Lincoln - filmajánló

1865. Az amerikai polgárháború már négy éve tombol, egy nemzet öli véres halomra egymást Észak és Dél határán. Az emberiség újkori történelmének egyik legfontosabb szakasza ez.
  • Írta: InGen

Kommentek

#41
#40: Ja, a film egy 10/8 szerintem. De tényleg csak azért, mert szinte semmi nincs benne, se harc, még csak egy verekedés sincs benne. Az elején mutatnak egy jelenetet, (harc), de ennyi. Aztán 2 órán keresztül lényegében csak a politikai pofázás megy meg az iszonyat lelki dolgok családon belül, mivel Lincoln is ember volt. De késő este semmiképp se nézze meg senki, mert bealszol rajta.
#40
Na tegnap megnéztem

Hát most sokat nem tudok erről mondani. Ez a film gyakorlatilag ahogy a cikk is említi, az amerikai szolgaság felszabadítása mellett, a törvénymódosításokról szól. Arról, hogy Lincoln mint elnöknek, kell szereznie X embert ahhoz, hogy az alkotmányt meg tudják módosítani és a négerknek ha nem is teljes jogokat, hanem törvény előtti egyenlőséget adjanak.

Na már most, ha az illető nem tudja, mi az a XII. törvénymódosítás meg a 13. akkor fingja nincs, hogy most miről megy a vita és milyen súlya van az egésznek. Tehát előtte érdemes egy kis wikit áttanulmányozni, mert bele megy az egész unalomba, ha az ember nem tudja, miről beszélnek. Ebben a filmbe ami nagyon durva, a színészi alakítások. Akit itt Lincolt játszik, az olyan, mintha a Lincoln élne. Ő lenne a képen. Én nem tudom, ez a faszi hogy csinálta, de elmehetne Lincoln hasonmás versenyre. A hangja, megjelenése, mindene olyan rémísztően valódi, el se hittem.
Plusz, amiket mond, ilyen tanulságos, megtörtént sztorikat (mert ezek a mondandók a lényegek, mert mindenkit ezzel győz meg), elmeséli, valami iszonyat. Ez az az ember, akivel leülnél beszélgetni, és akármilyen lángész vagy, vagy iQ fighter, tuti leamortizál agyilag. És érzi az ember, hogy emnnyire egy senkik vagyunk egy ilyen Lincol.-féle emberhez!
#39
#38: Értem mire célzol. De szerintem egy filmet ugyanúgy lehet ésszerűen pontozni, mint játékot. Szerintem az a jó tesztelő, aki ha nem is telejsen, de tud objectíve értékelni, és ha tetszett neki a film, és mámorba jött tőle, akkor se mondja rá, hogy 10/10, mert olyan nincs. Az évtized filmjének kéne hogy legyen. De megértem, mindenki ugy pontoz, ahogy akar. tőlem 11-et is adhat rá, mert nekem attól se jobb se rossazbb nem lesz.
#38
Törölt felhasználó
#37: Most azért megvédeném a GK-t. Filmet nem lehet úgy értékelni mint játékot, utóbbinál egészen más tényezők játszanak közre a végső pontozásban. A játékok végértékelésénél is inkább az szokott az elégedetlenség hátterében állni, hogy a leírtak alapján sehogyan sem akar kijönni a végső pontszám.

Az azonban hogy kinek hogyan tetszik egy film, mely egy teljesen passzív szórakozás, már teljesen lényegtelen. Tetszett nekem már olyan film is 10/10-re, amelyet a legtöbben valószínűleg nem is ismernek. Mások szerint gyenge alkotás, nekem alap. Ez van. A művészetet mindenki másképpen értelmezi. Ez is a különbség a GK játék- és filmértékelései között: a film művészeti forma, a játék (még) nem egészen.

Habár érdemes megfigyelni hogy itt a Gamekapcson minél jobban közelít egy játék a filmszerűséghez, íróink annál inkább hajlamosak elfogultan pontozni, lásd: Aliens vagy Mass Effect 3.

(Azt hiszem kezdek belelátni a logikájukba...)
#37
IMDB: 7.8
Metascore: 86/100
Gamekapocs értékelés: 10/10


Az igazi GK pontozás, ahogy szeretjük és imádjukxD
#36
Nekem tetszett. Minőségi darag a film és tetszik, hogy Lincolnak volt humora is ;)
#33
Törölt felhasználó
#31: Hoppá, be-pasteltem egy korábbi verzió részletét. Ezt akartam írni:

Mondhatni többnyire mindenki által fogyasztható, mégsem egy primitív szórakozást nyújtó film a Forrest Gump vagy akár a Vissza a jövőbe, ám hiába akartak ezek mindenkihez szólni, értékeiket mi sem jelezhetné jobban minthogy egyeseknek* látszólag máig túl magas szintű szórakozást nyújtanak...


(EDIT gombot plíz!)
#32
Törölt felhasználó
#28: A Forrest Gump értékeléséhez kell egy bizonyos szintű intelligencia, humorérzék, emberség és jóérzés, melyekkel nyilvánvalóan kevesen rendelkeznek ebben az országnak csúfolt kis putriban. Nem állítom hogy az nem giccses, sőt, mint írtam is, gyanúsan tökéletesen elvarrt szálak és végtelen optimizmus jellemzik, szép kerek kis történet, egy valódi feel-good movie. Nem állítom azt hogy a Forrest Gump lenne minden idők legjobb filmje, vagy hogy Zemeckis korunk legjobb rendezője, a hangsúly itt a TALÁN szócskán volt. Talán. Persze mindennél találunk egy jobb filmet, a lényeges különbség azonban mindig a szempont, mely szerint válogatunk. Ha a szépirodalom filmbeli megfelelőjét keressük, akkor azt megkapjuk a Forrest Gump képében. Ha szeretnénk igazi pokoljárást, ugyanakkor sok tanulságot és egy megrázó storyt, akkor ott van nekünk a valóban zseniális Rekviem, melyet azonban nem ajánlanék mindenkinek, mert iszonytatóan sötét és nyomasztó. Mondhatni a bárki által fogyasztható, mégsem primitív szórakozást nyújtó film a Forrest Gump, de akár a Vissza a jövőbe filmek, ám hiába akart mindenkihez szólni, értékeiket mi sem jelezhetné jobban, minthogy úgy tűnik egyeseknek azért máig túl magas szintű szórakozást nyújtanak...

Vannak filmek melyeket szétszedhetünk apró darabokra, elkezdhetünk filmes szempontok szerint rágódni a hibáikon, persze, meg lehet tenni: azonban vannak filmek, melyekhez először idekint, a mozitermeken kívül, a való életben kell felnőnünk hogy láthassuk az értékeiket. Pont mint az emberek esetében, nem igaz? ;)
#31
Törölt felhasználó
#29: Nos, nem véletlen bukott el ma hajnalban a Lincoln is. A főszereplő kapott egyedül említésre méltó szobrot, ő tényleg kiváló volt a filmben.

De a film elhasalt, lófaszt sem kapott, nem is csoda.

Amerikai polgárháborúból doktorált történészprofesszorok rendkívül élvezni fogják, az átlagembernek egy rendkívül unalmas, vontatott, semmitmondó film, kivéve a korhű ábrázolást, és két karaktert.
#30
#29: Nyílván jó a Forrest Gump is persze...Am az Oscar díjas érvelésed nem teljesen helytálló, mivel elég sok retek film kapta már meg a legjobb filmnek járót és még mellette rengeteget ( Az angol beteg csak egy példa) , sőt ha belegondolok túl sok retek is, olyannyira sok, hogy nekem az Oscar már nem mérvadó:)
#29
YanezModerátor
#28: Nyilván véletlenül kapott vagy 7 oscar díjat, a sz@r filmek megérdemlik.
benjo6: Én mindhárom filmet nagyon bírom, de engem a Forrest Gump jobban megfogott.És szerintem, hogy melyik a jobb, az csakis ízlés kérdése.
#28
Törölt felhasználó
#22: A Forrest Gump-ot vagy tízszer próbáltam végignézni, egyszer sem sikerült. Kevés annál szarabb filmet tudnék mondani amióta világ a világ!
#27
#25: Az alap nálam mindig a sztori, illetve a színészi játék, és hát abban mind a kettő jobb a Forrest Gumpnál... a Kutyaszorítóbanban még ott vannak a Tarantinos manírok is, a penge éles karakterek, a zseniális dialógusok a történetmesélés, és ezeknek a gengsztereknek a világa. A tökéletes trükk a mélységében, a fordulatosságában, a Nolan által megteremtett lebilincselő világában is mind-mind a Forrest Gump fölé emelkedik, ami véleményem szerint nem tud többet annál, mint semhogy szórakoztató...(megjegyzem szerintem a másik kettő még szórakoztatóbb is)
#26
Törölt felhasználó
Most jöttem a moziból.

Balga ember az, aki erre a filmre 10 pontot ad! Egyrészt azért, mert egy ilyen történelmi filmtől alap lenne, hogy ne kúrja seggbe a történelmet:

http://index.hu/kultur/cinematrix/2013/02/07/a_lincoln_meghamisitotta_a_tortenelmet/

A másik, hogy a film első órája dög unalom! Akár remek zenéje is lehetett volna, de gyakorlatilag az 3-4 alkalommal csendült fel, minimális időre.

Ha a film témája a holland tulipánagymák exportja lett volna, minden más ugyanez, akkor ma éjjel ez a film nem kapná meg az Oscar-díjat.

Lincoln kiváló államférfi, 100 évben egy ilyen terem (O. Viktor jutott róla többször eszembe).

Nálam ez bizony 7/10
#25
YanezModerátor
#24: Miben üti a Forrest Gump-ot az általad megemlített két alkotás?
#24
#22: A Ryan közlegénynek vannak hibái pl: Tom Hanks stb.. de olyan szinten szórakoztató, hogy ez el tudja- legalábbis velem - feledtetni az ilyesmiket, és ezekre sok giccses film nem képes, sőt... egyébként meg a Ryan közlegényben zseniálisak a csata jelenetek és szép hazafias lüktetésű az egész, ebbe egy kis giccs becsúszott, de ez még nem rontja el a filmet, meg Spielbergnél amúgy is alap a giccs..
És Robert Zemeckisről nem jelenteném ki, hogy korunk legnagyobb rendezője egy Forrest Gump meg egy Vissza a jövőbe trilógia miatt. Véleményem szerint mind Chris Nolan, mind Tarantino sokkal nagyobb zseni, mint ő. Ezt az is mutatja, hogy mindkettejük filmográfiájában van olyan film, amely üti a Forrest Gump-ot( Kutyaszorítóban, A tökéletes trükk).. Ja és Darren Aronofskyról még egy szót sem szóltam, aki talán még a fentebb említett két géniuszon is túl tesz... a Rekviem egy álomért szerintem minden idők legjobb filmje... Tehát Zemeckis messze nem a legjobb sőt...
#23
Törölt felhasználó
#22: Na, ez például giccses volt xD
#22
Törölt felhasználó
#16: Te se érts félre engem: ez a giccsesség erősen túlreagált dolog: pl. az irodalom isteneinek tartott legendák jó része a giccs felszentelt királya, ma mégis úgy beszélünk róluk mint zsenikről, pedig ha egy modern alkotó ír, rendez úgy ahogyan ők, az már rossz. Szóval nevezhetjük pl. a Ryan közlegény végét pl. giccsesnek, de mondhatjuk rá azt is hogy klasszikus lezárása egy klasszikusok előtt tisztelgő világháborús filmnek.

Szerintem Spielberg örökítette át a 20. század végére ezt a kötelezően sírós végű formátumot, de én nem bánom, mert a nagy érzelmi viharok közepette ki sikerült képeznie korunk talán legnagyobb rendezőjét, Robert Zemeckist, aki nélkül, és a nagyszabású, mindent mindenkor túlhangsúlyozó Spielberg-féle stílus nélkül nem jöhetett volna létre a Forrest Gump, ahol aztán a művészi önkifejezés és a giccsparádé közötti határ végképp elmosódott, és tényleg utánozhatatlan élményeket adott a világnak.