Xbox 360 New Xbox Experience - Előzetes

Idén novemberben minden korábbinál nagyobb updaten esik át az Xbox 360 Dashboardja. A régi kinézetet teljes egészében elfelejthetjük, a helyét 3D-s menüpontok, animált gombok, mozgó avatarok, és egyéb nyalánkságok veszik át. A külcsín mellett technikai újítások is lesznek, de hogy pontosan mi mindenben frissül az Xbox 360, azt csak akkor tudhatjátok meg, ha végigolvassátok cikkünket!
Ha rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, hogy a Microsoft megint mindent összelopott. Az új Dashboarban a Wii és az Apple legkedveltebb részletei fognak visszakacsintani ránk, lesznek egyénileg megalkotható Mii figurák, iPod-osan lapozgatható borítók, a technikai megoldások között meg feltűnik a merevlemezről való játékfuttatás, mely a Playstation 3 kiváltsága volt eddig. Na de haladjunk szépen sorjában.


A képernyő bal felső sarkában a channelek kerülnek majd felsorolása. Első állomásunk a My Xbox 360 lesz, innen közvetlen elérhetjük majd a Disc in Trayt, a Gamercardot, a Music Libraryt, a Video Libraryt, a Photo Libraryt, a Media Centert, illetve a System Settingset. Előtérbe kerülnek tehát a gép legfontosabb tulajdonságai, pár gombnyomás, és már indulhat is a játék, vagy a HD mozi. Mint minden új 3D-s menüpontban, a háttér itt is csinos ezüstös lesz,  iPod-osan lapozgathatunk majd a lehetőségek között, a képek alatt pedig halvány tükröződés fog megjelenni.


A csili-vili ikonokat böngészve feltűnik majd, hogy megváltozott a Gamercard. A bezsebelt Gamerscore és az Achievement lista természetesen megmarad, ami új lesz, az az avatar. A négyzetalakú JPG képek ideje a múlté, a Wii konzol Mii figuráihoz hasonlóan itt is megalkothatjuk majd saját kis rajzfilmes emberkénket, ily módon képviseltetve magunkat az online felületen. A karakterkészítőben kiválaszthatjuk emberünk nemét, adhatunk neki arcot, szemet, hajat, de megszabhatjuk testalkatát, illetve azt is, hogy milyen cuccokba öltözködjön. Millióféle variáció lesz majd, a Sims-barátok jól ellesznek majd ezzel a fícsörrel, az fix.


A Spotlight Channelben az Xbox LIVE Marketplace kiemelt letöltései kapnak majd helyet, lesznek Insider videók, mindenféle trailerek, demók, XBLA játékok, illetve teljes filmek. Mindegyikből csak a leginkább hájpolt cím kerül ki - érdemes lesz tehát ide sűrűn betérni, mert ha valami nagy durranás kerül fel a hálózatra, akkor a Spotlightban tuti megtalálható lesz.Ezt követően jön a Primetime Channel, ahol egy olyan új LIVE szolgáltatást köszönhetünk, ami várhatóan klasszul összerázza majd az Xbox-os közösséget. Itt folyamatosan kezdődnek majd a különböző közösségi játékok, lehet majd mindenféle tematikák szerinti 1 a 100 ellent játszani, lesz kvízshow, meg egyéb más is. A programok kezdetéről a műsorújság értesít majd minket, és ha csatlakozunk valamelyikhez, akkor – ismét Nintendo Wii  stílusban – az általunk alkotott figura fog majd szerepelni magán a játékon belül is. A közösségi játékok sora természetesen az XBLA címekhez hasonlóan folyamatosan bővülni fog.


A Game Channelből értelemszerűen a játékok érhetőek majd el. Megnézhetjük, hogy miket toltunk eddig, indíthatjuk az éppen a meghajtóban lévő játékot, de ide kerülnek a letöltött demók és XBLA játékok is, hasonlóan a merevlemezről indítható teljes játékokhoz.


Bizony, ezentúl a HDD-ről is lehet közvetlen játékokat futtatni, mindennek az ötletét pedig nagy valószínűséggel a Playstation 3 adta, ahol egyes címek hajlamosak 3-5 gigát is feltelepíteni első indításukkor. Ez a swapelés, melynek lényege, hogy az egyes nehezen betölthető dolgok – például textúrák – felkerülnek a merevlemezre, így gyorsítva később a játékot. Mindezt most átgondolták, és az új Xbox 360 Dashboard segítségével teljes játékokat is felmásolhatunk majd, mely nem csak gyorsítani fogja a töltési időt, de egyben kíméli is a CD olvasót. A kalózkodást megelőzendően továbbra azért is a meghajtóban kell majd lennie az eredeti lemeznek, csak az éppen használaton kívül lesz – így kímélve az gépet, és egyben fülünket is a hangos CD búgástól.


Az ötödik állomás a Community Channel lesz, mely a korábbi Friends oldalt fogja váltani. Ebbe belépve találkozhatunk majd online ismerőseink figurájával, képeket oszthatunk meg, de azonnali játékokat is indíthatunk.


Utolsó előttiként a Videos Channelt köszönthetjük, melyben a gépünkön található teljes filmek között böngészhetünk. További filmek legális beszerzése céljából közvetlen elérhető lesz innen a Marketplace, illetve a Netflix, mely a Microsoft partnereként több mint tízezer teljes filmet kínál majd azonnali megtekintésre. Csak gyors internet kapcsolat kell hozzá, és pár MS pontért cserébe máris indul a vetítés – ily módon olcsóbban juthatunk majd akár HD felbontású filmekhez is, a gond csak az lesz ugye, hogy ezeket nem lehet majd lementeni. A Netflixnek egyébként lesz majd egy PC-ről elérhető online felülete is, ahol összeállíthatjuk a nekünk tetsző lejátszási listát, így az Xbox-on már nem marad más dolgunk, mint rátenyerelni a play gombra.


A sort az Inside Xbox Channel zárja, melyben különböző játékhírek, illetve rendezvények anyagai kapnak majd helyet. Ide kerülnek többek közt az E3-as és a GC-s trailerek, valamint az Xbox-hoz kapcsolódó bejelentések, de ha év közben kijön valami exkluzív videó, akkor azt is itt találjuk majd.


Megújul még a Guide is – ez az a lap ugye, mely a kontrolleren lévő nagy Xbox gomb hatására beúszik elénk balról, és több menühöz elérést biztosít még játék alatt is. A beúszás helyett el fog sötétülni a kép, a fél TV-nyi lapot pedig egy kis négyzet váltja majd. Ennek kinézete a mostani Dashboardéra fog hasonlítani, lesz bal és jobb oldalt is két-két fül, a menüpontok között pedig lapozgatni lehet majd. A sor ezzel be is zárult, az Xbox 360 Dashboard eddig közzétett összes újítását végigmazsoláztuk most – a ti dolgotok ezek után nem több, mint novemberben bedugni a gép hátuljába a 10/100-as kábelt, és megvárni míg a giga update szépen lassan megérkezik a masinára.

35 komment - szólj hozzá!