Jövőbe tekintő sorozat 14. rész: A videojátékok története - 2. rész

Link másolása
Már lassan a rovat védjegyévé válik, hogy mentegetőzéssel kell kezdenem a cikket, amiért olyan sok idő telt el az előző óta. Nos ezt ezúttal sem kerülhetem el, mert ha még emlékeztek rá, volt kis híján egy éve a videojátékok történelmével foglalkozó cikkünk, melyet úgy fejeztem be, hogy hamarosan olvashatjátok a folytatást, hiszen a téma olyan tág, hogy egyetlen cikkbe nem fér bele. Ami késik, nem múlik, itt az a bizonyos folytatás.

Az első részben (melynek végigolvasása, felelevenítése egyébként is ajánlott) az 1889-től 1982-ig tartó időszakot vizsgáltuk. Megalakultak a játékiparban nagy jelentőséggel bíró cégek, piacra kerültek az első konzolok, és úgy általában kezdtek elterjedni a videojátékok. 82-től azonban egy két éven át tartó hullámvölgy következett. Az Atari dominanciája jellemezte ugyan ezt az időszakot, de a piac olyannyira kiszélesedett, hogy egyre több cég lépett be. A Coleco például kiadta a Colecovisiont, mely egy kazetta alapú, akkoriban kiemelkedő grafikát és hangot biztosító konzol volt. Ráadásul licenszelték a Nintendo legnagyobb játékait, a Donkey Kongot és a Donkey Kong Juniort. Ezen kívül kiadtak egy kiegészítő adaptert, mellyel az Atari VCS kazettákat is használhatták a Colecovision tulajok. Ez igen okos döntés volt részükről, hiszen tombolt a Pac-Man láz, mely játékot eddig csak VCS-en lehetett játszani. Mindemellett megkezdték a tárgyalásokat a Segaval és a Konamival is.

Az Atari minderre válaszként kiadta az Atari 5200 konzolt, mely látszólag tényleg versenyre kelhetett a Colecovisionnel, hiszen a kor legfejlettebb grafikai és hang modulokat tartalmazta, de a hozzá kiadott játékok csak a 2600-os játékok javított verziói voltak, ráadásul a régi kazettákkal nem is volt kompatibilis. Ezt a hibát aztán orvosolták és kiadtak egy adaptert a Coleco mintájára. Mindezek mellett egy újfajta joystick járt az Atari 5200-hoz, melynek a megszokottól eltérően nem volt középállása és nehézkes is volt a kezelése, így aztán az új konzol nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Pac-Man sikerén felbuzdulva, egyre több cég jelentette meg a saját verzióját, persze éppen annyi módosítással, hogy ne lehessen szóvá tenni az egyébként egyértelmű koppintást. Egy kiugró eset azért mégis történt: a Magnavox kiadta saját konzoljára, az Oddysey 2-re K.C. Munchkin nevű Pac-Man klónját. A szembetűnő hasonlóságok miatt az Atari pert indított a Magnavox ellen és azt meg is nyerte, melynek következménye az lett, hogy ki kellett vonni minden K.C. Munchkin példányt a piacról.

Ennek ellenére ellepték a boltokat a kisebb gyártóktól származó konzolok és játékok, a növekvő versenyben pedig egyre jobban leszorultak az árak, melyet nem mindenki bírt. Az egyik ilyen megjelenő cég a Midway-el szoros kapcsolatban álló Sente Games volt, melynek alapítója régi ismerősünk, Nolan Bushnell volt. Elsősorban arcade játékok készítésével keresték kenyerüket, egyik nagy dobásuk pedig a Hat Trick névre hallgató hoki játék volt. Konzolok terén a Nintendo dobja piacra a Famicom-t Japánban, valamint vele egy időben megjelenik az idehaza is jól ismert C64 a Commodoretól.

Az Atarit több irányból is szorongatják, mégis bejelenti terjeszkedési szándékát és beszáll a telekommunikációba Ataritel néven. Mindeközben jelentősen visszaesik a videojátékok iránti kereslet, rengeteg játék és konzol marad a raktárak nyakán, a kisebb cégek pedig csődöt jelentenek. A hullámvölgy csúcspontjaként pedig az Atari bejelenti új konzolját, az Atari 7800-at, mely támogatja a 2600-os játékokat, valamint a készítők ígérete szerint egy újfajta, Mindlink névre keresztelt fejre csatolható kontroller is szerepel a tartozékok listáján. A bejelentés után nem sokkal az Atari Incorporated nagy részét eladja az azt birtokló Warner Communications a növekvő veszteségekre hivatkozva. A vásárló pedig az a Jack Tramiel, aki a Commodore Computers alapítója volt, de onnan távozni kényszerült. A Warner továbbra is tulajdonosa marad az Atari arcade ágazatának, melynek neve innentől Atari Games. A Tramiel által megvásárolt rész pedig az Atari Corporation nevet veszi fel és a tulajdonoscsere után rögtön bejelenti, hogy az Atari kiszáll a konzolok gyártásából és új irányvonalnak a 16 bites számítógépeket jelöli meg.

1985-ben, miután némileg megtisztult a piac, megkezdődik a videojátékok újbóli felemelkedése és népszerűségének máig tartó töretlen növekedése. A felemelkedés elsősorban a jelentősen meggyengült Atari árnyékából előrelépő Nintendonak köszönhető. A Nintendo ugyanis ezidáig Japánon kívülre nem merészkedett, köszönhetően az Atari dominanciájának. Azzal azonban, hogy fő riválisa gyakorlatilag teljesen kiszállt és csak arcade téren jelentett konkurenciát (ahol viszont pont a Nintendo nem vállalt nagy szerepet) új területek nyíltak számára. Első lépésként a Famicom továbbfejlesztett változatával célozta meg az Egyesült Államokat. Az új konzol neve Nintendo Entertainment System (NES) volt, melyre talán a még nem túl öregek is emlékeznek. Először kizárólag a new yorki vásárlók jelentették a teszt-közönséget, a forgalmazók szkepticizmusának köszönhetően a Nintendo még abba is belement, hogy visszavásárolja teljes áron az el nem kelt konzolokat. Hamarosan kiderült, hogy erre nem lesz szükség, hiszen hatalmas sikernek bizonyult a limitált széria, olyannyira, hogy az amerikai piacot rögtön kinőtte és következő évre már a NES nemzetközi premierjét tervezték. Valóban, egy évvel a new yorki kizárólagos megjelenés után világszerte a boltokba került a NES, méghozzá nem kisebb nevű mellékelt játékkal, mint az akkor hódító útjára induló Super Mario Bros.-al.

Nem szabad megfeledkeznünk egyik kedvenc platformunkról, a PC-ről, melyre ezidőtájt vetette meg lábát a szórakozás, méghozzá az orosz Alexey Pajitnovnak köszönhetően, aki elkészítette a Tetrist. Eme egyszerű, ámde addiktív játék azóta minden létező platformon megjelent és már akkor, 1985-ben játszható volt PC-n.

Látván a NES sikerét, a Sega is piacra dobja hasonló konzolját, a Sega Master System-et (SMS) Amerikában. Ettől meglepőbb fordulat viszont, hogy az Atari visszatér a videojátékok iparába és elkészíti a korábban tervezett Atari 7800-as konzolt. Mindezek ellenére a Nintendo megállíthatatlanul tör előre. Az Államokban gyakorlatilag elenyésző a versenytársak piaci részesedése. Egyre több fejlesztő dönt úgy, hogy NES-re fejleszt, többek között volt Ataris játékfejlesztő cégek, mint a Namco. Az Atari ugyan tovább próbálkozik: felújítanak régi játékokat és kiadják azokat új konzoljukra, de ezek mit sem érnek, mikor a Nintendo elkészíti a Legend of Zelda hatalmas sikerű játékát. Az Atari utolsó próbálkozása, hogy kiadja az Atari XEGS konzolt, mely gyakorlatilag a régi Atari 800 számítógép újracsomagolása néhány kiegészítővel, így hamar eltűnik a süllyesztőben. Végül a Nintendo teljes győzelmet könyvelhet el azzal, hogy az Atari 1988-ban NES-re készül játékokat fejleszteni. Ennek érdekében létrehozza a Tengen nevű játékfejlesztő céget, de a kapcsolat hamar véget is ér, mikor az Atari megvádolja a Nintendo-t, hogy teljes monopóliumra törekszik illegális eszközökkel, mint a fix árak, vagy az akkor bevezetett chipes technológia, mellyel megakadályozzák a NES-re történő független fejlesztést. Ez a chip egyébként nem volt tökéletes, a Tengennek sikerül is feltörnie és bejelentik, hogy játékokat készítenek a konzolra a Nintendo hozzájárulása nélkül. Egyik próbálkozása a Tengennek, hogy megveszik a Tetris jogait és elkészítik azt NES-re. Egyetlen hiba volt csak a dologban és erre a Nintendo ügyvédei is rájöttek: a Tengen attól a Mirrorsofttól vette meg a jogokat, ami nem első helyen birtokolta azokat. A Nintendo lépése logikus: megvásárolta a Tetris kizárólagos jogait és elkészítette saját verzióját, a Tengen-féle Tetrist pedig jogi úton eltávolítatták a boltok polcairól.

A 89-es év szintén történelmi jelentőségű, ugyanis megjelenik 109 dolláros áron a Nintendo monokróm kijelzős kézi konzolja, a Game Boy, melyhez a Tetris jár és hamarosan megkapja a saját Super Mario verzióját is, a Super Mario Land-et. A hatalmas sikerrel senki sem tudja felvenni a versenyt, hiába adja ki az Atari a saját kézi konzolját, a Lynx-et, arra nincs elég fejlesztő cég, így játék sem, mellyel életben lehetne tartani. Közben a Sega kisebb sikert könyvelhet el a Genesissel, mely talán saját korában a legjobb otthoni konzolnak számított. Hozzá pedig olyan játékokat adtak, melyek már bizonyítottak a Sega arcade ágazatában. A NEC is kap kisebb részesedést, mégpedig a saját 16 bites konzoljával, a TurboGrafx-16-al, melynek külön érdekessége, hogy az eredeti 189 dolláros eszköz mellé kiadtak egy kiegészítőt 400 dolláros áron. A kiegészítő pedig nem volt más, mint egy CD lejátszó, mely a történelem során először tette lehetővé, hogy CD-n tárolt játékokat lehessen futtatni.

A Nintendo sikereinek csúcspontját 1990-ben érte el, mikor kiadta a Super Mario 3-at és az minden idők legtöbb példányszámban eladott kazettája lett. Ugyanebben az évben a NES japán verziójának a Famicomnak elkészül az újabb változata, Super Famicom néven 16 bites rendszerrel és vetélytársainál jobb hanggal, valamint 3D-s grafikával. Mindezek mellé a japánok megkapták a Super Mario 4: Super Mario World-öt, melyért tömegesen rohamozták meg fiatalok a boltokat.

A Japánban tapasztalt sikeren felbuzdulva az Egyesült Államokban is kiadja a Nintendo új konzolját Super NES néven. A siker visszafogottabb, mely annak tudható be, hogy bizony kezd kevés lenni egy valamivel jobb Mario epizód és sokan nem hajlandóak ezért az új konzolba beruházni. Ezzel kezd is körvonalazódni a jövő: a kazetták ideje lejárt és lassan a 16 bites technológia is kevés. 1991-92 környékére csökken is a Nintendo befolyása. A Sega új sikerjátékkal rukkol elő, Sonic-kal. A kék sündisznó ugyan Mariot nem tudja letaszítani a trónról, de kellemes vérfrissítésnek számít.

Miközben a Nintendo azt tervezi a Sonyval, hogy kiadnak egy CD-s kiegészítőt a SNES-hez, addig a vetélytársak gyorsabban cselekednek. Az Atari elkészíti az első 32 bites konzolt, a Panthert. A Sega pedig kiadja a Sega CD konzolt, mely amellett, hogy a kompakt lemezeket támogatja, még újfajta grafikai megoldásokkal is rendelkezik. Több játékfejlesztő, mint a Capcom, vagy a Konami tárgyalásokat kezd a Segaval, annak ellenére, hogy szerződésben állnak a Nintendoval.

A Nintendo-Sony egyezség pedig nem köttetik meg, annak ellenére, hogy a Sony már elkészült a kért eszköz prototípusával. A pletykák szerint a Sony jelentős részesedést követelt volna minden CD alapú játék és természetesen a konzol bevételeiből. A Nintendo erre otthagyta a Sony-t és helyette a Philips-el köt szerződést. A Sony cserében úgy dönt, hogy a Nintendonak készített PlayStation nevű projectjének terveit ugyan a kukába dobja, de hasznosítja a megszerzett tapasztalatokat és ugyanezen a néven egy 32 bites, kizárólagosan CD-t támogató konzolt készít, hogy letaszítsa a Nintendot a trónról.

Megalakul közben a 3DO az Electronic Arts alapítójának, Trip Hawkinsnak köszönhetően a Panasonic, Time Warner és MCA támogatásával. 93-ban el is készül a Panasonic 3DO nevet viselő konzol, mely hardware téren valóban a legjobb volt akkor, de sajnos ez az árán is megmutatkozott. Ugyanebben az évben az Atari elkezdi fejleszteni a Jaguar konzolt, melyet már 64 bitesnek szánnak.

Az év végén két amerikai szenátor, Joseph Lieberman és Herbert Kohl a videojátékok besorolását kezdeményezik, elsősorban a Mortal Kombat és a Night Trap-ben tapasztalható erőszak miatt. 1994-ben meg is alakul az ESRB, teljes nevén az Entertainment Software Rating Board, melynek feladata, hogy minden játékot besorolja az ajánlott korosztály szerint és ezt fel is tüntesse azok csomagolásán.

A Sega kiad egy 32 bites kiegészítőt a Genesishez, mellyel már 32 bites kazettás játékok is futtathatók, de szemmel láthatólag elhamarkodott döntés volt részükről, hiszen a platformnak a szakemberek már nem sok jövőt jósoltak. Hasonló döntés a Nintendo részéről a Super Game Boy, mely egy adapter az SNES-hez, amivel a Game Boy kazettákat is le lehet játszani azon. Az év végén azonban megjelenik Japánban a Sony PlayStation-je, mely elsőre lenyűgözi a kritikusokat és az elkövetkezendő évek meghatározó konzoljaként emlegetik – tegyük hozzá nem alaptalanul.

1995-ben sorra jelennek meg a konzolgyártók új termékei. Elkészül a Sega Saturn a tervezettnél hamarabb. Az eladási mutatók alacsonyak, mivel felkészületlenül érte a játékfejlesztőket a korai megjelenés. Közben a 3DO az M2 64 bites technológiájával kísérletezik, de a fejlesztések meglehetősen lassan haladnak. A Nintendo piacra dobja a Virtual Boy névre keresztelt hordozható konzolját, hogy fenntartsa az érdeklődést a készülő Ultra64 iránt, melynek megjelenési idejét folyamatosan tolják kintebb. A Virtual Boy azonban jóval a várt alatt teljesít.

Ezzel szemben a Sony PlayStationje Amerikában is a boltok polcaira kerül, a tervezettnél 100 dollárral olcsóbban, mintegy 299 dolláros áron. A PlayStation egyre nagyobb népszerűségnek kezd örvendeni, melyet megfejeltek 96-ban azzal, hogy még 100 dollárt engedtek az árából. Közben a vetélytársak, akik nem tudták tartani a lépést sorra véreznek el. Az Acclaim és a Sega jelentős veszteségeket könyvelhetnek el és a Sega esetében arról pletykálnak, hogy kiszáll a videojátékok hardware ágazatából és csak szoftveres vonalon maradnak jelen. Az Atarival kapcsolatban azonban nem csak pletyka kering. Az Atari Corporation egyesül a számítógép merevlemezeket gyártó JTS-el és bejelentik, hogy megszüntetik a konzolok gyártásával foglalkozó részlegüket. Egyedül a Nintendo éli túl a Sony terjeszkedését, mégpedig azzal, hogy elkészül az immár N64 névre hallgató új 64 bites konzoljuk, melyből 3 hónap alatt 1,7 millió példány kel el az Államokban.

A 96-os karácsony és szinte az egész 97-es év a Sony és a Nintendo párharcáról szólt. 96-ban ugyanis a karácsonyi nagy bevásárlás idején a Sony napi 12 millió dollár bevételt könyvelhetett el konzoljának köszönhetően. A PlayStationből megjelenése óta 97 elejére 3,2 millió példány talált gazdára. Az N64 eladási mutatói szintén nem lebecsülendők a maga 2,5 millió eladott példányával és azzal a ténnyel, hogy 97 elejére nem tudták a gyártással követni a kereslet mértékét. Az év folyamán azonban egyértelműen a Sony került ki győztesen. Míg áprilisra 5 milliónál járt Japánban eladott PlayStation-ök száma, addig az USA-ban 4 milliónál, Európában pedig 2,2 milliónál jártak. 4 hónap múlva majdnem a duplája, 20 millió kelt el világszerte.

Ezen évben a Sega részéről történt egy fontos bejelentés. Katana néven egy új konzol kiadását ígérték 98 októberére, melyet 64 bitesnek terveztek egy 6, vagy 8-szoros CD meghajtóval. Közben a Sega azt tervezte, hogy összeolvad a Bandai nevű céggel. Ez azonban végül meghiúsult, mivel a Bandai-nak kevésbé volt szüksége a Segara, mint fordítva. Aki nem tudná, a Bandai volt az a cég, ami 96-ban Japánban elkészítette a Tamagochit. A rendkívül egyszerű kézi konzol nem tudott sokat, de annál ragályosabb volt. Egy virtuális álatkát kellett nevelni. A japánok körében elképesztő megszállottság övezte a kis konzolt, mely később a világ többi részére is elterjedt. A Tamagochit eredetileg 16 dolláros áron kezdték árulni, de a hatalmas sikernek köszönhetően később több száz dollárért is el lehetett adni.

97 végére felröppentek az első hírek a Sony új, 64 bites, saját RAM-mal rendelkező, DVD-t támogató konzoljáról, a PlayStation 2-ről.

Ugyanezen évet egy tragédia is beárnyékolta: október 4-én Gumpei Yokoi szemtanúja volt egy autó balesetnek. Hogy segítsen a bajba jutottnak, megállt autójával, de amint kiszállt egy másik gépkocsi gázolta halálra. Az 56 éves Yokoi készítette a Game Boy-t, valamint később a Virtual Boy-t. Ezen kívül az ő nevéhez fűződik az úgynevezett cross-key feltalálása is, melyet a joystick helyettesítésére talált ki és máig sok kontrolleren kap helyet.

1998-ban a tervek szerint megjelenik a Sega új konzolja, Dreamcast néven és a korábbi elképzelésekkel ellentétben 64 bit helyett 128 bites rendszerrel. A Sony viszont halogatja a PS2 megjelenését, melyet a DVD lejátszók nem kielégítő minőségével indokol. A Nintendo előveszi a régi sikerneveket és kiadja a Legend of Zeldat N64-re, valamint a növekvő Pokémon láznak köszönhetően elkészül a Nintendo Pokémon is, nem kis bevételt hozva a japán cégnek.

Az ezredforduló jellegzetes tünete a retro-mánia, mely máig tart. Megnyílnak az első kifejezetten videojáték konzolokat bemutató múzeumok, valamint emulátorokkal élvezhetjük a régi sikerjátékokat.

A PC-ről szándékosan nem sokat szóltam. Azt érdemes megemlíteni, hogy ekkorra a videojátékok terén az egyik legjelentősebb platformmá nőtte ki magát és a játékok is jelentősen hozzájárultak a személyi számítógépek nagyobb ütemű fejlődéséhez.

A korszak lezárásaként 2000-ben megjelenik Japánban a PlayStation 2. A két nap alatt 1 millió eladott példány új rekordnak számít. Meglepetésként a szoftveróriás Microsoft bejelenti készülő konzolját Xbox néven.

Az ezt követő időszak, a GameCube-al, NDS-el, Wii-vel, PSP-vel, PS3-al és Xbox360-al már sokkal inkább a jelenhez tartozik, mint a múlthoz. Ahogy azt az első rész kezdetén említettem, a PC-ket lassan kezdi kinőni a játékipar, így a közeljövő nyilván a Sony, Microsoft és Nintendo harcáról fog szólni. Hogy ki fog dominálni, milyen fordulatok következnek be? Azt reméljük egyszer, sok év múlva egy Videojátékok története 3. részben leírhatom…

Kapcsolódó cikkek

16.
16.
Scoo
Nekem is tetszett a cikk, bár szerintem a GameCube már a múlthoz tartozik. Sega Megadrive, de rég is volt :)

Az én személyes játék múltam: C64 -> Sega Megadrive -> PC -> Wii
15.
15.
logoffmeister
Gratula a cikkhez, nagyon tartalmas volt. Remélem, most hamarabb megkapjuk a folytatást!



Látom, már megint jön egy okoskodó, akinek sosem jó az, ami van. Ha valami nem tetszik, el lehet menni, nincs senki sem kényszerítve arra, hogy az oldalt olvassa.
14.
14.
huszti
csak hogy rsvegas (a.k.a uszylacikáááám) is megértse:



2. A beküldött hírek, linkek, szövegek nem kerülnek ki automatikusan az oldalra, azokat a Gamekapocs Stáb előbb elolvassa.



5. A Stáb fenntartja magának azt a jogot, hogy értesítés nélkül törölje és/vagy ne használja fel a beküldött anyagokat, ha azok hírértéke, formája vagy tartalma nem éri el a Gamekapocs által képviselt minőségi szintet.



és szerintem, te nem éred el a szintet, na ott a bibi...
13.
13.
skiz0
uszylaci...Mi dolgunk, hogy mit rakunk ki, és mit nem. Hidd el, hogy rengetegen beküldik ugyanazt a hírt vagy 4-5x...főleg mikor még valamelyik stábtagnak bele kell javítgania, mert dugig helyesírási hibákkal, vagy esetleg nem megfelelő egy hírnek.

Meg alapjábanvéve már egy hülyeség ez a hírbeküldés, mert aki nem érti a "szabályokat", ahogy huszti is mondta, az ne erőltesse a dolgot, mert csak a színvonal rovására megy. Persze nem mondom, hogy ne küldjetek, mert tessék, de akkor legalább ne hőbölögjetek, hogy nem tesszük ki őket...
12.
12.
Aramisz93
#10: Tudod nem ctrl+c ctrl+v-zni kell...=P



Amúgy bocs az előző kommentekért csak felhúzott rsvegas...de tényleg jó a cikk...a pstől már ismerős vollt =)
11.
11.
huszti
uszylaci, vagy szólítsalak inkább rsvegasnak?

a rsvegas, sztem fogd be a szád, és csak akkor szidd az oldal, amikor te ennél jobbat raksz össze, napi 40-50 hírrel.

amúgy biztos azért nem rakják ki a híreid, mert fogtad és bemásoltad valahonnan, vagy mert nem tudsz olvasni, és nem látod a hírírás szabályait.





MikeReem: ez jó lett, a vége felé kezdett ismerőssé vállni :)
10.
10.
uszylaci
az van, h beküldtem 3 napja 2 hírt, és hiába... nem teszik ki... fáradságos?

mert ugy látszik, hogy nektek ez problémát jelent kirakni 2 hírt..
9.
9.
skiz0
Egy-két különbség van a PCGuru és a GK között, de ezeket hadd ne részletezzük már...maradtál volna csöndben.



Amúgy Mike, gratula a cikkhez! Jó hosszú lett, de szerintem nagyon érdekes, szeretem az ilyent! Várom már a következő részét ;)
8.
8.
Aramisz93
#7: Bocs...de miért reklámozik itt? Meg mi alapján fikázza az oldalt? Azért mert mostanában lassú...?
7.
7.
milerik
más ismétlése = intelligencia hiány, bár az se jobb aki káromkodik, szinten aluli, életbe milyenek lehetek ha itt így "viselkedtek" ?



--------------------------------------------

amúgy köszi a ciiket !
6.
6.
Aramisz93
#3: a Pacman jobb...de most akkor elmész vagy nem?
5.
5.
uszylaci
4.
4.
MikeReem
uszylaci: koszonjuk a cikkel kapcsolatos eszreveteledet.
3.
3.
uszylaci
inkább vizilabdázni... nem te vagyok... egyébként te vagy a köcsög... te köccsög! ja, és igen, a super mario-t semelyik játék nem győzi le még napjainkban sem.,...
2.
2.
Aramisz93
#1: Itt azért lehet híreket küldeni , mert ez egy interaktív oldal ( remélem tudod mit jelent a szó) a pcguru pedig kurvára nem interaktív...te meg egy köcsög vagy ( nem, nem az amiben a vizet hordják...)...és ha nem tetszik ellehet húzni és visszamehetsz a balettba ugrálni
1.
1.
uszylaci
tudjátok mit? ne küldjön be senki se hírt! ez egy lemaradt honlap... a pcguru online honlapján 3x ennyi hír van, amit ők közvetítenek, nem várnak híreket, hogy küldj te is! hanem ők meghallanak egy hírt, nem lustálkodnak mint, itt, hanem egyből kiteszik a hírt, amit akár külföldön hallanak meg!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...