Mortal Kombat: Legacy

Ed Boon és csapata megcsinálta: újjáélesztették a legendát, így a Mortal Kombat a játékpiacon visszsakerült az őt megillető pozícióba. De mi a helyzet filmes fronton? A Warner egy szokatlan módot választott az élőszereplős MK visszahozására, mellyel komolyan szakítottak a korábbi próbálkozásokkal.

Először azt hittük, hogy a következő Mortal Kombat nagyfilm előzetesével van dolgunk. Később aztán kiderült, hogy a Mortal Kombat: Rebirth című kisfilmet pusztán azért készítették el, hogy felkeltsék vele a fejesek érdeklődését, s azok belemenjenek egy esetleges sorozat elkészítésébe. A projekt végülis egy weben futó széria keretein belül realizálódott. Ez a műfaj Amerikában már eléggé menő egyébként, nálunk még nem nagyon elismert a dolog, de például az általunk is bemutatott MAB már megtette az első lépést abba az irányba, hogy a hazai közönséggel is megismertesse a műfajt.


Parányi, körülbelül 10 perces epizódokból épülnek fel ezek a sorozatok, melyek alapvetően a nagyobb, 20 vagy 45 perces szériák felépítését követik: pörgősek, izgalmasak és mindig úgy fejeződnek be, hogy alig győzzük kivárni a folytatást. Persze a várakozás részben annak is köszönhető, hogy tízpercben csak olyan kevés történést kapunk, hogy mindig automatikusan vágyakozzunk az újabb és újabb epizódok után. Szóval, itt van nekünk a Mortal Kombat: Legacy, lement belőle az első három fejezet, így úgy gondolom, ideje, hogy kicsit foglalkozzunk vele, ha már a fantasztikusan sikerült játék miatt úgyis dúl az MK-láz.


Ebből a három részből már nagyjából lehet sejteni, hogyan fog felépülni a sorozat: szép lassan bemutatják majd a Mortal-univerzum híres karaktereit, akiknek valószínűleg valahogy összefonódik majd a sorsa. Eddig két rész foglalkozott a Jax-Stryker-Sonya-trióval, akik Kano nyomában vannak, aki úgy tűnik, hogy valamiféle gyilkos robot (valószínáleg Cyrax) megalkotásán dolgozik. Ez a szál alapvetően néhány MK-elemmel megspékelt nyomozós sztorinak tűnik, s jelenleg ott tartunk, hogy a sima rendőr Jax, és a sima bűnöző Kano egyre jobban elkezdenek hasonlítani a korántsem sima játékbeli megfelelőikre.


Aztán ott van Johnny Cage, akinek egy egész epizódot szenteltek a készítők, ami amellett, hogy humoros, a végén Shang Tsung különös megjelenésével azért elkezdenek feltűnni a misztikus, túlvilági dolgok is. Valamennyire alakul tehát az MK-hangulat, még annak ellenére is, hogy a készítők láthatóan csak egy-egy elemet szeretnének átemelni a játékok különleges miliőjéből, s egyébként a sorozat a saját útját járja. Baj ez? Szerintem nem, mert a két korábbi nagyfilm – bármennyire is szerettem őket – megpróbálta átvenni a játékok hangulatát, de nem igazán sikerült.


Egyszerűen el kell fogadni, hogy egy MK-hoz hasonló mókásan eltúlzott, direkt B-kategóriás fantasy / sci-fi elemekkel tarkított, verekedős játékból nem igazán lehet filmet készíteni. Éppen ezért gondolom úgy, hogy a sorozat járhatja szépen a maga útját, a játék fanatikusainak pedig úgyis ott van az új Mortal Kombat, a rajongók pedig csak jól járhatnak, hiszen így két külön „világban” is zajlik a történet, mindkettő a maga külön megvalósításával, hangulatával és történetével, nem kell egymáshoz alkalmazkodniuk.


Amit a Mortal Kombat: Legacyvel kapcsolatban még mindenképpen ki kell emelnünk, az a websorozathoz képest atomprofi megvalósítás, és a viszonylag ütős színészi gárda. A zenék, a vágás és az operatőri munka abszolút profi. Tudom, hogy sokan nem fognak velem egyetérteni, de Michael Jai White remek választás Jax szerepére, az őt segítő Stryker szerepét alakító Tahmon Penikett pedig mindenki számára ismerős lehet a Battlestar Galactica gárdájából. S akkor még nem is beszéltünk minden Star Trek-rajongó kedvencéről. a Hétkilencedet alakító Jeri Ryanról sem, aki Sonya Blade-et testesíti meg a képernyőn.


Összességében három rész után úgy gondolom, van potenciál a sorozatban, s egyre izgalmasabbá és érdekesebbé válik, a profi megvalósítás miatt pedig öröm nézni. Én egyáltalán nem bánnám, ha a következő egy-két évben minden héten meg kellene néznem egy-egy epizódot, mert egy laza tízperces kikapcsolódásnak tökéletes. Apropó: a harmadik epizódban Ed Boon kameóját ugye mindenki elkapta?

Rendezte: Kevin Tancharoen
Forgatókönyv: Kevin Tancharoen, Todd Helbing, Aaron Helbing
Zene: Tyler Weiss
Szereplők: Michael Jai White, Jeri Ryan, Darren Shahlavi, Tahmon Penikett
IMDB: 7.6

24 komment - szólj hozzá!