A hátrahagyottak - sorozatajánló

Egyik napról a másikra eltűnik több, mint 100 millió ember a Föld színéről. Isten cselekedete? Vagy valami egészen más? Az HBO új, saját gyártású sorozatát néztük meg premier előtt.

Ezen a ponton az HBO saját gyártású sorozatait már valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A Sopranos, a True Blood, és az éppen mindent meghódító Trónok harca után hozzászoktunk már a minőséghez. Aztán persze ott van az Entourage, ami valószínűleg örökre a kedvenc sorozatom lesz, és már annyiszor végignéztem, hogy bármelyik évad bármelyik epizódjából tudok véletlenszerűen idézni. Ezek után nem is az a kérdés járt a fejemben, hogy vajon a legújabb HBO-sorozat, A hátrahagyattok jó lesz-e, hanem inkább az, hogy mennyire.


A Trónok harcához hasonlóan ezúttal is egy regényadaptációról van szó. Tom Perrotta könyve ugyan 2011-ben jelent meg, és azóta New York Times bestsellerré vált, Európában mégsem túl ismert A hátrahagyottak. Magyarországon pedig különösen nem, ami leginkább annak tudható be, hogy magyar fordításban nem jelent meg egészen tegnapig. Mivel Perrotta két korábbi regényét, az Apró titkokat és a Gimiboszit is megfilmesítették már, így a magyar kiadó, a GeoPen joggal várhatta, hogy az író ezeknél sokkal sikeresebb (és jobb) új könyvéből is valamilyen formában mozgókép készül majd.


Nem is kellett csalódni. A hátrahagyottak premierje június 30-án esedékes, így persze a könyvön is ott figyel a szép plecsni, hogy ez bizony az HBO új sorozata is egyben. Az időzítés tehát tökéletes, az HBO örül, a GeoPen örül, a kérdés most a következő: mi örülni fogunk az első rész után? Nos, A hátrahagyottak történeti alapjai nem túl összetettek. Az első percekben tanúi lehetünk egy különös eseménynek, melynek keretein belül csak úgy, egyik pillanatról a másikra eltűnik az emberiség két százaléka - pár száz millió ember világszerte. Magyarázat nincs, senki nem tud semmit.


Maga a fő sztoriszál ezután az eltűnés után három évvel veszi kezdetét. Egy vidéki amerikai kisvárosban, Mapletonban járunk, ahonnan száz ember hiányzik a családoknak. Apukák, anyukák, gyerekek, feleségek, férjek, alkoholista gazemberek, jótét lelkek egyaránt eltűntek. A legtöbben továbbra sem tudják megemészteni a dolgot, nem merik kimondani, hogy az eltűntek valójában meghaltak. Nem is mondhatnák nyugodt szívvel, hiszen továbbra sem tudja senki, mi áll az esemény hátterében. Még reménykednek. Ez pedig hatalmas kavarodást okoz mindenki fejében. Isten cselekedete volt? Vagy valami megmagyarázhatatlan természeti erő hajtotta végre? Miért pont őket? Miért nem mást? Mit tegyenek ők, akik itt maradtak?


Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, a városba költözött egy különös szekta, mely olyan emberekből áll össze, akiket feltételezhetően végleg megváltoztatott az esemény - ezen a ponton ez még nem derült ki, vagy csak túl sok Nyakast ittam a vetítés előtt, nem tudom. Ők állandóan fehér köpenyben mászkálnak, és keményebb láncdohányosok, mint Demján Sándor. Mindez azonban szinte másodlagos, A hátrahagyottak ugyanis emberekről szól. Karakterekről. Ezzel pedig remekül illeszkedik az újgenerációs HBO-sorozatok, nos, sorába. Az esemény gyakorlatilag bármi lehetett volna, a lényeg az, hogy mi történik azokkal, akik ott maradtak, akiknek ezt az egészet valahogy fel kell dolgozniuk, és folytatniuk kell életüket.


Ebből a szempontból tehát az egész egy kicsit hasonlít egy Stephen King-féle történetre. A Bura alatt például jó példa lenne: ott sem a bura ténye a lényeg, mint misztikus jelenség, hanem hogy a szereplők hogyan tudják folytatni életüket az új helyzetben. Szintén Kingre emlékeztetett engem a rendőrfőnök főszereplő, a Justin Theroux által alakított Kevin Garvey. Az ő családját is keményen érintette az esemény, mégis meg kell próbálnia valahogy összetartani a várost, miközben dűlőre kell jutnia tinédzser lányával is. Emellett több történeti szál is fut, az egyikben például a Liv Tyler által alakított, láthatóan komolyan lelki sérült Meg karakterét ismerhetjük meg, de akad egy másik misztikus szekta (?) is, ezekből azonban a pilot epizód elég keveset mutatott, meg egyébként sem akarok lelőni sokkal többet.


A hátrahagyottakat az új Star Trek-filmekért és a Lostért is felelős Damon Lindelof készítette, ami nálam nem feltétlenül jó ajánlólevél, tekintve, hogy utóbbi sorozat milyen komolyan átment időhúzásba az első két-három évad után, és hogy mekkora bullshittel zárult. Itt mindenesetre ez valószínűleg nem fenyeget minket, hiszen ott a regény, mint alapanyag, ami garantálhatja a minőséget. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy az úriember ért a misztikumhoz, és jól tudja lerakni az alapokat. Érdemes továbbá kiemelni, hogy az első részt a Hancock rendezője, Pete Berg dirigálta, tehát semmilyen téren nem kispályás a projekt.


A pilot alapján A hátrahagyottak egy lassabb menetű, a szereplők érzéseire koncentráló sorozat. Ennek megfelelően még nem tudom megmondani, hogy kötelező alkotás-e, vagy sem, hiszen tippre még legalább két-három részre szüksége lesz, hogy kibontakozzon. Mindenesetre az alapszituáció és a karakterek vannak annyira érdekesek, hogy mindenképpen megérje belevágni, a színészek és a rendezés pedig elsőrangú.

6 komment - szólj hozzá!