A majmok bolygója: Háború filmkritika

Koba félresikerült forradalma alaposan felkorbácsolja a kedélyeket. Cézár nem tehet mást, mint biztonságos helyre vezeti népét, az Ezredes azonban egy kisebb hadsereget vezetve azon van, hogy végleg leszámoljon a majmokkal.

Hat évvel ezelőtt nemigen gondoltam, hogy A majmok bolygója rehabilitációja sikeres lehet, főleg azután, amit Tim Burton művelt a sorozattal. Ehhez képest az akkor útjára indított, majd trilógiává bővült előzmény üde színfoltja volt a nyári blockbuster-kínálatnak. És nem azért, mert már akkor is elképesztően jól néztek ki a majmok, hanem mert a készítők a látványorgia helyett egy érzelmes történetre, az emberek és a majmok sorsára, vagyis a drámára fűzték fel a mondanivalót. A népéért bármire képes Cézár jellemfejlődése például hihetetlen és jól felépített ívet jár be a három rész alatt, aminek egyértelmű csúcspontja a trilógia záróakkordja. A majmok bolygója: Háború ennek ellenére közel sem hozza el azt a katarzist, amit az előző két epizód tudatos építkezése során belengettek a készítők. Ugyan az utolsó felvonás megtartotta a mély és érzelmes drámai irányt, miközben az egészet akciófilmnek álcázták, de az a fajta következetesség, ami a Forradalmat jellemezte, sajnos ezúttal hiányzik.

A Koba (Toby Kebbell) által kirobbantott konfliktus után ugyan a majmok megpróbálnak elvonultan, békében élni, de az Ezredes (Woody Harrelson) vezetésével egy kisebb hadsereg vadászik rájuk, és leginkább vezérükre, Cézárra (Andy Serkis). A háború ugyan a történtek ellenére elkerülhető lenne, de Cézár személyes tragédiája mindent felülír, így amellett, hogy útnak indítja népét, hogy egy biztonságosabb helyen végleg békére leljenek, ő maga is bosszút esküszik azokon, akik ártottak neki. Ezzel viszont pont annak a Kobának a nyomdokaiba lép, akinek tetteit korábban elítélte, és ha egy kis időre is, de elmosódik az emberi kegyetlenség és Cézár eddigi civilizált gondolkodása közötti határ.

Ezen persze már meg sem lepődünk, a háborúk velejárója minden esetben a magukból kiforduló ellenfelek állatias viselkedése, ahol az ésszerű, logikán alapuló döntéseknek nemigen jut hely. Nem meglepő módon aztán pont a majmok tudnak felülemelkedni a helyzet súlyosságán és a legnehezebb időkben is képesek összefogni, civilizáltan viselkedni. Az Ezredes is csak látszólag egy szadista, kegyetlen hadvezér, aki megveti ellenségét, de miután fény derül motivációjára, nehezen tudunk elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy vajon hasonló esetben mi hogyan viselkednénk. Merthogy az Ezredes személyes tragédiája ellenére lényegében ugyanazt képviseli, mint Cézár. Népe védelmezőjének tekinti magát, akinek az a feladata, hogy az emberiség kipusztulásáért felelősnek tartott majmokat végleg kiirtsa. Mégis ki az, aki tétlenül nézné végig, amint fajtája elbutulva válik a természet martalékává?

 A lassú, komótos tempó a film jelentős részében egyébként remekül szolgálja a drámát, viszont a készítők mintha megfeledkeztek volna arról, hogy ha már beharangozták, akkor nem ártana a véres, mindent eldöntő háborúnak is helyet és időt szakítani. A majmok bolygója: Háború viszont pont ilyenkor nem működik. Egyrészt az addig jellemző visszafogottság, elidőzés hirtelen sebességet vált, aminek eredményeként logikátlanságok, összecsapott fordulatok egész sora váltja egymást, hogy aztán a lezárás pont olyan klisés, hollywoodi, olcsó megoldás legyen, amitől egyébként az elmúlt hat évben tudatosan távol tartotta magát a sorozat. Így Cézár hiába éri el célját és menti meg népét, valójában az igazi katarzis elmarad. Helyette kapunk egy teljesen semleges, kissé giccses és erőltetett lezárást.

Ennek ellenére A majmok bolygója: Háború tűpontosan azt hozza, amit az előző két rész is kínált. Elképesztően erős karaktereket, mély és érzelmes drámát, és olyan, az emberiség legsötétebb történelmi időszakait idéző kegyetlenséget, érzéketlenséget, az ismeretlen iránti elkötelezett gyűlöletet, ami láttán nem is kérdés, hogy ki nyeri el a szimpátiánkat. Nagy kár, hogy ezzel azonban lezárult Cézár története.

Gamekapocs értékelés: 8.0

A majmok bolygója: Háború
Eredeti cím: War for the Planet of the Apes
Rendezte: Matt Reeves
Írta: Matt Reeves, Mark Bomback
Szereplők: Judy Greer, Woody Harrelson, Andy Serkis, Steve Zahn, Max Lloyd-Jones, Chad Rook, Ty Olsson, Aleks Paunovic, Sara Canning, Terry Notary
Játékidő: 140 perc
Magyarországi premier: 2017. július 13.

18 komment - szólj hozzá!
Modern Android-fejlesztői képzés indul - végre Kotlin-alapokon
A Java múlté, az Android elsődleges nyelve immár hivatalosan is a Kotlin. A HWSW új online képzésével egyszerre ismerheted meg a Kotlin nyelvet és az androidos mobilfejlesztést.