Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet filmkritika

A jedik ideje lejárt. A Birodalom, élén az Uralkodóval és Darth Vaderrel egy minden eddiginél pusztítóbb fegyverrel, a Halálcsillaggal igyekszik bebetonozni totalitárius diktatúráját. A Zsivány Egyes az utolsó reményünk.

Hihetetlen, de szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt indította útjára a Disney a Star Wars-univerzum újabb szélesvásznú karrierjét. A legújabb számozott epizód, Az ébredő Erő természetesen majdnem minden rekordot megdöntött, azt azonban nem szabad elfeledni, hogy szórakoztató két órája ellenére nem volt több, mint egy olyan biztonsági játék, ami a már ismert panelek tollba mondásával, semmilyen kockázatot nem vállalva igyekezett megágyazni a következő két számozott felvonásnak. Ez, akárhogy is nézzük, tökéletesen sikerült neki, hiszen újonnan behozott hősei kellő munícióval rendelkeznek, hogy a folytatásban igazán ki tudjon teljesedni majd a saga legújabb trilógiája. A Disney azonban az egyes részek közötti éveket se szerette volna elfecsérelni, így kitalálta a Star Wars Antológiát, vagyis azon filmek gyűjtőfogalmát, amelyek az ismert franchise csillaga alatt születnek, de közben szorosan nemigen kapcsolódnak a mozik fősodrához.

De a stúdió most sem mert merészet lépni, hiszen a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet pont egy olyan sztorit mesél el, amit lényegében a klasszikus Csillagok háborúja első részében Mon Mothma tökéletesen összefoglalt. Persze ettől még érdekessé és izgalmassá lehet tenni egy történetet, hiszen a tervrajzok ellopásának körülményei, de leginkább szereplői eddig nem voltak ismertek. Gareth Edwards azonban ugyanabba a hibába esik, mint a Godzillában vagy korábbi filmjeiben. Elképesztő hangulatot teremt a vásznon, hogy aztán mindezt hazavágja meglehetősen üres, egysíkú szereplőivel. Pedig a Zsivány Egyes az univerzum megszokott elemei ellenére minden tekintetben elszakad a Star Wars-érzéstől, de a mocsokban úszó, könyörtelen háborús hangulat, a sok-sok szenvedés és küzdelem sem elegendő ahhoz, hogy drukkolni tudjunk a Lázadók szedett-vedett "piszkos tizenkettőjének".

A Birodalom mindent megtesz annak érdekében, hogy végleg eltörölje a galaxisból a Lázadókat. Legújabb pusztító csodafegyverükön, a Halálcsillagon dolgozik Galen Erso (Mads Mikkelsen) is, aki tudósként meghatározó szerepet tölt be a halálos fegyverzet kifejlesztésében. Erso azonban dezertál, családjával egy eldugott bolygóra menekülnek. A projektet felügyelő Orson Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) talál rá, aki így ismét kénytelen a Birodalom szolgálatába állni. Feleségével végeznek, lánya, Jyn Erso (Felicity Jones) pedig elmenekül. Több mint másfél évtizedig nem tudnak egymásról, azonban amikor a lázadók tudomására jut, hogy Galen egy üzenetet küldött, méghozzá a lányának címezve, Jyn felkutatására indulnak. Az üzenetből kiderül, a Halálcsillagnak van egy gyenge pontja, amit csakis a tervrajzok megszerzésével lehet felfedni.

A történet legnagyobb problémája, hogy rohamléptekben robog előre, gyakorlatilag időt sem hagyva a nézőnek, hogy feldolgozza a látottakat. A tempó persze érthető, hiszen egy olyan történetet mutat be a Zsivány Egyes, amit mindenki ismer, arról azonban teljesen megfeledkeztek az alkotók, hogy a pár mondatos cselekmény kétórásra bővítéséhez azért sokkal több kell, mint a klasszikus Star Wars-filmek hangulatának megidézése. Lényegében semmi plusz információval nem szolgál a film két órája, hiába vezet be teljesen új szereplőket. Nem tudunk meg új dolgokat magáról a Halálcsillagról, a Birodalomról, a lázadókról, de az Erso-családról, Saw Gerrera (Forest Whitaker) szerepéről vagy éppen arról sem, hogy a lázadók hírszerzőinek vezetője, Cassian Andor kapitány (Diego Luna) milyen múltbéli mocskos dolgok miatt lett az, aki.

Érthetetlen, hogy a Disney miért nem csapta le ezt az óriási ziccert, a film karakterei ugyanis egytől-egyig izgalmasak (vagyis annak tűnnek), miközben Edwards szó szerint mindent megtett annak érdekében, hogy nagybetűs Star Wars-hangulatot teremtsen, méghozzá egészen új, eddig nem látott megközelítésben. A Zsivány Egyes ugyanis csupa jó értelemben vett háborús film, és ugyan nem mellőzi az univerzumra jellemző spiritualitást, lényegében az egész két óra egy küzdelmes, gyötrelmes harc, amelyben nemcsak a lázadók vívnak a Birodalommal, de a maréknyi szakadár "piszkos tizenkettő" is vív saját, belső démonaival. Ilyen tekintetben Edwards filmje nagyon is realisztikus, nem is nagyon rugaszkodik el a valóságtól (már amennyire ezt egy Star Wars-film megteheti). Hőseivel mégsem igazán lehet azonosulni, aminek pont az a legfőbb oka, hogy hátterükről elejtett, sejtelmes félmondatokon kívül nem sokat tudunk meg. Azért sokat elárul a Zsivány Egyes tagjairól, hogy egy átprogramozott birodalmi droid, K-2SO (Alan Tudyk) a legszórakoztatóbb közülük.

Aztán a film utolsó félórája ha nem is teljesen, de nagyjából kárpótol a hiányosságokért. Egyrészt egy elképesztően látványos, több fronton zajló, gyönyörűen megkomponált háborút mutat be, másrészt olyan zárással vezeti át a történetet az Új remény nyitójelenetéhez, amit minden rajongó garantáltan könnybe lábadt szemmel kísér végig, hogy aztán a később kiadott Blu-rayen újra és újra visszatekerje azt.

A Zsivány Egyes a hibái ellenére egy nagyon szórakoztató, látványos film. Talán, ha nem a Star Wars-univerzum részeként, hanem egy teljesen önálló sci-fi kalandként került volna mozikba, most az a pontszám is eggyel több lenne. Az alkotók részéről remek ötlet volt, hogy bátorkodtak árnyalni a lázadókat eddig körüllengő mítoszt és meg merték húzni, hogy a szakadárok oldalán harcoló "hősök" se biztosan különbek, mint azok, akik ellen küzdenek. Csak nem ártott volna, ha mélyebb karakterábrázolással teszik mindezt, ugyanis így Jyntől kezdve, Cassianon és Krennic igazgatón át igazából mindenki csak lóg a levegőben. Ezért pedig nagy kár, mert hangulatát tekintve a Zsivány Egyes egyértelműen a saga egyik legjobb felvonása lenne. Talán okul belőle a Disney és a jövőbeli antológiafilmek már merészebbek és összetettebbek lesznek.

Gamekapocs értékelés: 7.0

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet
Eredeti cím: Rogue One: A Star Wars Story
Rendezte: Gareth Edwards
Írta: John Knoll Gary Whitta
Szereplők: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Donnie Yen, Forest Whitaker, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn, Diego Luna, Jonathan Aris, Riz Ahmed, Jimmy Smits
Játékidő: 133 perc
Magyarországi premier: 2016. december 15.

74 komment - szólj hozzá!