Mafia II

  • Írta: Daks
  • 2008. augusztus 21.
Link másolása
1957. szeptember 30. Őszes hajú öregember locsolgatja békésen a kertjét, mikor egy vörös Ford Thunderbird gurul be a ház elé. Két férfi száll ki belőle, majd az egyik odalép hozzá: „Mr. Angelo! Salieri Úr az üdvözletét küldi.” Az ujjak a ravaszra kerülnek, a fegyverropogást női sikoly keresztezi a távolból, Tommy pedig holtan esik össze kertjének közepén. „Fontos, hogy tartsuk meg a dolgok közti egyensúlyt. Mert aki túl sokat kockáztat, az mindenét elveszíti. És aki túl keveset vár az élettől, az nem kap semmit.”
Tommy Angelo nem sokáig élvezhette a tanúvédelmi program által nyújtott biztonságot, ahogy minden gengszter-mesében, őt is utolérte a végzete. A Mafia első részének története ezzel le is zárult, a korábban Illusion Softwork néven ismert brnoi 2K Czech a játék folytatásában már egy teljesen új sztorit mutat be, új hősökkel, új bandákkal, és nem utolsó sorban egy teljesen új főszereplővel, Vitoval.


1945-öt írunk, a második világháborúból amerikai katonák ezrei térnek haza. Az egyik éppen horgonyzó hadihajón ott utazik a zűrös múltú Vito is, aki egy korábbi rablás miatt volt kénytelen bevonulni a seregbe, amolyan büntetés gyanánt. Rossz pénz nem vész el – ahogy mondani szokás – és miután hősünk találkozik régi cimborájával, Joe Barbaroval, ismét magába szippantja az alvilág. Pár közös balhét követően Joe bemutatja őt Don Lucának, Vito pedig lassan azon kapja magát, hogy pénzt rabol, embereket gyilkol, és egyre előkelőbb helyet foglal el a Családnál.


A történetet az első rész eseményeiért is felelős Daniel Vavra írja, aki ezúttal több mint hétszáz oldalasra dagasztotta a játék forgatókönyvét – majd kétszer vastagabbra, mint a The City of Lost Heavenét. Vavra amellett, hogy izgalmasabb, fordulatosabb sztorit ígér, szeretné még a hangulatot is nyersebbé, valóságosabbá és sötétebbé tenni. „A régi játék egy romantikus maffiózó történet volt, a második rész viszont már igazi dráma lesz" - nyilatkozta nemrégiben külföldi kollégáinknak.


A játék az 1940-es évek második felében, illetve az 50-es évek elején fog játszódni, a helyszín pedig Empire City lesz, vagyis ahogy mi ismerjük, New York. A város nagyban fog hasonlítani a nagytestvér 60 évvel ezelőtti mására, megtalálható lesz benne például a Brooklyn Híd és az Empire State Building is, azonban közel sem lesz minden kerület teljesen lemodellezve.


Empire City alvilágán három Család osztozik, a Falconi, a Vinci és a Clemente. Mindhárom bűnbandának tehetünk majd szívességeket, de ellenük is fordulhatunk, ha éppen azt hozza a sors. Első küldetésünkben egy lopott, de körözés alatt nem álló kocsit kell leszállítanunk Mikeynak, a könnyű feladatért pedig nem kevesebb, mint 400 dollár üti majd markunkat. Nagyjából itt találkozunk majd Henryvel is, aki barátja és segítője lesz a Vito-Joe párosnak. Amellett, hogy lesz egy fix történeti szál, cselekedeteink és döntéseink hatással lesznek a sztorira, így többféle befejezésre számíthatunk.


A város a Grand Theft Autohoz hasonlóan itt is rendkívül interaktívnak ígérkezik. Lehet majd saját lakásunk, ahol különböző fegyvereket, és egyéb cuccokat tárolhatunk, vagy éppen ledőlhetünk egy pár órára, ha szükségét érezzük. Vehetünk majd új ruhákat, sőt az étteremben való falatozás visszaállítja majd lecsökkent életünket. Több épületbe be lehet majd menni, és néhány felhőkarcolónak felmehetünk a tetejére is, ahonnan ráláthatunk majd az egész városra. Inger is megfelelő számban ér majd minket, a házakban például használható lesz minden kapcsoló, szék, üveg, és tányér, de akár a rádiót is tekergethetjük. Új kombókat és bunyózási stílusokat az edzőteremben tanulhatunk, míg verdánkat a szervizben csinosítgathatjuk majd. Lehetőség lesz motorcserére, de választhatunk egy nekünk jobban tetsző fényezést, műszerfalat, illetve rendszámtáblát is.


Minden kocsi teljesen bele fog illeni az adott korba, és ahogy telnek az évek, úgy jelennek majd meg az újabbnál újabb modellek is. Használat közben az autók roncsolódnak és koszolódnak majd, sőt még fel is robbannak, ha megsorozzuk a benzintartályukat. Érdekesség, hogy még a csomagtartót is lehet majd használni, melyben fegyvereket, illetve adott esetben embereket szállíthatunk. Vezetés közben ügyelni kell majd a benzinmutatóra is, mert könnyen előfordulhat, hogy egy frissen lopott verda tankja nem bírja majd tovább pár percnél.


A járókelők közt lesz cigiző, újságot olvasó, buszra váró, vagy éppen taxit leintő ember is, de láthatunk majd hajléktalanokat is, ahogy derékig matatnak majd a kukákban. Taxit egyébként mi is foghatunk majd, a sofőr pedig néhány dolcsiért cserébe bárhova elvisz majd minket, amennyiben épp nincs kedvünk vezetni.


A rendőrség már nem lesz olyan agresszív, mint az első részben, viszont hívhat erősítést, ha nem bír el velünk. Jópofa dolog, hogy már nem csak mi, hanem bűnöző társaink is ki lesznek téve a hatóságok zaklatásainak, ily módon bármelyik sarkon belefuthatunk majd egy letartóztatásba, vagy tűzharcba.


A Mafia 2 már akkor szenzációs lesz, ha sikerül az első rész hangulatát elkapni. A 2K Czech csapat nem keveset dolgozik azon, hogy méltó ellenfelet állítson a szintén jövő év elején érkező The Godfather 2 elé, és persze, hogy megnyerje a játékostársadalom szívét. Az előző rész rajongóit mindenképp szeretnék újra magukhoz édesgetni, az ő tiszteletükre kerül majd be több visszautalás és easter egg is, mely minden bizonnyal mosolyt csal majd a rajongók búrájára. Megjelenés valamikor március-április környékén PC-re, Playstation 3-ra és Xbox 360-ra várható.

Kapcsolódó cikkek

9.
9.
Miháj
2: San Andreas? Mi a fasz köze van hozzá? Amúgy szerintem simán veri majd a GF2-t. Elég a grafikát nézni, vagy azt, hogy a godfather2 semmit nem változott az első óta. A mozdulatok, a játékmenet, semmi.
8.
8.
amd33
Áhh sehol nem jobb a godfather mafia nálam minden idők legjobb játéka nem is tom hányszor pörgettem már ki viszont a 2 rem lesz olyan jó vagy jobb!
6.
6.
vergil
ne rossz a régi jó kis mafia sokat játszottam régebben a 1-el de a godfather jobb
5.
5.
Daks
szerintem siman megfer egymas mellett a 2 jatek, ezert se nagyon hasonlitottam ossze oket, pedig direkt egyszerre erkezett a 2 cikk :). en mind2t szeretem.
4.
4.
Binder
Ahogyan kivettem a sorok közül, ez a rész végre pótolja azokat a hiányosságokat, amik a GTA-kban benne voltak, és megmarad az a hangulat ami meg pont azokból hiányzott.

Mindenképpen jó játék lessz, mert nem siették el. Ez hasznos és a játék javára válik. Nem hiszek az évről évre kiadott játékok osztatlan sikerében.

Akik ezt a műfajt kedvelik, és játszottak az első résszel, azok nem hiszem hogy csalódtak benne.

Aki a Gódfaterrel játszott, annak bizonyosan az jött be, de minden más, és engem ez fogott meg.

Várjuk sok szeretettel.
3.
3.
Vincenzo
Jó cikk és jó játék is lesz, a Godfather 2 labdába se rúg mellette...
2.
2.
felegyi
Remek előzetes, de szerintem túlságosan is hasonlít a San Andreasra.
1.
1.
bitbandita
Tuti lesz. Az első is nagyon állat volt, főleg ami a hangulatot illeti.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...