Xbox 360 New Xbox Experience - Előzetes

  • Írta: Daks
  • 2008. szeptember 2.
Link másolása
Idén novemberben minden korábbinál nagyobb updaten esik át az Xbox 360 Dashboardja. A régi kinézetet teljes egészében elfelejthetjük, a helyét 3D-s menüpontok, animált gombok, mozgó avatarok, és egyéb nyalánkságok veszik át. A külcsín mellett technikai újítások is lesznek, de hogy pontosan mi mindenben frissül az Xbox 360, azt csak akkor tudhatjátok meg, ha végigolvassátok cikkünket!
Ha rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, hogy a Microsoft megint mindent összelopott. Az új Dashboarban a Wii és az Apple legkedveltebb részletei fognak visszakacsintani ránk, lesznek egyénileg megalkotható Mii figurák, iPod-osan lapozgatható borítók, a technikai megoldások között meg feltűnik a merevlemezről való játékfuttatás, mely a Playstation 3 kiváltsága volt eddig. Na de haladjunk szépen sorjában.


A képernyő bal felső sarkában a channelek kerülnek majd felsorolása. Első állomásunk a My Xbox 360 lesz, innen közvetlen elérhetjük majd a Disc in Trayt, a Gamercardot, a Music Libraryt, a Video Libraryt, a Photo Libraryt, a Media Centert, illetve a System Settingset. Előtérbe kerülnek tehát a gép legfontosabb tulajdonságai, pár gombnyomás, és már indulhat is a játék, vagy a HD mozi. Mint minden új 3D-s menüpontban, a háttér itt is csinos ezüstös lesz,  iPod-osan lapozgathatunk majd a lehetőségek között, a képek alatt pedig halvány tükröződés fog megjelenni.


A csili-vili ikonokat böngészve feltűnik majd, hogy megváltozott a Gamercard. A bezsebelt Gamerscore és az Achievement lista természetesen megmarad, ami új lesz, az az avatar. A négyzetalakú JPG képek ideje a múlté, a Wii konzol Mii figuráihoz hasonlóan itt is megalkothatjuk majd saját kis rajzfilmes emberkénket, ily módon képviseltetve magunkat az online felületen. A karakterkészítőben kiválaszthatjuk emberünk nemét, adhatunk neki arcot, szemet, hajat, de megszabhatjuk testalkatát, illetve azt is, hogy milyen cuccokba öltözködjön. Millióféle variáció lesz majd, a Sims-barátok jól ellesznek majd ezzel a fícsörrel, az fix.


A Spotlight Channelben az Xbox LIVE Marketplace kiemelt letöltései kapnak majd helyet, lesznek Insider videók, mindenféle trailerek, demók, XBLA játékok, illetve teljes filmek. Mindegyikből csak a leginkább hájpolt cím kerül ki - érdemes lesz tehát ide sűrűn betérni, mert ha valami nagy durranás kerül fel a hálózatra, akkor a Spotlightban tuti megtalálható lesz.



Ezt követően jön a Primetime Channel, ahol egy olyan új LIVE szolgáltatást köszönhetünk, ami várhatóan klasszul összerázza majd az Xbox-os közösséget. Itt folyamatosan kezdődnek majd a különböző közösségi játékok, lehet majd mindenféle tematikák szerinti 1 a 100 ellent játszani, lesz kvízshow, meg egyéb más is. A programok kezdetéről a műsorújság értesít majd minket, és ha csatlakozunk valamelyikhez, akkor – ismét Nintendo Wii  stílusban – az általunk alkotott figura fog majd szerepelni magán a játékon belül is. A közösségi játékok sora természetesen az XBLA címekhez hasonlóan folyamatosan bővülni fog.


A Game Channelből értelemszerűen a játékok érhetőek majd el. Megnézhetjük, hogy miket toltunk eddig, indíthatjuk az éppen a meghajtóban lévő játékot, de ide kerülnek a letöltött demók és XBLA játékok is, hasonlóan a merevlemezről indítható teljes játékokhoz.


Bizony, ezentúl a HDD-ről is lehet közvetlen játékokat futtatni, mindennek az ötletét pedig nagy valószínűséggel a Playstation 3 adta, ahol egyes címek hajlamosak 3-5 gigát is feltelepíteni első indításukkor. Ez a swapelés, melynek lényege, hogy az egyes nehezen betölthető dolgok – például textúrák – felkerülnek a merevlemezre, így gyorsítva később a játékot. Mindezt most átgondolták, és az új Xbox 360 Dashboard segítségével teljes játékokat is felmásolhatunk majd, mely nem csak gyorsítani fogja a töltési időt, de egyben kíméli is a CD olvasót. A kalózkodást megelőzendően továbbra azért is a meghajtóban kell majd lennie az eredeti lemeznek, csak az éppen használaton kívül lesz – így kímélve az gépet, és egyben fülünket is a hangos CD búgástól.


Az ötödik állomás a Community Channel lesz, mely a korábbi Friends oldalt fogja váltani. Ebbe belépve találkozhatunk majd online ismerőseink figurájával, képeket oszthatunk meg, de azonnali játékokat is indíthatunk.


Utolsó előttiként a Videos Channelt köszönthetjük, melyben a gépünkön található teljes filmek között böngészhetünk. További filmek legális beszerzése céljából közvetlen elérhető lesz innen a Marketplace, illetve a Netflix, mely a Microsoft partnereként több mint tízezer teljes filmet kínál majd azonnali megtekintésre. Csak gyors internet kapcsolat kell hozzá, és pár MS pontért cserébe máris indul a vetítés – ily módon olcsóbban juthatunk majd akár HD felbontású filmekhez is, a gond csak az lesz ugye, hogy ezeket nem lehet majd lementeni. A Netflixnek egyébként lesz majd egy PC-ről elérhető online felülete is, ahol összeállíthatjuk a nekünk tetsző lejátszási listát, így az Xbox-on már nem marad más dolgunk, mint rátenyerelni a play gombra.


A sort az Inside Xbox Channel zárja, melyben különböző játékhírek, illetve rendezvények anyagai kapnak majd helyet. Ide kerülnek többek közt az E3-as és a GC-s trailerek, valamint az Xbox-hoz kapcsolódó bejelentések, de ha év közben kijön valami exkluzív videó, akkor azt is itt találjuk majd.


Megújul még a Guide is – ez az a lap ugye, mely a kontrolleren lévő nagy Xbox gomb hatására beúszik elénk balról, és több menühöz elérést biztosít még játék alatt is. A beúszás helyett el fog sötétülni a kép, a fél TV-nyi lapot pedig egy kis négyzet váltja majd. Ennek kinézete a mostani Dashboardéra fog hasonlítani, lesz bal és jobb oldalt is két-két fül, a menüpontok között pedig lapozgatni lehet majd. A sor ezzel be is zárult, az Xbox 360 Dashboard eddig közzétett összes újítását végigmazsoláztuk most – a ti dolgotok ezek után nem több, mint novemberben bedugni a gép hátuljába a 10/100-as kábelt, és megvárni míg a giga update szépen lassan megérkezik a masinára.

Kapcsolódó cikkek

35.
35.
rob77
nekem nagyon bejött idáig.sajnos 3piros ledhibás lett a x-em!!kiderült javithatatlan!!!!
34.
34.
Aramisz93
És ez a sok animált cucc egy kicsit jobban megterheli majd a gépet is, persze...



Miért nem volt jó a régi? Szerintem sokkal jobb volt az, mint ez az animált izé, ami már a szememet csípi.
33.
33.
demon68
szerintem meg akinek sikerül rávarázsolnia xbox 360-ra az XBMC-t (xbox media center), az nyisson neki egy topicot, mert kipróbáltam linuxon, és nagyon jó.
32.
32.
Ca$h
Szerintem meg mind kettő nagyon jó!!!
31.
31.
Giga0509
Nekem mind1 de ne legyen ps3 vs x360 háború...sztem X360 jobb szted PS3,ennyi...
30.
30.
mgsboy
29: nekem még nem volt soha ilyen... akkor sz@r a ps3-ja vagy rossza z olvasója vagy valami... nem olvastad régebben a hirt???? az x360ok 30%a tönkremegy vagy van vmi baja... a ps3ak 0,2%a megy tönkre... igy a ps3 a jobb ebben de akkor a haverod abba a 0,2%ban benne van... vagyis a gépe... amugy ez télleg igaz, a gamekapocson olvastam, esküszöm
29.
29.
Giga0509
28:dehogy jobb... :D jah bocs kinézetre igen talán sütögetni yó vele :D + mindig lefagy...haverom megveszi újonnan berakja gta-t tölt a játék és lefagy xD
28.
28.
mgsboy
27: ezért sokkal jobb a ps3!!!
27.
27.
Drider
Erre a kezelőőfelületre nem nagyon tudok mit mondani, olyan... sz@r... Leginkább egy Silverlight-os Microsoft oldalra hasonlít (hol itt a 3D?), viszont azok a Sims-babák... Hogy csináljunk az X360-ból Nintendo Wii-t? Szörnyűűű... Szerencsére nincs X360-am, mert mindig frissíteni akarná a kezelőfelületet ilyen elfuseráltra.
26.
26.
dareal
az passz, nincs boxom, csak gúgliztam :) az lehet, hogy csak box1-re van/volt, de most ahogy nézem, vannak 360-ra is ilyen kezdeményezések (bár azt nem tudom, hogy azokhoz buherált box kell, vagy sem).

a lényeg, hogy van lehetőség filmek lejátszására :)
25.
25.
demon68
22: úgy tudom ez csak a sima xboxra megy fel, x360-ra nem
24.
24.
K2 The Highest
23: Köszönöm a választ:-)
23.
23.
dareal
21: ha a szaggatás idején elmondható az, hogy prüszköl a lemez a gépben (olvas mint a barom), akkor szerintem mindenféleképpen.
21.
21.
K2 The Highest
ez h merevlemezről viszi a gammát , ez változtat a teljesítményen? Mármint hogy a szaggatás számának csökkénéshez vezet? erre vok kiváncsi...
21.
21.
dareal
no, picit utána gúgliztam.

asszondják, hogy alap esetben a wmv és az asf formátumot viszi a box (ms saját formátumai), illetve hogy egy "xbox media center" csapat kiadott vlmi szoftvert (állítólag buherált x sem kell hozzá!), amivel bármilyen formában érkezett anyagot lejátszik a box.
20.
20.
dareal
ill ez nem csak TJames-nek szólt. lessétek meg, hogy a lejátszott formátum pontosan mi, majd annak megfelelően írjátok ki az adott mozgóképet.
19.
19.
dareal
17 vigyázz, mert szerintem a fényképeződ is kódolja, csak más kodekkel. kódolás nélkül 1-2 perc nemtom hány giga lenne (persze erősen függ a felbontástól stb)

meg kéne nézned, hogy azon videók amiket visz a box, azok milyen kódolással lettek benyomva (gyanítom, hogy ms féle mpeg-4). valszínűleg a fényképezőn felvett anyagot azért nem játsza le, mert alapból nem free kodeket használ. az meg jogilag igen támadható lenne, így gondolom max a saját, ms féle kodekek azok, amik mennek boxon, illetve talán pár free kodek (nem mintha sokat ismernék :)).
17.
17.
tjames
#14: Nekem is viszi az avi-kat. Kivéve a kódolatlant :) Tehát pl amit fényképezőgéppel veszek fel azt nem. A tömörített dvixes avikat igen. Ki érti ezt, én nem....
16.
16.
Ca$h
Reméljük, hogy igen, mivel nem támogazjuk az oldalon a flashelést! »:/
15.
15.
Adamoooo77
Szépen néz ki, teccik, sose árt egy kis újítás. Remélem olyan jó is lesz mint ahogy mondják. Ja meg szerintetek flashelt gépen bezavarhat ez az új dashboard valamit?
14.
14.
Ca$h
12: örülük neki, hogy neked viszi... álatlában a legtöbb gépen nem megy, valszeg dvd drive függő!
13.
13.
tjames
Itt egy jó bő video, ami bemutatja az új dashboardot:

http://www.gametrailers.com/player/usermovies/259980.html?playlist=featured


Ja és emellett, mint azt már itt soxor vázoltam, várnék én a frissítéssel olyant is, hogy konferenciabeszélgetések lehetősége, akár kamerával, akár játék közben. És netböngésző. Nekem az nagyon kéne....
12.
12.
huszti
divx-et lejátsz a box már bocsi :) a múltkor is azon néztem a divx filmeket, ráadásul nem volt flashelve és írott volt a dvd :) és vitte.
11.
11.
Ca$h
na jah... az tutira nem fog jönni! =)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...