.
2.
Cowy
Hát jó...ja Xbox-on a grafika nem olyan szép, mint mondjuk az Xboxos Fifáé. Na de PC-n... Maga a gyönyör! Ronaldinho fogai, az emberek izzadáscseppei, a duzzadt erek... És ezzel szemben a Fifa 08 PC-n... Egy nagy rakás...mondjuk azt hogy nulla. PC-n a PES!!! Sőt talán még Xboxon is. Most komolyan max. felbontáson, 16:9-en egy HD monitoron hihetetlen mit produkál a PES PC-n. És a Fifa szégyelheti magát, mert egyszerűen a PC-s tulajokat letojják. Adnak nekik egy felpeccselt Fifa 07-et, ami Fifa 08-ra hallgat és elkérnek érte Xezer forintot. Legalább a PES megéri a pénzét PC-n. A Konami tudja mit csinál. És ad nekünk egy igazi FOCIT. Ja és hogy nincs Liverpool, meg World Cup-os PES... Hát azért vannak a Patchek.



Ó és a Magyar kommentár. Hát az biztos, hogy hiányolom de könyörgöm a Konami már miért tenne a játékához magyar kommentárt, amikor a magyar 11 nem mutat semmit, esetleg régen az Aranycsapat...de az már történelem...
1.
1.
troll81
Gratulálok azoknak az emberekenek akik a magyar kommentátorokat szeretik! Ha megnézzük hova rangsorolják a magyar focit senki ne csodálkozzon azon hogy nem ejti ki a játék rendesen a játékosunk nevét...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...