Super 8

Számomra nagyon érdekes és különös élményt jelent egyazon film plakátján látni Steven Spielberg és J.J. Abrams nevét, főként azért, mert a Star Trek óta úgy gondolom, hogy a zseniális és még relatíve fiatal Abrams a nagy öreg nyomdokain halad tovább.

Aki húsz évvel ezelőtt Spielberg volt, az ma Abrams, s nincs is arra jobb bizonyíték, mint hogy utóbbi író / rendező igazán tudja, mi fán terem egy látványos akció sci-fi, mint legújabb alkotása, a Super 8. A film ugyanis visszamegy abba az időszakba, amikor a mai legendás rendezők is fiatalok voltak még, s amikor a filmkészítés még nem egészen úgy működött, ahogy manapság. Abban az időben még nem volt iPhone, amivel a lelkes kissrácok fel tudták venni HD-minőségben a próbálkozásaikat, de nem voltak viszonylag olcsó digitális kamerák sem, amelynek anyagát utána pillanatok alatt meg lehetett vágni számítógépen. Nem, annak idején akit már nagyon fiatalon elragadott a filmezés varázsa, azok elcsenték a szüleik hatalmas becsben tartott Super 8-as kameráját, és felvették, amit tudtak.


A Super 8-as film egy egész generációt határozott meg, és éppen ezért kedves gesztus Abramstől, hogy pont az olyan rendezőknek kedveskedik ezzel a mozival, mint Steven Spielberg, vagy éppen George Lucas. Ennek megfelelően a figyelmes néző apró biccentéseket fedezhet fel olyan klasszikusok irányába, mint a Star Wars, a Jurassic Park, az E.T., a Cápa, s még sorolhatnám. A különbség csak annyi, hogy míg Abrams elődeinek a digitális technikai hiányában sok film esetében „trükközniük” kellett, s sokszor inkább csak sejtettek, hogy ne legyen teljesen gagyi a végeredmény, addig Abramsnek már rendelkezésére áll egy olyan arzenál, amivel gyakorlatilag bármit meg lehet valósítani.


Éppen ezért nagyon könnyű lett volna elszállnia a speciális effektusokkal, nagyon egyszerűen tudhatott volna egy agyatlan látványfilmet készíteni, ám ezzel teljesen semmibe vette volna Spielberg nevét, akinél a látvány mellé mindig okosság is társult. De ha végignézünk Abrams múltján, láthatjuk, hogy mind a Lost, mind pedig a Star Trek a mögötte lapuló intelligenciától annyira kiemelkedő, s szerencsére nincs ez másként a Super 8 esetében sem.


 Az alaphelyzet szerint egy rakás fiatal fiú és lány összefog, hogy elkészítsenek egy zombis filmet, s ezért este kiszöknek egy vonatállomáshoz. Köztük van a Dakota Fanning húga, Elle Fanning által alakított Alice, akibe minden fiú szerelmes (tipikus Abrams-vonás), s aki egyben a film női főszereplője. Aztán ott van Joe, a speciális effektekért felelős srác, aki később váratlanul a sztori igazi hőse lesz, s a most bemutatkozó Joel Courtney alakítja, de annyira frankón, hogy már most biztos: nagy jövője lesz a szakmában. Megy még Martin (Gabriel Bosso), aki a kisfilm férfi főszereplője lenne, Cary (Ryan Lee) a kamerás, Preston (Zach Mills) a világosító, s persze Charles (Riley Griffiths), a rendező.


A dolgok egészen jól haladnak, míg nem váratlanul egy hatalmas vonatbaleset történik a helyszínen, s furcsa módon a placcot azonnal ellepi a katonaság, melyet a Nelec ezredes vezet,  akit a The Walking Deadből megismert, zseniális Noah Emmerich alakít. Azonnal nyilvánvaló: a vonattal valami nincs rendben, s a sötétben egy furcsának tűnő lény sziluettjét kaphatjuk el. Innentől kezdve pedig különös dolgok kezdenek el történni a fiúk-lányok kisvárosában, s a filmes csapat nekilát a történet felderítésének. A Super 8 pedig attól egy remekmű, hogy a látvány és az akció mögött valódi emberi érzelmek és karakterfejlődés áll, Abrams sosem veszik el a digitális technika nyújtotta lehetőségekben.


A Super 8 tehát összességében egy olyan mozifilm, ami visszanyúlik a ’80-as évek klasszikusaihoz, azokból merít, s olyan hangulatot áraszt magából, ami nagyon egyedi a mai filmiparban. Sok tekintetben ez az ideális nyári mozi, amit bárki élvezni fog: a fiatalabbak az izgalmas történet és a kiváló megvalósítás miatt, az idősebbeket pedig megcsaphatja a nosztalgia szele.

Rendezte: J.J. Abrams
Forgatókönyv: J.J. Abrams
Zene: Michael Giacchino
Szereplők: Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler, Gabriel Bosso, Riley Griffiths, Zach Mills, Ryan Lee
Játékidő: 112 perc
IMDB: 7.7
Metascore: 7.2

Saját vélemény: 8.5

17 komment - szólj hozzá!