Resident Evil 5

  • Írta: Daks
  • 2008. szeptember 7.
Link másolása
Tíz év telt el a Raccoon Cityben történt események után. Chris Redfield jelenleg a BSAA-nél (Bioterrorism Security Assessment Alliancenél) teljesít szolgálatot, életébe pedig akkor csöppenünk bele ismét, mikor Afrikába küldik, hogy derítse fel egy különös baleset részleteit. Hősünk valahol Etiópia környékén veti bele magát a munkába, azonban megérkezése után nem sokkal egy vulkánkitörés forgatja fel a környéket. Mint később kiderül, a rettegett T-Vírus alapja erről a vidékről származik, a vulkán pedig most ismét a világra szabadítja az egészet.
A vírus hatalmas embertömegeket változtat át zombivá, Chris pedig kénytelen ismét ezreken átlőni magát, hogy megállítsa a fertőzést, és eltűnjön erről a mocskos helyről. Feladatában azonban nem lesz egyedül, dekoratív kolleginája, Sheva Alomar is a segítségére lesz a harcok során, sőt visszatér Albert Wesker, és a második részben megismert Sherry Birkin is.


A játékmenet leginkább a Resident Evil 4-hez fog hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy itt folyamatosan két szereplő lesz jelen, akik egymást segítik majd a különböző feladatok megoldásában. Természetesen ez azt jelenti, hogy a másik szereplő irányítását bármikor átveheti majd egy haver, lehetőséget adva így a teljes sztori mód online co-opban való végigtolására.


Az ötödik rész legnagyobb újítása, hogy az események ezúttal nem éjszaka, hanem többnyire nappal fognak történni. Az ember nem is hinné, hogy napfény mellett lehet-e bármi félelmetes, de az E3-on látott két pályás demó bebizonyította ennek ellentétét. A szuper-fényes afrikai környezet egy eddig sosem látott drámai élményt kölcsönöz a zombihorda támadásának, a hangulat pedig valószínűleg örökre beleírja majd magát emlékezetünkbe.


Az újgenerációs konzolokra írt motor nagyszerűen fog teljesíteni, jól kihasználja majd a PS3 és az Xbox 360 erőforrásait. A kamera mozgása teljesen dinamikus lesz, és ha elkap egy zombi, akkor minden korábbinál közelebbről nézhetjük majd végig, ahogy átharapja hősünk gigáját. Az új motor egy másik erőssége a lighting effektekben rejlik majd. Egyéni megvalósítása, hogy ha eleget töltünk sötétben, akkor a szemünk – vagyis a kamera – hozzászokik ehhez, és egyre jobban látunk majd. Ez a hatás fordítva is igaz lesz, ha ugyanis kiérünk a napra, akkor az először elvakít majd, aztán szépen lassan visszahúzódnak a glowing effektek, és teljesen kiélesedik a kép.


Korábban úgy volt, hogy az irányítás az előző rész megoldásait örökli, Jun Takeuchi, a Capcom szócsöve viszont azt nyilatkozta nemrégiben, hogy a Resident Evil 5 ezen a téren is újat fog mutatni. A "Gears-szerű" megoldást az idei TGS-en leplezik majd le, az egyik legnagyobb újítás pedig, hogy Chris immáron fedezékbe is tud majd bújni. A menürendszer szintén megújul, fegyverválasztáskor például egy félig átlátszó popup ablak jelenik majd meg, miközben megy tovább a játék – nem sok idő lesz tehát a válogatásra.


Az E3-on látott demó mindkét pályája egy zombikkal teli kis afrikai faluban játszódott. Ezek tanúsága szerint többnyire emberi zombi ellenfeleink lesznek, a klasszikus Resident Evil szörnyek ezúttal háttérbe szorulnak majd. Az atmoszféra azért hasonlóan durva és kegyetlen lesz, a demóban például végig kellett néznünk, ahogy egy fertőzött lefejez egy ártatlan embert. Jó lesz készülni rá, mert a baltás fickó később velünk is összeakad majd, megölni pedig kicsit sem lesz könnyű, pedig ő őrzi a továbbjutáshoz szükséges kulcsot.


Jókat lehet majd nosztalgiázni azon a részen, ahol a menedékházunkat körbeveszik a zombik, nekünk meg vissza kell őket verni. A Resident Evil 4-ben is volt ilyen, folyamatosan támadtak, volt hogy az ablakot törték be, volt hogy az ajtón próbáltak beözönleni. A bejáratokat itt ugyanúgy el kell majd torlaszolni könyvespolcokkal, asztalokkal, meg egyéb berendezési tárgyakkal.


A zenét Kota Suzuki írja, többnyire elektronikus lesz, de a betétdalok között nem egy komolyzenei szám is szerepelni fog. Ezeket a 20th Century Fox Hollywood Studio Symphony zenekarának előadásában hallhatjuk majd, a stílusa pedig leginkább a Hitman muzsikáira fog hasonlítani. Igazi moziélményre számíthatunk tehát ezen a téren is, erre mérget vehet bárki!


A Resident Evil 5 a merész nappal játszódó eseményeivel új korszakot fog nyitni a túlélő műfajban, hiszen a Dead Rising kivételével nemigen volt még ilyen – bár az messze van a horror stílustól. Érdemes meglesni a gameplay videókat, hiszen a nyári kiállítások alatt nem egy ilyen került napvilágra, és bár hibák azért vannak bennük dögivel, messze még a megjelenés, valószínűleg kijavítják mindet. A játék jövő év március 13-án érkezik, és hogy egy kis misztikum is legyen a dologban, a premier napja pont péntek 13-ra fog esni.

Kapcsolódó cikkek

22.
22.
@darkking@
azt birom hogy alegtöbb játéknál ahol az mebre avéleményét osztja meg még az első két 3 hozzászólás za játékról szól de az összes többi full offolás :)
21.
21.
Pain
Sherry? Hát az meg mi a lófütyit keres Afrikában???? Érdekes lesz!

14: Képzeld PS2n én is warezolok, mert nem gazdag anyuci meg apuci és nincs pénzük nekem játékot venni hetente! Igazán takarodhatnál már te elkényeztetett kis pöcs! Kibaszott irritáló a viselkdésed, meg a folytonos ugatásod! Meg se érdemled azt a PS3at!!!!!!!! Már ha van nem csak kitaláltad, hogy itt felvágj!
20.
20.
K.G.
Elektronikus zene? Pff.....
19.
19.
K2 The Highest
16: Dehogy irigykedem...Rád? Pff....Menjél már...te virnyogsz h jajj ez ne legyen PC-re az ne legyen PC-re...Nyomorék kis senkiházi
17.
17.
Starg
14: Nem tök mind1 Neked h jön e pc-re vagy nem?!

15: A warez pöppnyit nagyobb pc-n mint boxon (ps3on ugye nincs is még)

Amúgy meg tök felesleges dolgokon tudtok ám összeugatni! Nekem végül is nem baj mert Némelyikőtökön nagyokat lehet ám nevetni! :) (értsd:általánosan akik ilyen % ságon problémáznak!!!)
16.
16.
mgsboy
bannoljátok lécci ezt az idegbeteget! csak irigykedik!
15.
15.
K2 The Highest
14: Mivan? Te nem vagy tisztában akkor azzal h több konzolos tölti a gammákat Mint PC-s...Én azt csinálom h kijön...Letöltöm...Kipróbálom...ha tetszik megveszem...Ha nem tetszik akkor nem veszem meg de megtartom...És ne csövezzed a PC-seket te fasz...Takarodj és kuporodj a PS3-ad mellé bazdmeg!
14.
14.
mgsboy
mert mondenki csak etölti! és nem akarom hg ilyen csövesek is letölltsék! ha nem lehetne lemásolni a pcs játékokat vagy nem lehetne letölteni akkor joo jöjjön! de igy nem!
13.
13.
K2 The Highest
9: Most őszintén...Miért lenne baj ha kijönne PC-re is?
11.
11.
Giga0509
Yó előzetes! kösz :D várom nagyon yó game lesz :)
10.
10.
huszti
9: de lesz :D:D háhá csak kséőbb
9.
9.
mgsboy
8.
8.
K2 The Highest
Én olyasmire emléxem h PC-s verzija is lesz....
7.
7.
luxx
most olvason hogy ps3 és xbox
6.
6.
luxx
5.
5.
Daks
koszonom, aranyosak vagytok, jol esik :)
4.
4.
felegyi
Sherry Birkin a RE2-ben szereplő kis csajszi volt aki a közepe felé mindig velünk szaladgált (aki nem tudja hogy kiről is van szó)



nagyszerű előzetes lett, élmény volt olvasni :)! Ha az irányítás olyan lesz mint a GoW-ban, inkább megvárom a PC-s verziót.



3# Gondolom hogy ezt az effektet nem rég rakhatták bele, ezért nem látható a videókban. Szerintem erről fognak egy külön mozgóképpel szolgálni, csak hogy bemutassák hogy na még is milyen lett!
3.
3.
McDuff
"ha eleget töltünk sötétben, akkor a szemünk vagyis a kamera hozzászokik ehhez, és egyre jobban látunk majd. Ez a hatás fordítva is igaz lesz" - én még ebből az eddigi videok alapján semmit se láttam,pedig direkt figyeltem,az meg h megváltoztatják az irányítást GoW-osra,az meg olyan felesleges,h szinte már ordííííít!!!"fedezékbe bújhatunkm jad Chris-el" - azt mégis mi elől?nem lő ránk semmi,max pár nyílpuskás...szal kivi leszek én erre az "uj" irányításra,rem ezzel cseszik el...
2.
2.
Ca$h
Jó cikk, hihetetlen játék... nagyon régóta várom már!
1.
1.
K2 The Highest
Nagyon jól néz ki... A Hangulat az pedig egyszerűen zseniális:-) Nagyon szeretném már pörgetni:-) Egy demo-t dobhatnának addig is:-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...