John Wick filmkritika

Ha ellopnák a gyönyörű Ford Mustangodat, valószínűleg eléggé morcos lennél. Ha megölnék a kutyádat, akkor pedig nagyon-nagyon mérges. John Wickkel pedig mindkettő megtörténik egyszerre.

A bosszúállás témája sem a játék-, sem pedig a filmes világból nem fog kikopni soha. A témát meg lehet valósítani egyedi módon, és rendkívül sablonosan is, bár tény, hogy kifejezetten újat mutatni ebben már egyre nehezebb. A bosszúállós játékok csúcsa szerintem a Max Payne volt, és különös módon filmben az ahhoz némileg hasonló Visszavágó az egyik kedvencem a témában, Mel Gibson főszereplésével. Hogyan viszonyul ezekhez a John Wick? Nos, habár nem tudom biztosan eldönteni, de szerintem úgy, hogy nem veszi igazán komolyan magát, közben pedig bedob néhány egész érdekes dolgot.


Mert mi az alapfelállás? A Keanu Reeves által alakított címszereplő felesége egy halálos betegség áldozatává válik, azonban titokban még vásárol egy kiskutyát férjének, hogy legyen valaki, akivel az egyedül maradt férfi tud törődni. John Wick tehát a gyászt követő napokban le tudja foglalni magát az eb nevelgetésével, meg azzal, hogy néha meghajtja a gyönyörű '67-es Ford Mustangját. A helyi orosz maffiavezér beképzelt és magát felsőbbrendűnek képzelő fia, Iosef azonban az egyik nap szemet vet főhősünk autójára, és mivel nem egy jóéletű úriember, úgy dönt, hogy ellopja azt.


Az ellopás procedúrája közben azonban barátaival sikerül rommá vernie szegényt Johnt, és megölni a kiskutyáját. Se autó, se kutya. A lakás berendezései romokban. Mit csinál ilyenkor egy mezei állampolgár? Mondjuk hívja a zsarukat. John Wick azonban nem mezei állampolgár, hanem éppen annak az orosz maffiának az egykori bérgyilkosa, aki most kikezdett vele. Felesége miatt tért le a bégyilkosság útjáról, és vált tisztességes emberré, most már azonban semmi nem foghatja vissza. És ő volt a legjobb. Ő sosem hibázik. Innen aztán elindul a film másfél órája, aminek nagy részében - könnyen kitalálható módon - azt nézzük majd, ahogy John lehenteli a teljes orosz maffiát, meg nagyjából mindenki mást, aki szembe jön vele.


Mit lehet elmondani egy ilyen filmről, amiben már akkor pontosan tudod, hogy mi fog történni, amikor még el sem kezdődött? Nos, meglepő módon például azt, hogy a forgatókönyv jól megírt és egész érdekes. Létrehoz egy olyan, szinte képregényes világot, amiben a bérgyilkosoknak egy egész titkos társadalmuk van. Egy hotel, amiben megszállhatnak, és ahol a közepesen mókás néger portás el tud intézni minden felmerülő "apróságot". Ebben a világban saját kódszavak vannak bizonyos dolgokra, és egy saját pénznemmel kell fizetni a szolgáltatásokért. Ez pedig egy egészen különös atmoszférát teremt a filmnek.


Egy ilyen egyszerű bosszúállós sztorit teljesen felesleges a végletekig realisztikussá tenni, vagy túl komolyan venni. Éppen ezért rendkívül komikus például az alvilág reakciója John Wick visszatértére, mintha egy szuperhős jött volna el közéjük rendet rakni - néhány arckifejezés, vagy egy-két mondat a legváratlanabb helyzetekben tudta megnevettetni az egész mozit, és ez jó. És ebben nem keveset segít a maffiavezér Vigót alakító Michael Nyqvist játéka, aki képes teljesen egyedül elvinni a hátán egész jeleneteket, és gond nélkül váltani a kínzós-kegyetlenkedős, a keménykezű nagyfőnök, és a komikus, sokat tapasztalt öreg figurája között.


Ami az akciót illeti, a John Wick számomra ott is meglepetést okozott. Keanu Reeves két egykori akció-kaszkadőr kollégája Chad Stahelski és David Letch ültek ugyanis a rendezői székben (székekben), akik nem mellesleg a Mátrix akciójelenetein is dolgoztak. Itt ugyan nyilvánvalóan nem láthatunk majd időmegállítást és golyókikerülést, de nagyon gördülékenyen összeállított, remekül kamerázott lövöldözéseket igen. És nem próbálták meg visszafogni a durvaságot: John Wick közvetlen közeli fejlövésekkel végzi ki áldozatait, miután beléjük eresztett egy fél tárat, vagy késsel terítette le őket. Amennyire unalmas tud lenni sok filmben a másfél óráig tartó lövöldözés, itt annyira tudtam élvezni őket.


Ráadásul Keanu Reevesnek nagyon jól áll a szerep. Az úriember sosem a kiemelkedő színészi tehetségéről volt híres, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy bizonyos szerepekben remekül tud teljesíteni. Itt persze nincs kifejezetten nehéz dolga, elvégre a sztoikus és precíz gyilkológépet kell hoznia, ami nem jár kifejezetten sok arckifejezéssel, de Reeves mégis képes adni egyfajta hitelességet, karizmát az egésznek. És akkor mellé még olyan arcok jönnek be néha-néha mellékszerepelni, mint Willem Dafoe, John Leguizamo vagy Clarke Peeters. Nem feltétlenül kellettek volna ilyen kvalitású színészek egy akciófilm mellékszerepeire, de jó hogy vannak, mert egy olyan lazaságot és hangulatot tudnak teremteni, ami gyengébb kvalitású társaiknak valószínűleg nem ment volna. A sorból egyedül talán Theon Greyjoy lóg ki, aki itt is pont ugyanúgy Theon Greyjoy, mint a Trónok harcában, csak pisztollyal rohangál kard helyett.


Összességében tehát ez egy jól összerakott film. A forgatókönyv sallangoktól és komolyabb marhaságoktól mentes, feszes, lényegretörő. A hangulat és a látványvilág rendben van, sőt, még némi világépítésre is futotta, ami azért valamelyest egyedivé teszi a John Wicket a mezei akciófilmek között. Sőt, megkockáztatom, hogy ez a háttérvilág annyira érdekes, hogy simán lehet a John Wickből egy franchise is, ahol jobban kibontják ennek a kialakulását, illetve megismerhetjük ennek a "bérgyilkos szubkultúrának" az egyéb neves figuráit. A forgatóköny legalábbis sok egyedi, érdekesnek tűnő karaktert dob be menet közben, és egyértelművé teszi, hogy ezek az arcok régóta ismerik egymást, megvan köztük a kapcsolat, a tisztelet, meg persze egymással szemben a gyanakvás - elvégre a melóért mindent.


Végső soron ez egy olyan mozi, ahol Keanu Reeves kutyáját megölik, ő pedig megöl mindenki mást, tehát ennek megfelelően kell kezelni. Amit a film vállal, azt tökéletesen teljesíti, sőt, még egy kicsit többet is. És ugyan Keanu Reeves színészi képességeinek határát nem feszegeti, de egy újabb ikonikus karaktert kapott, ami biztosan használ majd a kicsit eltűnőfélben lévő művészúrnak. Egy megtekintést mindenképp megér.

Gamekapocs értékelés: 7,5
IMDB: 7,8
Rotten Tomatoes: 84% 

John Wick
Eredeti cím: John Wick
Rendezte: Chad Stahelski, David Leitch
Írta: Derek Kolstad
Szereplők: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Willem Dafoe, Dean Winters
Operatőr: Jonathan Sela
Zene: Tyler Bates, Joel J. Richard
Játékidő: 101  perc
Bemutató: 2014. október 13.
Magyarországi premier: 2014. november 13.

18 komment - szólj hozzá!